Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Bondisijoittajat pääsevät ottamaan tällä viikolla tosissaan kantaa viimeisen parin kuukauden aikaisiin tapahtumiin, kun OmaSp laskee liikkeelle 250m€ lainan:

https://www.globenewswire.com/news-release/2024/05/24/2887946/0/en/Oma-Savings-Bank-Plc-issues-a-EUR-250-million-covered-bond-in-a-tap-issue.html

Oheisesta pörssitiedotteesta pisti itseä silmään kaksi päivämäärää:
-Fiva on hyväksynyt perusesitteen 27.3
-Fiva on hyväksynyt perusesitteen täydennyksen 24.5.

Nämä päivämäärät kun yhdistää 3.4 erääntyneeseen 300m€:n lainaan, ei voi välttyä epäilykseltä että OmaSp lykkäsi lainan liikkeellelaskua odotettavissa olevan tulosvaroituksen takia. Muutoin olisi ollut luontevaa laskea uusi laina liikkeelle heti esitteen hyväksynnän jälkeen, jolloin vanhan laina omistajat olisivat voineet siirtää sijoituksensa uuteen lainaan.

Nämä asiat kun yhdistää 16.4 annettuun tulosvaroitukseen ja Fivan tutkintapyyntöön arvopaperimarkkinarikoksesta, on oma johtopäätökseni syyksi tutkintapyynnölle tulosvaroituksen viivyttely.
Fivan ohjeiden mukaan tulosvaroitus täytyy julkaista mahdollisimman pian ja vielä tarkennettuna:

Mahdollisimman pian tarkoittaa Finanssivalvonnan tulkinnan mukaan käytännössä sitä, että sisäpiiritiedon syntymisen ja tiedottamisen välillä saa kulua vain suhteellisen lyhyt aika, joka tarvitaan faktojen tarkistamiseen ja arviointiin sekä asian tiedottamiskuntoon saattamiseen.

3 tykkäystä

Fivan toiminta on tältä osin yksi vitsi. Täällä annetaan tulosvaroituksia samana päivänä kuin tulosjulkistus ja ketään ei kiinnosta

Tai voihan toki olla, että taloustiedot tulevat johdolle osaripäivänä. Ei se tämän vaikeampaa ole

5 tykkäystä

Fiva nimenomaisesti ohjeistaa antamaan tulosvaroituksen erillisellä tiedotteella, vaikka se julkaistaisiin samana päivänä tuloksen kanssa.

Varsinkin osarit valmistuu useimmiten tiukalla aikataululla. OmaSp:n tulosvaroitus ei kuitenkaan liittynyt suoranaisesti osarin lukujen valmistumiseen.

2 tykkäystä

Liikkeeseenlasku tehtiin jo perjantaina, ilmeisesti pienellä porukalla ja ilman julkista myyntiä. Lopullisia lainaehtoja ei vielä löydy yhtiön verkkosivuilta, mutta vaikuttaa siltä, että hinnoittelu on ollut ~+40bps luokkaa, luultavasti vähän päälle (pohjautuen alkuperäisen lainan nykyhinnoitteluun). Covered puolella näyttää luottoa vielä olevan, mutta preemiota tässäkin näyttää olevan suhteessa verrokkeihin. Aktia sekä Säästärit ovat olleet markkinoilla vastaavilla lapuilla viimeisten viikkojen aikana, joista Aktia maksoi +25bps reilusta 5-vuotisesta lainasta ja SPKP +40 7-vuotisesta lainasta. Sanoisin kuitenkin, että katettu jvk on niin eri tuote kuin vakuudeton senior, että todellinen luottamus mitataan vasta siinä vaiheessa kun pankki laskee uuden seniorin liikkeeseen.

5 tykkäystä

Molemmat, nykyinen TJj ja ex varaTJ mukana Fincap sijoitusyhtiössä, josta huomattavat luottotappiot. Ihan Kaupthing pankin toimintaa, jossa johtajat rahoittavat pankillaan omaa bisnestä. Voisin lyödä vetoa, että Sydänlammi ei ole kesälomien jälkeen enää pankin johdossa.

15 tykkäystä

Maksumuurin takana:

Pari poimintaa jutusta:

OmaSp:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi on harjoittanut sivubisneksiä kohteessa PS Capital Oy:n kautta. Pankin varatoimitusjohtajana viime maaliskuuhun saakka työskennellyt Pasi Turtio on puolestaan operoinut liiketoimiaan samassa kohteessa osakeyhtiö PPT Capitalin avulla.

Yhtiöt ovat tehneet kohteeseen sijoitukset ja myös luopuneet niistä samaan aikaan kesällä 2023.

OmaSp on rahoittanut taloyhtiötä. Pankilla on kohteessa edelleen 28 miljoonan euron arvoinen kiinnitys.

ja

Sijoitusyhtiöt omistusketjun päässä

Miten pankinjohtajien omistukset järjesteltiin Lauttasaaressa?

Heidän sijoitusyrityksensä eivät ole omistaneet Lauttasaaren taloyhtiötä suoraan. Kyse on monimutkaisesta omistusketjusta.

Taloyhtiön perustajaosakkaana on kommandiittiyhtiö GapNovus. Sydänlammin ja Turtion sijoitusyhtiöt, PS Capital ja PPT Capital, ovat olleet GapNovuksessa mukana äänettöminä yhtiömiehinä.

Toisenkin Pasin aamukammasta lähtee piikkejä kiihtyvällä tahdilla.

58 tykkäystä

Joo on se aikamoista, että finanssialan yhtiössä johtajat ajavat kaksilla rattailla…
Aika monessa työpaikassa tulee verokortti heti ja joulukortti myöhemmin.
Tuo kommandiittiyhtiön käyttö on ovelaa, ei tiedot ole oikein näkösällä missään…

4 tykkäystä

Kohun alkumetreistä saakka OmaSp on yrittänyt ylläpitää narratiivia, että kyseessä on yhden nimeltä mainitsemattoman henkilön sääntöjenvastaisesta toiminnasta ja kaikki on muuten hyvin. Itse en ole uskonut selitykseen hetkeäkään monestakin syystä ja tänään julkaistun jutun jälkeen sitäkin vähemmän. Yhdessäkään pankissa ei ole edes teoreettisesti mahdollista, että kukaan yksinään myöntää miljoonien luottoja ,tai pyörittää 200 miljoonan luottosalkkua muun johdon tietämättä, ihan vaan esimerkkinä.

Luottamusta pankin johdon sanomisiin ja viestintään ei lisää myöskään tänään Talouselämän artikkelissa mainittu Sydänlammin kommentti parin viikon takaa:

Toukokuun puolivälissä Talouselämä kysyi Sydänlammilta, onko hän tai Pasi Turtio ostanut tai myynyt sijoitusyhtiön kautta asuntoja Fincapin kautta?

”Yleisesti voin todeta, että en halua lähteä avaamaan julkisuuteen henkilökohtaisia asioitani. Tähän liittyen voin kuitenkin poikkeuksellisesti todeta, että en ole ostanut Fincap yhtiöltä sijoitusasuntoja, enkä ole myynyt sijoitusasuntoja Fincap yhtiölle, en henkilökohtaisesti enkä oman yhtiöni kautta”, Sydänlammi vastasi tuolloin sähköpostitse.

Uusi vastaus samaan asiaan asian tultua julki:

”Kuten olen jo aiemmin vastannut, en halua käsitellä henkilökohtaisia asioitani tai vapaa-ajan tekemisiäni julkisuudessa. Tämän johdosta en valitettavasti voi vastata esitettyihin kysymyksiin”, Sydänlammi kirjoittaa sähköpostitse.

Täysin omana mielipiteenäni sanoisin OmaSp:n olevan sekä riskienhallinnan, organisaation, hallinnon että johtamisen suhteen edelleen samalla tasolla pienten maalaispankkien kanssa, joiden tase on muutamia satoja miljoonia. Organisaatio on erittäin ohut ja avainkysymys lienee mistä löytyy johtaja, joka Sydänlammin poistuttua laittaa asiat kuntoon?

28 tykkäystä

Olen itsekin tehnyt bisneksiä muutamankin pankinjohtajakaverini kanssa mutta aina on etukäteen yhdessä sovittu että heidän pankkinsa ei tätä liiketoimea sitten rahoita ja että liiketoimen aikana ei muutoinkaan voi liikekumppaninani toimiva pankinjohtaja minua koskevia luottopäätöksiä tehdä. Olen ymmärtänyt että pankeissa ollaan varsin tarkkoja tästä. Siksi OmaSP:n johdon liiketoimet vaikuttavat erikoiselta. Kommentoimatta jättäminen ei ainakaan auta asiaa vaan herättää enemmän kysymyksiä.

25 tykkäystä

Omasp on todellakin keskittynyt voimakkaaseen kasvuun eli “todennäköisesti nopeimmin kasvava pankki Pohjoismaissa”. Olen moneenkertaan todennut, että on todella helppoa kasvattaa voimakkaasti volyymeja kunhan on valmis ottamaan enemmän riskejä kuin kilpailijat. Peli kuitenkin ratekaa lopullisesti siinä mikää pankki pysytyy pitämään rsikit hallinnassa.
Epäilys on vahva Omasp:a kohtaan ja erityisesti sen johdon toimintaan sekä siihen onko hallitus pysynyt mitenkään mukana riskien hallinassa ja johdon pitämisessä aisoissa. Talouselämän juttu paljasti, että johto on rönsyillyt pahasti ja tuskin hallitus on voinut olla kaikesta tietoinen satti sitten hyväksynyt toiminnot. Luottamus pankkiin ja sen toimintaan sekä päättäjiin horjuu pahasti. Hallitukselta vaaditaan nyt nopeita , päättäväisiä toimenpiteitä. Tähän mennessä nähdyt muutokset henkilötasolla eivät voi jäädä tähän.

13 tykkäystä

Musta ois tosi hienoa, jos Inderesiltä vastaava analyytikko (bing @Kasper_Mellas ) soittaisi Pasille ihan suoraan ja kysyisi tästä tilanteesta ja referoisi suoran vastauksen tänne foorumille ja analyysin päivitykseen. Syytökset on todella vakavia ja mielestäni jos Pasi ei näitä lähde tosiaan analyytikoillekaan kieltämään, niin käytännössähän hän myöntää yllä kuvatun väärinkäytösmenettelyn.

Ja luulisi että Kasperin oman analyysinkin kannalta kyse on suhteellisen merkittävästi asiasta. Mikäli toimitusjohtajakin on mukana tämmöisessä himmelissä ollut, niin varmaan taseen riskejä joudutaan arvioimaan uudelleen.

Mikäli taas syytökset on perättömiä ja Pasi tämän pystyy osoittamaan, niin sillä on tietysti selkeä positiivinen arvo kaikille meille sijoittajille.

83 tykkäystä

Jotain oma sp luottokannan laadusta kertoo se, että se on juurikin esim kotimatkan “asuntosijoittajien” maalaispankki joka suostui lainat antamaan näihin lukuisiin riskikohteisiin ja ylilainoitettuun taloon antamaan. Muut oli kieltäytyneet. Joukossa on esimerkiksi Siscon rakennuttama kerrostalo huutokaupasta, varkaudesta riskitaloyhtiö jne. Ja nämä oli heidän kertomansa mukaan annettu melkein aina niin, että vakuudeksi riitti vain se riskikiinteistö.

Veikkaan että tää on korttitalo joka kaatuu. Liikevaihto laskee kun ei pysty roskaa lainoittamaan ja luottotappioita tulee raskaasti…

9 tykkäystä

Ilman muuta kun kerran yksi väärinkäytös on löydetty, on koko firma pelkkää sitä itseään alhaalta ylös asti. Kenkää kaikille ja huijarifirma nurin! Nih!

Jos reaalielämää katsotaan, niin kehitys on ollut osakkeenomistajan näkökulmasta varsin messevää ja luvut ovat enemmän kuin kunnossa. Pankki on myös profiloitunut henkilökohtaista palvelua haluavien/tarvitsevien puolella. Kunhan tämä case on selvitetty ja Inderesin “pankkiasiantuntijat” (enkä nyt siis tarkoita niitä muutamaa harvaa oikeaa asiantuntijaa jotka tänne eivät enää viitsi edes kirjoitella keskustelun mentyä silkaksi mustamaalaamiseksi) siirtyvät haukkumaan seuraavaa firmaa, palataan suurella todennäköisyydellä jo nähdylle hyvälle uralle.

Toki JOS näiden savumerkkien takaa löytyy sittenkin jotakin oikeasti isompaa feelua toimintaa niin sitten osallistujat saavat rangaistuksensa ja alkaa uskottavuudenpalautusprojekti jolle ennustan suhteellisen lyhyttä kestoa. Perustekeminen kuitenkin on kunnossa.

Meillä Suomessa ja täkäläisessä oikeuskäytännössä on tähän asti oltu syyttömiä kunnes toisin todistetaan, mutta tämä ei sitten kai koske pankeissa työskenteleviä päätöksentekijöitä ollenkaan…

10 tykkäystä

Pankkitoiminta on luottamukseen perustuvaa. Luottamuksen voi tunnetusti menettää vain kerran. Yleiseen elämänkokemukseen perustuen voi todeta, että jos joku asia näyttää :poop: ja haisee :poop:, yleensä se on :poop:. Olisiko tässä tapauksessa toisin, jää jokaisen sijoittajan itse harkittavaksi.

8 tykkäystä

Oma Säästöpankin puolelta asuntolainakeskusteluista oli oudohko tilanne, kun sieltä tarjousta oli pyydetty.

Heti alusta asti painotus oli, että “Meiltä et tule saamaan matalinta marginaalia.”

Loppujen lopuksi on vaikea miettiä, miksi valitsisin pankin, josta ei voi saada edullisinta lainaa.

Parempi palvelu on hyvin henkilökohtainen kokemus ja usein asuntolainallinen saa omasta pankistaan varsin hyvää palvelua.

Tuleeko pankin asiakkaaksi parhaalla tavalla taloudelliset asiansa hoitavia ihmisiä ja yrityksiä, jos lähtökohta on, että naapurista saa halvemmalla?

Toisaalta aina yrityselämässä eikä elämässä muutenkaan joku 0,1 tai 0,2%:n marginaalin tiristys ei välttämättä ole järkevää, mutta kyllä se ainakin itselle olisi välitön deal-breaker, jos nykymarginaalin tilalle lyötäisiin selkeästi korkeampi marginaali vaihtoehdoksi.

Kotimatkojen osalta lainat tullevat maksetuksi, kun julkisuutta on keissin ympärillä niin älyttömästi (some, mediat, keskustelualustat), mutta montako Kotimatka 2.0 tai 0.9 -versiota on mukana pankin lainakannassa. Sitä voi arvuutella.

Olen miettinyt seurantaposition ottamista tähän jossain kohtaa, mutta vielä pitäisi selvitä tuon TJ:n sidonnaisuudet sekä toiminta omissa bisneksissä. Kun johto on perattu ja mahdollisesti vaihdettu, niin muutamassa kuukaudessa saataisiin tietoa, että paljonko OIKEA riskiportfolion koko on.

Seinäjoen menoa seuratessa OmaSP:hän on ollut näkyvästi jalkapalloseura SJK:n takana, jossa pääomistajana on Fincapissakin toimiva Raimo Sarajärvi. OmaSP:llä on jopa firman mukaan nimetty stadion.

Jos jollakin on isommin kiinni tässä tai muuten paloa, niin voihan sitä tutkia myös Raimon kiinteistöbisneksiä. Vaikeahko löytää, kuka niitä on rahoittanut, mutta epäilisin, että OmaSP:llä on sillä melko monta rautaa tulessa. Asiakastieto löytää n. 80 eri päättäjäpaikkaa ja jo aiemmin ketjussa mainittu City Kauppapaikat myös siellä mukana…

Oma arvioni on, että nuo bisnekset ovat pääosin aivan kunnossa ja RS on hyvä lainanmaksukaveri OmaSP:lle, mutta kyllä esim. Kemiin tai Iisalmeen sijoittaessa riskitasot on erilaiset kuin Helsingissä tai Tampereella, joista toki myös bisneksiä löytyy.

Mielenkiintoinen on tämä OmaSP:n tarina joka tapauksessa ja varmaankin tälle sijoittajasukupolvelle eräänlainen opettavainen tutkimusmatka pankkimaailmaan, josta vanhemmalla sukupolvella on jo oppinsa lunastettuina 90-luvulta.

17 tykkäystä

Ei tarvitse olla kummoinenkaan “pankkiasiantuntija”, että voi ymmärtää kohonneen korkotason vaikutukset tappiinsa astiin vivutettuihin kiinteistösijoituksiin. Korot ovat olleet “koholla” itseasiassa vasta varsin lyhyen aikaa ja kestää oman aikansa nähdä korkotason nousun vaikutukset kiinteistösijoittajien tuloksentekokykyyn ja selviytymiseen ylipäätään.Monet sijoittajat ovat syöneet puskureitaan ja toivoneet parasta, mutta lopulta kassavirran kääntyessä voimakkaasti miinukselle kädet on nostettava pystyyn. Tilanteen kruunaa vielä täysin pysähtynyt markkina, jolloin omistusten realisoinnilla ei saa helpotusta tilanteeseen.

Pankit ovat tässä arvoketjussa oikeastaan kaikkein huonoimmassa asemassa, etenkin jos luototus on ollut avokätistä ja vakuudet vajavaisia. Minusta on ihan ymmärrettävää tässä tilanteessa OmaSp:n joutuminen tarkempaan syyniin, kun on kokoonsa nähden ollut varsin agressiivinen luotottaja tällä sektorilla.

En tiedä mitä todisteita kaipaat, mutta Talouselämän jutussa oli varsin raskauttavia todisteita esitetty.

7 tykkäystä

OmaSp:n hallitus haluaa selventää toimitusjohtaja Pasi Sydänlammin aiempaan sijoitukseen liittyvää uutisointia ja aiheesta on julkaistu tiedote: Oma Säästöpankki Oyj:n hallitus haluaa selventää toimitusjohtaja Pasi Sydänlammin aiempaan sijoitukseen liittyvää uutisointia | OmaSp

24 tykkäystä

Tiedotteen mukaan OmaSp:n hallitus on käsitellyt asian toimitusjohtajan osalta hallituksessa. Onko myös taloyhtiölle myönnetty rahoitus käsitelty ja hyväksytty hallituksessa?

4 tykkäystä

Siihen nähden kuinka paljon OmaSP on laskenut viimeaikoina ja jos ohjeistuksen odotetaan edelleen pitävän kutinsa voisi kuvitella sisäpiirin tankkaavan näillä hinnoilla päämärkänä… :thinking:

Uusi HPJ voisi näyttää mallia eikä höpötellä “vahvasta pankista” ilman ostoja nuo kommentit on tuuleen huutelua… :face_with_raised_eyebrow:

8 tykkäystä

Maallikolta menee tuo tiedote ohi. En osaa sanoa, miten se pitäisi tulkita:

A) Hallitus tietää näistä härveleistä ja ne ovat Ok
B) Hallitus ei näe toiminnassa mitään väärää (onko tämä hyvä juttu)?
C) Hallitus selvästi osoittaa tukensa toimarille

Eli:

  1. positiivinen: Tämä siis hyvä uutinen joka parantaa luotettavuutta ja osoittaa ettei sääntöjä ole rikottu
  2. negatiivinen: hallitus ei aja osakkeenomistajien etua vaan suojelee jotain muuta?
5 tykkäystä