Osakesijoittaminen

Politiikkanurkkaus

Ilmastovouhutus voi tulla kalliiksi puolueille, kun sähkölaskut räjähtää taivaisiin ja bensan hinta alkaa kakkosella. Kansalaiset ovat mielellään maailman pelastamisessa mukana, kun juttu pyörii puheiden tasolla. Kuka nyt ei haluaisi mielessään olla sankari? Sitten, kun vouhutus alkaa käymää omalle lompsalle, niin mieli saattaa muuttua, varsinkin jos kansalainen tekee töitä tai toimii yrittäjänä. Opiskelijoiden ja muiden tuensaajien intoon tämä ei kuitenkaan vaikuta, koska elämisen kustantaa pääosin joko omat vanhemmat tai muut veronmaksajat.

11 tykkäystä

Kyllä se hintojen nousu opiskelijoihin ja muihin tuilla eläviin varmasti vaikuttaa, ja sitä kautta ehkä äänestämiseen. Heihinhän se perustarpeiden inflaatio iskee kaikista pahiten, kun haukkaa suuremman osan käytettävissä olevista tuloista. Osaako opiskelija yhdistää syyn ja seurauksen, on toki toinen asia.

Vastoin median luomaa mielikuvaa suuri osa nuorista on kaikkea muuta kuin Vihreitä äänestäviä elokapinallisia. Yhä useampi nuori haaveilee auton hankinnasta ja Persut oli vuosi sitten suosituin puolue heidän keskuudessaan.

“Korona-aika sai erityisesti alle 36-vuotiaat välttämään julkisen liikenteen käyttämistä. Tämä on synnyttänyt tarpeen lisätä omalla autolla kulkemista”, sanoo Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri.

Kysely: Perussuomalaiset 15–29-vuotiaiden suosituin puolue – Tutkija: ”On uutinen”

Ylen aamu-teeveessä oli tänään keskustelua sähkön kallistumisesta. Esiin oli nostettu erityisesti kaksi syytä: sää ja korona. Koronaa on kyllä kätevä syyttää kaikista poliittisista valinnoista ja niiden kautta syntyneistä rakenteista johtuvista ongelmista. Itse kannatan periaattellisella tasolla päästökauppaa, mutta toteutuksessa ei ole kehumista, jos eläminen ja liikkuminen kallistuu arvaamattomasti ja teollisuus siirtyy heikomman ympäristösääntelyn maihin.

6 tykkäystä

Nuorissa kysymys on sukupuolittunut täysin. Pojat äänestää persuja ja kokkareita. Tytöt vihervasemmistoa. Mutta naiset ovat paljon aktiivisempia äänestäjiä ja naiset keskimäärin opiskelevatkin pidempään, koska kouluttautuvat pidemmälle.

Mua vähän hävettää jopa toi lehdistön taso. “Vapaalta lehdistöltä” odottaisin enemmän. Britannian ongelma nyt on kuulema brexit. Niistä jakeluyhtiöiden massiivisista konkursseista en ole lukenut sanaakaan. Ja mikäs ajoi jakeluyhtiöt konkkaan. No se, että jakeluyhtiöiden hinnoittelua säätelee valtio ja kun päästökauppasopimusten hinnannousun takia maakaasun hinta on räjähtänyt käsiin. Mikä sitten kaatoi jakeluyhtiöt, koska nämä eivät kyenneet nostamaan omia hintojaan.

En jotenkin pidä todennäköisenä, että 10. vuotta taiteiden maisteriksi lukeva ja elokapinan miekkareissa istuva nainen nyt vaihtaisi puoluekantaansa, vaikka sähkölasku satakertaistuisi.

9 tykkäystä

En jotenkin pidä todennäköisenä, että 10. vuotta taiteiden maisteriksi lukeva ja elokapinan miekkareissa istuva nainen nyt vaihtaisi puoluekantaansa, vaikka sähkölasku satakertaistuisi.

Joo ei, mutta huolimatta puoluekannatuksen sukupuolittumisesta ja tietynlaisesta uudenlaisesta poliittisesta poteroitumisesta, monet ovat edelleen liikkuvia äänestäjiä, ja aikuistuminen tuppaa muuttamaan kantoja.

Media on aika voimakkaasti luonut ja/tai ajautunut tiettyjen narratiivien vahvistajaksi, mistä kertoo vaikkapa Brexitin syyttäminen kaikista UK:n ongelmista. Lehdistö on Suomessa varmasti melko vapaa, mutta isoissa kysymyksissä (erit. ilmastotoimet, EU, maahanmuutto) suhteellisen yksiääninen. Tähän vaikuttaa se, millaisia ihmisiä on valikoitunut ja edelleen valikoituu toimittajiksi. Heillä on tietynlaiset ihanteet, mikä heijastuu juttuvalintoihin ja niissä “sallittuihin” näkökulmiin.

8 tykkäystä

Iän myötä tahtoo poliittisetkin kannat muuttua järkevämmäksi. Minäkin myönnän hölmöilleen joskus parikymmentä vuotta sitten äänestäen Virheitä vain koska heillä oli fiksu hyvä tyyppi listoilla. Opin seuraavan 4 vuoden aikana että fiksu tyyppi väärässä puolueessa, vaikka tulikin valituksi, ei pysty tekemään muuta kuin korkeintaan äänestämään tyhjää samalla kun puoluejohto päättää että näillä mennään.

No, kantapään kautta saatu oppi toimii parhaiten. Pätee myös tänä päivänä jos äänestää vihervasemmistoa ja sitten lompakko tyhjenee kun parannamme maailman ilmastoa ainakin 0,001% niin ehkä jossain vaiheessa nämäkin keksivät syy-seuraussuhteen ja realistisempi lähestymistapa isoihin ongelmiin saa enemmän kannatusta.

Naiset äänestävät (ja muutenkin touhuavat) usein tunnepuoli edellä. Vasemmisto osaa vedota tunteisiin.

Ja siis selvyydeksi; on ihan fiksua yrittää parantaa ilmastoa ja olla paskomatta paikkoja puhtaan voitontavoittelun nimissä, mutta toimissa pitää pitää mittasuhteet mielessä ja ei tuhota kaikkea idealismin alttarille varsinkin jos maailman mittakaavassa valtavan kokoiset pelurit sanovat samaan aikaan “heh”… Tukevalla pohjalla oleva talous mahdollistaa paremmin ne investoinnit maailman parantamiseen.

13 tykkäystä

Markkinat tämän määräävät nopeammin kuin politiikka. Jos keski-eurooppalainen kuluttaja haluaa ilmastoystävällisesti tuotetun tuotteen, ei sinne muu mene kaupaksi.
Esimerkkejä on lukuisia. Valveutunut pitää olla ja pystyä vaikuttamaan siihen, ettei hommat mene överiksi. Eu:sta eroaminen, niinkuin joillain on poliittisena agendana, varmistaa sen, ettemme pysty näihin asioihin vaikuttamaan ollenkaan, silloin on pakko tehdä hulluimmatkin päätökset jos meinaa myydä mitään.

4 tykkäystä

Kyllä, mutta vain jos emme tuhoa omaa talouttamme ennen kuin markkina on ehtinyt tämän haluamaan. Jos sen sijaan haaskaamme rahaa typeriin moraalisäteilypisteitä kerryttäviin toimiin jotka samalla vievät rahamme ilman käytännön hyötyä, ei jää pelimerkkejä millä sijoittaa asioihin jotka sekä hyödyttävät ilmastoa että tuottavat voittoa.

Idealisteja ei käytännön asiat kiinnosta, josta sitten saamme näitä meemejä “sähkö tulee töpselistä ja raha automaatista” jne…

Onneksi sentään eivät ole onnistuneet torpedoimaan ydinvoiman rakentamista suomessa jonka vuoksi tuskin peppumme jäätyy vaikka fossiiliset ajettaisiin alas koska idealismi.

3 tykkäystä

Tykkäys, vaikka ainakaan tästä en ole ihan samaa mieltä :sweat_smile:

Naiset äänestävät (ja muutenkin touhuavat) usein tunnepuoli edellä.

Nimittäin naisista en tiedä, mutta tuo tunnepuoli on kyllä itsellä aika vahva, kun teen äänestyspäätöstä. Kuten myös sijoittamisessa, mikä näkyi viime viikon maanantain paniikkimyynneissä :smiley: Vaimolta tuli aika tiukkaa rationaalista palautetta, kun kerroin, mitä tuli tehtyä :cowboy_hat_face:

1 tykkäys

Uh oh. “Usein”, mutta ei aina. :upside_down_face:

No, kunhan pariskunnassa on edes yksi joka korjaa kun tunteet vetää liikaa yhteen suuntaan niin auttaa :smiley:

1 tykkäys

Keski-eurooppalaisen kuluttajankin kulutusinto on koetuksella, kun sähkölasku kasvaa, taloa ei saa lämmitettyä talvella ja sähköauton akku hyytyy pakkasessa. Lisäksi sitä Teslaa ei ole niin kiva ladata puoltayötä, kun lataus maksaa pienen omaisuuden.

Tässä on käymässä niin kuin jotkut pelkäsivät. Vouhotus meni yli ja nyt ollaan kuset pöksyissä. Brittien pulmista lehdistö kaataa syyn brexitin niskaan, mutta entäs mannereuroopassa? Luultavasti lehdistön pelikirjasta kaivataan luku 2. “Putin”, kun lukua 1. “Trump” ei voi enää käyttää. Koronan syyttäminen sähkön hinnannoususta on sekä älytöntä, että helkkarin noloa.

Se, että energiayhtiöt eivät saaneet woke instikoilta ja rahoituslaitoksilta rahaa pakolliseen investointeihin on käymässä eurooppalaiselle kansalaiselle hyvin kalliiksi. No eiköhän EU käytä tämänkin itseaiheuttamansa kriisin hyväkseen ja kohta on “energiatukipaketti” tulilla. Ja suomalaisia tietty pyydetään maksumiehiksi. Ja liittovaltiota ajavien on kiva huomata, että @Perttu_Hamalainen on innolla mukana maksutalkoissa :slight_smile:

6 tykkäystä

Epäilen että Saksassa juuri nyt kirotaan niitä vouhottajia jotka saivat aikaan sen että ydinvoima ajetaan alas. Ja kenties ruottissakin saattavat vähän funtsia että olikohan tämä hyvä idea.

Joo, ydinjäte on ongelma, mutta siihen on sentään järkevät ratkaisut olemassa (ks. Onkalo) ja kunhan regulaatio pitää voimaloiden pyörityksen ja jätteenkäsittelyn hanskassa niin varsin ilmastoystävällistä voimaa on. Kannattaisi pitää pyörimässä ainakin kunnes on saatu tapetoitua joka katto aurinkopaneleilla ja joka varasto akkuseteillä jossa voidaan sitä aurinkoenergiaa talletella kun yö ja/tai pilvet yllättävät.

8 tykkäystä

Luultavasti lehdistön pelikirjasta kaivataan luku 2. “Putin”, kun lukua 1. “Trump” ei voi enää käyttää.

Itseasiassa Putin-kortti on jo käytössä:

Onko Venäjä vaikuttanut kaasun ja sähkön kallistumiseen Euroopassa?
Venäjä on Euroopan suurin yksittäinen maakaasun toimittaja. Noin 40 prosenttia EU:n alueelle tulevasta maakaasusta, ja noin kaksi kolmasosaa Suomeen tulevasta maakaasusta on peräisin Venäjältä.
Yhtenä syynä kallistuneelle maakaasulle on pidetty Venäjän kaasuyhtiö Gazpromin toimia. Se ei ole kasvattanut vientiään Eurooppaan kallistuneista hinnoista huolimatta.
Kansainvälinen energiajärjestö IEA on (siirryt toiseen palveluun)osoittanut syyttävää sormea Venäjän suuntaan. Järjestön mukaan Venäjä voisi tehdä enemmän sen eteen, että kaasua on paremmin saatavilla Euroopassa.

Edit: Enkä siis yhtään epäile, etteikö Venäjä voisi käyttää tällaisia tilaisuuksia hyödykseen. Kuten tosiaan EU:kin saattaa syventää integraatiota tällaisen varjolla.

2 tykkäystä

Perhana ne on ennalta-arvattavia. No ei tarvitse enempää nähdä vaivaa, kun 8/10 kansalaisesta uskoo tuon tommoisenaa.

Artikkelin hauskin kohta oli, kun kerrottiin, että Venäjä ei lisääntyneestä kysynnästä huolimatta nosta tuotantoa. No kukapa käski jättää Euroopan energiasaannin riippuvaiseksi Venäjästä :blush:

8 tykkäystä

Mitenkähän ilmastovouhotus mahtaa näkyä äänestyskäyttäytymisessä, jos salkku täynnä viherpiiperrysosakkeita& alkaa turpoamaan niin, ettei meinaa mahtua AOT:lle🤔

1 tykkäys

En tiedä muista, mutta itse äänestäisin tuollaisessa tilanteessa varmaan puoluetta, joka yrittäisi keventää pääomatulojen verotusta :sweat_smile:

Aika tietoisesti taitaa joutua sijoittamaan, jos haluaa, että “viherpiiperrystä” yms. vastuullisuusnäkökulmia ei ole omassa salkussa huomioitu.

1 tykkäys

Noissa piiperöosakkeissa näen vähän samaa kuin rautatiemaniassa. Kun loppu on nähty niin supervoittajina on se 1-2 toimijaa ja 98% yrityksistä on mennyt konkkaan. Nythän noita syntyy kuin sieniä sateella, mutta pelkkä valtioiden suora tai- epäsuoratuki ei vielä tee liiketoiminnasta kannattavaa.

Uusi maailmaa mullistava keksintö ei ole sijoittajia rikastuttanut. Rautateiden yhtiöiden kohtalon kokivat myös sittemmin polkupyöräyhtiöt.

1 tykkäys

Energia yhtiöillä oli tähän tilanteeseen aikaa valmistautua kohtuullisen kauan. Tilannetta on pahentanut viivyttely erinäisten voimaloiden uusimisessa sekä ajatus että säännökset eivät kuitenkaan tule voimaan niin nopeasti kun on annettu ymmärtää. Lisäksi on rakennettu tuoreita hiilivoimaloita lisää. Nyt energian hinta on nousussa kun vasta valmistuneita hiilivoimaloita ajetaan alas. Ei mitään järkeä. Eipä tosin ollut järkeä alun perinkään niitä rakentaa, kun tulevaisuus käytännössä tiedettiin. Ikävä kyllä kuluttaja maksaa viulut. Saksassa ongelmana on lisäksi valtion antama takuu hinnasta, millä sähköä ostetaan yksityisiltä aurinkovoimaloilta, puhumattakaan tietysti ydinvoiman tilanteesta, missä ei kyllä ole mitään tolkkua. Kiitos tästä seisoo ilmeisesti Fukusiman kohdilla.
Metsäteollisuutta ja ennen kaikkea mekaanista on ajettu jo pidemmän aikaa ahtaalle erilaisten sertifikaattien takia. Tämä on tapahtunut jo huomattavasti ennen kun politiikka on tähän herännyt. Kuluttajat vaativat sertifikaatit, joten niitä on pakko noudattaa. En todellakaan ole mikään viherpiipertäjä, mutta realiteetit on pakko hyväksyä. Nuoret tulevat näitä asioita entistä enemmän vaatimaan. Turha meidän on pullikoida vastaan. “Don´t fight the market” sopii tähänkin.

5 tykkäystä

Haha joo siirrän tänne, ei Pörssien suunta -ketjun aihe.

7 tykkäystä

Hullua, että samat ihmiset, jotka jankkaavat perustuslain ylivertaisuudesta, ihmisoikeuksista ja kansainvälisistä sopimuksista liittyen Valko-Venäjän sotatoimiin, ovat valmiita pyyhkimään pers**nsä elinkeinonvapauteen, liikkumisenvapauteen, sananvapauteen ja muihin vapauksiin, joita tässä on nyt viimeaikoina rikottu. Että voi tavallista työssäkäyvää ihmistä ärsyttää.

7 tykkäystä

Italian ja Ranskan perjantain allekirjoitettu Quirinale-sopimus tarkoittaa maiden yhteistyön syvenemistä monessa eri asiassa. Pääministeri Mario Draghi ja presidentti Emmanuel Macron nostivat tiedotustilaisuudessaan esiin EU:n integraation syventämisen, EU:n yhteisen puolustuksen, tutkimuksen ja tuotekehityksen sekä avaruuteen liittyvät hankkeet.

Sopimukseen kirjattu pyrkimys määräenemmistön laajempaan käyttöön tarkoittaa toteutuessaan pienten EU-maiden, kuten Suomen, vaikutusvallan vähenemistä.

Noniin nyt alkaa hahmottua, miksi britit päättivät jättää unionin. Ranska ja Italia alkavat saada tahtonsa läpi kun isoimmasta vastarannan kiiskistä päästiin eroon. Jos tuo määräenemmistön käyttö laajentuu, niin elvytyspakettien läpimeno ja yhteisvelka ei ole enää Suomen tai minkään muunkaan yksittäisen maan estettävissä.

11 tykkäystä