Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)

Edes kaikki “teknot” ei pärjää tässä markkinassa - Couchsurfing.com ajautunut niin pahoihin ongelmiin, että joutuvat pyytämään jäseniltä jäsenmaksua: Couchsurfing needs your help – Couchsurfing Blog

1 tykkäys

Hakkaako tuo sp500 nyt sitä fibonakki 61% tasoa vasten? @Jarnis Miltä näyttää?

On myös hyvin lähellä tuntitason huippua koronashown jälkeiseltä ajalta.~2969 on korkein sulkeutunut tuntikynttilä SP500 korona-ajalta ja nyt ollaan 2955-2960 nurkilla. Kavunnut sen verran miehekkäästi että jotkut varmaan jo kauhovat voittoja kotiin.

1 tykkäys

Eipä tehty uusia Korona-ajan huippuja… yritys oli kova, mutta ei näytä ihan jaksavan. Silti voi sanoa että ollaan kevään huipuissa ja saapa nähdä kantaako BRRrrr-lupaukset myös huomenna.

Edit: Jaahas, sitten päivän päätteeksi laput menee laitaan isolla kädellä. Koko iltapäivän kapuaminen on jo pyyhitty pois… voittojen kotiutusta joka vähän lumipalloilee vai…?

5 tykkäystä

Voipi tili näyttää huomenna sen saman ~ 8,5% mitä tänäänkin, mutta punaisena.

1 tykkäys

Kyllä niitä uusia huippujakin tehtiin :slightly_smiling_face:
Uusi iltakatsaus luettavissa:

1 tykkäys

Kiitos terminologisesta tarkennuksesta. Itse asiassa Juurikin olisi pitänyt sanoa, että määrällinen elvytys (QE) on jo niin nähty huijaus ja helikopterirahoitus olisi parempi vaihtoehto.

Keskuspankit ovat jo tehneet valuutat ontoiksi pumpatessaan rahaa valtioille ja viime aikoina myös isoille firmoille ilman todellista aietta koskaan periä saataviaan. Jossain kohdin tämä huomataan ja kun keisarilla ei ole enää vaatteita, valuutat romahtavat. Paitsi että kun ne eivät voi romahtaa, sillä mittakeppi ei näköjään voi kutistua. :slightly_smiling_face:

Epäonnistuneen QE:n sijaan olisi ehkä parempi mennä helikopterirahoitukseen, jolloin lisättäisiin kulutuskysyntää. Jopa USA:ssa on herätty, että entä jos laitettaisiinkin kana joka pataan. Eikö tässä talouden Covid-19-tilanteessa kokoomuksen ja persujen tulisi vaatia helikopterirahoitusta, eikä Lii Andersonin? Tulkaa nyt jo pois vanhoista poliittisista juoksuhaudoista, taistelut on jo siirtyneet ihan muualle.

Tulee niin mieleen kaikki ne virheet, joita Suomessa ja melkein kaikkialla muuallakin tehtiin 1990-luvun alun lamassa. Tuettiin pankkeja, jotka kiitokseksi kaatoivat yritykset, jos suinkin voivat. Työttömyys leikkasi kulutuskysynnän. Negatiivinen pyörre oli valmis.

Ruotsissa oltiin vähän fiksumpia ja valtio pelasti yritykset pääomasijoituksilla, jolloin myös pankit pelastuivat. Työttömyys ei niin pahasti leikannut kulutuskysyntää.

Entäpä jos tällä kertaa pelastettaisiinkin helikopterirahoituksella kuluttajat, niin samalla pelastuisi sekä yritykset että pankitkin? Yritysten akuuttiin kriisiin tarjolle pääomasijoituksia, ei niinkään velkojen takuuta eikä ainakaan suoraa tukea, toivon veronmaksajana. 1990-luvun alun lamassa Ruotsi ainoana maailman maana jäi voitolle, kun möi myöhemmin pääomasijoituksensa voitolla.

Pörssiyhtiöitä itsekin omistavana voi vaikuttaa, että puhun itseäni vastaan. Onhan tämä myös oikeudenmukaisuuskysymys, että tällä kertaa ei QE:lla pumpattaisi pörssikursseja ylös, vaan helpotettaisiin tavan kansan elämää. Kun talouden kokonaisuus pelittää, hyötyy kaikki, myös me pörssiosakkeita omistavat.

Niin samaa mieltä! Siksi yrityksille pääomasijoitukset (investointi- ja ympäristövaatimuksilla) ja kansalaisille helikopterirahoitusta.

12 tykkäystä
7 tykkäystä

Tää pörssi tänään näyttää romahtavan ihan väärään suuntaan. Inverse-romahdus tänään.

8 tykkäystä

En ole nyt varma, tuoko tämä enää lisäarvoa lukijalle…? :slight_smile:

image

32 tykkäystä

Aah, just saman postasin pörssin suunta-ketjuun. Ei todellakaan.

1 tykkäys

Joo tämä inverse-romahdus kuivui ja nyt katsotaan vauhtia alempaa. Heiluu heiluu.

Tällekin “romahduspäivälle” pitäisi keksiä pieni siivu ostettavaa jostain… meni pelko pöksyyn ruotsalaisen hotellifirman kanssa, kun meinaavat pahimmillaan moninkertaistaa osakekannan, ja nyt myyntirahat polttavat taskussa :stuck_out_tongue:

Ketju Modernan CEO:n Stephane Bancelin toimista osakkeen ympärillä. Hieman herättää kyllä epäilyksiä kehitettävää rokotetta kohtaan. Aggressiivista myyntiohjelmaa harrastanut, kuten myös Modernan suurin omistaja Flagship Pioneering, jonka omistajia Bancel myös on.

Twiitissä nostettu myös esille artikkeli vuodelta 2016, jossa Modernan ja etenkin CEO:n toimintaa on hieman kyseenalaistettu.

“Bancel had no experience running a drug development operation…he’d spent most of his career in sales and operations, not science… He is listed as a co-inventor on more than 100 of Moderna’s early patent applications, unusual for a CEO who is not a PhD scientist.”

4 tykkäystä

Hyvä nosto, luin tuon juuri itsekin ja olin siitä laittamassa postausta. Lisäyksenä vielä se, että Moderna taisi julkaista tiedon osakeannista tässä onnistuneen rokotetestauksen yhteydessä.

Alkoi taas haisemaan tämäkin keissi. Rokotteiden kehittäjillä on kyllä kova insentiivi saada toimivia rokotteita kehitettyä, mutta on kyllä myös aika kova insentiivi kertoa hyviä uutisia, koska niillä voi suhteellisen helposti rahastaa nyt.

3 tykkäystä

Taisi luisu kääntyä kun BoJ vahvisti että lisää Brrr-uutisia pian:

2 tykkäystä
10 tykkäystä

Ohhoh…

Mitäpä tuohon lisäämään. Olen samaa mieltä pääkohdista. Kyllä taidan hinkua kommentoimaan jotain kuitenkin. Hetkinen.

Pl. että vika ei ole teoriassa, vaan sen paskassa soveltamisessa. Tai ehkä teoriassakin oli puutteita, koska aika pitkältihän QE perustui ajatukseen, että sitten tulee investointeja, vaikkei pääoman puute ollut ongelma. :smiley:

Arvostustasot ovat suhteellisia. Jos se valtava määrä rahaa purkautuisi talouden kiertoon äkisti, varmasti valuutat romahtaisivat suhteessa hyödykkeisiin. Näin ei kuitenkaan tule tapahtumaan millään uskottavalla todennäköisyydellä. Korkeintaan vähittäinen purkautuminen on mahdollista, ja sekin vaikeaa.

Määrällinen elvytyskin on jotakuinkin toiminut. Ainakin ensimmäisellä kerralla se toimi ja poisti akuutin krisiin. Toki sen ongelma on, että se tarjoaa väkevän annoksen likviditeettiä rajatulle joukolle ja kannustaa riskinottoon kohtuuttomalla vivulla.

Helikopteria ei ymmärtääkseni haluta lähinnä hyperinflaation pelossa, tai näin kuulee sanottavan. Helikopterikaan ei poista pääongelmaa varallisuuden kumuloitumisesta, ja sen inflatorinen vaikutus joka tapauksessa toimii myös osakkeiden, raaka-aineiden ja kiinteistöjen hintoja nostavana voimana. Ainoastaan velka ja käteinen menettävät arvoaan, eli kyllä se jonkun vauraan lompakkoon osuisi, mutta myös ne kohtuuttomat vivuttajat pääsisivät pälkähästä. Helikopteri laimentaisi joitakin varallisuuskeskittymiä, mutta ei kaikkia.

Kopterissa on siis samoja huonoja puolia kuin QE:ssa, mutta vähemmän. Lisäksi siinä on nähdäkseni joitakin ylimääräisiä hyviä puolia.

En usko, että osakkeenomistajana puhut itseäsi vastaan halutessasi kopteria. Riippuu siitä, mitä osakkeita omistat. Edes pankit eivät välttämättä ole raskaimpia tappionkärsijöitä kopteri-inflaatiossa, jos se tarkoittaa jollain aikavälillä korkojen nousuja ja inflaatio on niin maltillista, että pankit ehtivät säätämään marginaalinsa. Pankit ovat aika lailla matalan p/e:n osakkeita, ja liiketoimintaan liittyvien riskien hälveneminen voi jopa nostaa niiden arvostuksia, varsinkin kun “riskittömän koron” paluu laskisi hyväksyttävää p/e tasoa.

Mahdollisesti tämä voisi toteutua jonkinlaisella kombolla etukäteen sovittuna vakiomääränä suoraa setelirahoitusta valtiolle ja (kriisissä suoraan kansalle) keskuspankilta ja lisärahoitetta voi hakea markkinoilta lainana. Valtioiden oikeus olla setelirahoitettavana määräajoin olisi jotain veronkanto-oikeuteen verrattavaa, ja takaisi käytännössä halvan markkinakoron niille yksinoikeutena, koska riski on pieni. Näin kokonaisrahoituksesta maksettava “painotettu kokonaiskorko” olisi vielä markkinakorkoakin matalampi, koska se tulisi osaksi kopterilla. Luulisi Italiankin pystyvän hoitamaan velkansa.

Nykyinen QE-nimittäin kuristaa pankkeja aika pahoin, kun keskuspankkireserveistä joutuu maksamaan, ja siksi rahat on lainattava spugeille luottotappioiden uhallakin. Tai saa valita, ottaako luottotappioita vai miinuskorkoja. :smiley:

Kokoomus on nähdäkseni enemmän fiskaalikonservatiivisesti profiloitunut puolue kuin MMT-henkinen. Eikä pidä olettaa, että eduskuntapuolueista yksikään olisi kovin money-savvy. Jos QE ei kerran toimi, joku paljon poliitikkoa perehtyneempi on haksahtanut. On paljon mahdollista, ettei Andersson ihan noilla sinun perusteillasi kopterille laskeutumisalustaa rakenna.

5 tykkäystä