Palkkakeskustelu

Hieman reilu 30v. gonakonsultillekin kelpaisi.

5 tykkäystä

Joo, 500-1000€/kk olisi varmaan mahdollista saada yksityiseltä sektorilta mut sykkiminen lisääntyisi Jonni verran ja tässä alkaa jo vähän muutkin asiat painaa vaakakupissa kuin pelkkä liksa.

2 tykkäystä

Tämä. Itse sain kyllä neuvoteltua korotusta lisää saman työnantajan kanssa mutta vasta kun olin jo päättänyt vaihtaa, niin hyvin avoimesti ilmaistiin, että tokihan sitä palkkaa olisi voinut enemmänkin maksaa. Siinä vaiheessa tosin olin jo päätökseni tehnyt, eikä se palkka ollut se kynnyskysymys.

6 tykkäystä

It-alalla on muuten erittäin hyvä mittari se, minkä verran vanha työnantaja iskee pöytään siinä kohdassa, kun ilmoittaa lähtevänsä (jos siis aiemmin yrittänyt korotusta neuvotella). Jos summa on 0, niin joko firmalla ei ole oikeasti varaa (hyvin harvinaista) tai sitten oma tekeminen ei kyseisessä firmassa ehkä ollut sitä tasoa, mitä itse kuvitteli :slight_smile:

17 tykkäystä

Todella samaa mieltä. Olennaista kuitenkin on se miten koulutukseen panostetaan. Jos koulujen määrärahoja nostetaan katsomatta mihin rahat käytetään ei välttämättä päästä toivottuun lopputulokseen. Kalliit laitteet eivät takaa hyvää lopputulemaa, jos niitä ei koulussa käytetä. Olennaista olisi pidemmältä aikaväliltä selvittää, minkä alan koulutetuista on tuleva pula. Nyt helposti koulutetaan oppilaita niihin opinahjoihin, mihin on tulokkaita. Tämä täysin irrallaan siitä onko alalle edes mahdollista työllistyä. Sveitsissä on tietääkseni käytössä systeemi, jossa koulut saavat rahoituksen omalle alalle tietyssä ajassa työllistyneistä. Loistava idea, tämä ohjaisi koulut lattiatasolle selvittämään, mistä osaajista on pula. Koulutuksen tasosta ei voisi tinkiä ja oppilaita ei pelkän sosialisoinnin vuoksi otettaisi sisään.

7 tykkäystä

Oma palkkahistoria on mennyt tällä kaavalla. Ensiksi parikymppisenä suorittamaan ensimmäisiä palkallisia AMK-harjoitteluja metsäteollisuuteen 13e/h (+kehnot lisät). Palkka tuntui todella kovalta silloin parikymppisenä ensimmäisessä “aikuisten oikeassa työpaikassa” ja hauskaa oli myös se, että nuori kesäesa saa saman palkan samasta työstä, kuin sitä 15 vuotta tehnyt kollega. Hauskuus kuitenkin karisi nopeasti pois, kun aloit olla itse niissä hommissa useampaa vuotta ja roolit vaihtui, kun opastamasi uudet kesäesat saivat heti saman palkan kuin sinäkin.

Valmistumisen lähestyessä pääsin vähän parempiin hommiin, josta maksettiin se 15e/h + yhtä huonot lisät (ellei jopa huonommat, koska yöt ja viikonloput putosivat pois). Noissa hommissa meni se pari vuotta, mutta urakehitys näytti todella nihkeältä. Mitään ei käytännössä tapahtunut, välillä tuli nimellisesti lisää vastuuta (joka ei kuitenkaan heijastunut palkkaan) ja vuosittaiset kehityskeskustelutkin olivat yhtä tyhjän kanssa. Esimiehet asennoituivat niihin vain pakollisena pahana, sen sijaan että koitettaisiin oikeasti kehittyä molemmin puolin. Pari vuotta jaksoin odotella luvattuja etenemismahdollisuuksia, kunnes nostin kytkintä ja lähdin kouluttautumaan IT-alalle,

Metsäteollisuuden vuosien palkkakeskusteluun on pakko lisätä ylityöt, joista tienasi oikeasti tosi hyvin. Vaikka meillä tehtiin vuorotyötä, niin raharikkaita sunnuntaivuoroja ei lähtökohtaisesti ollut, vaan sunnuntait menivät aina ylitöinä → sunnuntain ylitöihin pääsi yleensä 3-4x palkalla. Miinuspuolena oli se, että sinne ylityövuoroon mahtui yleensä vain yksi työntekijä kerrallaan ja siitä syystä homma oli aika hyvä tapa rikkoa työpaikan yhteishenkeä :smiley: Ihan oikeasti siellä oli työntekijöitä, jotka laskivat työkavereidensa ylityövuoroja ja jos joku sai pari vuoroa muita enemmän, niin siitä lähti liikkeelle kunnon kyräily. Ryhmähenki oli tämän vuoksi tosi huono.

Siitä sitten opiskelemaan IT-insinööriksi muuntokoulutuksen avulla (lue: vähän nopeutettuun malliin, koska jo yksi tutkinto pohjilla). Lähes heti pääsin duuniin web developeriksi, jossa palkka 13e/h + kympeistä satasiin bonusta per kk. Koeajan jälkeen palkkani nostettiin minulta lupaa kysymättä 15e/h, josta en tietenkään nurissut. Duuni oli pitkään ihan kivaa, mutta jossain kohti alkoi olla vaikeuksia yhdistää sivutoimista yrittäjyyttä ja pääduunia. Tästä käytiin kehityskeskusteluja, joissa toivoin firmalta muutoksia työtapoihin arjen sujuvoittamiseksi. Vaikka korostin keskusteluissa sitä, että en ajattele asiaa nyt rahan kautta, vaan muiden asioiden, niin lopputulemana oli “vain” palkankorotus 18e/h ja muuten homma jatkui entisellään.

Tuolla palkalla ehdin työskennellä noin 9kk, kunnes sitten loikkasin päätoimiseksi yrittäjäksi, jossa ei tietenkään näin alkuvaiheessa pääse noin suuriin tuloihin. Pienemmistä tuloista huolimatta arki tuntuu paljon miellyttävämmältä, kun nyt saa keskittyä enää yhteen asiaan täysiä ja yrittäjänä minulla on huomattavasti paremmat vapaudet päättää itse siitä mitä ja miten haluan työskennellä.

36 tykkäystä

Kesätyöt siivoojana ja mansikkatilalla alkuun, sitten mainostenjakoa hetken aikaa.
Autoala 4v masentajana, 1700€ lapaan maksujen jälkeen ma-pe, lomat rahana koska paska palkka.
Valtiolle siittä kolmivuoroon, jaksotyöhön 2500€ lapaan kun maksut vähennetään, tämä sisältää kaikki ylityöt ja lomarahat, laskettu vuosi ansioista.
Ikää 27v, valtiolla nyt 3v.
Koulussa istuminen ei koskaan oo kiinnostanut sen vertaa että penkillä viihtyisi yli vuoden ilman palkkaa.

5 tykkäystä

Mitä hommia valtiolla, jos saa udella?

1 tykkäys

Sain palkankorotuksen. Opetusalalla, vuositulot karvan verran yli 71000 euroa. Jos kaikki sujuu hyvin, työuraa jälkellä 35 vuotta. Pidän merkityksellisestä työstäni. Työ on välillä päivystysluonteista, mutta olen sinut sen kanssa. Pitkät “lomat”.

17 tykkäystä

Onko joku rehtorin pesti kyseessä tai yliopettaja jossain syrjäisessä amk:ssa? Tuon verran kun saa isompien kaupunkien amkin yliopettajat täysillä kokemusvuosilla ja tohtorilisällä ja jos 35v jäljellä, ei varmaan ole täydet ikälisät vielä😊

Juu, rehtorisopimuksella mennään. Luulen, että sopimukseni sisältää “normaalista” poikkeavia työtehtäviä, minkä vuoksi palkka on korkeahko ikääni nähden. Ikälisiä vielä jäljellä yli puolet :roll_eyes:. Välillä rankka työ, mutta olen tyytyväinen. Halusin haastetta. :slightly_smiling_face:

21 tykkäystä

"Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka suuren osan verojen nousu vie lisätuloista. Esimerkiksi kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 100 euroa, hänen veronsa nousevat 48,2 euroa. Näin marginaaliveroprosentti on 48,2 %. "

Tuolta voi jokainen käydä ihailemassa sitä marginaaliveroprosenttia. Että mitä siitä “extra” työntekemisestä jää käteen. Kyllä se aika monella on se tilanne että jää puolet…

Jokainen verojenrakastaja voi itse miettiä että alkaako tässä tulemaan raja vastaan että mikä on enää järkevää. Mielestäni nuo verot ovat jo niin tapissa että itse ainakin arvostan vapaa-aikaani enemmän. Mutta eipä tarvitse ihmetellä miksi ei löydy “extraajia” tai 2-työntekijöitä Suomessa…

On tuo vaan niin jäätävää… Kyllä verotusta tulisi saada kannustavammaksi jos halutaan että ihmiset ottavat työtä vastaan ja ovat ahkeria. Verojen laskeminen väittäisin kiihdyttäisi investointeja, saisimme osaavaa työvoimaa Suomeen, ihmiset tekisivät mieluummin useampaa työtä, yleinen työllisyys parantuisi yms… sitä kautta verotulot eivät ainakaan laskisi… Myöskin tarve palkankorotuksiin olisi maltillisempi ja kilpailukyky maailmantaloudessa pysyisi yllä.

Nykyään meno on sitä että kutsut esim. putkimiehen tekemään 15min homman niin laskutus on 1-2h+kilsakorvaukset. Yritys laskuttaa siitä joku 150-200e. Joutuuhan yrittäjä maksamaan verot, vuokrat, palkat, sivukulut, mahdollisen auton yms. ja saamaan voittoakin viivan alle x määrän. Jotta voit rahoittaa tämän niin teet extra työtä 400e arvosta… siitä sitten 200e lapaan jolla voit maksaa sen putkimiehen pyrähdyksen…

Sanotaan että 20e/h tienaavakin tekee sen 20 tuntia töitä että voi palkata haalarihousun pyörähtämään kotona… Sama sähkömiesten osalta… Mielestäni tässä on menty aika kauas siitä mitä homma oli nuoruudessani 90-luvulla. Kyllä systeemi on mätä. Persaukisiin varmaan voi sitten luokitella kun valitan :sweat_smile:

Hiukan aiheen vierestä, mutta herättää ihmisiä varmasti miettimään myös verotuksen vaikutusta palkkakehityksessä yms…

38 tykkäystä

Valtion tutkimuslaitoksella tutkijana, noin 3600e/kk. Varmaan väitöskirja seuraavaksi että saisi palkkaa ylöspäin. Ei tämä helppoa ole…

13 tykkäystä

Tuolla kaikkein ylimmässä marginaaliveroluokassa istun ja omissa tulevaisuudensuunnitelmissa kyllä ehdottomasti downshiftaaminen työaikaa lyhentämällä.

Kovempi sykkiminen ja suorittaminen ei oikein enää houkuttele kun lisätuloista jäisi selvästi alle puolet lapaan.

10 tykkäystä

Lisäksi kaikki graafit eivät ota edes huomioon sosiaali- ja eläkemaksuja, jotka ovat nyt 8% ja pelkästään nousutrendillä. Muutaman vuoden kuluttua voivat hyvin olla 10% marginaaliveron päälle.

Olen itse pyrkinyt mitigoimaan esimerkiksi vaihtamalla lomarahat poikkeuksetta lisävapaiksi, vapaat saa vielä toistaiseksi 0% verokannalla. :slight_smile:

5 tykkäystä

Tuo graafi näytti oikealta suuruusluokalta että sisältäisi myös nuo.

Tosin sitten on vielä “työnantajan maksamat” kulut, jotka on kuitenkin suoraan suhteessa palkkaan.

Suurin syy miksi Suomessa ei löydy extraajia tai 2-työntekijöitä on mielestäni ensinnäkin se, että yhdellä työllä pärjää aika hyvin ja toiseksi se ettei vaan yksinkertaisesti jaksa tai kiinnosta, kun haluaa tehdä muutakin elämässä kuin töitä. Progressiivinen verotus tulee sitten varmaan jossain sijalla 3-10, jos vielä silloinkaan…

4 tykkäystä

SOTE sektorilla johtaja 68000 vuodessa PKS. Jos siirryn maakuntaan niin palkka tippuu alle 50 000 /v. Vastuut koko yksikön toiminnasta, taloudesta, henkilöstöstä noin 40-50 työntekijää. Kuinka moni tekisi saman?

Paljon on puhuttu hoitajien palkoista. Mielelläni niitä nostaisi, mutta kunnat päättävät millä hinnalla ostava palveluita eri tahoilta. Rahat ei riitä palkankorotuksiin, ei meinaa riittää edes TES korotuksiin. Lähihoitaja, joka tekee yötyötä, voi saada saman palkan kun yksikön johtaja maakunnassa. Millä muulla sektorilla toimitaan näin? Kuka kantaa vastuun kaikista asioista ja millä hinnalla.

8 tykkäystä

Itse ainakin näen tämän isona ongelmana - tai isona syynä siihen, miksi itseä ei tällä hetkellä esimerkiksi haastavempaan ja stressaavampaan työhön siirtyminen ihan hirmuisesti nappaa. Saatika, että pitäisi tätä varten vielä opiskellakin. Veikkaan, että isolle osalle suomalaisista tämä marginaaliverotus on tuntematon käsitys eikä tätä oikein ymmärretäkään - siis sitä, että ylimääräisistä tuloista kohtuu pienillä vuosiansioillakin leikkaantuu todellisuudessa 50% pois. Yli 4 330€/kk tuloilla leikkaantuukin jo yli 50%.

Ajatellaan, että “noh veroprosentti nousee parisen prosenttia, eipä se niin merkittävää ole…”

Esimerkki: miksi siirtyä rennonleppoisesta perusduunista vaativaan ja stressaavaan asiantuntija/esimiestyöhön ja saada 700€ bruttopalkan korotus, kun tästä jää käteen todellisuudessa alle 350€.

Edit: ei sillä, etteikö opiskelu olisi ihan mukavaa ja mielekästä, ja varmasti jossain vaiheessa lähden vielä opintoja jatkamaan.

18 tykkäystä

Niinno, mistähän tuo arvio 700 euroa lisäpalkkaa tulee? Itse olen vaativassa asiantuntijatyössä kunnallisella puolella ja tienaan noin 2/3 sinun tuloistasi. En ole kitisemässä palkoista, mutta ihmisillä on epärealistinen käsitys yliopistosta valmistuneiden palkoista. Asiantuntijoilla on suurimman osan ajasta 6v opinnot takana, mutta ei se juuri näy palkassa ellet ole talousalalla tai diplomi-insinööri.

4 tykkäystä