Pörssien suunta (Osa 1)

3 tykkäystä

Kauppasota alkaa painamaan ”konkreettisesti” yhtiöissä.

Fiskarsin lisäksi perjantaina antoi negarin varmasti kaikille pelloilta tuttu (ne vihreät traktorit joilla on keltaiset vanteet) Deere. Negari koski eritysesti maataloiskoneita mutta myös Ponssen kanssa kilpaileva metsäkonepuoli kärsii.

”The tractor maker cut its 2019 guidance on Friday and warned escalating U.S.-China trade tensions and a delayed planting season in America amid bad weather across the Midwest had made farmers more cautious about splurging on new equipment purchases. Lower demand for soybeans amid an outbreak of swine flu in China was another factor. Just a few weeks ago, smaller rival AGCO Corp. had actually raised its earnings guidance and boosted optimism that Deere would follow. But trade talks between the U.S. and China have since collapsed, with both sides increasing tariffs.”

”While the focus Friday was rightly on Deere’s core agricultural-equipment business, the company’s guidance cut was broad-based and also extended to its construction and forestry division. Deere now says forestry sales could be flat this year, with the growth potential for the unit that sells tree fellers and swing machines capped at 5%. The company had previously forecast 5% to 10% growth for that business.”

Fiskarsin lisäksi myös Yhdysvalloissa retailerit ovat vaikeassa paikassa kauppasodan eskaloituessa kun niin monet tuotteet tuodaan Kiinasta.


Näyttää siltä että kauppasota alkaa tuottamaan konkreettisesti ”collateral damagea” kestäessään pidempään ja pidempään…

1 tykkäys

missä se, " olen ostanut osakkeita " vaihtoehto on?

7 tykkäystä

Chippejä lyödään Huawei-bännin myötä:

Blummalla joku bulli jo ilakoi että jahka hommat hoituu niin sijoittajien käteismassat palaa markkinalle:

Jääpi nähtäväksi.


Yllämainittujen firmojen (Deere, Fiskars) lisäksi esimerkiksi luksustuotteiden myynti saattaa kärsiä mutkan kautta jos kiinalainen kuluttaja alkaa arastelemaan. FYI jos salkkunne on täynnä LVMH:ta tai vastaavaa. :wink:

3 tykkäystä

Se että Huawei pakotetaan ulos virallisesta Googlen Androidista on todella iso juttu. Huawei on isoin Android valmistaja. Kuvitelkaa että Samsung ei enää saisi myydä Android puhelimia.

Huawei markkinaosuus 19% ekalla neljänneksellä. Sitten vielä todennäköiset kiinan reaktiot esim Applea kohtaa jne…

Tosi vaikea edes miettiä kaikkia kerrannaisvaikutuksia…

2 tykkäystä

Xi käynyt rare earth -mestoilla (harvinaiset mineraalit?)

Joku voi tulkita, että Kiina nokittelisi takaisin rajaamalla mineraalien vientiä USA:han. Toisaalta se osuisi myös omiin tuottajiin raskaasti.

2 tykkäystä

Riittäisiköhän tämä kääntämään akkuteollisuuden investointeja Suomeen?

Dalio näkee, että nykyinen tie voi johtaa paljon muuhunkin kuin kaupan-alalla oleva
Sota: Beyond the Trade War: The Huawei Step

1 tykkäys

Hyvä (ja tällä kertaa napakka) kirjoitus Daliolta.

Tässä erään strategi think-tankin ajatuksia kauppasodasta ja ”Chimerican” (USAn ja Kiinan taloudellinen yhdentyminen) loppumisesta.

Muutos asenteissa Yhdysvalloissa ollut suuri. ”Ennen” ajateltiin että Kiina lopulta muotoutuu demokratiaksi muiden kehittyneiden maiden mukana, nyt se nähdään vain globaalia taloutta hyödyntävänä uhkana joka pitää kohdata mieluummin nyt kuin huomenna. Teknologiat ja tuotannon arvoketjut muuttuvat aseiksi tässä ”taistelussa”.

Täällä foorumilla on pitkään pöhisty kauppasodasta pitkänä matsina, pörssi tuntuu tähän asti olleen melko optimistinen (Jenkeissä ollaan melkein ATH, Helsingin pörssi ~10 % alle viime vuoden huippujen). Pitäisikö hinnoitella uudelleen? :wink:

5 tykkäystä

Trump joskus ylpeili, että hänen ansiostaan osakeindeksit lyö uusia ennätyksiä. Tämä kauppasota ja sen seuraukset ovat nyt vähän hidasteena Trumpin “saavutusten” jatkamisen kanssa. Tosin jos markkinat rommaa oikein kunnolla vasta DTn mahdollisen vaihtumisen jälkeen niin eipähän siitä laskustakaan tarvitse ottaa sitten vastuuta. :thinking:

DT? -Deutche Telekom?

Donald :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Oh, thanks for your info!

2 tykkäystä

Hänelle nuo tuntuu olevan pakkomielle kieltämättä, ehkäpä jotain osakkeita buffaavia liikkeitä pitäisi odottaa jatkossa :wink:


Välihuomio: KONE on nyt Suomen toiseksi arvokkain yhtiö markkina-arvolla mitattuna

Nordea omilla sivuillaan 26,8 miljardia mikä on vain piirun enemmän.

Valitettavasti eri lähteistä hieman eri tuloksia mutta muutos silti mielenkiintoinen.

3 tykkäystä

Akkuteollisuus ei käytä tietääkseni noita harvinaisia maametalleja. Sen sijaan niitä tarvitaan useampiin high tech laitteisiin laajalla rintamalla. Esim. älypuhelimet, ohjukset, kestomagneettipohjaiset sähkömoottorit.

Tietääkseni potentiaalisin REE-kaivos on lähialueillamme Ruotsissa (Norra Kärr), mutta sekään ei ole liikkunut mihinkään vuosikausiin. Yleisesti ottaen REE kaivokset ovat ympäristöongelma, sillä nuo harvinaiset maametallit esiintyy hyvin usein radioaktiivisten aineiden kanssa. Ts. prosessissa syntyy erittäin runsaasti ongelmallista jätettä.

1 tykkäys

Tää REE kortti pudottaisi jenkit polvilleen hyvin nopeasti.
On varmaan yhtä järeää luokkaa kuin lopettaa jenkkien velkakirjojen ostot tai jopa dumpata niitä.

Ilman noita ei synny monikaan high tech laite ja korvaavia kaivoksia ei ole riittävästi eikä tule edes 5v aikajänteellä helposti.

Esim.

  • Eletroniikka ym: Monitorit, laserit, sähkömoottorit, optiset kaapelit, mikropiirit, lamput…
  • Useimmat kiillotetut ja pinnoitetut lasipinnat (alk. piilolinsseistä ja älypuhelimen näytöstä)
  • Aseteollisuus: tutkat, älypommit, elektroninen sodankäynti, lentokonemoottorit (esim. F-22 ja F-35)
  • Myös koskee sektoreita kuten öljynjalostus ja ydinvoimateollisuus

Kts.

Näitähän taannoin rajoitettiin hetkellisesti, jotta Kiinan oma teollisuus saisi riittävästi ja se aiheutti jo silloin hintojen moninkertaistumisen. Sinäänsä näitä ei tarvita moneen laitteeseen paljoa, joten kymmenkertainenkin hinta tuskin on ongelma, mutta jos sinulla ei ole materiaalia niin eipä synny laitettakaan.

Kun panoksia kovennetaan, niin kyllä se diili sieltä tulee.
Eipä ole USA:lle eikä Kiinalle kummallekaan hyötyä, jos aiheuttavat molemmin puolisen teollisuuslaman.

2 tykkäystä

Tuo on totta, että akkumetalleja ei näihin lasketa. Suomi ja Fennoskandia on kuitenkin luokiteltu yhdeksi lupaavimmista alueista näiden suhteen. Investoinnit ovat suuria ja pitkäaikaisia joten kyllä yritykset ottavat näitä tehdessä huomioon kaikki alaa sivuavatkin rajoitteet sekä arvioivat näiden (rajoitteet) mahdollista laajentumista koskemaan myös omaa toimintaa.

(Btw, gadolinium nimetty suomalaisen Johan Gadolinin mukaan :wink: )

Jep. Kyllä tosta Kiina-USA keulimisesta voi olla vielä neutraalien maiden kaivosteollisuudelle hyötyä ja toivottavasti nähdäänkin REE projekteja Euroopassa. Ei ole EU:n eikä USA:n pitkän aikavälin etu olla näin riippuvainen REE suhteen Kiinasta. Kiina on rakentanut ilmeisesti aivan tietoisesti tämän REE dominanssinsa. Kun myy tavaraa tarpeeksi halvalla, niin muualla kaivokset ei vaan kannata.

Lisäksi tämä REE on kyllä siitä erikoinen juttu, että siinä missä “vihreä teknologia” (ts. REE “hedelmät”) kelpaa länsimaiselle ympäristöstä huolissaan olevalle henkilölle, niin sama henkilö lähes varmuudella vastustaisi tällaista kaivosta omassa maassaan.

Kaikenkaikkiaan tulee vielä porukalle yllätyksenä, että kuinka tämä usein esillä oleva hiilineutraaliuuden tavoittelu tulee vaatimaan erittäin mittavia panostuksia kaivosteollisuuteen ympäri palloa.

2 tykkäystä

Hmmm:thinking: Jos nää kaikki jäis pois ja Masse-setäkin laittais taas 30v. tauon jälkeen perunapellon kuntoon takapihalle, niin ilmastonmuutos, sodat ja muut pahat jäis tulematta ja muailma pelastuis! :slight_smile:

Masse, too old to die for technology

2 tykkäystä

…Ruotsissa (Norra Kärr), mutta sekään ei ole liikkunut mihinkään vuosikausiin. - Mikäs kaivoksia liikuttais…?