Osakesijoittaminen

Qt Group -ketju

Tuskinpa tuota tarvii pariin kolmeen vuoteen huolia…näin sijoittajan näkökulmasta.

Ei toki kannata murehtia, mutta pointtini olikin, että onko ne ihmisten mielestä syklisiä? Ja voi olla että olemme ikuisesti jatkuvan nousukauden alussa, eikä tule ikinä ajankohtaiseksi, mutta eipä tuo haittaa asiaa silti pohtia.

1 tykkäys

40% tuntuisi aika kovalta pudotukselta? ei nyt ole tarkkoja tulevaisuuden ennusteita käsillä mutta esim tämä:

2 tykkäystä

”embedded alkumetreillä” Juha Varelius eilisessä haastattelussa, eli oman tulkinnan mukaan Qt:n tuloksessa ei vielä edes näy juurikaan sulautetuista järjestelmistä tulevia tuottoja. Sitten jos autoteollisuudessa myytäisiinkin 40% vähemmän uusia autoja niin voisi myös olettaa, että sellaiset autot joissa infortainment järjestelmät ovat muihin verrattuna surkeita jäävät myymättä, joten vaikutusta suoraan Qt:hen ei välttämättä olisikaan, jopa voisi sataa Qt:n laariin.

Isossa kuvassa olen pyrkinyt miettimään juurikin Juhan suosituksesta muita sulautettujen järjestelmien tuotteita enemmän. Nykyyään varmasti sulautettujen järjestelmissä

, mutta Näytöt ja softa tulevat olemaan kaikissa laitteissa (imureissa, kahvikoneissa, valonkytkimissä) yrityksille se tekijä, jolla luovat asiakkaille lisäarvoa, koska softa ja rauta halventuu hinnassa kokoajan ei asiakkailta tarvitse pulittaa enään satoja euroja lisää siitä, että kahvikoneessa on se näyttö, vaan yritykset laittavat tulevaisuudessa sen näytön ja softan siitä syystä, että edes saavat myytyä kahvinkeittimiä. Jos yritys ei panosta tähän ja pyri muokkaamaan nykyaikaisista tuotteistaan ’’premium-tuotteita” sulautetuilla järjestelmillä, häviää kilpailussa omalla toimialallaan ja voi jopa kokea Nokiat.

1 tykkäys

Juu, numerot olivat havainnollistavia, vaihtoehtoisesti uusien autojen, jääkaappien, termostaattien, ovipuhelimien jne. myynti sakkaa keskimäärin 10%, 5% tai 20%.

No olettaen, että tämä käy ja maapallosta ei katoa väestö samoissa suhteissa, niin varmasti nekin jääkaapit ostetaan joskus. kuitenkaan 100% tavaroista ei varmastikkaan koskaan tule olemaan Qt Inside, joten turha ehkä miettiä tälläistä. Isossa kuvassa oletan näkemältäni, että Qt:ta käyttävät yritykset tulevat myymään tuotteitaan hyvin, koska markkina on vasta syntymässä.

Varmasti ihan totta, että pikkuhiljaa tulee isoon osaan tuotteista näytöt ja softat, eikä vain “premium-tuotteisiin”. Tähän voi kuitenkin mennä vielä enempi tai vähempi aikaa, ja alussa varmaankin tulee premiumeihin nämä.

Jääkaapit ja muut tuotteet varmasti ostetaan jossain vaiheessa jokatapauksessa, mutta QT valitettavasti raportoi 4 kertaa vuodessa tuloksensa, eikä kurssi varmaan kovin montaa Q:ta pysy korkealla jos tavoitteista jäädään, vaikka ne jossain vaiheessa saataisiinkin myytyä.

Mutta lähtökohtaisesti ette pidä QTn lisenssi tuottoja / QTn asiakkaiden tuotteita syklisinä?

Varmasti voi olla tuotteita, jotka ovatkin syklisiä, kun 70 eri toimialaa. Itselle hankala sanoa, koska en tiedä syklisiä tuotteita, jotka käyttäisivät Qt:ta. Lisenssituotoista saatavat maksut ovat vasta alkamassa, joten en kykene niiden syklisyyttä ennustamaan.

Ensin pitäisi alkaa varmaan markkinan saturoitumaan, ennen kuin alkaisi vaihtelemaan, mutta varmasti voi tulla kvartaaleittain kasvu% isojakin vaihteluita, eli ei varmaan sillä tavalla tasaista menoa… Yleisin suunta ja luottamus ratkaisee. Siksi hyvä, että qt ohjeistaa konservatiivisesti ja ei tarvitse pettyä.

3 tykkäystä

Tähän kvartaaliseen kasvu-% ajattelinkin tuon (mahdollisen) syklisyyden vaikuttavan, vaikka kokoajan kasvettaisiinkin niin kun liikevaihdosta isompi osa alkaa tulla lisenssituotoista, QTn asiakkaiden tuotteiden myynti (uusien lisenssien osto) vaikuttaa kasvavissa määrin myös QTn tuloihin, jolloin heidän laskeneet myynnit näkyy QTn kasvu-%. Ja vaikka QTn ohjeistus olisi konservatiivista, niin jonkinlaisia kasvu odotuksia markkinat hinnoittelee, ja jos ei, niin viimeistään Mikael muistuttaa näistä.

2 tykkäystä

Arvopaperi-lehdessä 2/2020 juttu Vareliuksesta

13 tykkäystä

Varmasti ihan totta, että pikkuhiljaa tulee isoon osaan tuotteista näytöt ja softat, eikä vain “premium-tuotteisiin”. Tähän voi kuitenkin mennä vielä enempi tai vähempi aikaa, ja alussa varmaankin tulee premiumeihin nämä.

Vuonna 2006 keskitasoa korkeammalla pallilla istuva nokia-insinööri sanoi minulle melko lailla näillä sanoin, ettei maailma (tai teknologia) ole vielä valmis kosketusnäyttöihin ja siksi kiinalaisille kannattaa myydä niitä pöljäpuhelimia, koska “siellä se iso massa niitä ostaa vielä kauan”. Lopputulos oli, että tuo “kauan” olikin vain reilut 5 vuotta.

Ihmiset ostaa sitä krääsää, joka tuo heille jotain. Se, että jääkaapissa on näyttö kuulostaa tällä hetkellä melko kummalliselta asialta mutta toisaalta teknologia on ollut siihen valmis jo kohta 20 vuotta, enää odotetaan sitä että joku hiffaa sen lisäarvon, jota nimenomainen näyttö toisi. Minun arpani on heitetty siihen kasaan, joka uskoo että sellainen on tulossa varsin pian ja kun se tulee niin kun perustason näyttöjen tekniikka on nykyään jo halpaa kuin saippua niin se leviää kyllä hyvin rivakasti muuallekin kuin premium-tuotteisiin

6 tykkäystä

Kannattaa muuten huomata, että Qt ei ole pelkästään niille laitteille, joissa on fyysinen näyttö. Riittää, että laitetta voi ohjata joltain näytöltä. Eli jos sulla on esim älylamppu, sitä voi ohjata Qt:n pohjalta tehdyllä GUI:lla. Näin olen ainakin itse ymmärtänyt.

3 tykkäystä

Tai vaikka dieselmoottorin ruiskutusjärjestelmän ohjaus Bosch… ei liity näyttöihin…

Tai se amazon alexan ääniohjaus… ei liity näyttöihin :grin:

7 tykkäystä

Juu, kunhan yritin vähän ottaa bullero laseja pois ja miettiä miten asiakkaiden tuotteiden myynnin takkuaminen voisi vaikuttaa itse QThen.

1 tykkäys

Eli toisin sanoen ostamalla Qt:ta betsaat sen puolesta että tuhannet ja taas tuhannet insinöörit ja suunnittelijat keksivät kosketusnäytöille käyttötarkoituksia. Ei kuulosta hassummalta betsiltä. :thinking:

7 tykkäystä

Masse-setä, joka ei ymmärrä tekniikasta juurikaan mitään mutta joka tarkkailee maailman menoa terävästi ja aina pikku piru silmänurkassa, on jo vuosia sitten huomannut sen, että uusi tekniikka otetaan aina heti käyttöön kun se vaan on jotenkin mahdollista! Kuluttajan mielipidettä etukäteen ei siinä juuri kysytä (ja vanhemmat ihmiset ei yleensä halua mitään muutoksia) vaan uusi työnnetään “väkisin” markkinalle ja vähitellen siitä tulee normi. Piste.

Näin se läntinen maailma “kehittyy”. :slight_smile:

Masse-setä, FA, ei olis millään luopunut 70-luvun alussa vanhasta mv-telkusta eikä millään olis halunnut lisää TV-kanavia (2 riitti vallan mainiosti), vaam miten kävi :tv:

9 tykkäystä

Haastellaas vähän viime aikojen täällä esitettyjä heittoja, koska aina välillä sitä on havaitsevinaan ettei Qt:ta ohjelmistokehittäjän työkaluna vieläkään ymmärretä. En itsekkään ole Qt-guru, mutta kuitenkin nähnyt hyvin paljon vaivaa, jotta ymmärtäisin Qt:n pihviä tuotteena ja voittoa tavoittelevana yrityksenä.

Olen melkolailla satavarma ettei Alexaa ole tehty Qt:lla. Qt ja ICS toivat kyllä mahdollisuuden integroida Alexa osaksi Qt:lla kirjoitettua ohjelmaa. Huom tämä on mielestäni Qt:lle positiivinen asia, kun löytyy valmiina ilmeisen yksinkertainen dokumentaatio miten liittää Alexa osaksi Qt-kirjastoa käyttävää viihdejärjestelmää. Siinä silti pieni ero siihen, että Qt Goupille alkaisi jakelulisenssituotot juosta Alexan levitessä laitteisiin.

“By integrating Amazon Alexa into the Qt framework we are making it really easy for people to integrate Amazon Alexa into their devices that are Built With Qt,” said Alistair Adams, Business Program Manager for The Qt Company.

Lähde: https://www.qt.io/press/the-qt-company-and-ics-announce-integration-of-amazon-alexa-into-your-vehicle

Jos haluat hyödyntää Qt:ta ohjelmassasi, niin ei sinun ohjelmasi tarvitse liittyä millään tapaan näyttöihin. Qt:n edut vain tulevat esiin silloin, kun kokonaisuuteen lisätään graaffinen käyttöliittymä. En itse ole tietoinen, että esimerkiksi Qt:n luokat, rajapinnat tai työkalut toisi merkittäviä hyötyjä käyttöliittymä koodin ulkopuolella, joten käyttö lienee aika vähäistä tuon ulkopuolella.

Mikä ekosysteemi Qt:lla syntyy? Qt-yhteisöä voinee ekosysteemiksi sanoa, mutta ei äkkiseltään ihan sytyttänyt mikä ekosysteemi Qt-kirjastojen käytöllä UI-koodia kirjoittaessa synnytetään. Aiemmin toki Qt:n vahvuus on eittämättä ollut ison kehittäjäyhteisön kontribuutio Qt-koodin kehittämisessä ja vianetsinnässä. Qt Group tuolle ei taida enää nähdä ihan järin suurta arvoa, koska ovat viime aikoina lähinnä tehneet tuota kehittäjäyhteisöä jatkossa todennäköisesti pienentäviä liikkeitä, jotta saisivat buustattua lisenssimyyntiä.

Mitä tarkoittaa universaalimpi käyttöliittymäalusta? Mikäli tarkoitit, että Qt on alustariippumaton, niin se totisesti on kilpailuetu alustaan sidottuihin kirjastoihin nähden. Yksinkertaistettuna Qt on “vain” kasa valmiiksi kirjoitettua koodia mitä kutsumalla saat ohjelmasi suorittamaan halutun toiminnon ja käyttöliittymän näyttämään siltä miltä haluat.

Jonkun LG:n tv:tä esimerkkinä käyttämällä jokainen sovellusvalikko ja sovellusvalikon sovelluskuvake on todennäköisesti Qt:n kirjastoja hyödyntämällä kirjoitettu. Ne sovelluskuvakkeet ovat sitten käyttöliittymäkomponentteja mille ohjelmoija on määritellyt myös ulkoasun ja yleensä jonkin toiminnon mikä toteutetaan mikäli käyttäjä kyseistä komponenttiä klikkaa. Qt:n kirjastojen koodi sitten ilmeisen tehokkaasti hoitaa tuon tapahtuman prosessoinnin ja suorittaa ohjelmoijan haluaman toimenpiteet ilman, että ohjelmoijan tarvitsee itse kirjoittaa tuota suorittavaa osaa ohjelmastaan. Ohjelmoijalle etuja on ainakin:

-Käyttöliittymäkomponenttien ja ikkunoiden luonnin helppous
-Qt:n eittämättä fiksut ratkaisut miten tuota käyttäjän antamaa syötettä(esim se youtube sovelluksen klikkaus) käsitellään.
-Pitkä kehityshistoria, minkä johdosta monet toiminnot on hyvin suorityskykyisiä ja kattavasti dokumentoituja, mikä helpottaa niiden hyödyntämistä.
-Alusta riippumattomuus. Hyödyt tulevat esiin, jos ohjelmasi on toimittava useammalla alustalla.
-Mainostuksen mukaan myös nuo Qt:n lisänä tulevat työkalut helpottaa suunnittelijan ja ohjelmoijan yhteistyötä lopputuotetta luodessa, mikä brändituotteissa on eittämättä etu. Tuon myös pitäisi lähtökohtaisesti tehostaa tuotekehitystä.

Vaatinee käyttöliittymäkoodauksesta aika vahvaa kokemusta, jotta voi arvioida tarkasti saako kaupallisella Qt:lla merkittävää kilpailuetua vaihtoehtoihin nähden nyt ja ennen kaikkea jatkossa. Hyvältähän tuo liiketoiminnan kehitys viime vuosina on lukujen perusteella vaikuttanut, joten kyllä siellä Varelius ja kumppanit hyvää duunia näyttävät tekevän. No toivottavasti tämä kirjoitus jollekin foorumia lukevalle jotain lisäarvoa toi.

61 tykkäystä

Musiikkia korvilleni, kun kerrankin joku jaksaa panostaa viestin sisältöön!

3 tykkäystä

Yritin sanoa vähän samaa.

Kyllä, tämän yritin myös tuoda esille.

2 tykkäystä