Ostin/myin juuri äsken (Osa 6)

Pienen pieni viilaus salkussa, vaihdoin OP-Suomi-indeksit OP-Amerikka indeksiin. Syy: Suomi ylipainotus on vahvaa jo suorien osakkeiden vuoksi. Luotan että Amerikassa vahva veto jatkuu, Trumpin valinnan jälkeen todennäköisesti vain kiihtyy. Kauppasota leijailee ilmassa, suurvallat saattavat jopa hyötyä, mutta Suomelle ja Euroopalle tulee jäämään vain luu käteen.

Tämä transaktio oli täysin kuluton, joten Osuuspankki ei tässä tienannut. Muuten en veivailisi tällaisia pitkäjänteisenä sijoittajana.

Rahan siirtäminen Suomesta maailmalle jatkuu.

3 tykkäystä

Sampo myyty kokonaisuudessa (~6% sijoituksista), tällä lisätty nokian renkaita.

Sampo ostettu OST:lle luotettavana ja matalariskisenä lappuna sijoittelua aloitellessa ehkä 2015 tienoilla. Nyt indeksejä seuraavat ETF:t ovat sijoituksista jo yli 60%, ja ajattelin ettei sammolla ole salkussani enää samaa merkitystä kuin ostaessa oli.

Nokian renkaiden kyydissä aion istua Romanian tehtaan ylösajon, ja katsella sitten 2025 että miten kävi ja miten jatketaan.

7 tykkäystä

Perjantaina lisäsin Olvia @31,9 ja tänään Tecnotree @5,1.

8 tykkäystä

SoFi Technologies kurssi laskenut niin avattu positio tänään @6,6.

6 tykkäystä

Tänään Nokiasta puolet ulos @3,63. Olvi positio tuplattu keskihintaan @32,00. Paljon parempi fiilis avata Sandels🥳

14 tykkäystä

Nokia ulostettu 3,6495€ hintaan. Halusin pienentää salkun lainoitusastetta ja peruspessimistinä epäilyttää viimeisten yrityskauppojen järkevyys.

7 tykkäystä

Evoa lisäys (n. 25 %) pitkästä aikaa. Mietin, että mihinkä sitä laittaisi, mutta en jaksanut vaivata päätäni häviäjien kanssa sen enempää vaan otin tämän tasaisen varman kovien marginaalien kasvajan.

2 tykkäystä

Jatkoin myös Nokian myyntejä, taas kilo, nyt 3.66€ hintaan. Ajatus ei ole ostaa enää niitä takaisin.

4 tykkäystä

Myin hafniat @88,15

Kivasti noustu tämä vuosi ja myynnin ajoittaminen on vaikeaa, niin heitetään nyt sit tässä (huonossa) kohtaa pois :woman_shrugging:t2:

3 tykkäystä

Kamuxia lisätty 5.37€, on aika mennä ylös taas, ylempi pohja aikalailla saavutettu uskoisin.

6 tykkäystä

Ennenkin tainnut kirjoittaa tänne, että kyllä se yrityskauppa vielä tullee, siksi 4095 kpl 17.50-19.50e !

8 tykkäystä

Myyty Nordeat 11,345€ hintaan.

Ostelen lisää indeksi-ETF sijoituksia tilalle hajautusta tuomaan. :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Ostettu Healt.he ja Plug power.

Ensimmäinen on uusi kestävämpi kumikenkä ja toinen nyt vaan on alennusmyynnissä?

4 tykkäystä

Kalmar avaus salkkuun pörssipäivän lopuksi. Kurssissa saattanee näkyä painetta alaspäin vielä tovi, jos mennään Mantatumin jalanjäljissä. Kokoluokka tässä on kuitenkin ihan toinen, kun nyt splitissä syntyi kaksi lähes samankokoista yhtiötä vs. Sampo/Mandatum-split, jossa uusi listayhtiö oli alle 10% ”Sampo-Mandatum-konsernista”.

Kalmarilla on globaali preesens, erittäin hyvä maine, maantieteellisesti hajautettu tuotanto, kasvava palveluliiketoiminta, markkinajohtajuus useissa tuotesegmenteissä ja toiminta on pääomakevyttä kokoonpanoa (ja core-komponenttien valmistusta). Sähköistyminen on nyt vähän kirosana, mutta uskon tähän vahvasti. Materiaalinkäsittelykoneissa tässä on nimittäin vielä enemmän insentiivejä, kuin maanteillä. Varastotrukit ovat olleet sähkökäyttöisiä jo iät ja ajat, ja teknologian mahdollistaessa yhä suuremmat materiaalinkäsittelykoneet sähköistyvät sillä:

  1. työntekijät altistuvat suurelle määrälle päästöjä
  2. moottorin tyhjäkäyntiä on paljon, ja nämä laitteet ovat janoisia
  3. Sähkölaitteiden käyttökustannukset ovat edullisemmat
  4. Huoltotiheys
  5. Toimitusketjujen päästöjen vähentäminen
  6. Äänet

Kalmar on kiinnostava yhtiö ja mielestäni hinnoittelu on neutraali, tai noin 10% aliarvostettu nykyisellä kurssitasolla.

EV/S 0,9 (2023)
P/E 10 (2023)

EV/S luokkaa 1,1 (2024)
Forward P/E luokkaa 15
P/B luokkaa 2
ROCE 24,4% (2023)

Eiköhän tähän lyödä huomenna Inderesiltä lisää-suositus ja tavoitehinta 34,5€.

15 tykkäystä

Kalmaria ostettu pienerä loppuhuutarissa 26,40€. (Päivän ylin 37€.) :neutral_face:
Saa nähdä sylkeekö instikat tätä enemmänkin ulos tällä viikolla, joten seuraavat pilkit tarpeeksi syvälle.

6 tykkäystä

Kalmaria ostettu 26,40 e/kpl. Pilkki oli 28e, mutta kauppa toteutui loppuhuutarissa ja kerrankin sopivaan hintaan. Saa nähdä kuinka alas putoaa vai oliko pohjat tässä.

5 tykkäystä

Nokian rinkeleitä lisätty 88 kpl hintaan 7,842. Juuri keskihinnan yläpuolelta

9 tykkäystä

Pitänyt isossa kuvassa antaa salkun vain oleskella, ja vähentää toimeksiantoja. Ihan hyvin tässä onnistunut, paitsi viime viikkoina pientä venkslausta allokaation kanssa (siirtoja AOT → OST, painotusmuutoksia). Ei mitään merkittävää, eikä ole tänne tullutkaan pieniä muutoksia raportoitua.

Tänään kuitenkin avattu uusi positio.

Osto:

  • Kinsale Capital Group. Yhtiö tarjoaa erikoisvakuutuspalveluja ja keskittyy erityisesti omaisuus- ja vahinkovakuutuksiin. Jekun Kinsale tekee siinä, että se tarjoaa vakuutuksia epätavallisiin ja monimutkaisiin, sekä korkean riskin kohteisiin, joihin ei “perinteiset” vakuutusyhtiöt lähde mukaan. KNSL on siis E&S- vakuuttaja (excess & surplus).
  1. Yhtiö on kasvanut pullataikinan tavoin, ja viimeisen viiden vuoden liikevaihto ('19-23) kasvanutkin +49% YoY. Nettotulos samalla ajanjaksolla +93% YoY. Myös kassa on kilissyt, ja vuoden 2019 vapaa kassavirta 158M on muuttunut reilu 850M. (Menneet) numerot miellyttävät :cowboy_hat_face:.

  2. Yhtiön viimeinen osavuosikatsaus petti liikevaihdon kasvun osalta, ja siitä pienimuotoinen paniikinpoikanen. Lappu on nyt tullut alas huipuistaan karkeasti sen 20%. Uskon, että tämä on vain pieni hikka tämän compounderin matkalla.

  3. Yhtiön P/E luku on tällä hetkellä huomattavan alhainen verrattuna viimeisten vuosien keskiarvoon. Liikevaihdon vahva kasvu, josta pitkä track record. Korkeat nettomarginaalit, vahva vapaa kassavirta ja pieni velkaantuneisuus tukevat sijoituspäätöstäni. Sanottakoon, että vaikka yhtiö on nyt halvempi kuin lähihistoriassa, ei se silti ole mielestäni mikään screaming buy. Mutta toisaalta, eipä se ole sitä myös ollutkaan viime vuosina.

  4. Yhtiöllä hieman alle 2% markkinaosuus Yhdysvalloissa E&S markkinasta. Markkinan odotetaan kasvavan vuoteen 2027 asti n. 15% YoY. KNSL odotetaan konsensuksen mukaan kasvavan '25 ja '26 20,3% ja 11,6%. Markkinanmukainen kasvu siis “riittäisi”.

Teknisesti omaan ymmärrykseeni myös mahdollinen hyvä entrypaikka. Tämä jää nähtäväksi, ja nyt on avauspositio otettu! :ok_hand:t3:

Myönnettäköön, että Norbit tutkimuksien jälkeen veri on vetänyt entistä enemmän ulkkariosakkeiden pariin. Tutkiminen on haastavempaa, mutta monin verroin kiinnostavampaa: mahdollisuuksien valtameri on huima.

10 tykkäystä

Ehkä hölmöä myydä lypsävää lehmää, mutta n. 1/3 kevennys TORM:iin tänään. Oli päässyt nousemaan 60% osuuteen salkusta ja 2026 lähestyy kovaa vauhtia. Voittojen kotiuttelua ja uudelleen sijoittamista.

Uusio-sijoitus myyntisummasta 35% EVO,
50% Paycom, ja 15% Automated Data Processing.

Oletus TORM:in kykyyn tahkoa rahaa edelleen suuri ensi vuoden loppuun, joten ollaan kyydissä. Jos vetää pitkiä rahtisoppareita siihen päälle vielä, niin ei tässä kai mitään.

2 tykkäystä

AOT- puolella hieman täydennystä:

  • Osto: The Kraft Heinz Company, 35 kpl [31,945 $ / kpl]
2 tykkäystä