Ovaro - Uusi nimi, uudet kujeet?

@Frans-Mikael_Rostedt on tehnyt uuden yhtiöraportin Ovarosta. :slight_smile: :gem:

Ovaron Q1-raportti oli hieman odotuksiamme parempi kertaluonteisen kiinteistöveron palautuksen ansiosta. Jyväskylän kauppakeskushankinta nosti operatiivisia ennusteitamme. Näemme Ovarolla edellytykset hyvään tulostasoon lähivuosina, vaikka Kukkulan JV-hankkeen ja omien asuntokehityshankkeiden tuloihin ja näiden ajoitukseen liittyy selvää epävarmuutta. Arvostus (24e P/EPRA NAV 0,70x) näyttäytyy viimeaikaisten transaktioiden valossa edelleen houkuttelevana.

image


EDIT:

Kommentit vielä:

3 tykkäystä

Hallituksessa istuva Pyysing (firman 4. suurin omistaja) kävi ostoksilla Q1-tuloksen jälkeen. 4004 kappaletta kokonaispotti (3,9 € per osake).

6 tykkäystä

Pyyhkäisin pienen position Ovaroon noin viiden vuoden tauon jälkeen. Yhtiö on muuttunut paljon ja hyvään suuntaan.

Erityisesti diggaan tästä kontraavasta otteesta: kun markkina on jäässä, Ovaro on ostanut toimistokiinteistöä Hervannasta, rakennuttaa K-Marketis Jyväskylään, Kuopiossakin on projektia. Mieluummin nyt aktiivinen ostaja kuin syklin huipulla.

Vertailu Cityconiin on suorastaan huvittavaa. Ovarolla on viime aikana ollut suorastaan reippaasti transaktioita, Cityconilla lähinnä paljon puheita mutta vähän tekoja. Ovaro ostelee omia osakkeita ja tase on kunnossa, Citycon jakaa osinkoa johon ei olisi varaa, ja sitten paikkaillaan hätäratkaisuilla kun luottoluokittajilta tulee sapiskaa.

14 tykkäystä

Vertailu on toki vaikeaa, kun Citycon on valmiiksi ollut varsin raskaalla velkalastilla seilaava laiva (tosin ei erityisen raskas velkalasti mitä tulee verrokkeihin) ja Ovaro oli edellisten vuosien divestointien jälkeen nettovelaton ja omasi pulskan kassan. Lisäksi sijoitusprofiilit ovat pitkälle erilaisia.

Toki iso ero on on siinä että Cityconin pääomistaja on persaukinen kiinteistösijoittaja jonka oma, reippaammin vivutettu korttitalo tarvitsee kassavirtaa osingoista. Ovaron suurimmat omistajat ovat vakavaraisia eikä ole tarvetta voitonjakoon osinkojen muodossa tässä tilanteessa, kun firmaa on järkevä kasvattaa astetta isommaksi.

Eipä sillä, Ovaron käänne ja toiminta vaikuttavat hyviltä. Nykymarkkinalla tosin näen parempiakin sijoituskohteita.

3 tykkäystä

Joo, tämähän ei ollut missään määrin analyyttinen vertailu, kunhan nostin muutamia huomioita kun niin ex-oravassa kuin Citykanissakin nyt pienet possat sattuu olemaan.

Jos jotain tässä iän myötä on ymmärtänyt, niin johdon lisäksi suurimmilla omistajilla ja heidän intresseillään on todella paljon merkitystä. Ovarossa tältä osin tilanne on minun silmissä terve.

1 tykkäys

Sanoisin, että ovaro on muuttunut ajansaatossa 3 kertaa. Vaihe 1, Listauksessa oli toimiva johto ja taseessa oli järkevää tavaraa. Vaihe 2, johto muuttui ja taseeseen alettiin haalimaan asuntoja hinnalla millä hyvänsä eikä yksiöitä tai kaksioita vaan paljon kolmioita. Vaihe 3 eli nyt, johto vaihdettiin ja tasetta alettiin putsaamaan ja parantamaan. Kokisin ovaron nyt ihan eri toimijaksi kuin aiemmin.

Aikaisemmin isosti ja nyt vähemmän arvonlaskut huonojen asuntojen myymistä rasitti tulosta. Tällä hetkellä on kehityshankkeita, jotka ei tuota täyttä kassavirtaa tai niitä ei ole saatu myytyä. Kehityshankkeille tyypillistä on halvalla osto ja myynti, jolla tuotto pääosin muodostuu. Sanoisin, että ovarolla kehityshankkeissa on hyvä suunta ja tuotot ei näy nyt vielä hetkeen vaan kahden kolmen vuoden päästä. Samaan aikaan arvonlaskut loppuu, kun vanhoja asuntoja ei myydä tai niitä ei tarvitse myydä alle tasearvojen. Puljuna on samankaltainen kun ivh ja vaikkei ivh kummoisemmin erikoisuuksia tee niin opo pyörii 10% hujakoilla. Uskoisin, että yhtäläinen johto ivh kanssa ja huomattavasti aktiivisemmalla toimimisella tää tulee yllättämään tuloksellisesti lähiaikoina. Tulevaisuudessa uudisrakentaminen on iso riski, mutta sen vaikutus alkaa näkymään ehkä 2027-2028 hujakoilla.

Yleisesti fiilis yhtiöön on mennyt aikoinaan ja nyt sitä ei saa nostettua vaikka kuinka hyvin menisi. Kuitenkin toimijana on aivan eri toimintatapojen, strategian ja taseen sisältöä ajatellen. Varmaan tarpeeksi pitkään ovaro petti sijoittajat ja uutisia seuranneet niin tätä vanhaa muistikuvaa ja uutta käänneyhtiö statusta ei monen päähän saa vaihdettua. Itsellä kuitenkin ihan optimistiset odotukset puljuun, kun en aiemmin ole rahaa laittanut ja nytten salkussa eniten tuottanut osake.

T: 2,4e hujakoilla ostanut.

Tämän “3 vaiheen” jälkeen liikevaihdosta ei jäänytkään enää juuri mitään jäljelle.

Tappiota tuottavaa liikevaihtoa ei kannata firmassa pitää vain jotta ylin rivi olisi isompi luku.

1 tykkäys

En oo ihan varma, mutta jos toiminta siirtyy enemmän kehityspuoleen ja myyntivoittoihin niin kirjataanko sitä edes liikevaihtoon. Mun mielestä ovarolla vuokraustoiminta kirjataan liikevaihtoon. Näin ollen onko liikevaihto oleellinen mittari?

Sanoisin, että liikevaihto on aika turha mittari muutenkin vaan enemmänkin seuraisin tuloskehitystä. Liikevaihtoa saa kuitenkin kasvatettua yhtiössä kun yhtiössä vaikka lainarahalla kannattomasti.

Tuloskehitys oli huimaa tuossa aiemmin olleen viestin 2-vaiheessa. Asuntoja sisään minkä velkaa sai ja saman tien ylöskirjauksia niiden arvoihin. Jostakin syystä luopuivat tästä vaikka tulokset olivat loistavia.

3 tykkäystä

Niin kai sillä teki siihen aikaan sitä kuuluisaa “excel-tulosta” ylöskirjauksilla, mutta samaista asuntomassaa on kirjattu alaspäin erittäin rajusti joten tuon bisnesmallin toimivuudesta voi olla montaa mieltä.

Ovaro onnistui kyllä erittäin hyvin ajoittamaan ison asuntomassan myynnin. Oliko kyseessä taitoa vai tuuria, varmaan molempia, mutta tähän haastavaan markkinaan yhtiö pääsi myyntien myötä terveellä taseella ja sen myötä pystyy aktiivisesti toimimaan toisin kuin moni muu toimija.

2 tykkäystä

Ovaro osti Kukkula-hankkeen vaiheet 2 ja 3 kokonaisuudessaan, joten tässä olisi vielä Fransin kommentit siitä. :slight_smile:

Ovaro ostaa Kukkula-hankkeen niin kutsutut vaiheet 2 ja 3 kokonaisuudessaan omistukseensa Investors Houselta ja Royal Houselta kauppahinnalla, joka vastaa arviomme mukaan noin 23 MEUR:n velatonta hintaa. Kauppahinta vastaa nähdäksemme suurin piirtein käypää arvoa kohteista. Ovaron liiketoiminta rakentuu kaupan myötä entistä vahvemmin kiinteistökehityksen ympärille. Hanke luo yhtiön kokoluokassa merkittävän kehitysputken pitkälle tulevaisuuteen, mutta sen toteuttaminen tulee myös nähdäksemme vaatimaan kumppanoitumista/lisärahoitusta/kohteiden myyntiä.

Mitä tässä nyt niinkuin tapahtui? Kukkulahanke oli alunperin liian suuri yhdellekkään näistä kolmesta toimijasta joten hankkivat sen yhdessä. Veijarimaiseen tyyliin sen arvoa papereissa korotettiin ja nyt Ovaro osti muut ulos ja maksoi heille tämän korotetun arvon mukaisen korvauksen?
Jos tuosta laskee 1+1 niin eihän tässä ollut Ovaron omistajien kannalta yhtään mitään järkeä? Vai ymmärsinkö jotakin väärin?

10 tykkäystä

Nämä toistuvat lähipiirikaupat ei kyllä lisää luottamusta yhtiöitä (Ovaro ja Investors House) kohtaan:

2 tykkäystä

No kyllähän tää aika huonolta näyttää, että tehdään päittäin kaupat ja molemmat saavat samalla pikavoiton. Periaatteessahan tuota voisi toistaa monta kertaa nostamalla aina kauppahintoja miljoonalla.

3 tykkäystä

Sama peli jatkuu, kun Oravan kanssa. Pelaajat on vaan vähän eri.

1 tykkäys

Tuo oli hyvin toimiva systeemi 90-luvun lama-aikana. Parhaimmillaan asunnot/kiinteistöt vaihtoivat omistajaa useita kertoja päivässä tai viikossa hinnan noustessa kymmeniä tai satoja prosentteja.

3 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit tuoreesta Ovaron tekemästä myynnistä. :slight_smile:

2 tykkäystä

Tässä on Fransin kommentit Ovaron päivitetystä strategiasta ja päivitetyistä tavoitteista. :slight_smile:

Ovaro antoi tiiviin strategiapäivitystiedotteen aamulla vuosille 2024–2027. Strategian keskeinen muutos on selkeä keskittyminen osta-kehitä-myy -liiketoimintamalliin sekä Kukkula-hankeen tuominen painopistealueeksi. Yhtiö antoi selkeät tavoitteet oman pääoman tuotolle (yli 10 %) ja omavaraisuusasteelle (yli 40 %). Ovaro kertoi aamulla aloittavansa myös uuden omien osakkeiden osto-ohjelman.

1 tykkäys

Ja hiljaiseen ketjuun sopinee tämäkin:

Pyysing on ollut pikkuostoksilla. Korjasin, kun ilmoitin alakanttiin, koska en osannut taas katsoa. :smiley:

Kiitos @popo1

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 2005 Yksikköhinta: 3.99997 EUR

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 809 Yksikköhinta: 4 EUR

Liiketoimien yksityiskohtaiset tiedot
(1): Volyymi: 218 Yksikköhinta: 3.96 EUR
(2): Volyymi: 39 Yksikköhinta: 3.98 EUR

2 tykkäystä