Osakesijoittaminen

Qt Group - eeppinen matka teknojätiksi

En kiistä etteikö stoorin eteminen oikeeseen suuntaan olisi hyvä asia - päinvastoin. Mutta pointtina on se, että tuloskasvun hinnoitelussakin on oltava jotkut rajat - yhtiöt ei elä iloisesti jossain tyhjiössä, joka ei mitenkään olis kytköksissä yleisesti rahoitusmarkkinoiden tilanteeseen, verrokkiyhtiöiden tilanteeseen, tai esim. maailman BKT:n kasvuun :slight_smile:

4 tykkäystä

On oikeastaan kiistämätöntä, että tämä on kireästi hinnoiteltu jos Qt etenee strategiakauden viitoittamaa polkua 2025 maaliin. Toki tämä voi olla silloin hinnoiteltu ties millä kertoimilla jos tulevaisuus häikäisee, mutta sitä on aika paha vielä veikkailla.

Olen kuitenkin aina vain vakuuttuneempi, että tämän seuraavan strategiakauden tavoitteisiin riittää sellainen perus ok suoritus nykymuotoiselta Qt:lta Nykyisen sopparikannan runtime tullee olemaan vahva. Muistakaa käsivarsi! :smiley:

Tähän päälle aktiivinen myyntityö, uusien logojen hankinta “Qt:n talliin”, tuotteen kehittäminen, uudet tuotteet. Kasvupanostuksia on luvassa ja nähtäneen myös jotain epäorgaanista kasvua ennen 2025. Näiden uusien lähtöjen piirtäminen DCF:n on analyytikolta turhan spekulatiivista, joten tämä optio ei noissa lukemissa sisällä ole.

Enemmän tässä on varaa positiivisille yllätyksille kuin negatiivisille. Ihan totta, että isommat sentimentin muutokset ja/tai verrokkien yleinen kertoimien maltillistuminen voi heilutella kurssia. Liiketoimintaan se ei kuitenkaan vaikuta. Itsekin katson ennemmin hyviä ostopaikkoja, en kevennys, saatikka myyntipaikkoja, herran jestas. :wink:

18 tykkäystä

Eikö nuo kaikki ole ulkoisia tekijöitä joita on todella vaikeaa ennakoida? Silloin en itse ainakaan lähtisi niitä sen kummemmin miettimään. Jos firman toimiala on kasvava, strategian toteuttaminen aiheuttaa tuloskasvua ja tuloskasvu näkyy kurssissa niin silloin omasta mielestä kaikki ok toistaiseksi eikä myyminen ole vielä ajankohtaista :thinking:

11 tykkäystä

Lähtökohtaisesti verrokkiyhtiöiden tilanne on noista sellainen, joka on vähän sisäisen ja ulkoisen tekijän välissä. Ettei mene homma liian monimutkaiseksi, niin voisin antaa tällaisen näkökulman: Esimerkiksi @Mikael_Rautanen ei minun käsityksen mukaan ole kertaakaan Qt-analyysiin kirjoittanut, että antaa negativiisen suosituksen rahoitusmarkkinoiden epävarmuuden takia. Mutta taasen laajassa raportissa @Mikael_Rautanen on kirjoittanut yhtenä riskinä verrokkiyhtiöiden kasvaneista arvostustasoista. Ja se, miten paljon tuloskasvu näkyy kurssissa, on aika määrittävä tekijä sille, että onko osake oikeasti kallis vai vaan hetkellisesti hintava.

Mutta ehkä ei sen enempää tästä aiheesta :slight_smile:

1 tykkäys

https://www.cnbc.com/2020/09/29/deutsche-b.html

Nio EP9 on tehty Kanzilla, mutta nyt hakevat Qt-osaajaa.

Tässä listausta Top-15 ulkopuolelta:

40 tykkäystä

not bad? kuvastanee automotiven toipumista… tuolla automotiven yleisellä toipumisella on keskeinen rooli kuutin runtime-lätkämailassa 2021 (aik. H2/2020)… vaikka siis VW käyttääkin Kanzia

2 tykkäystä

Näin Qt edellisen kvartaalin liikevaihdon kasvuhan oli muistaakseni pikkuisen alle 30% ja toimarin puheesta paistoi pieni pettymys ja taisi olla viittausta tähän autotehtaiden kiinniolemiseenkin silloin, mutta kehittäjälisenssit olivat hyvät, joten en olisi huolissaan, sillä kyllä autotehtaat käynnistetään uudestaan ja autoja aletaan ostamaan ? paitsi jos ne kaikki on Tesloja, niin sitten en tiedä :slight_smile:
Onneksi on ne kaikki muut alat myös.

1 tykkäys

Kuinka realistisena/helppona voidaan pitää tilannetta, jossa esim. vw tai muu Kanzia käyttävä vaihtaa kuuttiin esimerkiksi ongelmia kohdatessa? Minkälaiset armeijat kunkin puolella istuu - onko infra rakennettu käytännössä hyvin vahvasti yhdelle, ja täten vaihtaminen toiseen olisi vähintäänkin valtava investointi?
Tietysti tilanne toimisi toisinkin päin, mutta lähdetään ajatuksesta että kuutti olisi kohtalaisen ylivoimainen.
Tämä on mielestäni merkittävässäkin asemassa esimerkiksi markkinaosuuksia miettiessä :slight_smile:

5 tykkäystä

Dual Sourcing on erittäin kova sana automotivessa, mitä nyt olen Qt:hen ja Smart Eyeen perehtynyt / perehtymässä.

Smartin CEO viittasi hyvin suoraan muistaakseni VW Groupin ja Toyotan olevan hyviä esimerkkejä dual sourcingin käytöstä. Kaiken keskiössä on HINTA tai HINTA-LAATU… ja että isot toimijat eivät halua jättää itseänsä täysin yhden kortin varaan.

VW Groupin osalta käsittääkseni Kanzilla on ollut näkyvä / vahva jalansija. Kuitenkin Porsche on hakenut ja hakee edelleen Qt-kehittäjiä. Lisäksi tiedetään, että VW:llä infotainment director sai fudua, koska nämä ensimmäiset sähköautojen ja uudemman sukupolven autojen infotainmentit menivät vähän keturalleen.

On täysin mahdoton sanoa 100% varmuudella, että kukin toimija käyttäisi vain yhtä softaa. Uskoisin, että joku teknologiavalinta pitää olla tehtynä tulevaan automallistoon / platformiin riittävän hyvissä ajoin ja sitä ei kovin helposti muuteta. Kenties näemme silti VW Groupissa Kanzilla tehtyä softaa ja Porschella Qt:lla tehtyä softaa?

8 tykkäystä

Kyllä teollisuudessa ja varmasti monessa muussakin paikassa aina pyritään useampaan toimittajaan. Se on täysin riskien hallintaa. Sen sijaan joku vakioratkaisu tulisi olla valmiina päätoimittajan kanssa. Ohjelmissa tämä käsittääkseni hieman haastavampaa, jos vaihto ei mene ihan yksi yhteen tai koodia pitää ruveta uusiksi kirjoittamaan. Tuollaisesta vaihtokelpoisuudesta tässä tilanteessa en tiedä, mutta jotenkin tuntuisi, ettei se ihan käden käänteessä tapahdu. Jos vaihto tehdään, niin varmaan vasta seuraavan sukupolven versiossa.

1 tykkäys

Astonin vanha taulukko:

Volkswagen uusi softa pomo, Dirk Hilgenberg. 18 vuotta BMW:lla:


https://www.linkedin.com/in/dirk-hilgenberg-977b6459/

Astonin taulukko - BMW - Volkswagenin uusi softapomo BMW tausta. Volkswagen -> Qt?

23 tykkäystä

VW Group CEO Herbert Diess revealed Tuesday during a virtual conference that leadership for software development at the company would shift to Audi.

Audi CEO Markus Duesmann, who is also VW Group’s head of development as well as a former BMW executive, said a new software operating system would be developed at the unit and the system would be trialled at the company’s Artemis agile development unit headed by former Apple and Porsche executive Alexander Hitzinger.

Tämäpä olikin tärkeä johtolanka jatkon kannalta. Kaksi BMW-taustaista johtajaa on kehittämässä uutta OS:ää, ja järjestelmä testataan Porschen entisen johtajan alla. (Porsche hakenut jo Qt-osaamista jonkun aikaa)

Mielenkiintoista, että KDAB on Qt:n näkyvä kumppani, kuten myös Blackberry QNX:lle:

Qt on siellä nimenomaan CORE strenght:

Tässähän sanotaan, että KDAB on tuonut Qt-kamaa QNX:n sisälle jo vuosia em. partnereiden kanssa, joista AUDI on yksi?

Tässä on nyt vähän sellaisia merkkejä kieltämättä paperilla, että VW Groupissa on ollut kenties pidempään jo QT:ta sisällä?

15 tykkäystä

Tässä oli mielestäni perusteet selkeitä vaihtaa VW Group nyt Punaiselta pois, ja ainakin keltaista väriä mukaan KDAB:sta johtuen. Taulukko päivitetty. Varmaan dual sourcingia on ollut käytössä VW:lla.

35 tykkäystä

Eikö qt vois vähän meille tiedotella noista hommista vai onko se salaisuus?

2 tykkäystä

Omistusrakenne 30.9.2020. Hallintarekisteröityjen osuus jatkaa tasaista nousuaan, nyt 14,7%.

Top-100 listalla ei merkittäviä muutoksia positioissa mielestäni.

14 tykkäystä


SEB maltillisesti lisännyt vain 40k lappuja, Nordea 136k. Sebillähän oli takana yli miljoonan lapun lisäys tälle vuodelle.

16 tykkäystä

Jahas, maltillisen 4,1 miljoonan euron edestä SEB:n sisäisiä kauppoja juuri äsken. Mitäköhän vensklausta tällä kertaa.

8 tykkäystä


Qt:lla jatkuu muuten välittäjätilastoissa edelleen sama teema: Ulkkarit ostaa ja suomalaiset myy, tänään Nordea aika isona myyjänä :thinking: Nordnetilaisilla vaihtuu lappua eniten (excl. blokkikaupat), mutta näköjään selvää konsensusta ei tunnu löytyvän kun netto vaan -132 lappua (vrt. osakkeita vaihtunut n. 16 700)

11 tykkäystä

Vaikea näistä mitään on päätellä, mutta pidän positiivisena sitä, että kuuttia ostellaan nyt useamman ulkkarin toimesta :sunglasses:

7 tykkäystä

Ulkomaiset sijoittajat (hallintarekisteri) ostavat ja kotimaiset myy. Klassinen tilanne.
Joku voisi tutkia miten ulkomaisomistuksen kasvu korreloi kurssikehityksen kanssa. Osaan arvata vastauksen.

20 tykkäystä