Osakesijoittaminen

Pörssien suunta

Monesti pörssiin liittyen poimitaan pari kaameaa graafia jotka ovat juuri sopivassa asennossa ja niillä argumentoidaan ties mitä sen perusteella. Tässä pari suht relevanttia seikkaa, jotka eivät ole lähelläkään “tappia” ja joita on hyvä seurata välillä: USA:n ja euroalueen kotitalouksien velkaantuminen, ja otetaan jokeriksi uusien asuntojen aloitus. Kotitalouksien kosahdus kuin tuppaa olemaan yleensä pahimpien talouden taantumien lähteenä.

Euroalue: deleverointi jatkuu! (Huom. euroalueella kotitalouksien osuus BKT:sta vähän pienempi kuin USA:ssa, siksi meillä ei voikaan olla velat yhtä tapissa suhteessa BKT:hen tai muuten kotitaloudet olisi supervelkaantuneita. Sama Kiinassa :wink: )

USA: deleverointi jatkuu!

Uudet kodit maistuu, mutta ei läheskään kuten asuntokuplassa. Nyt näyttäisi olevan “normilukemat” hyvässä suhdanteessa eetterissä.

CASSin rahti-indeksi mörnii edelleen. Kuljetusala on isoin työllistäjä ja rekkakuskit tienaa suht hyvin, eli jos tuo mörnintä jatkuu niin voi olla negatiivinen vaikutus kulutukseen jenkeissä. :wink: Ja jos siellä kuluttaja jarruttaa niin muualla maailmassa… jos ei nyt pysähdy niin lähelle sitä :smiley:

4 tykkäystä

Viihdyttekö vuoristoradassa?

“Sijoittajille kauppasodan pitkittyminen tarkoittaisi sitä, että osakemarkkinan vuoristorata jatkuu pitkälti ensi vuoteen. Tällöin vaihtoehtoina on joko sopeutuminen pomppuihin tai pahoinvointi johtuen siitä, että kierrosten loppua ei ole näköpiirissä.” lisää aiheesta makrokatsauksessa.

14 tykkäystä

Ei taidettu joutua kunnon persmäkeen. Jenkki futuurit ovat rauhoittuneet tälle päivälle. Toki twitter voi lauleskella kurssit suuntaan jos toiseenkin vielä ennen NYSE:n aukeamista, mutta kuitenkin. Vähän harmittaa ettei ollut oikein aikaa eilen ottaa vivutettua näkemystä tuosta S&P500 dipistä. Sen taisi sokea otsallaankin nähdä tulevan ja vivulla siitä olisi tuoton poikastakin ollut raavittavissa. Tiedä sitten olisiko tosi paikan tullen ollut vulgaaristi sanottuna tarpeeksi isoja säkkejä tuota lähteä edes “shorttaamaan” vivulla.

3 tykkäystä

Vuoristorata tosiaan jatkuu!

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-04/u-s-china-move-closer-to-trade-deal-despite-heated-rhetoric-k3r2o99u

3 tykkäystä

Tuntuu kauppasota-twiittien teho heikkenevän joka kerta. Tämäkin oli niiiin läpinäkyvästi vain osa neuvottelutaktiikkaa. Oikeasti Kiinalla on suuri tarve saada jonkinlainen sopu joka välttää 15. päivän tullit ja Trump se vain katsoo miten paljon pystyy lypsämään.

Jopa markkinat näkivät tämän - heti kun kurssit olivat niianneet tarpeeksi, buy the dip iski ja nyt taas rallatellaan jo ylämäkeen.

No, päivätreidaajat kiittää.

5 tykkäystä

Voisiko Deutche Bankin konkurssi laukaista finanssikriisin Euroopassa? Mitä mielipiteitä

Konkurssi laukasis finanssikriisin. Konkurssi ei vaan ole mahdollinen ainaakaan sen perinteisessä merkityksessä. Siitä pidetään poliittisesti huoli. Toiminta pelastetaan muodossa tai toisessa, vaikka nimellisesti menisikin konkurssiin.

V_Trader kaipaili taannoin uutta teollista vallankumousta, jolla tämä kapitalismi saataisiin uuteen kukoistukseen tai ainakin isommat taantumat vältettyä. Ei tule ihan tuosta vain mieleen mitään sellaista teknistä keksintöä, jolla yritysten tulokset ja kuluttajien työllisyys yhtä aikaa paranisivat.

Mutta tarvitaanko uutta teknologista keksintöä vai riittäisikö vain suuri määrä muutoksia nykyisiin pitämään teollisuustuotannon ja työllisyyden vakaana tai kasvussa? Muutoshan on se, joka aiheuttaa eniten pöhinää, toiselle kustannuksia, toiselle tuottoja, mutta yhtä kaikki arvonlisäystä ja BKT:n pullistelua.

Ilmaston pelastamisen nimissä puuhaillaan valtaisia muutoksia maailman energian tuotantoon, muutoksia henkilöautojen ja muiden liikennevälineiden käyttövoimaan, kokonaisia teollisuudenaloja on väännettävä isoilla investoinneilla eri asentoon. Riittäisikö se uuteen tulemiseen, uuteen harppaukseen? Entäpä ekoihmisen puuhat siinä vastapuolella. Tuollahan se taas kierrättää, uusiokäyttää, jättää kokonaan ostamatta, istuu vaan tukka tuivertaen kiven nokassa, hymyilee ja nauttii elämästä. Piut paut välittää kauppiaan kylmästä katseesta.

Toisaalla taas koneäly ja robotiikka tuovat tuhdisti tulosparannusta osalle yrityksiä ja kulusäästöjä julkiseen talouteen, mutta samaan aikaan talutetaan ansiotyöläinen toisensa perään YT-jonosta kohti vapaita laitumia. Kulutusta kohtaan on robotilla vain kylmää kättä tarjolla?

Palvelusektorin suhteellinen kasvu vuodesta toiseen vienee tasaisesti eteenpäin tätä hyvinvoinnin junaa, kunhan vain kuluttajalla on ansiotuloja, joilla maksaa palvelusta toiselle ansiotuloiselle.

Rahoitussektori ei kai kasvata BKT:tä lainkaan, mutta siirtelee tehokkaasti varallisuutta yhdeltä taholta toiselle, häviäjältä voittajalle, köyhältä rikkaalle. Ja siinä välillä aiheuttaa finanssikriisinä tunnettua tuhoa ympäri maailman ;(

Eräitäkin kertoja on ympäri maailmaa testailtu perustuloa ja kerta toisensa jälkeen vaiettu hankkeet kuoliaaksi. Siitä huolimatta, että kokeilut ovat päätyneet kai lähes aina pelkästään positiivisiin loppupäätelmiin. Kun köyhälle antaa rahaa, niin ei se tuhlaakaan sitä turhaan, vaan alkaa yrittämään, kehittelemään lisää tuloja, lisää BKT:tä. Ja osin kuluttamaan eli siis lisäämään BKT:tä. Mutta onko tässäkin se pommi, että jos julkisen talouden valvontakoneistot ja tukirahojen jakelijat laitettaisiin kilometritehtaalle automaattisen perustulomaksatuksen myötä, niin lopputuloksena tuotanto ja kulutus eivät heilahtaneet mihinkään, jaettiin vain varallisuutta ihmiseltä toiselle, keskituloiselta köyhälle?

Kännykätkin on jo niin nähty. 4G:n vaihtamista 5G:hen ei paljaalla silmällä erota, ainakaan normikäytössä. Jos olisi oikein pelimies, niin ehkäpä aavistus kiihtyvyyttä lisää pelikonsolissa.

Tiedä häntä, mikäpä keinoksi?

1 tykkäys

Mietippä vielä uudestaan. Rahotussektori siirtää pääomia sieltä missä on rahaa mutta ei ideoita sinne missä on ideoita mutta ei rahaa. Rahotussektori siis ylipäänsää mahdollistaa investointien tekemisen ja kuluttamisen. Ihan tavallisen kansalaisenkin talot ja asunnot olisi jäänyt rakentamatta ilman rahotussektoria.

Perustulon idea on loistava. Tason pitää olla kuitenkin melko pieni, jotta ihmisen ei kannata kieltäytyä töistä. Jos perustulo on niin suuri, ettei tekijöitä kiinnosta osa-aikanen työ varastolla tai liukuhihnalla, niin se tulee yhteiskunnalle liian kalliiksi.

Itseasiassa tässä ajattelussa on tietynlainen virhe. BKT kasvaa vain kulutuksesta. Jos säästetään, niin se pienentää BKT:a. Ei kukaan investoi vain investoinnin ilosta vaan jonku täytyy olla se loppukuluttaja. Suureksi osaksi se on just se köyhä ja keskiluokkanen kansanosa.

5G mahdollistaa suuremman automaatioasteen. Saadaan siis lisää työttömiä. Teollisen murroksen aikana työttömyys aina lisääntyy. Oli sitten kyse millasesta teollisesta murroksesta tahansa. Ihmisillä ei ole sopivaa osaamista niihin töihin, joita yhteiskunnassa sillä hetkellä on. Tehdastyöläisestä ei ole lähihoitajaksi. Yhtään pidemmällä aikavälillä murros ja tuotannon kasvu hyödyttää kyllä kaikkia.

Tämä trendi on sitä luontoystävällisyyttä. Keskuspankit vaan tykkää tuhota nämä toimet. Jos sä et kuluta, niin joku muu kyllä kuluttaa sunkin edestä.

Vakaus on kasvun vaihtoehtokustannus. Jos halutaan vakaa yhteiskunta, niin se kärsitään kasvussa. Tässä on yksi syy miksi USA:ssa kasvetaan nopeemmin kuin euroopassa. Kyse on pitkälti sosiaaliturvasta ja muista jäykistävistä rakenteista, jotka syö kasvua, mutta ylläpitää vakautta. Neuvostoliittokin oli vakaa yhteiskunta ja siitne pyrittiin. Lopulta sekin hajosi, koska liiallinen vakaus on yhtieskunnallisesti romahduttava asia. Vakautta haluaa vain ne, jotka eivät ole valmiita kilpailemaan ja tästä hyvänä esimerkkinä ay-liike: turvataan nykyset työpaikat vaikka nuorten työllistymisen kustannuksella.

4 tykkäystä

Tämän päivän satoa palveluiden ostopäälliköistä western-hengessä:

Hyvät(nousi ja osui/ylitti ennusteen):

  • Espanja, Saksa, USA(Markit)

Pahat(Laski, mutta ylitti ennusteen):

  • Euroalue, Iso-Britannia

Rumat(laski ja alitti ennusteen):

  • Italia, Ranska, USA(ISM)

MarketWatch ensimmäinen uutinen tänään:


Ja eilen:

Treidaajat tykkää ainakin, kun on volaa tarjolla.

6 tykkäystä

Olen vasta ns. junioristrategi, mutta olen kyllä päätynyt ihan samaan lopputulemaan… noin 100+ kertaa viimeisen 1v…1,5v aikana :slight_smile: Ei olisi uutista tarvinnut tueksi.

9 tykkäystä

Hauskasti Markitin palvelut on heikompi (51,6) kuin ISM:n (53,9): ISM heikkenee, Markit vahvistui :smiley:


ADP:n työkkäridata alkaa oikeasti näyttämään suht heikolta:

2 tykkäystä

Torstaipäivää! Aamun luvut Saksan tehdastilauksista eivät varsinaisesti vakuuttaneet:

Lisäksi Japani on lähdössä talouspoliittisen elvytyksen tielle, jolla USA on vakaasti on. Saa nähdä, seuraako Kiina ja lopulta Saksakin perässä. Kirjoitin tästä aamulla makroihin:

Kiinan luottopulssi ei ainakaan vielä ole lähtenyt samanlaiseen laukkaan kuin männä vuosina.

10 tykkäystä

Ray Dalio, vaikka hänen juttujaan tykätään usein kuunnella, ei ole performoinut (markkinalla) kovin hyvin tänä vuosikymmenenä.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-04/ray-dalio-is-more-famous-than-ever-and-delivering-subpar-returns

Kirjamyynti sen sijaan sujuu… :smiley:

2 tykkäystä

Paras otsikko vähään aikaan markkinan liikkeistä😅

USA:n talous se jaksaa. Kauppatase tosin vahvistui kun kotimainen kysyntä ulkomailta tuotuihin tuotteisiin heikkeni. Tiedä sitten onko kauppataseen vahvistuminen varsinaisesti hyvä tai huono.

2 tykkäystä

Selvästi kauppaneuvottelijoiden pitää seuraavaksi neuvotella kasaan twitter-botti joka joka päivä kertoo markkinoille että “kauppaneuvotteluissa kaikki hyvin, sopu ihan kohta”.

3 tykkäystä

Ei pysty tavan pulliainen ymmärtämään mitä showuta tämä kauppasota mediassa on ja mikä sen tarkoitus on loppuunsa, ihan feikki uutisistakin saadaan volaa markkinoille aika reippaasti on tämä maailma mennyt sekaisin, varmaan loppunsa edellä :smiley:

4 tykkäystä

Onneks FED laskenut korkoja jo ennakkoon. Nähdään tällasia parhaita lukuja 50 vuoteen. Itsepintasesti pidetään tarkasteltavana kohteena nykykriteereistä inflaatiota. Miksi? Jos kaikilla on töitä, niin eikö se kerro paljon enemmän talouden hyvästä vireestä kuin hintojen nousu? Löysä rahapolitiikka vaan lisää eriarvoisuutta.