Osakesijoittaminen

Politiikkanurkkaus

Siinä oli poliittista julistusta yllin kyllin.

Olisi ollut paljon faktoja tarkastettavaksi mutta millä perusteella Suomi on tyrinyt rokotteiden tilaamisen? Ollaan kattavuudessa euroopan kärjessä.

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab

1 tykkäys

Olisi mielenkiintoista nähdä kun noihin lukuihin otettaisiin mukaan myös laskennallinen verovelka.

Tämä on hyvä pointti, juuri ihmettelin norjalaisen kollegan kanssa että hän saa nyt ensimmäisen rokoteannoksen vaikka on minua vanhempi ja itse olen saanut jo kuukausi sitten. Norjalla luulisi rahaa riittävän rokotteisiin, joten aika hyvin on Suomeen rokotteita saatu. Onkohan aitoja? :smiley:

1 tykkäys

Tässä pitää huomioida että Suomi sooloilee toisen rokotteen antamisen ajankohdan kanssa. Jos vertaillaan täysin rokotettuja niin Suomi on koko Euroopan viimeisenä.

Edit: Lähinnä tarkoitin että rokotehankinnat tunaroitiin EU tasolla ja Suomi mallioppilaana ei halunnut koittaa tehdä omia hankintoja.

2 tykkäystä

Edit: Lähinnä tarkoitin että rokotehankinnat tunaroitiin EU tasolla ja Suomi mallioppilaana ei halunnut koittaa tehdä omia hankintoja.

Käytännössä Suomi ei olisi voinut tehdä mitään omia rokotehankintoja, muuta kuin ehkä Sputnikkia tai Sinovaccia kuten Unkari, koska tuon EU:n yhteisen rokotehankinnan piirissä olevat maat eivät voineet tehdä omia sivudiilejä niiden rokotteiden osalta, jotka olivat tuon hankinnan piirissä.
Enkä kyllä luota siihen, että Suomi olisi pystynyt kovin mairittelevaan suoritukseen olemalla tuon yhteishankinnan ulkopuolella. Todennäköisesti se oli vain ollut samaa jatkumoa viime vuoden kevään maskisekoilujen ja muun korona-aikaisen toiminnan tasolla eli oltaisiin herätty joskus maaliskuun puolen välin tienoilla, että pitääpä hankkia niitä rokotteita jostain ja sitten hädissään ostettu joltain hämäriltä liikemiehiltä jotain feikki-sputnikkia kun muutakaan ei olisi ollut saatavilla.

6 tykkäystä

Hienoa että oikeiston viimeaikaisesta hallinnasta huolimatta olet päässyt tuohon tilanteeseen. En ymmärrä miten vasemmisto olisi mahdollistanut sen paremmin. Hauskaa, että toit tuon vapauden mukaan keskusteluun, se ei taida olla vasemmiston ensimmäinen ajatus, ehkä paremminkin oikeiston. Olisi mukava tietää ihan vertailun vuoksi kuinka moni sivistysvaltio on taloudellisesti menestynyt näin vasemmalle kallellaan olevan hallituksen aikana. En todellakaan ole persujen puolesta puhuja - tämä hallitus ei vaan ole tehnyt elämääni kovin helpoksi, enkä koe että kenenkään elämä helpottuu jos tämä tahti jatkuu.

Edit: mitenpä luulet palstalaisten suhtautuvan ajatukseen laittaa OST verolle. Tätä on kuitenkin avattu vasemmiston puolelta.

Edit 2: “Hallitus päätti budjettiriihessä, että Suomessa otetaan käyttöön osakesäästötili vuonna 2020. Sijoittajapiireissä tili otettiin vastaan pääasiassa myönteisesti. Vasemmistolle uudistus ei tietenkään sopinut, vaan tili tyrmättiin rikkaita suosivana ja verotuloja vähentävänä. Nyt kun suurimmat laineet ovat ehtineet laantua, on hyvä hetki arvioida osakesäästötilin etuja ja haittoja pääomamarkkinoiden näkökulmasta laajemmin.” Ei tämäkään foorumi toimisi tässä laajuudessa ja toivotuksesi olisivat kuuluneet kovin harvalukuiselle joukolle, mikäli vasemmistoa olisi kannattaminen.

12 tykkäystä

Mihin tämä olettamus perustuu? Eiköhän vapaus ole suomalaisessa politiikassa ihan jokaisen puolueen agendassa ensimmäisenä. Oikeiston “vapaus” sattuu vaan olemaan yksilönvapautta ostaa ja kuluttaa, kun taas vasemmisto korostaa yksilön oikeutta olla olematta pelkästään kuluttaja ja talouden väline. Talous on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Vapaus valita oma terveydenhuolto.
Vapaus valita, joku muu kauppa kuin osuuskauppa( vasemmisto suosii kunnissa osuuskauppaa kaavoituksessa).
Vapaus yrittää (kummasti hankalampaa vasemmiston ideologialla).
Vapaus taloudelliseen riippumattomuuteen työssäkäyvien osalta ( Veronkorotukset tällä hallituskaudella yli 2500 ansaitseville).
Vapaus ansaita työpanoksensa mukaisesti (tämä tietyin varauksin, koska on rajoitettu lähinnä ammattiliittojen puolelta )
Vapaus pitää osaavaa ulkomaista työvoimaa ( Estetty vasemmistolaisen STM:n puolesta viimeisimpänä.)

Nyt et tuonut yhtään esimerkkiä tuosta vasemmiston ajamasta vapaudesta ellei " oikeutta olla muuta kuin kuluttaja lasketa siihen" Jos me kaikki ryhdymme tuohon, vapaa-aika korostettuna, ei meillä ole enää yrittäjiä tuota oikeutta turvaamassa. Jos meillä täällä on sellaisia vatipäitä, joihin itsenikin lasken, kenelle vapaa-aika on toissijainen asia ja yrittäminen ja oman tuotannon ylläpitäminen on parasta mitä voi tehdä, pitäisikö sitä loputtomiin verottaa, jotta osa voi tehdä vähemmän kuin tavan ahkera perusjantteri. Suomessa on jostain kumman syystä todella yrittäjävastainen ilmapiiri, eikä se talouden hoitoa nyt eikä tulevaisuudessa helpota. Sir Winstonin sanoin: “Harva ymmärtää, että yrittäjä on hevonen joka kantaa kaiken taakan”

On mielestäni sangen selvää vaaliohjelmia kun lukee, että oikeisto korostaa yksilön vapautta ja vasemmisto korostaa yksilön vastuuta. Ongelma vain on siinä, että liian harva meistä on vastuullisia, muutoin kun omasta mielestään ja ideologia kaatuu siihen. Samaan asiaan johon se on kaatunut aina.

7 tykkäystä

Vapaus ja mahdollisuus sekoitehaan usein tietoisesti tai tahtomattaan. Perinteisesti oikeisto puhuu vapauksista ja vasemmisto mahdollisuuksista, joskin saattavat käyttää sanaa vapaus. Esim. Suomessa kaikilla on vapaus ajaa ferrarilla, mutta kaikilla ei ole mahdollisuutta ajaa ferrarilla. Sen sijaan vaikkapa Valko-Venäjällä tai Kiinassa ei ole kaikilla vapautta lähtä ulkomaille, tai Suomessa ei ole vapautta perustaa apteekkia.

2 tykkäystä
  • Vapaus valita oma terveydenhuolto. Mikä estää terveydenhuollon valinnan? Vasemmiston ideaali olisi, että se terveydenhuolto on ilmainen kaikille, mutta oikeisto mielellään toisi yksityiset toimijat mukaan, jota sitten rahoitettaisiin julkisin verovaroin. Yksityiset terveydenhuollon tuottajat ovat kalliimpia kuin julkiset palvelut.
  • Vapaus valita, joku muu kauppa kuin osuuskauppa( vasemmisto suosii kunnissa osuuskauppaa kaavoituksessa). Mikä sinua estää menemästä muuhun kauppaan?
  • Vapaus yrittää (kummasti hankalampaa vasemmiston ideologialla). Mikä sinua estää yrittämästä? Verot? Byrokratia? Ei ne sen kummempia ole muissakaan maissa.
  • Vapaus taloudelliseen riippumattomuuteen työssäkäyvien osalta ( Veronkorotukset tällä hallituskaudella yli 2500 ansaitseville).Taloudellinen riippumattomuus ei ole vapaus.
  • Vapaus ansaita työpanoksensa mukaisesti (tämä tietyin varauksin, koska on rajoitettu lähinnä ammattiliittojen puolelta ) Ylityölisät ja bonukset yms. yms. ovat olemassa. Kukaan ei näitä ole poistamassa.
  • Vapaus pitää osaavaa ulkomaista työvoimaa ( Estetty vasemmistolaisen STM:n puolesta viimeisimpänä.) Ehkä naurettavin listaamistasi ‘vapauksista’, varsinkin kun perussuomalaiset vetäisivät rajat kiinni heti kun saisivat luvan. Vasemmistolla ei ole mikään ulkomaista työvoimaa vastaan, kunhan heidän ihmisyyttään ei pidetä toisarvoisena ja palkka ja työolosuhteet ovat samassa linjassa kotimaisten työntekijöiden kanssa.

Huomaan, ettet ymmärrä vasemmistolaista politiikkaa. Selkeästi vasemmistolla on petrattavaa PR:n ja julkisten ulostulojen kanssa.

Itse en allekirjoita tuota ollenkaan, joskaan en ole Suomessa tai muuallakaan ollut yrittäjänä. Jos pidät verotusta tai jotain muuta osaa ongelmana, niin verbalisoi se, äläkä lausu mutuja, joihin ei kukaan voi vastata mitenkään järkevästi.

1 tykkäys

Outo yhteenveto. Kuulostaa vihervasemmistolta?

Onko Halla-Aho työperäistä maahanmuuttoa vastaan? Ei minun mielestäni.

Vihervasurit on sitä mieltä että meillä on mieletön työvoimapula. Oletko samaa mieltä?

Kun oikea työntekijä on tulossa Suomeen niin työluvat kestää ja kestää :love_you_gesture:

2 tykkäystä

Höpöjä puhut. Perussuomalaiset vastustaa haittamaahanmuuttoa - sellaista joka kaipaa muiden rahaa elämiseen eikä yleensä nappaa mukautua maan tapoihin ja kulttuuriin. Itsensä elättävät maahanmuuttajat joista on maalle hyötyä ovat heille OK.

Vasemmisto tuntuu ajavan täsmälleen päinvastaista… ainakin jos katsoo miten nykyhallituksen aikana työluvat asiantuntijahommiin pyörivät.

11 tykkäystä

Niin tuo ulkomaisen työvoiman käyttämisen estäminen on nyt juuri päällä, enkä siksi saa työntekijöitäni Suomeen. Heidän oli luonnollisesti lähdettävä perheidensä pariin Viroon, kun tieto sulusta tuli ilmi. Liikevaihtoni on alkuvuonna pudonnut sen takia merkittävästi. Ikävää, että se on mielestäsi naurettavaa. Monella kylällä ei ole muuta kauppaa enää jäljellä kun tuo osuuskauppa, joten nihkeää se on muuta valita. Lisäksi pidän sangen epäreiluna leimata kaikki vasemmiston kanssa eriävän mielipiteen omaavat Persuiksi.

Edit: Erittäin moni yrittäjä jättää pakon sanelemana yrittäjän eläkemaksut minimiin, koska yritys tarvitsee alkutaipaleellaan pääomaa. Moni käyttää eläkeiässä eläkkeenään osinkoja- mahdatkohan olla tietoinen vasemmiston vaaliohjelmasta, kun pidät heitä yrittäjämyönteisinä. Tässä vain yksi esimerkki. Toivottavasti ei nyt ole kovin vaikeaselkoinen edes ihmiselle, joka puhuu yrittämisestä mututuntumalla.

11 tykkäystä

Mielenkiintoisia ajatuksia. On ehkä tarpeen määritellä mitä vapaudella tarkoittaa kun siitä alkaa puhumaan. Kuvitellaan tilanne, että Suomessa yrityksen perustamiseen menisi vuosi ja samaan aikaan ei voisi olla tavallisessa palkkatyössä. Tällaisessa tilanteessa jokainen on ”vapaa” perustamaan yrityksen, mutta ei kuitenkaan ole mielekästä huudella, että ”ei sinua kukaan estä yrityksen perustamista!”

Termin yksinkertaisimmassa merkityksessä olet siis oikeassa, kukaan ei estä tekemästä näitä lueteltuja asioita. Jos vapautta pohtii hieman laajempana ja väljempänä terminä, päästään hieman mielenkiintoisempaan keskusteluun.

  • Jos vasemmisto haluaa, että terveydenhuolto on kaikille ilmainen ja sen hoitaa julkinen puoli, eikö se luo valtiolle monopoliaseman ja täten poista vapauden valita?

  • Mikään ei estä menemästä muuhun kuin osuuskauppaan, mutta jos kaavoituksessa suositaan osuuskauppaa tarkoittaa se usein sitä, että osuuskauppa on lähempänä asiakasta ja näin ollen on vetovoimaisempi. (En tiedä onko asia oikeasti näin, joten suolan kanssa tämä). On siis vapaus valita, mutta toinen valinta on tehty paljon helpommaksi, ja tilanne voidaan nähdä epäreiluna.

  • Eihän tätä kukaan aseen kanssa estäkään. Kyse on siitä, ettei yrittämiselle luoda Suomessa tarpeeksi hyviä mahdollisuuksia, niin että olisi aidosti houkuttelevaa yrittää. Yhden miehen yrityksiä tähän maahan tuskin tarvitaan yhtään lisää, mutta jos esimerkiksi työntekijän palkkaamisesta tehtäisiin helpompaa, voisi nämäkin yritykset lähteä kasvamaan. Viime kädessä yritykset kuitenkin luovat ne työpaikat, joista politiikassa niin kovin puhutaan ja mielestäni yrittämiseen täytyisi luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet, jotta uusia työpaikkoja saataisiin luotua.

  • Kolmesta viimeisestä pointista olen oikeastaan kanssasi täysin samaa mieltä.

3 tykkäystä

Sehän tuo on, jos on väärästä maasta tulossa, esim. ahkera työmies/nainen Ukrainasta, niin ei ole helppoa saada töihin. Kolme työmiestä tuli hommiin ja kyllä oli paperisavottaa.

Sen sijaan… noh kaikkihan sen tietää, jopa ne ketkä ei ääneen myönnä.

3 tykkäystä

Pyytäisin luetun ymmärtämistä. En kutsunut sinua persuksi, käytin heitä vain esimerkkinä. En myöskään tiedä sinun firmasi tilannetta, enkä syitä miksi ei työntekijäsi voi Suomessa tehdä töitä. Tietääkseni EU:n lainsäädännön mukaan EU:n sisällä saa ihan vapaasti kulkea työntekijät. Jos syynä on jokin tilapäinen asia (esim. pandemia), niin ongelma on vain ohimenevä. Osuuskaupat varmaan ovat niitä ainoita kauppoja kylissä, koska muut kaupat eivät näe sitä kannattavana. Tuskin vasemmistolla on niin paljon valtaa, että pystyvät jokaisella taajama-alueella määräämään, että vain osuuskaupat ovat sallittuja? Markkinan lainalaisuudet sen määrää.

Onko puoli vuotta sinusta ohimenevää ja kerrotko sen syyn miksi Virosta ei voi tulla työntekijä edes testattuna, ja tee se mielellään ennen kun lauot näitä mikä on naurettavin kaikesta, kun se kuitenkin pitää paikkaansa.

Ei tämä koske ainoastaan minun yritystäni, vaan tässä kohtaa todella monella seisoo työmaat täysin.

6 tykkäystä

Tämä tuskin on tilanne, eikä varmaan tule näin myöskään koskaan olemaan.

Ei, se ei luo monopoliasemaa. Katso esim. Britannian aka kapitalismin emämaan tilannetta. NHS on kaikille ilmainen, mutta yksityinen puoli on edelleen olemassa.

En itsekään usko, että näin oikeasti on. Väittäisin, että osuuskaupat selviävät vain koska tappiollisia kauppoja ei suljeta, koska osuuskaupan idea ei välttämättä ole voiton tavoittelu ja sitä miinusmerkkiä voidaan korjata voitollisten kauppojen taseesta.

Tästä puhutaan usein, mutten ole oikein koskaan kuullut mikä on se konkreettinen ongelma siinä palkkaamisessa? Työntekijöitä löytyy kunhan palkka ja työpaikan olot ovat oikeat. Se, ettei löydy 3€ tuntipalkalla työntekijää Ilomantsiin tekemään softaa ei ole vasemmiston syy.

Miksi et palkkaa suomalaista? Onko Suomessa oikeasti näin iso vaje työmiehistä?

Edit. Ja kyllä, puoli vuotta on ohimenevä. Kaksikin vuotta on ohimenevä. Toki ymmärrän, että mitä pidemmälle mennään, sitä kovempi taloudellinen isku siitä voi yrityksille tulla. Mutta niitä suomalaisia voi tosiaan yrittää houkuttaa paikalle.

Jes odotin oikeasti koska tähän päästään. Palkkaisin heti jos olisi jossain massiivijalopuihin erikoistunut konepuuseppä tai listahöylän käyttäjä.

Voin kertoa jatkuva rekry ollut jo vuosia päällä.

3 tykkäystä