Ostin/myin juuri äsken (Osa 7)

Ostin Amazonia 4000 eurolla, mitä voisi sanoa ”puolikkaaksi positioksi”.

Amazonilla on vakaa taloudellinen pohja ja se toimii nopeasti kehittyvillä markkinoilla. Sitten yhtiö on osoittanut vahvoja kasvulukuja; erityisesti verkkokauppa ja pilvipalvelut ovat kasvattaneet liikevaihtoa. Bruttokate oli jossain vaiheessa hieman alhaisempi, mutta se johtui kuitenkin pääosin uusista satsauksista teknologiaan, joten sekin puoli on kunnossa. AWS eli Amazon Web Services on avainasemassa ainakin lähitulevaisuudessa erityisesti tuloksen parantamisen osalta.

Yhtiön kasvunäkymät ovat joidenkin mukaan lupaavat. Tulevaisuutta varmasti tukee yhtiön panostukset mm. teknologiaan ja tekoälyyn, mikä auttaa pidemmän aikavälin kasvumahdollisuuksien osalta. Projektit, kuten satelliittipohjainen internet-palvelu “Project Kuiper” ja muut uudet laajentuvat pilvipalvelut tarjoavat uusia tulonlähteitä, mutta näistä en ole sillä tavalla perillä ja toistan jälleen muiden sanomia asioita. Uutena veturina on logistiikkaverkkoon liittyvät satsaukset, mikä voi entisestään lisätä yhtiön dominointia kilpailijoitaan vastaan; toimintanopeus paranee, joka johtaa automaattisesti parempaan asiakaskokemukseen – ja se jos mikä lisää sitä kuuluisaa kilpailuetua.

Yhtiön haasteet ovat pitkälti tuttuja enemmän alaa ja/tai yhtiötä seuranneille sijoittajille esimerkiksi kiinalaiset yhtiöt haastavat alustoillaan ja muutenkin kovia kilpailijoita on siellä sun täällä. Sitten tietysti yleinen talouden epävakaus ja muut vastaavat seikat lisäävät haasteita, mutta sama juttu se muillakin on. Lainsäädäntö ja ajoittain persoonallinen henkilöstöpolitiikka saattaa johtaa ikäviin kierteisiin Amazonin osalta.

Nyt tällä hetkellä kiinnostusta myös lisäävät:

Yhtiön vuoden 2024 toisen neljänneksen tulos osoitti vahvaa taloudellista kehitystä. Yhtiön myynti kasvoi 10 prosenttia verrattuna edellisvuoteen ja nousi 148 miljardiin dollariin. Kasvu oli erityisen vahvaa AWS-pilvipalveluissa, jossa myynti kasvoi 19 prosenttia. Pohjois-Amerikassa myynti kasvoi 9 prosenttia ja kansainvälisesti 7 prosenttia, mutta erityisen huomionarvoista on, että Amazonin operatiivinen tulos kasvoi yli kaksinkertaiseksi nousten 14,7 miljardiin dollariin, kun se edellisvuonna oli ”vain” 7,7 miljardia.

Amazonin nettotulos lähes tuplaantui ollen 13,5 miljardia dollaria. Tämä heijastaa yhtiön menestyksekästä kasvua ja tehokkuuden parantumista, vaikka toimintaympäristö on haastava tai näin haluan kuvitella. Toimitusjohtaja painotti AWS merkitystä pilvipalveluiden ja tekoälyratkaisujen kehityksessä. Tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset, ja yhtiö ennustaa myynnin kasvavan edelleen kolmannella neljänneksellä.

Datakeskusinvestoinnit kertonevat jotain sekä viime aikojen vapaan kassavirran kehitykset että marginaalien kehittymiset.

The Kirje

Toimitusjohtaja Andy Jassy kertoi tuoreessa kirjeessään, että Amazon pyytää jokaista johtoryhmän organisaatiota kasvattamaan ”asiantuntijoiden” yms. työntekijöiden määrää suhteessa esihenkilöihin vähintään 15 % vuoden 2025 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä, vähemmän esihenkilöitä siis(?). Kirjeessä ilmoitettiin myös merkittävistä muutoksista organisaatiorakenteessaan ja toimintatapoihin. Yrityksen tavoitteena on tehostaa toimintaa vähentämällä byrokratiaa ja nopeuttamalla päätöksentekoa. Lisäksi työntekijöiden odotetaan palaavan toimistoihin kokopäiväisesti ensi vuoden alusta lähtien, kuten tässä ketjussa on jo pariin otteeseen puhuttu. Jassy korosti, että muutoksilla pyritään vahvistamaan yrityskulttuuria, parantamaan yhteistyötä ja varmistamaan nopeampi reagointi asiakkaiden tarpeisiin. Tai sitten… oikeasti tiedetään, että porukka irtisanoutuu niin kuin yhtiö haluaakin tämän myötä. Moni pitää tätä taktiikkaa huonona, sillä parhaat, erityisesti osaavat ja halutut työntekijät saattavat lähteä ensimmäisinä.

Näitä samoja ajatuksia toistin jo Amazonin ketjussa. Vakaa kasvaja, joka innovaatioilla ja dominoinnilla tullee pärjäämään pitkässä juoksussa. :slight_smile:

69 tykkäystä