Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Talouselämässä pitkä juttu maksumuurin takana:

Lyhyesti juttua ei voi referoida, joten kiinnostuneen kannattaa lukea itse. Jutussa on haastateltu mm. pankin entisiä työntekijöitä, joiden mukaan pankissa on harrastettu varsinaista villinlännen meininkiä luotonannon ja vakuuksien arvioinnin suhteen. Nämä ei tietysti tule monellekaan suurena yllätyksenä.

Kasvua on ainakin haettu keinoista välittämättä, saadaankohan kaikki ulos jaetut rahat kerättyä joskus takaisin?

12 tykkäystä

Jutussa tosiaan käydään läpi muutama case, joissa OmaSP:llä on miljoonien riski ja joiden osalta näyttää ilmeiseltä, että kohteiden lainoitus ei olisi ollut mahdollista ilman hlökoht kytköstä pankin päättäjiin.

Noiden Hämeenlinna/Seinäjoki -kuvioiden suhteen OmaSP täytynyt luottaa “kaveriin”, että lainoja hoidetaan tarvittaessa muulla kuin kohteista saatavalla tulolla.

3 tykkäystä

Olihan tuossa jutussa mainittu myös futaajia kiinnostava SJK ja OmaSp-stadion, joihin liitännäisiä luottoja OmaSp on myöntänyt 12m€.

Sydänlammi olisikin oiva ehdokas talonmieheksi OmaSp-stadionille ja City Kauppapaikat Oy:n omistamille kauppakeskuksille, kun tuo Sarajärven korttitalo kaatuu.

8 tykkäystä

Olipa aika karua tarinaa. Tosin tästä pohjanmaan poikien kytkyistä on ollut jo hajua pitkän aikaa ja tietoa ettei bisnekset ole oikein rullanneet odotusti, mutta silti minut yllätti kuinka isoilla summilla OmaSP on noissa mukana rahoittajana. Täytää vain toivoa että korttitalo pysyy pystyssä, ihan vilpittämästi monien ihmisten puolesta toivon niin. Ja samaan hengenvetoon pitää sanoa, että ei taida olla rajahintaa itselle jolla osakkeeseen tarttuisin, kun en osaa laskea kuinka suuren turvamarginaalin tämä case tarvitsisi.

4 tykkäystä

Olisiko kuitenkin niin, että pääosa Sydänlammen ja kavereiden bisneksistä on ollut sieltä Pohjanmaalta päin tai ainaikin muutaman vuoden takaisia. Eli vanhoja syntejä. Luulisin, että viime vuosina OmaSpiin liittyneet pankit ovat olleet suhteellisen “puhtaita” ja vakavaraisia sekä riskittömiä. Näin ainakin Liedon Säästöpankki, josta tuli paljon volyymia.

1 tykkäys

Onhan tuo Talouselämän juttu aika karua luettavaa. Alkaa vahvistua se päätös, että ennen nykyisen johdon täydellistä vaihtumista en sijoita latin latia OmaSp:iin.

Onko ihmisillä tietoa, millainen mahtaa olla Turtion urapolku maatalouslomittajasta pankinjohtajaksi?

8 tykkäystä

Eikös ne olleet Lammin Op:ssa, josta lähtivät yhdessä Töysän Sp:iin.
Onhan pankki kärsinyt sellaisen mainehaitan pohjalaisten kaverusten tohuilusta, että on ihme, jos ei tule lisää henkilövaihdoksia. Tähän astiset vaihdokset: Turtio ja hallituksenpj eivät varmasti pelkästään palauta uskottavuutta ja luottamusta.

2 tykkäystä

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=ba395a38890b18a64d64cec8e967f3277&lang=fi&src=listed

Nyt se toimari sit lähtee

12 tykkäystä

Oma Säästöpankki tiedotustilaisuus 19.6. (vimeo.com)

klo 15:30 tiedotustilaisuus

4 tykkäystä

”Laajan selvitystyön tuloksena OmaSp on havainnut Yhtiön entisen johtajan toimineen luotonantoa koskevien ohjeiden vastaisesti. OmaSp on jättänyt tehdyistä havainnoistaan tutkintapyynnön poliisille.”

Mitäs tästä nyt sitten pitäisi tulkita? Asia ei jää tähän?

13 tykkäystä

Oma Säästöpankki Oyj:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi jättää tehtävänsä välittömästi. Hallitus käynnistää välittömästi hakuprosessin uuden toimitusjohtajan valitsemiseksi.

17 tykkäystä

Harvinaisen kiinnostava haku. Vain tietynlaiset henkilöt ovat edes teoriassa kiinnostuneita tuollaiseen haasteeseen tarttumisesta.

En kyllä yllättyisi jos headhuntereita on lämmitelty tulossa olevan rekryn johdosta viimeistään HPJ-vaihdoksesta lähtien.

7 tykkäystä

Miten arvelette kurssin reagoivan? Ainakin osoittaa, että selkärankaa löytyy. Eri asia on se, että onko löytynyt vielä jotain uutta epäselvää. Joka tapauksessa usko ehkä palautuu ja vastaavat tahalliset sääntöjen rikkomukset estetään.

2 tykkäystä

Peiliin kahtomisen paikka jokaisella sijoittajalla joka koitti tähänkin ketjuun saagan alussa hyssytellä tilanteen vakavuutta alaspäin ja sen merkityksellisyyttä sijoituskeissiin. Oma Säästöpankki on edelleen katsomaton kortti, Sydänlammi on jo puhunut ihtensä julkisesti pussiin joten hänen sanomisiin ei voi luottaa. Pankkiala nimenomaan perustuu luottamukseen ja Sydänlammi/Turtio ei ole välittänyt siitä pätkääkään selvinneiden tarinoiden perusteella. Luulivatko olevansa rokkitähtiä ja koskemattomia, tiedä häntä.

“Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki” kuvastaa hyvin tähän hätään tilannetta. Miten iso osa sijoituksista onnistui vain kikkailemalla ja ilmaisen rahan aikaan? Nyttenhän heti kun rahalle tuli hinta 2022, niin 2023 alkoi jo valjeta mitä OMA SP:n arjessa on touhuttu johtoportaan taholla.

Onneksi väliaikainen TJ ei ole pyörinyt toistaiseksi näissä kusetuskaupoissa mukana, antaa hivenen uskoa tulipalon keskellä. Sanotaan sitä kuitenkin vielä ensimmäiseksi sammuttimeksi vasta. Uuden toimitusjohtajan olisi parempi olla helkkarin kovatasoinen rekry että tuo uskottavuutta toimintaan.

Toisaalta propsit vielä OMA SP:lle että nyt laitettiin TJ pois. Kyllä, tekstissä lukee “ovat sopineet”, mutta kyllä se oli entiselle touhotusjohtajalle jo tekemätön paikka. Perästä selviää lähinnä iskeekö oikeusjutut vielä kavereilla päälle, mutta se on vuosien päästä selviävä juttu sitten.

Kirjoja on tylsemmistäkin saagoista kirjoitettu.

34 tykkäystä

Selkärankaa? Tuo vetkuttelu osoittaa kaikkea muuta kuin selkärangan löytymistä. Ja ilmeisesti on eletty jossain harhassa, että kun antaa vain ajan kulua, niin ongelmat ratkeavat sillä. Kurssi reagoi noin 1,5 %:n laskulla. Siis kurssihan on laskussa 3,4 % tällä hetkellä, mutta suurin osa laskusta tapahtui jo ennen tuota uutista.

Edelleen, tuossa pankissa pitää tapahtua melkoinen ryhtiliike ja paljon työtä luottamuksen palauttamiseksi, jotta sen voi nähdä mielenkiintoisena sijoituskohteena.

Saati niilllä Insinööreillä ja kumppaneilla, jotka vaativat viestien toteutunuttakin tiukempaa sensurointia ketjusta:

Tässä keississä tulee varmasti riittämään vielä käänteitä. Mutta tässä vaiheessa haluaisin itse kiittää erityisesti kirjoittajaa @ValkoinenPeura kommenteistaan tässä ketjussa. Hienoa, että asiantuntevaa ja kriittistä ääntä on kuultu ketjussa. Toivottavasti se on estänyt muutamaa piensijoittajaa köyhtymästä tämän lapun parissa.

29 tykkäystä

Ei kuitenkaan tullut uutta negaria. Ehtii toki vielä. Kuvaus antaa ymmärtää, että jotain uutta olisi paljastunut, jolloin luulisi olevan negari tarpeen. Tai sitten todellisuudessa sama vanha juttu, mutta pelattiin aikaa.

Talouselämä teki kyllä tosi hyvää duunia kun selvitti TJ:n ja entisen vara TJ:n touhuja.

Nyt on tullut sen verran hämäriä caseja ilmi, että tässä vaiheessa TJ:n lähtö on täysin oikein.

Toisaalta en tiedä miksi hän lähti vasta nyt. Ajatteliko hän etteivät nämä tapaukset tule ilmi tms.

Käsi ylös kun tuli nautittua liikaa copiumia :raising_hand_man: .

Tässä vaiheessa vielä vaikea sanoa taseesta mitään. Sehän tässä se suurin kysymysmerkki on.

24 tykkäystä

Ikävä juttu, että OmaSP:ssä on toimittu niinkuin on toimittu ja se huipentuu vielä toimitusjohtajan potkuihin. Ei tästä ole hyötyä eikä iloa kenellekään.

1 tykkäys

OMASP videotiedotteessa mainitsivat että palkkaavat ulkoisen tarkastajan tarkistamaan luottokannan. Paljonkohan tuo luottotappio varaus nousee?

6 tykkäystä

Toimitusjohtajan vaihdos on ilman muuta positiivinen asia. Tätä toimitusjohtajan vaihdostahan olen aiemmin ehdottanut.

Uskon, että Suomesta on löydettävissä useita hyviä kandidaatteja toimitusjohtajaksi. Esimerkiksi Nordeasta.

Jos oikein laskin, price/book on noin 15,00 euron hinnalla noin 0,9. Ei tunnu kalliilta, jos luottokannasta ei löydy uusia isoja kupruja.

P.S. Kiitos Sinulle Kivikko hyvistä viesteistäsi!

11 tykkäystä