Oma Säästöpankki - "Luultavasti Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

Yhtiön positiivisessa tulosvaroituksessa on aika yksiselitteisesti sanottu, että: “Yhtiön vuoden 2020 tulos ennen veroja ylittää edellisen vuoden tason”. Eikö rahoitusvarojen arvonalenemistappiot tule olla huomioituna tuossa summassa, kuten käsittääkseni H1 2020 raportissa?
Voi olla, että olen ymmärtänyt jotain väärin, aikaisemmin olen pysytellyt erossa alasta. Luottotappioiden arviointi ensi vuoden osalta on myöskin aika turhaa arvuuttelua, koska kuka tietää mitä maailmalta on tulossa ?

Vaihto on ollut tuon posarin jälkeen selvästi aiempaa korkeammalla tasolla ja kovalla kädellä joku/jotkut taho(t) pistää lappua laitaan ja painaa hintaa koko ajan tuohon 8€ tuntumaan heti kun meinaa vähänkään lähteä osake nousuun. Ilmeisesti tässä on vielä tankkailupaikkoja tarjolla vielä pidempäänkin.

Niin noh, tuoltahan sen näkee niin ei tarvitse paljoa arvailla :smile:

Näköjään OmaSP:n henkilöstörahastokin on käynyt ostoksilla.

4 tykkäystä

Otin kasan lappuja ja yhtiön seurantaan takaisin tutkailujen jälkeen. Tulin laittaneeksi taas kiusakysymyksiä johdolle. Piti alkujaan vain jotain kiukutella EKSPS- myynneistä ja omistajista jne., mut tiedetään miten tässä taas kävi; kymmenisen kysymystä alakysymyksineen. :joy::v:

Jatkellaan jos seuraa vastausta. Olen joissain firmoissa/ketjuissa koittanut menestyksekkäästi kysellä aina jotain, kun tuntuu ettei firmasta saa tarpeeksi infoa ulos.

Pankkiala ja finanssisektori ylipäätään on hyvin ulkona omasta alueestani ja osaaminen keskittyy perusfundan (myös syystä koska tämä kunnossa) ulkopuolelle kuten kysymyksetkin. Eli toivottavasti saadaan aktivoitua firmaa ja sitten päästään pureutumaan vähän paremmin itse liiketoimintaankin.

Mutta selvää on että yhtiön ongelma on enemmänkin arvonmääritys ja kaikki himmeli sen ulkopuolella kuin sen perustekeminen. Yhtäkaikki; jokin tässä yhtälössä ei täsmää kun sijoittajia se ei ole taakseen hirveästi löytänyt (liiketoiminnan näkyvyys, siitä tarpeeksi kertominen jne., tunnettuus).

3 tykkäystä

Miksi en ole ostosta yhtään yllättynyt :grin:

Mutta joo OmaSP:n yksi ongelma on juurikin se ettei oikein ole sijoittajaprofiilia. Nythän yksityissijoittaja on lähinnä matkustajana, että säätiö saa taas kassansa balanssiin. Eikai sellaiseen kannata sijoittaa jonka kurssi ei nouse :wink:

Mutta jos asian kääntää toisinpäin sentimentti muuttuu hetkessä jos kurssi alkaa myötäillä tulosta. Yhtiömielikuvassa kuitenkin usein suurin tekijä on kurssinousu.
Yleisellä tasolla muutenkin ihmettelen hieman että monta kertaa sijoittajat odottavat sen analyytikon tai kauppalehden lupaa ostaa.

3 tykkäystä

Puoli tuntia meni vastauksiin ja lupa julkaista.
Laitoin TJlle (Pasi Sydänlammi) ja viestintäjohtajalle. Vastaukset toimarilta.
Menee siis sijoittajaviestintä-nopeudessaan tasolle Revenio. :hugs:

Samaan aikaan GSIn meklari heräsi totuttuun aikaan ja kaatoi laidan. :sweat_smile: Kysymykset turhan totuttua kauraa, jos innokkaita alan tuntijoita löytyy, huomattavan hedelmällisempää olisi keksiä kysyttävää liiketoiminnasta itsestään?

Teitä seuraa ilmeisesti vain yksi ainoa analyytikko/-talo vaikka olette päälistalla. Miten aiotte tehdä sijoittajatarinaa tulevaisuudessa ja palvella sijoittajia liiketoimintanne avaamisessa ja tunnettuuden lisäämisessä?

“Toisen analyytikkotalon kanssa valmistelut ovat käynnissä.”

Onko ja koetteko listautumisen olleen etu vai haitta yksityis-, tai yritysasiakkaissa? Jos etu, miksette ole panostaneet näkyvyyteen yhtään em. mukaisesti tai muutoin?

“Erityisesti yritysasiakkaiden kanssa listautuminen on ollut etu, henkilöasiakkaiden osalta ei olennaista vaikutusta.”

“Kasvamme tällä hetkellä (kuten aiemminkin) niin nopeasti kuin se on hallitusti mahdollista, joten lisäpanostukset näkyvyyteen eivät tuottaisi konkreettista lisäarvoa.”

Miten kommentoisitte pääomistajan ja muiden osakkaiden omistuksia ja näiden päämääriä yrityksenne suhteen? Tai liiketoimintaanne näiden omistuksien tai myyntien vaikutusta?

“Vakaat ja vahvat omistajat tietenkin lisäarvo yhtiölle.”

“Freefloat toki mielellään nähtäisiin nykyistä suurempana.”

Miten kommentoisitte pääomistajan (Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö, n. 35% kaikista osakkeista) kuukausittaisia, päivittäisiä myyntejä, n.100000-150000kpl kuukausitasolla? Kyseessä on todella selkeä ja iso omistaja Teille, joka toistuvalla (jatkunut hyvin pitkään systemaattisesti) em. myyntitahdillaan olisi myynyt koko pottinsa arvioituna noin viidessä vuodessa? (Havainnoillistaa likviditeettiä, freefloattia ja osakkeen arvon huonoa realisoitumista ja määritystä pörssissä).

“Omistajien ratkaisuja emme halua emmekä voi kommentoida, he tekevät omat ratkaisunsa.”

Pohjautuen edellämainittuihin kysymyksiin, mikä ja mitkä ovat syyt, ettei näitä isompia osuuksia saada myytyä esim. perheyrityksille (Weststar Oy, Onvest Oy…), instituutioille, pankeille (strategiset tai ristiinomistukset muille alan toimijoille), eläkeyhtiöille, rahastoille jne.? Ts. miksi ette “saa myytyä yhtiötänne ja tarinaanne”?

“Isommille erille on ostajia tarjolla, enemmän on puutetta myyjistä.”

“Keskitymme kehittämään yhtiötä, sen kilpailukykyä ja tuloksentekokykyä… emme niinkään myymään yhtiötä ja sen tarinaa.”

Miksi edellämainitut isot tahot, instituutiot, rahastot, eivät omista paljoakaan osakkeitanne? Tai lisää?

“Osakkeita on ollut rajallisesti tarjolla, etenkin isompia eriä josta instituutiot ovat kiinnostuneita.”

Oletteko jäämässä ulos alan jatkokehityksestä -(integraatiot, fuusiot; eQ, Aktia- huhut jne…) eli ts. keskityttekö liikaa aggressiiviseen laajentumiseen? Onko katse liikaa peilissä vai miten näette sektorinne tilanteen ja kehityksen?

“Meillä on hyvä keskusteluyhteys kaikkiin kotimaan finanssialan relevantteihin toimijoihin.”

“Olemme myös toteuttaneet järjestelyjä ehkä enemmän kuin kukaan muu toimija viimeisen 10 v aikana, joten myös osaamista ja kokemusta löytyy.”

Ts. oletteko liian pieni toimija ja miten tämä näkyy ja ovat sen haittoja?

Olemme oman verrokkiryhmämme selvästi kannattavin ja tehokkain toimija, lisäksi Pohjoismaiden nopeimmin kasvava pankki"

“Joten emme koe olevamme liian pieni, eikä kokoon liittyviä haittoja tulosten valossa juuri ole.”

Sijoittajan terveen jatkuvan kriittisen ajattelun ja suolan kanssa tarjoilen kysymyksiä; Teidän perustekeminen on ollut mahtavaa ja olette huikea esimerkki että sijoittamisessa ei saa tuijottaa ikinä liikaa toimialaan vaan keskittyä yhtiö edellä.

“Nöyrä kiitos palautteesta. Myös jatko näyttää meidän silmissä lupaavalta kuten positiivisesta tulosvaroituksesta voi päätellä.”

17 tykkäystä

Hyviä kysymyksiä, vastaukset oli tosiaan yllätyksettömän poliittisia pääsääntöisesti.

Mut joo, tän osakkeen ongelma on tosiaan tuo todella keskittynyt omistajuus ja kyseisen omistajan vielä vähän omasta mielestäni kyseenalainen “omistustapa”. Osittain vastaavaahan on nähty esim. Sievissä kun pääomistajan myynnit painaa kurssia vaikka kuinka pitkiä aikoja.

Toivon todella, että Inderes ottaisi tämän seurantaan. Tuolle omistusrakenteelle ei oikein voi mitään jos pääomistajalla ei ole intressiä myydä isoja blokkeja vaan juustohöyläävät vaan pörssiin jos on pikkurahan tarvetta, joten tuo Inderesin seuranta voisi olla se realistisin lähitulevaisuuden tekijä, joka nostaisi hieman tämän osakkeen kiinnostusta ja näkyvyyttä markkinalla.

Toinen tekijä on tietysti se, että jos/kun pankkisektorin alavire kokonaisuutena vähän hellittäisi niin sekin painolasti vähän pienenisi OmaSpn harteilta.

Nythän tämä tuntuu olevan vähän tällainen “käteiskassan” korvike, eli raha pysyy hyvin tallessa tuossa 8€/osake, eikä tarvi pelätä, että se kauheasti menettäisi arvoaan :smiley:

6 tykkäystä

Mitäs tuohon kuin kompata kaikkea. :+1:
Toivottavasti ei ollut vain lämpimikseen juttelua tuo analyytikkoseuranta, ettei käy kuin “Atriat”. :sweat_smile: (Jossa sijoittajaviestintä palkittu muuten ja koko pörssin huonointa).

"Kasvamme tällä hetkellä (kuten aiemminkin) niin nopeasti kuin se on hallitusti mahdollista, joten lisäpanostukset näkyvyyteen eivät tuottaisi konkreettista lisäarvoa.”

Täytyy toisaalta sanoa että oli hyvin mielenkiintoisia detaileja omaan makuun. Nämä kun makustelee nykymenolla sektorilla niin vähän hymyilyttää. Pankkisektori yleisesti jarruttelee ja kinnailee jne. lainojen myöntämisissä ja omaSP jakelee hilloa menemään entistä kovemmin panostamatta lainkaan itseasiassa.

Loppuvuosi näyttää ja tulevaisuus kuinka koronavoittajaksi tämä voidaan tituleerata ja miten pankkialan digitalisaatio asettuu kelläkin uomiinsa ja mikä taho hyödyntää sitä parhaiten. Sanomattakin selvää että tämä vauhdittaa älyttömästi digikanavia kivikautisella alalla.

Koronavoittaja; volyymit, liikevoitto, tuotot kasvaa huomattavasti samalla kun kulut jopa pienenevät tai kuten tässä tapauksessa kasvavat vain hieman suhteessa liikevaihdon kasvuun.

Paljon olen keväällä funtsinut koronan voittajia ja häviäjiä muttei kyllä tälläinen ihan heti tullut ekana mieleen silloin.

4 tykkäystä

Mikä tekisi Oma SP:stä tuottoisan sijoituksen, jos osakekurssi laahaa, pankki maksaa suht kitsaasti osinkoa ja selkeää muutosta ei tunnu olevan havaittavissa? Miksi siis sijoittaisin rahojani tähän? Koronan alkuvaiheessa kurssi kyllä kyykkäsi, joten Bank Norwegianin talletustili vie voiton, jos ei joku pysty nyt kertomaan mikä on se katalyytti, joka saa omistajan hymyilemään tässä.

2 tykkäystä

Niin tämä on kai se “arvosijoittamisen” haaste ja vastaus tähän nähdään vasta jälkiäteen. Joskus se vaatii hieman kärsivällisyyttäkin.

Danske on targetilla osta ja 9,50€ eikä ennusteita ole päivitetty posarin jälkeen. Itse olen ajatellut trikkeriksi esimerkiksi tuota targetin nostoa joka saadaan varmasti viimeistään Q3 raportin jälkeen.

Vuosiksi 2021 ja 2022 on ennustettu luottotappiovarausten olevan luokkaa 14-15milj. Luulen että tätäkin tullaan korjaamaan ennusteissa alaspain kunhan saadaan hieman näkyvyyttä.
Lisäksi vaikka OmaSp mörnii verokkiryhmä toimii “tehokkaasti” Tämäkin huomioidaan varmasti targetteja muodostaessa. Pointtina se että voisi kuvitella targetin olevan jotain 10-11€ välillä. En tiedä onko säätiöllä enää tässä vaiheessa intressejä myydä lappua hintaan 8€, jos vielä myyntihaluja on.

Mutta mikä saa tämän omistajan hymyilemään. :blush:
Yhtiö päivitti vakavaraisuus tavoittetta 14% 1.10 alkaen. Johto on myös kommentoinut että tämä mahdollistaa tehokkaamman pääoman käytön.

Yhtiökokouksessa tuli valtuutus 500 000 oman osakkeen ostoon. Loppuvuonna kun ehkä nähdään ettei pankkien taseet ole ihan täynnä luottotappioita alkaa sektori piristyä ja kun muut jakaa osinkoja OmaSp alkaa ostaa omia osakkeita. Vaikka free float nyt paranee kun säätiö myy on määrä jo sellainen että sitten istutaan käsien päällä :smiley:
Noh tämän varaan en hirveästi laske mutta kyllähän se hymyilyttäisi.

3 tykkäystä

Tuohon kiteytyy sijoittamisen ja kurinalaisen opiskelun sekä jatkuvan oppimisen bermudan kolmio; jätätkö ostamatta siksi että kukaan ei käske?

Kurssi seuraa kyllä. Helsingin pörssin idea on nämä helmet. Tiedostan, kyseenalaistan, mutta hyödynnän myös rankasti volatiliteetin lyhyessä että pitkässä juoksussa.

Tämä nyt koskien kaikkia Stadin nakkikiskoja. Tämäpä vielä päälistallakin ja midcappi.

2 tykkäystä

Tätä kommenttia jäin vähän miettimään. Mitä tällä “selvästi kannattavin ja tehokkain toimija” oikein tarkoitetaan.

Kotimaisista verrokeista jos vertaa Aktian ja OmaSP:n ROE ennusteita 2020.
Aktia ROE% 6,2 ( Inderes)
OmaSP ROE% 7,7. ( Danske)

Kun taas Ålandsbanken lienee H1:n valossa kannattavin ROE 10,1%. (Tästä ei ennusteita taida olla koko vuodelle saatavilla.)

Nykyisten tietojen/ ennusteiden valossa OmaSp ei siis ihan ole se kannattavin.

Tietysti tästä nyt on mahdoton sanoa kuin ei tarkkaan tiedä mitä verrokkiryhmää tai mittaria tarkalleen tarkoitetaan.

1 tykkäys

Oolannin pankista saa kyllä tarpeelliset tiedot, kun jaksaa mennä nettisivuille eri rooleissa: ahvenanmaalainen, ruotsinkielinen, englanninkielinen tai suomenkielinen.

Heikoimmin ja vanhentuneinta näytti noin puoli vuotta sitten olevan tietoa suomenkielellä ja parhaiten englanninkielellä. Ne muut kaksi kieltä kommer jag int ihåg.

Pitää muistaa, ettei Oolannin pankki ylipäänsä halunnut pörssiin vuonna 1942, vaan vietiin väkisin.

Juurikki on ylpeä Oolannin pankin omistaja. Kun meitä purjehtivia saariston ystäviä olisi enemmänkin, niin voitaisiin varmistaa, että vaikka muut söpöt pikkupankit yksi kerrallaan vallataan, niin Oolannin pankki on ja pysyy.

Oolannin väki on ihan hyviä tyyppejä. Mukavia ja mitä syvemmällä saaristossa ovat, sen mukavampia. Kannattaa aloittaa juttu på svenska, vaikkei itse isosti osaiskaan. Kun olet edes yrittänyt, syntyy luottamus ja melkein kaikki oolantilaiset puhuvat sen jälkeen kohteliaasti suomea sen verran, että juttuun tullaan.

Miten se Oma SP:n maakuntahenki oikein meneekään, kyselee osakkeenomistaja Juurikki.

2 tykkäystä

Sijoittamisen kannalta tietysti voisi tarkastella myös myönnettyjen lainojen rakennetta. Pengoin ne jo vuosi sitten, mutta nyt on paperit vielä enemmän hukassa kuin Juurikki. Etsisinkö, muttei ole aikaa, kun pitää koko ajan kiirehtiä rauhoittumaan, hopi hopi.

1 tykkäys

Kannattavin olisi omaan makuun jokin muu kuin pääomantuotto, se kuvaa kuinka paljon pääoma tuottaa nimensä mukaisesti vaikka tietynlainen loistava tehokkuusmittari onkin lajissaan.

Täytyy laskeskella lisää huomenna. Itse mieltäisin tuotonlähteet-kulut-poistotalentumiset-verot kaavalla kannattavuuden.

OmaSPhän on haalinut hitokseen juuri tuota pääomaa ja massaa luiden ympärille. Lainojen laatu, yrityksille ja yksityisille sekä maataloudelle on jonkinlainen avain jo itsessään ja tästä on mm. listautumisessa ja esitteissäkin juttua.

Tj puhuu hallitusta kasvusta. Tuskinpa siellä(kään) siis joka Jannelle anneta rahaa vastikkeetta käteen jos lainojen laatua mietitään.

Varauksia varmasti puretaan H2lla ja kova työ ja panostukset näkyy H2lla jotka tehtiin etenkin Q2lla.

Moni tuntuu olevan täysin sokea lukemaan raportteja laahaavan kurssin takia ja ihan muutenkin kykenemätön ajattelemaan itse. Q2 oli ilmankin muihin pankkeja ja koronaa ilman melkoinen. Kannattaa lukea näiden pankkien kyseiset hieman vertailla. :upside_down_face:

Ihan hyvinhän tästä on nyt sijoittajat olleet kiinnostuneita varsinkin posarin jälkeen, ihan vain jos katsoo vaihtoa/omistajalistausta.

Etelä-Karjalan säästöpankkisäätiön myynnit alkoivat kuitenkin jo kesäkuussa ja nyt menee päivässä sama määrä kuin silloin kuukaudessa. :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Tähän toivoisin Tj Sydänlammelta tietynlaista asennemuutosta jatkossa. Jokainen myyntityötä tehnyt tietää, että tarinat on paras tapaa myydä omaa tuotetta tai palvelua, joten kilpailukyvyn ja tuloksenteon kasvu on myös kiinni tarinoista. :smirk: Ja aika selkeästi tästäkin ketjusta huomaa, että omistajat tai omistajaksi itseään harkitsevat eivät tunnista onko Oma SP lintu vai kala omalla sektorillaan. Siihen voisi auttaa myös yhtiön ja tarinan myyminen sidosryhmille.

5 tykkäystä

Taitaa olla tuo Omasp tarina sinänsä. Ainakin tj. esittää jokaisen katsauksensa yhnteydessä tarinaa, koska jutut ovat muihin alan katsauksiin verrattuna varsin ilmavia ja erityisen itsekehuisia. Uskokoon ken haluaa. Aika näyttää miten näin pienen toimijan käy. Pelataanko minkälaista peilä. Suurimman omistajan voimakas osakkeidensa myyntitoiminta herättää kysymyksiä. Aina kun suurin omistaja luopuu määtitetoisesti omistuksistaan olisi piensijoittajan syytä olla varovainen.

1 tykkäys

En nyt ihan kauheasti vetäisi johtopäätöksiä siitä että isoin omistaja on myynyt 1,5% omistuksestaan ja omistaa edelleen yli 1/3 firmasta

2 tykkäystä

Itselläni oli OmaSP:tä vähän viime vuodelta kesän lopulle.

Totesin Elokuun puolivälin jälkeen, että kehitys on pysähtynyt, enkä jaksa enää katsella suoraa viivaa.
10.08. julkaistiin puolivuotiskatsaus. Mielestäni tulos oli pankille koronan keskellä kohtuullinen. Osake ei reagoinut siihen mitenkään.

Hiukan pyöristettynä kurssi on ollut noin 8 euroa Kesäkuulta Lokakuulle. Tuo Etelä-Karjalan Säästöpankkisäätiö voi pitää rauhallisilla myynneillään kurssia paikoillaan vaikka vuosia.

Viime syksyllä Lokakuun lopusta, ennätystuloksen julkistamisen aikoihin tuli selvä nousu kurssiin, joka jatkui Helmikuulle “suureen pudotukseen” asti. Vaikea sanoa, onko eväitä vastaavaan tänä vuonna.

1 tykkäys