Osakesijoittaminen

Pörssien suunta (Osa 1)

Totta. Aika pelottava ajatus, että tilanne voi olla vielä paljon kurjempi. :thinking:

image

Guangdong on se provinssi, missä mm. teknologiakeskittymä Shenzhen ja sijaitsee Hong Kongin naapurissa. Finnair taitaa huomenna luisua muuta pörssiä enemmän…

live conference -> https://www.channelnewsasia.com/news/livetv

Täällä näyttäisi olevan live-tilanne:

… ja meneillään olevassa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että virallinen tiedote annetaan joka aamu klo 8. Siinä mukana päivitykset edelliseen puoleen yöhön.

Melkosen kovaa liiottelua turvatoimissa, jos mediassa olisi kerrottu kaikki. Eikös hong kongissakin pidennetty juuri lomia parilla viikolla tän viruksen takia.

Ei voi olla ihan varma… Kiina saattaa ylireagoida myös koska yritetään peitellä alkuvaiheen lepsuilua - virus ilmeisesti levisi Wuhanissa useita päiviä kun viranomaiset lähinnä keskittyivät asian salaamiseen koska kaupungissa oli joku hallinnon konferenssi ja ikäviä uutisia ei haluttu julkisuuteen.

Toisaalta Kiina voi myös ylireagoida koska muistissa on SARS ja halutaan pistää sen jäljiltä olemassa olevat valmiudet käyttöön ettei kukaan voi jälkiviisastella…

1 tykkäys

No mitä noita videoita nähny ja jos ne yhtään pitää paikkansa, niin siellä on paljo sairastuneita ja sairaaloilla ei edes oo enää kapasiteettia hoitaa sinne tulevia Wuhunissa. Jossain videoissa on näkyny ruumissäkeihin laitettuja ruumiitaa sairaalan käytävällä. Aitoudesta ei toki mitään tietoa, mutta vastaavanlaisia videoita netissä vaikka kuinka. Lisäks kansalaiset raportoi paljo pahemmasta kuin mitä tiedotusvälineet. Eli en nyt ihan heti siihenkään, että kiinan viranomaiset vaan järjestänyt massiiviset turvatoimet ihan vain varmuuden vuoksi. Kaikenlaista tuolta voi vielä paljastua.

image

Kiinan kommunistisen puolueen virallinen englanninkielinen lehti:

image

Tänään taidetaan kuulla WHOstakin lisää…

Jotain hyvääkin.

image

2 tykkäystä

Täällä näkyy kans tuo “virallinen tilanne”:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Tämä on varmaan otollisinta aikaa markkinoiden hermostuneisuudelle. Ensi viikolla kytätään ostopaikkoja =)

2 tykkäystä

Olisiko kohta aika pistää kaikki lennot Kiinasta jäihin. Minä en ainakaan halua kuolla sen takia, että joku helkkarin kiinalainen haluaa nähdä joulupukin maan. Lisäksi jokaiselle rajanylityspaikalle kunnon testit.

2 tykkäystä

Yleensä vaikutukset jäävät lyhytaikaisiksi, mutta niin kauan kuin on pelko eksponentiaalisesti kasvavasta pandemiasta (kuten täällä yllä keskusteltu) pörssi hermoilee.

Tämän artikkelin mukaan Kiinan talous ottaa jo osumaa:

Overall travel on Saturday, the first day of the Lunar New Year, dropped 28.8% from a year ago, said Liu Xiaoming, vice minister of transport. Specifically, he noted declines of:

41.6% in civil air travel

41.5% in rail travel

25% for road transport.

Muistetaan edelleen, että pörssi haarukoi talouden tilaa 6-12kk päähän. Jos koko epidemian oletetaan olevan ohi 6kk päässä, ei sitä pitäisi tänään juuri huomioida. Ellei tosiaan kävisi niin, että se on paljon pitkäkestoisempi kuin odotettu.

Mutta, kuten myöskin täällä todettua, dippi voisi tulla pelkästään siitä, että koetaan nyt ajan olevan kypsä voittojen kotiuttamiseen. Tai Q4-tuloskauden takia. Jos tuloskausi vahva, pitää tuon koronaviruksen edetä todella hälyttäväksi.

Jos pörssi dippaisikin ensi viikolla, olisiko ostapaikka “liian helppo” ollakseen totta?

Lisäys: oma yleiskuva uutisoinnista on ollut, että koko ajan on sanottu viruksen tuskin olevan vakava asia, joskin se pitää ottaa tosissaan. Siltikään ei edelleen tiedetä sen täyttä luonetta ja se leviää maallikon silmin nopeaa vauhtia.

The World Health Organisation this week stopped short of calling the outbreak a global health emergency, but some health experts question whether China can contain the epidemic.

Chinese President Xi Jinping described the situation as “grave” on Saturday.

“According to recent clinical information, the virus’ ability to spread seems to be getting somewhat stronger,” Ma told reporters.

4 tykkäystä

Tuo yksityiskohta että tätä pöpöä voi kantaa jopa kaksi viikkoa ilman oireita ja levittää sitä on kyllä ns huono juttu. Tarkoittaa että nykyiset karanteenitoimet jossa kaikilta vain mitataan kuumetta eivät tee juuri mitään…

Hyvä Moihe!! Setä oli jo aiemmin samaa mieltä: Kiina kiinni ja maailma pelastuu :kissing_cat:

Näin siis viisas setä:

“Laitetaan Kiina kiinni, kuten setä tuossa yllä jo aiemmin ehdotti ja taudit pysyvät Kiinassa. Piste. Samalla saataisiin se halpiskrääsän työntö maailmalle loppumaan, hiilipäästöt alemmas ja ties vaikka Kiinan väestönkasvukin kuriin. Kiinan väestö puolittuu ja sitä kautta heidän hiilipannujen porina vaimenee samassa suhteessa ja maailma pelastuu!!!”

Masse-setä, FA, kuumemittarin kanssa huomisaamusta jos ei ihan valtakunnan rajalla niin ainakin tontin rajalla :angry: :pouting_cat: :angry:

2 tykkäystä

Huolestuttavan paljon tulee informaatiota, joka sotii Kiinan virallisia sanomisia vastaan. Itsekin olen nähnyt toista sataa vuodettua videota, joissa kaupungit ovat tyhjillään ja niihin levitellään jotain puhdistavaa ainetta autoista. Ihmisiä makaa tajuttomina maassa mutta kukaan ei uskalla koskea. Lentokentät ovat täynnä ihmisiä, jotka yrittävät karata mutta EDIT: lennot ovat peruttu karanteenin vuoksi.

En tiedä miten moni näistä on totta ja kuinka moni kuvattu esimerkiksi joskus aikaisemmin. Minulla ei siihen Kiinan tuntemus riitä sitä arvioimaan. Kuitenkin pieni pelko on, että tilanne olisi kuitenkin pahempi kuin media antaa ymmärtää.

3 tykkäystä

Tiedotusvälineet varmastikin koettavat estää massahysteriaa syntymästä, joten lausunnot ovat maltillisia. Todenmukaisen kuvan saaminen on vaikeaa.

2 tykkäystä

Viime viikolla turvasatamille oli melkoisen paljon kysyntää.

USD/JPY -0,8 %

Kulta +1 %

USA 10-vuotinen bondi futuuri +1 %

Samalla risk-on hyödykkeinä hyvin usein toimivat öljy (Crude futuurit: -7,5 %) ja kupari (Kupari futuurit: -5,5 %) ottivat osumaa sekä heikentyneestä riskisentimentistä, mutta myös viruksen aiheuttamista talouskasvu- sekä kysyntähuolista Aasian suunnalta.

Liikkeet olivat isoja oikeastaan isoja kaikkialla muualla paitsi osakemarkkinoilla. Esimerkiksi alla oleva S&P500-indeksi oikeastaan laski vasta viimeisenä päivänä (Huom! perjantain avaus oli lisäksi noin 0,2 % intraday ATH:sta), kun esimerkiksi ns. “viisaan rahan” bondimarkkina oli bidattuna koko viikon, joka on huomattavissa laskevasta 10-vuotisesta yieldista.

Ensi viikolla varmasti selvinnee oliko osakemarkkinoiden liikkeet ns. fiksumpia ja ylireagoiko muut omaisuuslajit.

4 tykkäystä

Levinnyt jo naapurimaihin virus

Jos 100 miljoonaisessa tiheään asutussa maassa Philippiineillä
jylllää on jälki pahaa.

Safety measures

The Manila International Airport Authority (MIAA) has implemented measures at the four terminals of the Ninoy Aquino International Airport (NAIA) against the possible threat of 2019-nCoV.

MIAA General Manager Ed Monreal ordered the installation of hand sanitizer dispensers at the immigration counters, customs and at the arrival lobby for passengers and employees to use.

He also located an isolation room for human quarantine doctors to examine incoming passengers with fever.
Wearing of face masks has not been ordered, but the MIAA advised the practice of cough etiquette which entails covering one’s mouth when coughing or sneezing.

Vähän hassua kun Suomessakin jylläsi tälläinen virus ja ainakaan itse en noteerannut sitä millään tavalla… Jotain muistan olleen puhetta rokotteista, mutta ei Suomessa kuljettu maskit naamalla.
Kuitenkin väkilukuun suhteutettuna ihan hyvin sairastuneita vs tuo Kiinan case…

Sikainfluenssasta Suomessa:

arviolta n. 500 000 sairastui.
sairaalahoitoon n. 1600

kuolemia 44.

Edit.
No äskettäin tosiaan katselin yhden videon Kiinasta ja olihan se koin erilainen kuin mitä on uutisista nähny:D
Itseasiassa vähän jo huolestuin, mikäli tuo video ei sitten ole tarkoituksella tehty dramatisoimaan ja paniikkia kylvämään, mutta siis ton videon perusteella siellähän täysi maailmanlopun meininki meneillään. Ihmiset tappelevat jopa marketissa kun hamstraavat ruokaa paniikissa.
Joku taitaa nyt valehdella… Joko nämä videoiden tekijät tai sitten viranomaiset Kiinan puoli päässä…

Mistähän olet poiminut tuon videon, en viitsi edes avata, jollei luotettava lähde. CNN:ltä tai FOXilta en löytänyt mitään erityistä.

1 tykkäys

Katsoin juuri videon wuhanista ja ainakin tosissaan tuntuu asukkaat ottavan viruksen. Todella vähän ihmisiä vaeltamassa kadulla ja ihmisillä on maskit jos liikkuvat. Tämä on erityisen tärkeää ja ehkäisee viruksen leviämistä.

Ihan youtubesta…Katso ihmeessä. Siellä lääkärit huutaa paniikissa.
We all gonna die. Ilmeisesti bio sodankänytiin tarkoitettu viirus karannu tosiasiassa labrasta.

“The biosafety lab is located about 20 miles from the Hunan Seaford Market that reports from China say may have been origin point of the virus.”

1 tykkäys

Eiköhän nyt kannattaisi ottaa rauhallisesti ja suhtautua kriittisesti somen videoihin, joilla saa itsensä lietsottua turhaan paniikkiin. Itse ketjun aiheen kannalta on mielenkiintoista nähdä seuraavat tulosviikot ja makrodata. Niistä saadaan osviitta sille, onko loppuvuodesta orastanut talouden käänne todella käynyt toteen. Erityisesti kiinnostavat teollisuusyhtiöt.

6 tykkäystä