Pörssien suunta (Osa 1)

Tämä voisi olla kyllä toimiva ehdotus.

Kutsuin markkinatakaajaa liikkeeseenlaskijaksi, mutta eikö tuossa vain mainita että MT takaa osto ja myyntilaidat, jos etfn arvo eroaa kohdemarkkinasta liikaa?

Eli MT “luo” uusia etfiä siinä vaiheessa jos niille on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ja etfn hinta nousee 101e vaikka oikea hinta kyseisille osakkeille olisi 100e. Ja vastaavasti MT “poistaa” etfiä jos myyjiä liikaa ja hinta tippuu 99e vaikka oikea hinta olisi sama 100e. Muuten sijoittajat myyvät toisilleen.

Seuraakohan etfn hinta futuureja silloin kun kohdemarkkina on kiinni? Esim SXR8 etf seuraa sp500 mutta sillä käydään saksassa kauppaa. Vai miten NAV määritellään

Nousua pukkaa kohta

President Trump is asking Congress to approve an ~$850B economic stimulus package to blunt the economic damage caused by the coronavirus, the Washington Post reports, citing four officials familiar with the planning.

1 tykkäys

Tulkitsen itse “ehkä markkinat kiittää sen verran että tänään ei jenkeissä enää porata uusia pohjia edellisten alapuolelle”. Varsinaiseen nousuun menee vielä tovi.

1 tykkäys

Vähän sanastoa jos joku ei ole perehtynyt asiaan:

  • Authorized Participant(AP)
    • Jokaisella ETF:llä löytyy useampi isolla kassalla mylläävä instituutio, jotka saavat luoda ja tuhota ETF-osuuksia kohde-etuuksia vastaan.
  • Market Maker eli markkinatakaaja
    • Käytännössä iso taskuinen instikka joka on tehnyt liikkeelle laskijan kanssa sopimuksen likviditeetin tarjoamisesta ETF:lle. Käytännössä AP:n kanssa pitää huolen, että ETF:llä löytyy osto ja myyntilaidat. AP voi toimia myös markkinatakaajana.

Käytännössä aina ostaessasi ostat markkina takaajalta tai AP:lta. Ja myydessäsi myyt. Nuo AP:t on se taho mitkä pitävät huolen, että saat ostaessasi ja myydessäsi yleensä niin sanotun fair valuen ETF:stä, koska heidän ansaintalogiikka tuossa kokonaisuudessa on ostaa ja myydä markkinoilla ETF:n arvon ja ETF:n kohde-etuusmarkkinan erotusta(spreadia).

Eli suomeksi jos ETF:n sisältämien osakkeiden arvo nousee, mutta ETF:n arvo ei treidaa korkeammalle niin on AP:lla taloudellinen insentiivi ostaa markkinoilta “alle arvonsa” meneviä ETF-osuuksia ja “kuollettaa” ne kohde-etuus koria vastaan jolloin AP:lle jää erotus käteen, jos/kun tämä laittaa kohde-etuudet lihoiksi. Tuo prosessi toimii myös toisinpäin ja pitää osto ja myyntipaineella ETF:n arvon teoriassa aina lähellä kohde-etuuksien arvoa. Yksi mielenkiintoinen seikka on, että käsittääkseni AP:lla ei ole mitään velvollisuutta pitää niin sanotusti huoli ETF:stä vaan koko toiminta perustuu siihen, että kunkin ETF:n AP:ista joku haluaa tienata helpot rahat tuosta pois vaikka markkinariskit kasvaisivatkin.

Eikö tuossa oteta nyt kantaa vain noihin “takaus-tasoihin” jolloin noita luodaan/poistetaan, eikä normaaliin kaupankäyntiin?

Mutta keskustelun voisi siirtää ehkä tänne, jos on hyviä linkkejä vielä laittaa tms… niin ei pörssin suuntaan vaikuteta :smiley:

Finanssikriisissäkään isot tukipaketit eivät heti kääntäneet markkinaa. Mutta, nuo ovat taloudelle tärkeitä askelia ja valaa uskoa siihen, ettei supersyvää kriisiä (alá 30 luvun lama) päästetä ainakaan tietoisesti syntymään.

9 tykkäystä

Juuri näin - ei riitä nousuun, mutta voi estää vielä dramaattisesti syvemmän kuopan ainakin toistaiseksi.

2 tykkäystä

Aaahhhh lisää sitä hyvää Fediltä:

“The Federal Reserve Board announced today that it will establish a Commercial Paper Funding Facility (CPFF) to support the flow of credit to households and businesses. Commercial paper markets directly finance a wide range of economic activity, supplying credit and funding for auto loans and mortgages as well as liquidity to meet the operational needs of a range of companies. By ensuring the smooth functioning of this market, particularly in times of strain, the Federal Reserve is providing credit that will support families, businesses, and jobs across the economy. The CPFF will provide a liquidity backstop to U.S. issuers of commercial paper through a special purpose vehicle (SPV) that will purchase unsecured and asset-backed commercial paper rated A1/P1 (as of March 17, 2020) directly from eligible companies.”

Tukea lainahanojen auki pysymiseksi kotitalouksille ja firmoille.

5 tykkäystä

Infinite Money Cheat on päällä, raha ei tule maailmasta siis loppumaan, FED lupaa siitä pitää huolen.

6 tykkäystä

Mistä tietää milloin veri virtaa kaduilla?


screenshotti Facebookin sijoitusfoorumilta

17 tykkäystä

Muistan finanssikriisin aikoihin pikkupoikana ajattelevani että kuka hullu oikein laittaa rahaa pörssiin samalla kun maikkarin uutistäti kertoi miten taas lasketeltiin alaspäin. Vielä ei ole kukaan minulle noin sanonut. Ehkä pitää kiltisti vain odottaa epätoivon muuttumista välinpitämättömyydeksi ja iskeä silloin :slight_smile:

3 tykkäystä

Tarkoittaakohän tämä, että Buffett käteisineen hävisi pelin? :confused:
Nyt finanssikriisi näyttää erittäin epätodennäköiseltä.

Eihän sitä varmaksi tiedä ennen kuin näkee, mutta vuosien 2010-2015 osalta käteinen oli kiistaton virhe. Nyt käydään enää pudotuspeliä siitä, saako hän paikon vuosilla 2015-2020. :smiley:

1 tykkäys

Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa :smiley:

Fedin rajut toimet voivat johtua myös siitä, että finanssikriisin kaltainen ilmiö on käsillä juuri nyt. :smiley:

Buffettin kurinalaisuus on kyllä ihailtavaa. Huom. emme vielä tiedä, onko hän ostellut päämärkänä viime päivinä.

7 tykkäystä

voi myös kertoa jenkkien yleisesti kalliista hinnoittelusta

3 tykkäystä

Lueskelin tuossa viikonloppuna sijoituskirjallisuutta ja yritin nähdä vähän kauempaa tätä menoa. Isoja kurssipudotuksia tutkineilla tahoilla oli sellainen havainto, että isoissa kurssilaskuissa KAIKKI osakkeet laskevat ja alkavat käyttäytymään hyvinkin homogeenisesti riippumatta yhtiön omasta tuloskunnosta tai arvostuksesta. Vasta kun päästään tästä yleisestä paniikin tunteesta eroon, malttaa laajempi sijoittajajoukko silmäillä yksittäisiä yhtiöitä ja niiden edellytyksiä jatkossa ja sitten alkaa kurssikehitys poikkeamaan eri yhtiöiden välillä. Tänään alkaa ainakin vähän näkymään merkkejä siitä, mutta saattaa olla tilapäistä. Ei ehkä liity tuohon päiväliikkeiden samankaltaisuuteen, vaan isompaan kuvaan tämä tarina.

7 tykkäystä

@Avecii. Lueskelin myös. Useissa kirjoituksissa ja sivustoille päivitetyissä jutuissa on esitetty, että tapahtuu 2, jopa 3 välinousurallia, ja sitten mahdollisen taantuman iskiessä rakenteisiin kurssit laskevat tasaisemmin nn kuukautta tai jopa vuotta.

2 tykkäystä

Tulipahan taas vastaan mahdollinen hiljainen signaali tulevasta. Puolison (nuori ja terve) kaveri uteli, että uskaltaakohan sitä mennä McDonaldsiin syömään. Päätti olla menemättä. Pienehköä epävarmuutta havaittavissa ihmisten tottumuksissa.

2 tykkäystä

Ludwig van Beethovenin pianosonaatti nro 14 cis-molli op. 27 nro 2, joka tunnetaan yleisesti nimellä **Kuutamosonaatti, on yksi Beethovenin tunnetuimmista sonaateista…

Beethoven sävelsi teoksen vuonna 1801, ja se on omistettu Beethovenin oppilaalle, 17-vuotiaalle kreivitär Giulietta Guicciardille, johon Beethoven oli rakastunut. Beethoven ei ole antanut tällekään sonaatille lisänimeä itse, vaan nimen antoi saksalainen musiikkikriitikko Ludwig Rellstab, joka vertasi kappaletta öiseen Luzernjärveen. Sonaatin ensimmäinen osa on erittäin soitettu myös amatöörien parissa, sillä se ei ole teknisesti niin vaikea kuin muut sonaatin osat…

Ensimmäinen osa:

…liikkuineen…

1 tykkäys

Ravintolakysyntä YoY, päivitetty eiliseen

5 tykkäystä