Outokumpu - Jatkuvaa vuoristorataa vai vakavasti otettava sijoituskohde?

Sitaatti

Nesteen osake on syöksyssä. Vihreät tuotteet ei tie onneen ilman kilpailuetua. Toivon että Outokumpu osaa olla edelläkävijä ja suojata oman osaamisensa mitä vihreään ruostumattoman teräksen tuottamiseen tulee. Ilman uusia reseptejä on tuomittu bulkkitoimijaksi ja silloin osakkeen arvostuskin jää bulkkitasolle.

Kauppalehti:
" Nesteen hehkutettu kilpailuetu on todellisuudessa kopioitavissa – Osake rajussa syöksyssä tulosvaroituksen jälkeen

Suomalaiset sijoittajat ovat ostaneet osaketta suuri määriä, kun ulkomaiset sijoittajat ovat myyneet. Kiinnostavin kysymys tällä hetkellä on, onko Nesteellä kilpailuetua verrokkeihinsa nähden. ”Markkinan kasvaessa on selvää, että myös kilpailu lisääntyy”, Nesteeltä todetaan."

European Benchmark -hinta historiaan, liekö aika ajanut konseptista ohi, vai kilpailuviranomaiset asiasta laskeneet.
Niin tai näin, enää 3Q2024 update ei enää tule.

UPDATE REGARDING THE QUARTERLY FERROCHROME PRICE ANNOUNCEMENTS
Shareholders of Merafe are hereby advised that the quarterly European Ferrochrome Benchmark
(“EUBM”) price will be discontinued with effect from June 2024 and the Company will therefore no longer
publish the EUBM price on the Stock Exchange News Service.
Sandton
20 May 2024

6 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu siitä, miten yhtiö on saanut kaikille tuotantolaitoksilleen ResponsibleSteel-sertifioinnin. :slight_smile:

ResponsibleSteel on maailmanlaajuinen terästeollisuuden standardi vastuullisen teräksen hankintaan ja tuotantoon.

10 tykkäystä

…surullista tahi miten sen nyt nätisti sanoisi, harmillista…

Korkeat varastotasot olisivat muuten jällen kerran olleet vallan kohdillaan…

  • Various [factors are currently influencing nickel prices. Firstly, and the extended US and UK sanctions against Russian raw material exports (in combination with a sales ban on the LME and CME)…

Ennustajat ennustavat nousevaa tulosta vuosille 2025 ja 2026. Mielipiteitä! Onko konsensusennusteet realistisia?

5 tykkäystä

Pitäisin kohtalaisen todennäköisenä ottaen huomioon että talouden oletetaan yleisesti piristyvän 2026 kohti mentäessä.

1 tykkäys

kuva

Olisihan nuo “helposti” tehtävissä, JOS markkinoilta tulisi edes vähän vetoapua!

Mutta analyytikoiden ennusteet ovat lähinnä valistuneita arvauksia.
Vilkaisin historiaa.

2022 Outokumpu teki oikaistua EPS 1,82 €
Kaksi vuotta aiemmin analyytikot ennustivat noin 0,3…0,4 € EPS ja vielä vuotta aiemmin ennusteet olivat noin 0,4 €. Eli toteutunut tulos oli luokkaa viisinkertainen ennusteisiin verrattuna!

2024 ennusteet ovat tällä hetkellä luokkaa 0 €
Kaksi vuotta sitten ennusteet olivat luokkaa 0,3…0,8 € ja vielä vuosi sitten 0,3…0,6 €

22 tykkäystä

Pitkä artikkeli alan tapahtumasta USA:ssa. Tamara Weinertin kommentteja.

“Outokumpu remains undeterred in its environmental ambitions. It even recently acquired a stake in a Canadian nickel mine for supply, despite Indonesian-sourced nickel being far cheaper.”

Eipä tuossa hirveästi ollut varsinaisen uutta. Euroopassa hinnat alhaalla ja hiilitullien vaikutus on täysin auki. USA hinnat ok ja menee ehkä sivusuunnassa, mutta vain niin kauan kuin Aasian ylituotantoa ei päästetä vapaasti markkinalle.

6 tykkäystä

Euroopassa hinnat nousussa, hinnoittelussa siis “transaction price” joten raaka-aineiden hinnat ovar siinä mukana nostamassa.
Acerinox:n lakko senkun jatkuu jo yli 3kk jälkeenkin mikä lisää lead timeja ja myös tuontipainetta.

USA:ssa hinnat nousussa etenkin materiaalilisän johdosta, nikkeli nousussa.

Nikkelivarastoissa on jokin aika sitten sanktioitua venäläistä materiaalia ts “dead stock”.

18 tykkäystä

Huomauttaisin vain, että tätä (huhtikuisen osingonmaksun jälkeen tosin enää lähes) velatonta firmaa, jolla pitäisi myös olla joitakin kilpailuetuja, näin länsimaalaisittain ajateltuna, myydään hintaan 3,45 e/osake, samaan aikaan kun oma pääoma on (tai oli viimeksi eli Q1/2024) 8,88 e/osake.

20 tykkäystä

Jeps, marraskuussa laskeskelin että kurssi 4,29 vastaisi yritysarvolla mitattuna koronapohjia 2,05 eur. Eli EV:ssä velkaisuus vaihtunut nettovelattomuuteen.

Mutta, ei auta itku markkinoilla…

9 tykkäystä

Sijoittajaprofiilistahan tuo on kiinni. Nyt sitten vaan lisää pitkään salkkuun hyvää osinkopaperia; olettaen, että Outokumpu tekee jatkossakin positiivista tulosta ja jakaa osinkoja (eikä ajaudu enää uudestaan takavuosien velkavankeuteen eli osinkomaksukyvyttömyyteen).

Sitten on tietysti toinen asia, jos tavoittelee aina kurssinousuja ja lyhyempää omistustaikaa.

1 tykkäys

Ikävä kyllä ei näytä selvinneen kovin hyvillä numeroilla Venäläisestä nikkelistä luopumisesta.

…tai oikeammin olettaen että Outokumpu tulevaisuudessa tekee uudelleen positiivista tulosta: viime vuosi kokonaisuutena oli tappiollinen samoin kuin tämän vuoden ykköskvartaali. Itse odotan että kannattavuus löytyy taas mutta kyse on syklisestä yhtiöstä jolla niin liikevaihto kuin tulos heiluvat voimakkaasti.

2 tykkäystä

Kun Outokummun markkina-arvo ja yritysarvo ovat molemmat 1,5 miljardin kieppeillä, niin ei hinnassa ainakaan paljoa hyvää ole.
Outokummulla on kykyä ja taipumusta aina välillä tehdä tappiota, eikä peruutuspeiliin tuijottaminen kauheasti auta sijoittamisessa. Mutta tuota yritysarvo < 1600 meur voi verrata siihen että 2022 tehtiin nettotulosta 1,1 mrd ja 2021 nettotulosta yli 0,5 mrd.

image

Ammattiennustajat ovat sitä mieltä, että Q2 mennään tappiolla ja joku on sitä mieltä että koko 2024 menee tappiolle. 2025 ennusteilla oltaisiin jo varsin edullisissa kursseissa osakekohtaiseen tulokseen verrattuna, mutta nämä ennusteet ehtivät muuttua moneen kertaan.

Euroopan markkina on heikossa jamassa. Onneksi on myös USA tuotanto. Sijoitustiedossa joku oli lainannut OP:n raporttia USA vaaleihin liittyen. Jos Biden voittaa USA vaalit, niin voittajayhtiöissä on Outokumpu. Jos Trump voittaa, niin voittajayhtiöissä on Outokumpu. :rofl:

TJ valintaa ei voi kuin odottaa, mutta hyvin uteliaana odotan, että mitäköhän sieltä oikein tulee :popcorn:

14 tykkäystä

Inden @Petri_Gostowski on ollut Oudosta varsin hyvin kartalla, 2022 oltiin vähän erimielisiä kuinka paljon tulosta tulee 2023 mutta loppupeleissä Petri kyykytti palstan bulleja allekirjoittanut mukaanlukien.

Nyt kysyisinkin Petriltä että kuinka “luottavainen” olet ensi vuoden ennusteiden suhteen ja onko tässä kuinka paljon yrityskohtaista riskiä vai onko kaikki makrosta/eu-päätöksistä kiinni?

EDIT: Pakko vaan ihmetellä että miksi näillä hinnoilla maksellaan yhtään osinkoja, kaikki liikenevät paukut omien ostamiseen olisi paljon tehokkaampaa.

27 tykkäystä

Alla EU-safeguardeista, uudistettu siis taas pariksi vuodeksi, ja mekanismia muutenkin vähän muutettu tuottajien kannalta parempaan suuntaan, eli tuonti avautuu hitaammin ja maarajotteita.
S.50 alemmassa eli EU-dokussa listaa rosterituotteet

EU Safeguard Measure officially extended until June 2026

The European Union today officially announced the extension of the Safeguard Measure on certain steel products until 30 June 2026. The European Commission has also made some unpopular changes to the Safeguard Measure, such as reducing the liberalisation quotas from 4 to 1% per year and introducing a maximum import volume of 15% per country of the duty-free quota available at the beginning of the quarter for product categories 1 and 16.

In particular, the limitation of the maximum import quantities met with widespread protests from consumer organisations after it was announced, but, as is so often the case, these either came too late or were completely ignored by the EU grandees.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:L_202401782

16 tykkäystä

@Seinakadun_Keisari pahoittelut venähtäneestä vastausajasta, oon yrittänyt lomailla viime aikoina.

Kyllähän tuo menee puhtaasti makron mukana tuo ensi vuoden ennuste ja kun yleisesti makron ennustaminen on hyvin vaikeaa niin vaikea on olla erityisen luottavainen ensi vuoden ennusteen osalta. Uskon kyllä, että jos talouskasvu edes kohtuullisesti piristyy Euroopassa niin hinnat tulevat nykyiseltä lattiatasolta selvästi ylös ja volyymeissa pitäisi myös nähdä nousua. Hieman huolestuttaa tuo USA:n orastava talouden hidastuminen eikä toisaalta Euroopan kasvun käynnistymisestä ole saatu kuin varsin ohuita signaaleja, mutta seuraillaan tilannetta. Rosterimarkkina reagoi nopeasti suuntaan ja toiseen, joten tässä liiketoiminnassa voi sanoa, että ensi vuoteen on vielä pitkä aika :smiley:

Pääoman allokoinnista samaa mieltä, on kyllä pettymys, että omien ostojen osalta painettiin jarrua.

12 tykkäystä

Tässä on Petrin kommentit sijoittajapuhelusta. :slight_smile:

Outokumpu järjesti torstaina hiljaista jaksoa edeltävän sijoittajapuhelun, jossa yhtiö kommentoi liiketoimintansa kehitystä ja markkinatilannetta Q2:n osalta. Kokonaisuutena markkinatilanne on edelleen vaisu, vaikka asteittainen elpyminen onkin jatkunut eritoten Euroopassa.

8 tykkäystä