Patria Investments Ltd ($PAX) - LatAm vaihtoehtoista varainhoitoa

Olen hakenut uutta sopivaa sijoituskohdetta, jolla olisi painotusta Latinalaisen- ja Etelä-Amerikan suunnalla. Rahastot tai ETF:t olisi ollut yksi helppo vaihtoehto, mutta nyt ei mennä aidan alta liian helpolla - omaan tuttuun tyyliin :grin:

Aloin tutustumaan varainhoitoyhtiöön, jolla painotus on vaihtoehtoisissa sijoituksissa, kiinteistöissä, luotoissa ja infrassa. Patria Investments Ltd ei siis liity kotimaiseen puolustusteollisuuden kaimaamme mitenkään, vaan kulkee ennemmin Blackstonen jalanjäljissä, joka toimii isona globaalina verrokkina toimintamallista. Kohdemarkkina vain hieman eri.

@Verneri_Pulkkinen olikin onneksi tehnyt Patriasta jo sopivan tiivistelmän, joka soveltuu hyvin ketjun aloitukseen

Lainaan röyhkeästi viestin tänne sellaisenaan:

Kyseessä on tosiaan nopeasti kasvava, Cayman saarille rekisteröity varainhoitaja joka keskittyy sijoituksissaan latinalaiseen Amerikkaan. Ydintiimi on puuhastellut keskenään jo 80-luvulta alkaen. Firma listattiin pörssiin 2021. Cayman saarilla olevilla firmoilla on omat vekkulit piirteensä, kuten osakkeenomistajien totaalinen vallattomuus, rikollisen alhainen veroaste ja turruttavan pitkät SEC-raportit. Yhtiöllä on kaksi osakesarjaa, joten tuulipukuomistajan on täysin turha valittaa johdolle yhtään mistään. :smiley:

Markkina-arvo on reilu pari miljardia. Nopeasti tuomittuna tuntuu hyvin epätodennäköiseltä, että juuri tämä firma olisi maailman isoimpien varainhoitajien joukossa 200 miljardin markkina-arvolla. Voisiko tämä olla 20 miljardin firma joskus jos kova kasvu jatkuu, ehkäpä.

Yhtiö keskittyy erityisesti private equityyn (ostetaan rahastoon kokonaisia firmoja ja jalostetaan niitä kunnes ne kaupataan eteenpäin tai listataan), infrastruktuuriin (esim. ostetaan vesivoimaloita) ja credittiin (vipataan rahaa firmoille).

Yhtiö on omien sanojensa mukaan yksi johtavia latinalaiseen Amerikkaan keskittyviä alttitaloja, mutta olen niin turtunut sanaan “johtava” ettei se oikein tarkoita mitään. :smiley:

Varainhoitajat tekevät rahaa keräämällä rahaa sijoittajilta, veloittamalla jonkin %-osuuden hoidettavasta varallisuudesta sekä tuottopalkkioilla näin yksinkertaistettuna. Mitä isompi hoidettava varallisuus (AUM, assets under management), sitä kivempaa.

Yhtiön AUM on kasvanut vakuuttavasti sekä orgaanisesti että yritysostoin, tosin en ole ehtinyt tai välttämättä osaakaan arvostella onko ostot olleet kuinka kannattavia. :smiley:

Koska sijoitukset keskittyvät E-Amerikkaan, on maanosan taloudella jos jonkinsorttinen rooli PAXin houkuttelevuudessa. Maanosa on iso ja kasvava, joskin poliittisesti epävakaa paikoitellen. PAX on onnistunut siellä saamaan erinomaisia tuottoja ihan dollareissakin mitattuna (paikalliset valuutat ovat ns. “pehmeitä” valuuttoja), mutta nehän ei ole tae tulevasta.

Lähde: 100-baggerit 10 vuodessa, matalalla riskillä - #7 käyttäjältä Verneri_Pulkkinen

Toimintamalli on pääomakevyttä, kun hallinnoidaan muiden varoja. Osinkojen jakosuhde 85% tuloksesta, maksetaan kvartaaleittain. Vaihtelee merkittävästi, mutta muutaman vuoden ajalta nousukulma miellyttää. :moneybag:


Kasvua haetaan myös epäorgaanisesti

Kolumbiasta ostettu juuri heinäkuussa -24 merkittävä kiinteistöportfolio
https://ir.patria.com/news-releases/news-release-details/patria-investments-completes-acquisition-nexus-capital-further

Huhtikuussa -24 PE ratkaisuja ja hallintaa Abrdeenilta
https://ir.patria.com/news-releases/news-release-details/patria-investments-completes-acquisition-private-equity


Lukuja

Q1/2024 sijoituspresentaatio
https://ir.patria.com/static-files/2e74dc99-329c-4dfe-b3d4-542a0f4a2bb0
ja tulokset
https://ir.patria.com/news-releases/news-release-details/patria-reports-first-quarter-2024-earnings-results

Ja viime vuoden 2023 tulokset
https://ir.patria.com/news-releases/news-release-details/patria-reports-fourth-quarter-full-year-2023-earnings-results

Ainakin @Nurre ja @VasynytKonsulentti näyttäisi yhtiön löytäneen aiemmin. Tervetuloa jakamaan näkemyksiä :smiling_face:

19 tykkäystä

Erityisesti REIT -sijoittajille tuttu Jussi Askola on sijoittanut Patriaan, avaa videolla taustaa

Ja materiaalin kanssa:
https://seekingalpha.com/marketplace/1268-high-yield-landlord/analysis/6045653-a-new-top-pick

Ja vielä hieman lisää taustalukemista
https://seekingalpha.com/article/4671380-patria-high-yield-high-growth-strong-track-record

7 tykkäystä

Tein oikeastaan myös juuri kolme päivää sitten viestin yhtiön osinkoihin liittyen kahvihuoneessa . Eli koska yhtiö sijaitsee Cayman-saarilla, lähdevero on 0%. Oman ymmärryksen mukaan tää siis sopii vallan mainiosti osakesäästötilille osinkolappuhajautukseen (korjatkaa jos oon väärässä).

6 tykkäystä

Mielestäni erinomainen avauskooste, kiitos @kettunen. Kaikki olennaiset tiedot ja sijoitusteesit tulivat jo tuossa Vernerinkin ja Jussi Askolan toimesta hyvin esiteltyä. Omassa portfolioallokaatiossani nämä alternative asset managerit näyttelevät suhteellisen isoa roolia ja olen pyrkinyt sitä pottia jakamaan isoihin nimekkäämpiin toimijoihin (Brookfieldit, Blackstone, EQT jne.) ja lisäksi etsimään pienempiä (tai tuoreempia pörssilistattuja) firmoja, joilla haetaan enemmän kasvua ja hyväksytään korkeampi riskitaso. PAX on juuri tällainen jälkimmäinen case-esimerkki.

Itse(kin) olen siis oikein innostunut yhtiöstä ja siinä on mielestäni erittäin hyvä tuottopotentiaali sekä arvostustason nousun, että kassavirran kautta. IPOssa sijoittaneet ovat varmasti pettyneitä tähänastiseen tuottohistoriaan, mutta näiltä kurssitasoilta on ihan eri tilanne hypätä kyytiin, kuin reilut kolme vuotta sitten. Isoimpana riskinä näen, että “Latam-alennus” jää pysyväisluontoisemmaksi (koska maanosan riskit ja varsinkin monet jenkkisijoittajat tuntuvat karttavan pienempiä ulkkispelureita). Puhtaana kassavirtasijoituksenakin näen tämän kortin ihan kelpona, mutta toki odotuksissa on, että viimeistään kasvavan osinkotuoton (nykytasokin on jo ihan hyvä) kautta myös kurssi korjaa merkittävästi ylöspäin. Tähän voi tosin mennä parikin vuotta, mutta mikäs tässä odotellessa. :slight_smile:

5 tykkäystä

Aiemminkin näistä PAXin osingoista on ollut keskustelua tuolla:

Lähdevero lienee sama 0 % riippumatta onko laput AOTilla, vai OSTilla, mutta suurin pohdittava asia on haluaako osingot verotettavan ansiotuloina (jos laput AOTilla), vai pääomatuloina (jos OSTilla ja nostaa ne sieltä ulos).

9 tykkäystä

Törmäsin itse Patriaan Jussin kautta ja vaikuttaa kovin mielenkiintoiselta vaihtoehdolta.

Olen yrittänyt arpoa mille tilille tämän ostaisi, mutta en ole oikein keksinyt tähän hyvää ratkaisua.

AOT:llä osinkoveroprosentti nousee työssäkäyvällä henkilöllä liian suureksi ja OST:llä valuutanvaihtokulut ovat melkein nelinkertaiset manuaalivaihdon puuttumisen takia. :face_with_peeking_eye:

2 tykkäystä

Itselläni tuota OST:llä juurikin tuosta syystä, että iso osa tuloksesta maksetaan ulos osinkona ja verotus ulkomaan ansiotulona noin 60% marginaaliverolla ei välttämättä houkuta, jos olisin vapaaherra tai eläkeläinen niin sitten hankkisin suoraan arvo-osuustilille.

Kun nuo kertyneet tuottosidonnaiset palkkiot realisoituvat jossain välissä niin todennäköisesti isot osingot niistä luvassa. Q1 aikana näytti olevan 3,40 usd per osake kertyneitä palkkioita. Osaako joku tarkemmin yhtiöön tutustunut kertoa onko tuo 3,40 ns yhtiölle kuuluva osa jossa on jo huomioitu salkunhoitajien tulospalkkio joka oli kai 50 % palkkiosta.

1 tykkäys

Q2 ulkona, premarket -2,5%

https://ir.patria.com/financials-filings/quarterly-results

4 tykkäystä

Aika kova reaktio tuo -6,5 %, mutta näyttää punaiselta markkinapäivältä muutenkin.

Kävi vähän tuuria, kun piti myynneistä johtuvien selvityspäivien takia siirtää ostot huomiselle. Saa samalla summalla vähän enemmän. :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

Yhtiö on ollut myös minulla jo pidempään seurantalistalla. Tänään oli jo ensimmäinen osto hyvin lähellä. Yhtiössä on kuitenkin hieman huolestuttavia merkkejä. Ilman yrityskauppoja pääomia virtaa pois, niin julkisista, kuin yksityisistä rahastoista. Tämä tieto löytyy yhtiön juuri julkistamasta presentaatiosta sivuilta 13-14.

Osingon leikkaus koko loppuvuodeksi, jota yritettiin kompensoida merkityksettömällä osakkeiden takaisinosto ohjelmalla (~1,2% osakkeista) ei lisää luottamusta johdon toimintaan.
Osingon olisi voinut laittaa vaikka kokonaan jäähylle, ja maksaa yrityskaupoista syntynyt velka nopeammin pois.

8 tykkäystä

Itse asiassa näen tämän päinvastoin. Omia osakkeita pitää ostaa silloin kun arvostus on alhaalla, jolloin paitsi tuotetaan omistajille olennaista lisäarvoa, ostot myös tukee osakekurssia. 1,8% osuus on suuruusluokassa yli nykyinen kvartaaliosinko, eli ihan merkittävä määrä. Ja 0,15$ osinko myös tulossa maksuun syyskuussa, samoin loppuvuodelle sama jako. Nämä strategian mukaisesti luokkaa ~85% tuloksesta.

puhelusta poimittuna:

And since we paid 17.5 cents per share or $0.175 per share in the first quarter, we declared a quarterly dividend of $0.15 per share, which will be fixed at this level for the next three quarters.

Simultaneously, we are announcing a share repurchase program of up to 1.8 million shares over the next 12 months reflecting our focus on creating long-term shareholder value. In our view, the price of our stock does not come close to reflecting our robust long-term outlook and the Board believes that resetting the dividend and focusing incremental cash flow on share repurchase and/or reducing the level of debt are among the highest and best uses of returning capital to shareholders

Transskripti
https://seekingalpha.com/article/4709518-patria-investments-limited-pax-q2-2024-earnings-call-transcript

Sijoittajapresis
https://ir.patria.com/static-files/9142db4c-4961-493d-9cb8-249e8e7daf4f

Outflow riippuu syistä, mistä ulosjako tapahtuu. Puretaanko rahastoja vai vetävätkö asiakkaat pääomia miusta syistä. PE III (2007) sisältää ainakin osittain vielä pääomia, vaikka merkitty “Divested”. Kokonaisuudessaan hallittavissa pääomissa kasvua, eli suunta oikea. Mutta pitää seurailla

8 tykkäystä

Moni pettyi tästä osingon lukittamisesta 0,15$:iin erityisesti koska ei tullut indikaatiota miten osinkohomma jatkuu ensi vuonna.

Itsekin aloin harkitsemaan OST:ta näille, mutta epäilyttää koska OST:nkin säännöt voivat muuttua koska tahansa…

Yhtiö on aikaisemminkin puhunut siihen malliin, että tuntuvat preferoivan velan maksamista ja investointeja, tuoreimmassa osarissa tähän tuli enemmän konkretiaa. Tässä vaiheessa olen ihan samaa mieltä, kunhan tulevaisuudessa pystyvät näyttämään, että raha on ns. pistetty poikimaan ja että meille taviksillekin tulee tuottoa. :slight_smile:

Ja kyllä mielestäni tuosta salkunhoidon palkkio on jo niistetty pois. Oman määritelmänsä (osarirapsoissa määritelmät ovat omana kelmunaan) mukaisesti:

Net Accrued Performance Fees represent an accrued balance of performance fees, which if each eligible investment vehicle were liquidated on the reporting date at current valuations,
would be recognized as Performance Related Earnings.

Ja

Performance Related Earnings (PRE) refer to realized performance fees (net of related taxes) less realized performance fee compensation allocated to our investment professionals. We
earn performance fees from certain of our drawdown funds, representing a specified allocation of profits generated on eligible third-party capital, and on which the general partner
receives a special residual allocation of income from limited partners in the event that specified return hurdles are achieved by the fund.

Eli ymmärtääkseni Net Accrued Performance Feet lasketaan kuten ne (realisoituna) olisivat Performance Related Earningseja, joista puolestaan on jo vähennetty palkkiot.

4 tykkäystä