Osakesijoittaminen

Pörssien suunta

Huumaavaa seurata US indeksien ja Covid-19 valssia. Näin kaukana katsomossa ei näe kuka vie.

3 tykkäystä

Otetaan riski ja laitetaan tämä markkinanäkemys tänne. @Antti_Jarvenpaa :policeman: laittaa sitten poistaen ja kruununkihlat ranteisiin, mikäli tämä ei tänne sovi.

5 tykkäystä

S&P 500 -indeksi tykitti yhden historiansa parhaimmista vuosineljänneksistä samaan aikaan, kun reaalitaloudessa kärvisteltiin keskellä modernin ajan taloushistorian heikointa kvartaalia.

Pörssissä katse on selvästi edessä päin, niin kuin teorian mukaan pitääkin olla. Onko osakkeisiin (väitetysti) hinnoiteltu reaalitalouden elpyminen nyt sitten V-muotoinen? Kuka tietää, mutta Niken logokin saattaa riittää, kun USA:n pidemmistä valtionlainoistakaan on vaikea saada enää voita leivän päälle.

Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että osakerallista iso kiitos näyttää kuuluvan totutusti FEDille. Korrelaatio FEDin taseen ja S&P 500:n välillä on voimissaan: “Some commentators also point to the fact that equities’ advance started to peter out earlier this month just as the Fed’s balance sheet stopped growing, although we note that this mainly reflects declining use of dollar swaps lines by foreign central banks.” (TS Lombard 30.6.)

Vaikka koronaviruksen toisen aallon ei pitäisi tulla pörssille yllätyksenä ja muodostua massiiviseksi ongelmaksi, alla olevan yksinkertaisen hahmotelman perusteella aalto on lyömässä nyt läpi USA:n talouden kannalta keskeisemmillä alueilla.

“More than 40% of the U.S. has now reversed or halted economic re-opening moves, according to estimates by Goldman Sachs Group Inc. economists.” (Bloomberg 1.7.)

17 tykkäystä

Tässä viimeisessä piirakkakuvaajassa on tietysti hyvä huomata se, että tuo Californian osuushan on aika iso, mutta taitaa tulla piilaakson takia iso osa sen GDPstä sellaisista firmoista, joita ei Covid paljon hidasta. (ts. muutos aiempaan piirakkaan ei mielestäni ole merkittävä).

5 tykkäystä

Jenkeissä on alkaneet puheet toisen vaiheen työttömyysaallosta, mikä vaikeuttaa talouden elpymistä. En pysty arvioimaan, miten paljon tästä on jo kursseissa, mutta veikkaan, ettei sitä ole kovin tarkasti pystytty ennustamaan. Sama ilmiö leviää tietysti muuallakin. Viruksen leviämistä lienee mahdoton pysäyttää, ennenkuin riittävän laajasti on väestöt saatu rokotettua. Fauci on jo varoitellut, ettei rokotetta saada kuin vasta ensi vuoden ekalla puoliskolla ja sekin on optimistinen näkökulma. Rokotteen tai rokotteiden tuotanto ja levitys jo itsessään on iso haaste.

Itse odotan USA/Kiina kauppasodan puhkeamista yhtenä todellisena uhkana kurssikehitykselle. Tästä saatiin varoitus joku aika sitten, jonka vaikutukset saatiin laantumaan, kun puheita kiireesti peruttiin. Tällä varmaan haluttiin testata, mitkä vaikutukset pörssiin olisivat.

Kohta alkaa USA:n vaalikuume nousta, mikä saa ainakin volatiliteetin nousemaan.

18 tykkäystä

Täälläkin ihmetelty ihan huolella optimismia sen suhteen, että talous ja työllisyys tulisivat seuraamaan indeksiä. Esimerkiksi pelkästään Euroopassa yksi jos toinenkin merkittävä toimija on tehnyt varsin radikaaleja ratkaisuja:

  • Renault leikkaa 15k työpaikkaa
  • Thyssenkrupp 3k Saksassa
  • Nissan 2,8k Espanjassa (ilmeisesti suunnitteilla yhteensä 20k globaalisti)
  • Mulberry (muoti) 25 % Briteissä
  • British Petroleum 10k Briteissä
  • SAS 5k, TUI 8k, Ryanair 3k, Virgin Atlantic 3k, EasyJet 4,5k British Airways max 12k, Swissport 4,5k, Air France - KLM 5k…

Vaikka nämä leikkaukset kohdistuvatkin pääasiassa ilmailualaan, sekä ehkäpä väliaikaisesti ravintola-, majoitus- ja viihdepuolelle, isoja leikkauksia on tehty selvästi myös ainakin auto-, öljy-, muoti-, ja koneteollisuuden puolella. Onko tämä tosissaan vain väliaikaista ja ongelmatonta, vai merkki haastavista lähivuosista? Melko kookkaat, jopa yli 10 % työvoiman potkiminen ulos ja merkittävä restrukturointi kuulostavat siltä, ettei kyseessä ole vain väliaikainen koronalomautus.

Airbus tehnyt selväksi, että edessä olevat lentoyhtiöiden haastavat ajat tulevat heijastumaan myös heidän toimintaansa. Maaliskuussa oli puhetta, että esimerkiksi muutamalla isolla risteilyvarustamoilla rahaa olisi about vuoden loppuun. Mietin, tuleeko tämä haastava tilanne heijastumaan esimerkiksi Wärtsilään?

Vähän tuo OP:n näkemys vakuutusten, teleoperaattoreiden ja perusluonnonvarojen painottamisesta kuulostaa siltä, etteivät välttämättä odota kummoisia lähivuosia esimerkiksi konepajoille.

13 tykkäystä

Haastavia aikoja kaikenlaisen tilastoinnin kannalta

1 tykkäys

Tämä presidenttiaspekti mietityttää, mutta ei syksyn volan vaan lähivuosien taloudenpidon osalta, joka vaikuttaa väistämättä lippulappujen hintaan pörsseissä. Olen pitänyt osan kassasta käteisenä ns. toisen aallon varalta, mutta pitäisiköhän tuo rahasäkki kuitenkin nimetä biden-stashiksi. Herrahan on aika suoraan luvannut purkaa verohelpotuksia jotka Trump teki, ja aikoo vähintäänkin nostaa yritysverotyksen 21 -> 28. Ei voi olla vaikuttamatta :grimacing:

3 tykkäystä

Terolta tullut uutta kirjoitusta markkinoista:

1 tykkäys

Keskeinen kysymys on, miltä valtasuhteet näyttävät vaalien jälkeen kongressissa. Jos kamarit menevät ristiin, presidentin on vaikea saada eteenpäin kiistanalaisimpia hankkeita (esim. verokysymykset). Edellisten vaalien tuloksena Trump sai käsiinsä värisuoran, koko kongressin republikaanien voitettua molemmat kamarit, mikä avasi tien suurelle verouudistukselle.

En usko, että demokraatit pystyisi veret seisauttavaan vaalivoittoon eli voittamaan koko kongressia ja Valkoista taloa. Täytyy kuitenkin myöntää, että ei ole tullut viime aikoina niin tarkkaan tutkittua, millaista kongressia gallupit ennakoivat.

Biden on todennäköisesti laittanut megafoniaan vasemmalle päin sandersilaisten vuoksi. Onko veronkiristyshalut kuitenkaan niin kovat kuin vaalikamppailun keskellä saattavat näyttää ja ennen kaikkea, onko sandersimaiseen kiristysruuviin demokraattipuolueen sisällä tahtotilaa?

Facebookin Osakesijoittaminen-ryhmään oli linkattu tällainen sivusto pörssien tuotoista edellisten USA:n presidenttien aikakaudella. Grafiikka ei tietenkään ole kaikille oikeudenmukainen, kun osalla presidenttikausi on saattanut alkaa keskellä tai lähellä suhdanne-/pörssihuippua ja osalla päinvastoin. Yhtä kaikki mitään merkittävää korrelaatiota, puhumattakaan kausaliteettia, presidentin puolueen ja pörssikehityksen suhteen ei käsittääkseni ole. Korjatkaa, jos olen väärässä.

10 tykkäystä

Viimeisten pollien myötä lienee jopa todennäköistä että D saa värisuoran, senaatissa on useampi osavaltio katkolla ja jopa R stronghold South Carolina on muuttunut ns. battle stateksi joka on todella yllättävää.

5 tykkäystä

Tuosta Lepikön viimeisimmästä kirjoituksesta haluaisin ottaa esille vielä suraavan faktan:

“Jos tarkastellaan koko kakkoskvartaalin tuottoa, S&P 500 on noussut huhtikuun alusta lähtien 17,6 %. Historiankirjoista selviää, että yli 15 % kvartaalituottoja on nähty aiemmin vain kahdeksan kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Vielä mielenkiintoisempi tilastotieto on, että kaikilla näistä kerroista myös seuraavan kvartaalin tuotto oli positiivinen – ja vieläpä keskimäärin 9,5 %.”

Nähtäväksi jää toistaako historia itseään :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä

Jos haluaa sukeltaa vielä syvemmälle positiivisuuden kuplaan, niin kannattaa katsoa Sven:in video “Second Stock Market Crash Ahead - 10 Reasons WHY NOT!”. Se on jo kolme viikkoa vanha mutta viesti on tuskin vanhentunut tässä ajassa. Mun mielestä Lepikkö on ansioituneesti yrittänyt valistaa seuraajiaan, että kasvavat koronatartunnat eivät markkinoiden romahdusta aiheuta. Kurssithan romahtivat silloin kun tartuntojen määrä oli itseasiassa vähäisempi. Mitä enemmän olen seurannut kurssikäppyröitä ja yrittänyt suhteuttaa sitä maailmanmenoon niin vahvistuu se ajatus, että epävarmuus on markkinoiden myrkky. Huonot ajat kestetään, jos on näkymä huonoista ajoista. Esim. nyt tuntuu siltä, että tiedetään koronatartuntamäärien varmasti vielä kasvavan mutta tiukoista lockdown järjestelyistä on luovuttu. Raha näyttää katoavan silloin kun ei ole varmuutta mitä toimenpiteitä valtiot ym tekevät.

7 tykkäystä

Tällä hetkellä hinnoitellaan sitä että a) valtiollisia lockdowneja ei enää tule ja b) taloudellinen aktiviteetti palautuu hyvin tehokkaasti, tulokset normalisoituisivat ensi vuonna.

Jos tartunnat ja kuolleisuus pahenevat jyrkästi, median rummuttaessa… Voi olla että vapaaehtoinen eristäytyminen lisääntyy – ilman että tulee käskyä asiaan.

Onko markkina miettinyt tätä skenaariota?

Jos näin kävisi, jouduttaisiin talouksia tekohengittämään hyvin pitkään. Tämä on myös asia jota ei ole mietitty. Entäs jos keskuspankkien pitää paisuttaa tasettaan ja valtioiden velkaansa 2x enemmän kuin tähän asti? Entäs 3-4x?

5 tykkäystä

Itse Jeremy Siegel (mm. stoks for the long run kirjoittaja) oli vieraana Master’s In Business podcastissä. Todella mielenkiintoisia ja erittäin BULL-henkisiä, toki hyvin perusteltuja näkemyksiä herra jakoi tässä. Iso suositus: https://www.stitcher.com/podcast/bloomberg/masters-in-business/e/48339508

5 tykkäystä

On miettinyt.
On miettinyt jälkimmäistäkin.
Suurimman osan kuuluukin ajatella, että ei olisi miettinyt, ja että itse oivalsit jotain mitä muut eivät. Jotta harva voi tienata, täytyy suurimman osan tehdä virheitä.

Hauska muuten seurata yleistä “sijoittajapiirien” konsensusta näistä liikkeistä. Helmikuun lopussa korona oli kuulemma vain yksi flunssan vaatimaton alalaji. Härkiä (varsinkin US) markkina täynnä. Oli mukavuusalueella myydä salkku tyhjäksi ja täyttää se vipushorteilla. Viime aikoina ja lähestyen tätä päivää jenkeissä varsinkin (ja myös täällä, sekä muualla) havaittavissa ollut, että käteiskassaa lisättävä, shortit vetämään ja rytinä alkaa. Ei ala, jos tämä on massan näkemys. Ensimmäistä kertaa ikinä ollut maksimaaliset vivut päällä all-in kontraten ja tänään vihdoin kun Nassen ATH lyöty, pystyi hölläämään vivuista.

En ole kokenut sijoittaja, enkä varsinkaan perinteinen sijoittaja, mutta on ollut erittäin kannattava bisnes tutustua pörssin tarjoamiin mahdollisuuksiin varsinkin tämän korona aikana.

Viestini voi kuulostaa tökeröltä ja pahoittelut siitä. Vaikka peliliikkeet pörssissä on toiminut henk koht (voi lukea onneksi jne), niin kääntöpuolena välillä syövyttää mieltä lukea joka päivä kaikenlaista “faktaa” esitettävän markkinoista. Vastarannan vastavirtaan uiva poistuu taas hetkeksi.

Edit. täytyy sen verran vielä tarkentaa, että alin vuodatus ei liittynyt niinkään juuri tähän viestiin, johon vastasin alussa. Vaan oletteko seuranneet vaikka investing.com futuurien keskusteluja… Ei kannatakkaan.

5 tykkäystä

Tervetuloa Winstonin iltakatsauksen pariin nro. #32

Iltakatsauksessa käydään läpi päivän tapahtumat Yhdysvaltojen pääindeksien osalta sekä Helsingin pörssin kehitys. Käsittelyssä siis Dow Jones Industrial Average -, S&P 500 -, Nasdaq Composite sekä OMX Helsinki -indeksit. Mahdollisesti mukana on myös yksi tai useampi uutinen. Lopusta löytyy vielä päivän aforismi liittyen sijoittamiseen. :slightly_smiling_face:

Indeksit:

Tänään indekseissäei nähty oikeastaan kehitystä suuntaan eikä toiseen. Huomionarvoisimpana voidaan mainita NASDAQ, joka kohenteli ATH-lukemiaan. Muissa indekseissä nähtiin alle prosentin kehitystä molempiin suuntiin koronatapausten aiheuttaessa paniikkia Yhdysvalloissa.

" ‘Looking ahead, it is all about tomorrow’s jobless claims and employment report. At least in the short-run. If we can show some real progress in both unemployment and employment, then we can say we have turned at least the first corner of the recovery,” wrote Kevin Giddis, chief fixed-income strategist at Raymond James, in a Wednesday note.’ "


Tämänpäiväinen kurssikehitys eri indekseissä:


Päivän uutiset:
Päivän aforismi:

“The stock market is filled with individuals who know the price of everything, but the value of nothing.” - Phillip Fisher

12 tykkäystä

Milloinkohan paniikki tarttuu pörssiin? Tuskin on hinnoiteltu uudelleen sulkemista, niin kuin @Artisti tuossa jo totesikin.

“On Wednesday, Gov. Gavin Newsom announced a slew of new restrictions, including the mandatory closure of many bars and indoor restaurants, an effective admission that, after proceeding slower than other states in the early months of the outbreak, California reopened too quickly.”

OP:n talouden näkymät katsaus - heinäkuu (jaossa ilmaiseksi)

https://www.op.fi/documents/20556/64964/Talouden+näkymät+heinäkuu+2020/f59ac043-df71-6e29-a519-f0151752aa14

7 tykkäystä

Kohta kenties noustaan lisää

5 tykkäystä