Pörssien suunta (Osa 1)

Käteisessä on “defaultti” riskinsä. Kuvittele omistavasi 100 meur. Minne tallettaisit ne?

The bond offers security at a cost

Negative-yielding bonds that have a minuscule risk of default can be attractive to some investors. “Think of the negative yield as the cost of storage,” says Sam Stovall, chief investment strategist at New York financial research firm CFRA. “Would you rather pay nothing for questionable security, or would you rather pay a little bit more to ensure your principal is safe?” For instance, the “cost of storage” when investing in a 10-year German bund, which has a solid AAA credit rating, would be 0.5% a year based on recent yields. Yes, there’s a cost, but you have a near guarantee that you will get almost all your money back when the security matures.

8 tykkäystä

Tämä Mäkisen kommentti markkinan tämän hetken sentimentistä ansaitsee linkkauksen tännekin.

"Toivottavasti ei tule liikaa norsunluutornista. Nämä kehitykset jatkuvat usein pitempään kuin uskoisi. Itsekin olin aikoinaan päättömänä kanana ostamassa teknoyhtiöitä. Se on helppoa tasan niin kauan kunnes kaikesta tulee helvetin vaikeaa. "

44 tykkäystä

Sentimentistä puheenollen… Karkelot jatkuvat :smiley:

Yhdysvalloissa tavissijoittajat myös optimistisia:

Mutta teknisempi CNN:n mittari on jäähtynyt:

37 tykkäystä

Tuosta tavoitehintojen kellumisesta treidaaja Acumen on kasannut kiusallisen osuvan tviittiketjun.

Ei sitä turhaan tule toisteltua, että lukekaa analyysia mutta älkää katsoko tavoitehintoja tai suosituksia (kuin nopeasti vilkaisten korkeintaan). :smiley:


Lisäys: sentimentin kannalta tämä on mielenkiintoinen indikaattori muiden joukossa. Normaalistihan tavoitehinnat, suositukset yms. etenevät verkkaisesti yhtiön kehityksen mukana. Koska osakekurssi suht usein reflektoi myös oikein yhtiön tulevaisuuden näkymiä, kulkee nuo kaikki kuin käsi kädessä. Mutta tällaisina aikoina kun osakkeet voivat kuukaudessa triplata maanisesti, muuttuu tavoitehintojan ja suositusten asetanta todella vaikeaksi. Tämä on tavallaan yksi hälytysmerkki, jos meillä ja muillakin tavoitehinnat lähtevät kellumaan kurssien mukana löyhin perustein. Normaalistihan muualla maailmassa paitsi jenkeissä suosituksia ei kannata ainakaan kontrata.

36 tykkäystä

Tuo Mikko Mäkisen kirjoitus oli aivan huikea ja se kannattaa jokaisen lukea! Kirjoituksessa myös ohimennen mainittiin muutamia eri tapoja miten sijoittaja voi kuplaan suhtautua. Halusinkin hieman keskustella lisää strategioista mitä sijoittaja voi käyttää, mikäli markkina nyt siis aidosti päättää kuplaantua. Tässä puhun nyt kokemuksen syvällä rintaäänellä, sillä olenhan kuitenkin ainakin paperilla kupliemme veteraani :cowboy_hat_face:

Toki en osannut myydä ajoissa, ja hävisin kaikki voittoni. Sain vuoden 2000 lähteneen laskumarkkinan verotappiot lopullisesti käytettyä vasta vuonna 2003. Toki vuodelta 1999 tuli ihan hyviä voittojakin, joten pari vuotta meni pääomien suhteen vain hukkaan.

Tämä on se yleisin sijoittajien suosima strategia. Mennään kuplaan mukaan täysillä ja kun kovia voittoja on tehty pari vuotta niin huumaannutaan menestyksestä ja omasta ylivertaisuudestaan niin että tehdään typeriä YOLO-sijoituksia ja hävitään kaikki. Muinaiset kreikkalaiset osakesijoittajat ovat keksineet tälle osuvan sanankin: Hybris.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita että kuplaan mukaan meneminen ei voisi olla voittava strategia. Jos tuplaat salkun pari kertaa ja sen jälkeen tullaan alas puolella, niin olet silti tuplanut salkkusi. Monesti kuplan ulkopuoliset sijoittajat naureskelevat, varoittavat tai jopa hyljeksivät kuplasijoittajia, mutta täytyy muistaa että joka kuplassa on myös niitä jotka tekevät satumaisia tuottoja ja saavat pitää ne. Oli syy tähän sitten kuplasta ajoissa pois hyppääminen, hyvä vedonlyöntistrategia tai vaikkapa riskien rajaus ottamalla aina osan kuplavoitoista pois osaketililtä, niin aina löytyy luuserimassojen lisäksi myös vähintäänkin kourallinen voittajia

Ettei menisi liian abstraktiksi niin muistutan että tälläkin keskustelupalstalla on hirveän monia Talvivaarassa paljon rahaa hävinneitä sijoittajia. Harvempi puhuu siitä että osake nousi varsin korkealle ennen laskua ja siitäkin osakkeesta oli mahdollista tehdä korkeita kaksinumeroisia tuottoja jos tuli mukaan listautumishetkellä ja myi oikeaan aikaan. Täytyy siis muistaa että maailmassa on myös Talvivaara-voittajiakin! :sunglasses:

Vuonna 1999 REIT:jä ostanut teki kovia tuottoja seuraavat kymmenen vuotta. Osakekuplan huipulla oli helppo löytää kestävää 8% tuottoa jakavia yhtiöitä.

Näin IT-kuplasta moukan tuurilla ehjin nahoin selvinneenä voin allekirjoittaa tämän älä-sijoita-kuplaan-strategian täysin. Oma tarina on hyvin samanlainen kuin Mäkisellä, että lähdin tyhmänä ja aivan liian nuorena sijoittajana kuplamarkkinalle. Tarinoissamme on se ratkaiseva ero että koska en ollut tarpeeksi kehittynyt ihmisenä tai sijoittajana ymmärtääkseni että kuplista pitää innostua, ostin pelkkiä arvo-osinko-osakkeita. IT-kuplassakin voi pärjätä mainiosti, jos salkussa ei ole IT-yhtiöitä :joy:. Tämän periaatteen haluankin yleistää lauseeseen, jota meinaan toitottaa jatkuvasti jos nyt aidosti menemme kuplaan:

Jos pelkäät kuplaa, älä osta kuplaosakkeita

Nykyään sanotaan yhä enemmän että kaikki on kallista ja osakemarkkinoilta ei löydy enää mitään ostettavaa järkevillä hinnoilla. Tämä väite on täysin väärä ja sen sanojalla on todennäköisesti jokin seuraavista ongelmista:

  1. Et osaa löytää hyviä osakkeita → Lue pari kirjaa fundasta ja jatka sen jälkeen tutkimista.

  2. Et ole yrittänyt löytää hyviä osakkeita → Tutki nyt aluksi kunnolla edes 100 osaketta ja mieti asiaa uusiksi. Osakkeita on myös Suomen ulkopuolella.

  3. Et omaa aikaa etsiä hyviä osakkeita → Järjestä lisää aikaa, käytä enemmän työkaluja ja valmista analyysiä tai siirry rahastoihin. Hyvien osakkeiden löytämiseen voi mennä viikkoja ja tutkimiseen päiviä. Tämä on valitettavaa, mutta jos aika ei vain yksinkertaisesti riitä kunnolliseen analyysiin, niin kannattaa vakavasti harkita onko mitään järkeä edes yrittää biitata indeksiä osakepoiminnalla.

kaiken myyminen, koska osakemarkkinoilla kuplii, olisi kärpäsen ampumista tykillä. Meillä osakepaino on edelleen melko tuhti. Pitää tanssia, kun musiikki soi, vaikka välillä vähän pahaa tekeekin.

Kolmas strategia on hypätä kokonaan pelistä pois joko vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin tai markkina-ajoittamiseen. Fiksu raha on hypännyt vaihtoehtoisiin kohteisiin jo ajat sitten (esimerkiksi asuntosijoittaminen), joten sieltä on yhä haastavampaa tehdä järkevää tuottoa. Käteisellä ajoittaminen taas on aivan käsittämättömän vaikeata koska loppupeleissä makrotaloutta ja osakemarkkinoiden käyttäytymistä on lähes mahdotonta ennustaa edes vuotta eteenpäin.

Kuplat kestävät pidempään kuin yleisesti uskotaan ja romahtavat juuri silloin kun niiden ei pitäisi romahtaa. Välillä tosin markkinat päättävät yllättää ja kuplat romahtavatkin nopeasti ja silloin kun niiden odotetaan romahtavan. Makroennustaminen ei siis sinänsä toimi ja markkinoilta poistumisella todennäköisesti jää parhaat tuotot saamatta, mutta toisaalta iso käteiskassa yleensä takaa makeammat yöunet ja vähemmän stressiä. Valintoja valintoja :sunglasses:

93 tykkäystä

Lisään vielä että jos kuplaa ja kuplasentimenttiä sekä siihen liittyvää keskustelua haluaa vähän maistella minikoossa niin voi esimerkiksi lukea alusta loppuun Nikola-ketjun:

Siihen rinnalle kannattaa ottaa toiselle näytölle auki Nikolan kurssikäyrä

NikolaKupla

Kolme tapaa tehdä rahaa kuplassa:
Ole ensimmäinen, ole fiksumpi kuin muut tai ole huijari.
(Älkää huijatko sillä se on väärin ja usein myös laitonta)

Edit: Haluan vielä täsmentää että tässä viestissä ei nyt ollut tarkoituksena ottaa kantaa siihen että olisiko Nikola onnistuessaan ollut maailmaa mullistava sijoitus jolla tehdään satumaisia tuottoja. Esimerkiksi aikaisemmin mainitsemani Talvivaarakin olisi onnistuessaan ollut helposti tenbaggeri ja siitä olisi voinut kehittyä Euroopan yksi johtavista kaivosyhtiöistä. Tarkoitus ei myöskään ollut mollata Nikola-sijoittajia. Idea tässä oli siis tutkia miten sijoittajien käytös ja sentimentti sekä keskusteltavat aiheet muuttuvan kun osakekurssi ensin nousee rajusti, dippaa rajusti, lähtee uuteen nousuun ja jota sitten seuraa lopullinen romahdus.

49 tykkäystä

Äläs nyt tämähän oli vuoden paras case :wink: :moneybag:

2 tykkäystä

Toi Nikolan käyrä tulee olemaam aika tutunnäköinen todella monelle tämän hetken huippuosakkelle ensi vuoden aikana, ehkä jo q4 lukujen jälkeen, ehkä myöhemmin😊 Sen verran alkaa olla identtisiä ev, uusiutuvien jne paraboliset nousukäyrät marraskuun alusta.

28 tykkäystä

Voisitko hieman avata mitä tarkoitat “monella tämän hetken huippuosakkeella”?

T. Aloittelija

Tarkoittaa sitä että tässä on tosiaan puoleen vuoteen melkoinen kasa 2-10Xbaggeroituja lafkoja niin ev, battery, energia, tulevaisuuden teknologia jne kategorioista osittain hypen, stockwitsien ja robinhoodien puolesta eikä näissä ole käytetty mitään fundapohjaisia arvostuskertoimia vaan kurssissa näkyy odotuksia enemmän kun Teslalla. Siitä voi jokainen laskea onko omissa lapuissa lafkoja joiden arvon moninkertaistumiselle on oikeasti realistisia skenaarioita, ja jos kaukainen tulevaisuus omasta mielestä näyttääkin kyseisillä lafkoilla ruusuiselta niin uskooko että osakkeen kehitys menee jatkossakin yhtä pitkällä keulumisille edellä. Jos lappuusi on sisällytetty kymmenen käännekohdan meneminen putkeen niin yksikin stiplu voi saada melkoosta myyntipainetta aikaan.

Ja toisaalta jos kyseessä ei ollut aliarvostuksen purkaantuminen hinnassa vaan puhdas ennakko kaukaiseen tulevaisuuteen niin kauanko parabolinen kehityssuunta osakkeen hinnoittelussa jatkuu? Yksi shorttirapsa ja peruuntunut tilaus niin siinä nousun loppuvaiheessa junaan hypännyt saattaa päätyä long holdaamaan melkoista turskaa.

Ei tämä ole kuitenkaan automaatio että paljon noussut jenkkilappu olisi automaattisesti kuplassa josta rytinä on varmaa. Esim Plugia olen itse pähkäillyt ajoittain kun noussut järjettömiä pyrähdyksiä, mutta samalla uskon että ala on erittäin suuressa kasvussa, on yksi markkinajohtajista, instikat hyvin messissä omistuksineen sekä tavoitehintoineen ja antien myötä kassassa on rahaa. Ainakin näkisin epätodennäköisempänä että tällainen firma kyykkäisi ihan Nikolan tapaan.

Edit. Aloitteleville sijoittajille voisi sanoa että älkää uskoko kenenkään netissä kirjoittamia omia target priceja. Sain kuulla livenä yhdeltä tutulta miten eräässä 20$ lapussa joku oli kirjoittanut Yahoon forumilla että hänen target price on 200$. Kerroin että koska sä päätit mainita tän ääneen mulle niin se jonkun kirjoitus todennäköisesti vaikuttanut suhun jotenkin ja se on melkoisen huono merkki. GordonGekkoBigDick:" I don’t sell before 200$ to the moon​:rocket::rocket:"

14 tykkäystä

Vetyt ja EV:t kuplii jo huolella. Muuten yleisistä trendeistä olen ollut huomaavinani, että kasvuosakkeiden kohdalla homma vetää jo ylikierroksilla. Toki matala korkotaso tarkoittaa sitä, että tulevaisuuden mahdolliset tuotot ovat houkuttelevia, mutta joidenkin sektorien yhtiöiden kohdalla fundat heitetään roskakoriin, kunhan kasvuennuste on houkutteleva.

1 tykkäys

Jep, varmasti jotkut vety ja EV-putiikeista tulee pärjäämän hyvin, suuri osa sortuu jossain vaiheessa. Voittajan veikkaaminen on, no veikkaamista. Facebook, Google ja Amazon on pärjänneet varsin mukavasti, samoihin aikoihin perustetuista kilpailijoista suurin osa ollut vainaina pitkään, osa pärjännyt vähemmän tai enemmän kelvollisesti.

1 tykkäys

Voiko mielestänne sähköautoja verrata polttomoottoriautoihin? Siis teknologia on hyvin erilaista, mutta onko niiden valmistus, käyttö, ostaminen tai ajaminen lopulta niin erilaista? Ts. miten saavuttaa kilpailuetu muihin? Polttomoottoriautomarkkina ei ole todellakaan mikään winner takes it all, vaan katteiden ja yksinkertaisten asioiden kanssa kaikki painivat. Facebook, Amazon ymv. ovat aidosti erilaista bisnestä kuin aiemmat alat. Applenkaan asema ei taida perustua niinkään puhelimeen, vaan Apple storeen ymv. palveluun?

Eli nähdäkseni sähkö- tai vetyautojen pitäisi olla teknologisesti niin haastavia, etteivät muut pysty niitä tekemään, jotta voisivat saavuttaa kilpailuedun. Eikä tämäkään välttämättä tarkottaisi mitään lottovoittoa. Maailmalla on jonkin verran firmoja, jotka ovat täysiä edelläkäviöjitä teknologiassa ja kyllä ne ihan hyvin pärjäävätkin, mutta eivät mitään täysiä rahantekokoneita silti ole. Nimittäin, jos teknologia on niin haastavaa, että siinä voi saavuttaa tällaisen edun kilpaillulla markkinalla, niin sen kehittämisen täytyy olla äärimmäisen kallista. Esimerkiksi käynee vaikka TSMC (jolla on lähes monopoli) tai ASML (jolla on täysi monopoli). Nämä joutuvat tuuttaamaan niin paljon rahaa tuotekehitykseen, että se syö suurelta osin tuotot.

Toinen vaihtoehto on, että niiden pitäisi pystyä kehittämään jonkinlainen alusta, joka olisi käytössä pelkästään heidän autossaan ja joka takaisi kilpailuedun sitä kautta. Tesla kai ainakin yrittää tätä? Tämä voisi onnistuessaan kieltämättä olla sellainen asia, joka saisi koko markkinan yhden tai kahden pelaajan kentäksi. Tosin näkisin, että koska auto on enemmän käyttöesine, kuin viihdevempele, niin sen osalta tällainen olisi vaikeampaa, vaikka mistäpä minä tiedän.

Joka tapauksessa ilman tällaista alusta- tai softamonopolia en näe mitenkään mahdollisena, että joku toimija veisi markkinan ja tekisi paljon rahaa. Ja jos homma viedään alustalla, niin silloin on melko toissijaista, että miten teknisesti edistyneitä autot ovat. Eihän esim. Applen puhelimet ole teknisesti ylivertaisia muihin nähden, päinvastoin ne ovat tyypillisesti vuoden tai pari jäljessä raudan ja monen muun ominaisuuden osalta.

9 tykkäystä

Alat ovat toki muuttuneet, mutta kyllä niillä oli etenkinalkuaikoina ihan ominaisuuksiltaan vastaavia kilpailijoita. Sattuma, ajoitus ja tuuri ratkaisivat syystä tai toisesta, että niistä tuli jättiläisiä ja muille jäi murusia.

Kiitos viestistä, tämä selkeyttää asiaa huomattavasti. En todellakaan olisi arvannut että kukaan näitä multibaggereitä kutsuu huippuosakkeiksi, sen takia halusin tietää kontekstin.

Plug löytyy myös suurimpana omasta salkusta. Jos tästä puhalletaan ilmat pihalle (-50%), niin ei paljoa hetkauta, koska olen silti päässyt nauttimaan reippaasta arvonnoususta. Enemmän varmaan niitä korkeammilla hinnoilla mukaan lähteneitä instikoita vituttaa.

2 tykkäystä

Käsittelyssä nyt 2000$ apushekkien lähettäminen 600$ sijaan. Tämä tulee liikuttamaan stonkseja suuntaan tai toiseen. Tekisi mieli ostaa spekulatiiviset satsit tänään dipanneita SPAC:eja koska eiköhän tuo mene läpi.

3 tykkäystä

Toki. Hain erilaisuudella sitä, että jos ensi vuonna tulisi joku täysin uusi ennennäkemätln hologrammileivänpaahdinsuihku, jonka äivan kaikki haluavat, niin se olisi silti kulutustavaraa ja siten vain uusi tuote kulutusmarkkinoille. Tällä markkinalla kukaan ei ole tainnut ikinä vallata edes puolta?

Sen sijaan aiemmin luettelemani firmat olivat nähdäkseni aidosti erilaisella toimialalla, jotenne pystyivät poikkeuksellisesti viemään niin suuria markkinaosuuksia. Ts. autot, asunnot, perinteinen kulutustavarakauppa, jne. ei mikään ole ns. winner takes it all tyylinen markkina, mutta alustatalous vaikuttaa siltä. Kilpailu on aluksi kovaa, mutta lopulta vain paras selviää. Verrattuna vaikka autoteollisuuteen, jossa kilpailu on myös kovaa, mutta lopulta 10 parasta selviää. Uskon sähköautojen menevän näin.

2 tykkäystä

Eipä mennyt näköjään läpi 2000$. Tässähän oli näytelmä taas Trumpin turvatessa omaa suosiotaan tietäen ettei potti mene senaatissa läpi.

2 tykkäystä

Kysymys oli siitä antaako senaatti 100 % kannatuksen isommalle shekille, ilman äänestystä. Lopputulos oli siis tiedossa jo etukäteen.

Tulevat päivät mähmitään sitä miten ja koska varsinainen äänestys asiasta pidettäisiin, jos pidetään. Ensi viikolla keskeneräiset asiat menevät silppuriin ja senaatti aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä.

3 tykkäystä

Tänään on Helsingin pörssissä vuoden viimeinen kaupankäyntipäivä, joten vuoden tuottoja aletaan pian naulaamaan oveen. Trinhillä oli kattava kuvaaja eri pörssien tuotoista maailmalla.

Parhaat tuotot sai tänä vuonna teknologiaopainotteisista indekseistä sekä maantieteellisesti erityisesti Aasiasta jossa useimmat taloudet ottivat vähemmän osumaa koronasta.

Tuokin kuvaa hyvin pörssien kaksijakoisuutta. Mm. ”vanhan talouden” Eurooppa mörni oikein kunnolla.


Vuoden lopun tunnelmia kuvaa hyvin tämä uusi SPAC.

https://twitter.com/post_market/status/1344024748808814592?s=21

Mikään on tuskin yhtä helppoa, kuin tässä markkinan euforiassa rahojen irroittaminen hölmöjen käsistä.

Lohdullista tästä tilanteesta tekee se, että vaikka pörssissä on selkeästi ylikuumentuneita sektoreita niin toisaalla on edelleen tilaisuuksia.

37 tykkäystä