Remedy - Suomen AAA-pelien ylpeys (Osa 2)

Joo, ei niillä olekaan suurta merkitystä osakkeen fundamentaalisen arvon osalta, koska osakkeeseen on jo ladattu kassavirrat sieltä 30-luvulta, kun moniprojektimalli vihdoinkin alkaa tuottamaan isompia määriä pelejä ulos. Mutta kyllä ne myyntiluvut silti vaikuttavat kurssiin, joten niiden ennusteiden julkaisun avulla sijoittaja voisi tehdä parempia päätöksiä tässä hetkessä osakkeen ostojen ja myyntien suhteen.

2 tykkäystä

Toin esille tuota näkökulmaa kun täällä on kritisoitu pelimyyntien ennustamisen vaikeutta ja koitin tuoda näkökulmaa esille että jos tätä pitää totena niin miten voidaan vaatia yhtiöltä ennusteita. Tämän lisäksi pyrin kirjoituksella tuomaan esille että esimerkiksi pelkkien kappalemyyntimäärien ohjeistuksien saaminen ei lopulta hirveästi mitään kerro, koska tähän vaikuttavat myydyt keskihinnat ja tämän päälle vielä erinäiset yhteistyödiilit jne.

Esimerkiksi jos nyt Remedy ohjeistaisi että AW2 pelimyynnit tulevat olemaan ensimmäisen 12kk aikana 3-4M kpl ja ohjeistukseen ei olla pääsemässä niin tämä hyvin helposti ajaisi sitten myymään peliä alennuksessa jotta ohjeistukseen päästään ja tällöin negaria ei tarvitsisi antaa.

Halutaanko tässä ohjeistuksia mille aikajaksolle? Toki jos halutaan seuraavalle parille kuukaudelle myyntiohjeistukset niin varmasti saadaan suhteellisen tarkat annettua, mutta jos mennään vaikka seuraavat 12kk eteenpäin niin noilla myydyillä määrillä ei oikein tee enää mitään.

Ja tähän ohjeistamisen antamiseen niin toki Q4:lle ohjeistus olisi voitu antaa että odotukset ovat että AW2 recouppaa Q4 aikana tai että recouppaa Q1 aikana tms. Antaisi paljon enemmän informaatiota sijoittajille kuin vain kappalemäärien ilmoittamisen. Toki Q3 oli 31.10 joka on suhteellisen varhaisessa vaiheessa antaa edes tuolle recouppaamiselle mitään hyvää ohjeistusta. Esim jos Remedy olisi päättänyt antaa ohjeistuksen että odotukset on AW2 recouppaa Q1-25 aikana ja nyt joulukuussa alkaisi näyttää että myynnit ollut selkeästi paremmat kuin odotukset ja recouppi tapahtuisi tässä Q4 aikana niin pitäisi antaa sitten posari. Ja tässä sitä hajontaa on niin paljon että johtaa siihen että pitäisi olla todella laveat ohjeistukset tai sitten posareita ja negareita tulisi herkästi.

Muistaakseni Incap oli tästä “pahamaineinen” että järjestäen kvartaalista toiseen (tai ainakin siltä tuntui itsestä) tuli posaria. Tässä voi sitten kysyä itseltään että tekeekö näillä ohjeistuksilla mitään jos sijoittajien sentimentiksi tulee posarien odottaminen.

Edelleen uskon että jos foorumilla ja muualla rummutettaisiin että AW2 recouppaa vasta Q3-2025 ja myynnit huonommat kuin Controllilla tai että nyt rummutettaisiin että Q4 tulee jo rojalteja niin varmasti saataisiin taas jonkinlainen tiedote Remedyltä joka ohjaisi odotuksia oikeaan suuntaan.

Jep näinhän sen teoriassa pitäisi mennä mutta kovasti on yhtiöt negareita pistänyt tulemaan viimeisinä iltoina. Jännästi yhtiölle sitten viimeisenä iltana tulee ihan yllätyksenä ettei ohjeistuksiin päästä ja sitten kuuliaisesti heti pistetään se negari menemään :smiley:

Tämä pointtina Remedyn kohdalla että he eivät sitä tehneet vaan toimivat juurikin kuten säännöt sanovat että julkaisevat sen infon kun tietävät etteivät pääse ohjeistukseen. Pörssissä on monia muita yhtiötä (tai hallituksia yhtiöissä) jotka Remedyn tilanteessa olisivat venyttäneet tämän Q4 julkistuksen tienoille. Tämä tuon Konamixxin esimerkin kanssa ainakin itselle luovat luottamusta yhtiön johtoon.

Edit:
Esimerkkinä vielä siihen aikanaan 2022 marraskuussa tekemääni foorumin näkemykseen tehtyyn monte-carlo simulointiin pohjaten ohjeistukset:
1sigma = 77M€ - 106M€
2sigma = 52M€ - 124M€

Ja tämä siis liikevaihtoa jota pelin myynti generoi Epicille josta sitten vasta maksettaisiin recoupin jälkeen Remedylle. Mielestäni olisi aika leveät ennusteet. Toki 1sigma suhteellisen lähellä, mutta siltikin noin 32% ajasta tulisi negari tai posari, joka mielestäni ei ole kovin hyvää ohjeistamista.

3 tykkäystä

Pleikan listat jatkavat samaa rataa kuin lokakuu. Eurooppa menee ihan hyvin, mutta jenkkilä vetää paljon huonommin. Täytyy sekin huomioida, että kilpailijoilla myynti jakautuu myös fyysisiin kappaleisiin. Vaikea näiden listojen pohjalta on saada pelistä hittiä ainakaan lyhyellä tähtäimellä, vaikka todelliset määrät ovat tietenkin arvoitus. Itse en pysty näkemään millään, että kaksi miljoona menisi tänä vuonna rikki.

Suomen pitäis kyl lähettää Herald of Darkness (Old Gods of Asgard) euroviisuihin :smiley:

19 tykkäystä

Dancing to Herald of Darkness after The Game Awards. #foryou #fyp @Poe... | herald of darkness | TikTok tässä on markkinointibudjetti käytetty tehokkaasti. Viraalihittiä odotellessa.

7 tykkäystä

Alan Waken Old Gods of Asgard -albumi “Rebirth” on päässyt iTunesin Global Top 10 -albumien joukkoon The Game Awards -esityksen jälkeen.

48 tykkäystä

Damodaranita tuli ulos mielenkiintoinen kirjoitus avainhenkilöiden vaikutuksesta yhtiön arvoon. Kirjoituksessa käytetään esimerkkinä avainhenkilöstä Altmania, Muskia ja Mungeria, mutta itse jostain syystä tuli ensimmäisenä mieleen Remedy ja Sami Järvi. Kirjoituksen ydin on tässä:

  1. Key person valuation: You value the company twice, once with the key persons included, with all that they bring to it’s cash flows and value, and then again, without those key persons, reflecting the changes that will occur to value inputs:

Value of key person(s) = Value of business with key person - Value of business without key person

Koska avainhenkilöihin liittyy merkittäviä riskejä, niin ostajat yleensä haluavat alennusta yhtiöistä joilla on merkittäviä avainhenkilöriskejä ja tämä alennus voi olla hyvinkin merkittävä, riippuen tietysti yhtiön kehitysvaiheesta ja avainhenkilön tärkeydestä yhtiölle:

In appraisal practice, the effect of the potential loss of an owner, founder or other key person in a business that you are acquiring is usually captured with a key person discount, where you price the business first, based upon its existing financials, and then reduce that pricing by 15%, 20% or more to reflect the absence of the key person. Shannon Pratt, in his widely used work on valuing private companies, suggested a key person discount of between 10%-25%, though he left the number almost entirely to appraiser discretion.

Kysyisinkin tässä @Atte_Riikola hieman kieli poskessa, että onko analyysissä huomioitu avainhenkilöriskejä? Pelialan kireä kilpailu huippuosaajista mainitaan, mutta miten käy kassavirroille jos muunlaiset avainhenkilöriskit toteutuvat? Ainakin näin ulkopuolisena on syntynyt vahva mielikuva, että Remedy olisi hyvin riippuvainen avainhenkilöistä.

38 tykkäystä

Old Gods of Asgardin merchit tulleet ennakkotilattaviksi Spotifyn kautta. Taitaapi itsekin tulla napattua CD+LP. Ajoitushan on hyvä kun nyt HoD on kovasti pinnalla ja vielä pitäisi nippa nappa ehtiä pukin konttiinkin (lupailevat toimitusta 22.12.).

https://shop.spotify.com/en/artist/4BMtxSIHPpG1WM2TbvNjiR/store?utm_medium=app-release&utm_source=spotify&utm_content=artiststore&utm_term=00a4665701a683cb4accb90aaa38c18bf052e0e62000fb6d0b676e&utm_promo=&container_platform=&utm_campaign=

Edit: Löytyy myös ainakin kotimaisen Backstage Rock Shopin kaupasta ja cdon.fi, eli yllättävänkin laajalla jakelulla. Sinänsä ainakin tuo Spotifyn kautta tehty maksu menee Backstagelle myös ja hinta täsmälleen sama. Vaatteita löytyy myös Redbubblesta.

8 tykkäystä

Törmäsin ihan mielenkiintoiseen ilmiöön viikonlopun aikana. TGA jälkeen erään (nykyään enää satunnaisesti) seuraamani tubettajan/kriitikon/influenserin/mikä liekään kommentointi AW2 ja HoD kohtaan oli kovin negatiivista ja tämä nähtiin peruteettomana kun ei ole ilmeisesti peliä pelannut. No tämä sai kovan paskamyrskyn aikaan kommenttikenttään. Nyt herra sitten käy jonkinlaista (ehkä sarkastistakin)katumusharjoitusta läpi X:ssa. Sen verran nicheksi Remedyn tuotokset ajatellut kuitenkin etten tällaista olisi osannut ennakoida vaikka varmasti peli jakaa mielipiteitä. AW fanipojilla näyttää yllättäen olevan sen verran kriittinen/kovaääninen massa takana, että nämä miljoonien seuraajien “sometähdet” joutuvat jo perustelemaan kantojaan jälkikäteen.

Tässä tuo twiitti

Tässä linkki vielä koosteeseen

Itseasiassa nyt huomasin, että herra on tainnut piilottaa kokopitkän videonsa TGA koskien, koska en tätä enää löydä… Eli tuossa yo videossa ei juuri kuin sivuta aihetta.

5 tykkäystä

Tuo Herald of Darkness esitys käytännössä sai kaksi vaihtoehtoista reaktiota:

Henkilö ei ollut pelannut AW2:sta? Reaktio: WTF?!?!?!? :confused:

Henkilö on pelannut AW2:sta riittävän pitkälle? Reaktio: Paras. Show. Ikinä. :partying_face:

Mutta isolle yleisölle Juutubessa voi helposti ampua omaan nilkkaan jos mollaa asioita lonkalta vaikka ei tiedä oikeastaan mitään asiasta. Tosin tällä kertaa lienee ihan tämän sisällöntuottajan tavallista settiä. Muutenkin näyttää tehneen uraa negailemalla pelijutuista. Kaipa sillä saa sitä Engagementtiä. Ei haittaa oikeasti jos raivostuneita kommentteja tulee sadoittain, YouTube-sisällöntuottajalle pääasia on että kommentteja tulee ja videoita katsotaan.

9 tykkäystä

Herald of Darkness TGA:ssa oli aivan mahtava ja juuri tuo on sitä aitoa pelikulttuurin juhlistamista, mitä show:n pitäisi olla sen sijaan että tykitetään mainoksia ja uusia pelijulkaisuja. Kaverit veti aivan loistavan esityksen lyhyellä varoitusajalla ja lisäksi biisi on vieläpä erinomainen pelibiisiksi. Ihan käsittämätöntä tuollaisesta yhtään nillittää. Ton musavideon tekeminen ja sen sisällyttäminen AW2 oli varmaan koko projektin paras yksittäinen päätös :smiley:

47 tykkäystä

Marraskuussa Euroopassa Alan Wake 2 tippui kaksi sijoitusta (7.) ja on käytännössä tasoissa Assassin’s Creed: Miragen (6.) kanssa. Tämä siitä huolimatta, että ACM ja merkittävä osa marraskuun TOP20 ladatuimpien listalla olevista peleistä olivat 15-60% Black Friday -alennuksissa samaan aikaan kuin AW2 pysyi täysihintaisena. Lisäksi Alan Wake 2 (7.) oli tuon PSN-tilaston perusteella Euroopassa ladatumpi kun esim. Baldur’s Gate 3 (10.).

Kyllä tuo vähintään “ihan hyvin” määritelmän täyttää ainakin itselleni.

Jenkeissä Alan Wake 2 tippui yhden sijan (12.) vrt. lokakuu pysyen myös tasoissa Assassin’s Creedin (13.) kanssa, joka tippui 11 sijaa lokakuuhun nähden. Alan Wake hävisi muutaman sijan Baldur’s Gate 3:lle (8.). En nyt sanoisi, että kovin paljoa huonommin peli yhdysvalloissakaan menestyy, kun tarkastellaan verrokkeja, eikä puhtaasti sijoituksia. Jenkeissä sama juttu Black Friday -alennusten kanssa, eli merkittävä osa myydyimmistä peleistä oli alennuksissa, mutta Alan Wake 2 ei. (EGS:llä toki tavallaan oli alennuksessa koko kauppapaikkaan käytettävän kupongin muodossa, mutta nyt puhutaan digitaalisesta PS5 myynnistä).

Tuonne TOP5 peleihin on suurimmalla osalla peleistä ihan turha haaveilla kisaavansa esim. vuosttaisten EA Sportsin pelien kanssa. Esim USA:ssa GTA V (10. lokakuussa) möi Q3’23 sen 5M kopiota (kokonaismyynti n. 190M kopiota), eli tekee kuukaudessa 1.6M kopiota (kaikilla alustoilla, globaalisti). Tällainen myynti (suhteutettuna toki PS5:n myyntiosuuteen USA:ssa) pitäisi siis päihittää, että on asiaa edes TOP 10 sijoille.

Muihin verrokkeihin esim. syyskuussa julkaistu Lies of P oli syyskuussa 9. (US ja EU) ja lokakuussa 15. (US) ja 19. (EU). Marraskuun listoille ei enää mahtunut. Myös lokakuussa julkaistu Lords of the Fallen oli lokakuussa 7. (US ja EU), mutta ei mahtunut enää marraskuussa listoille.

Toki Baldur’s Gate PS5 launchi oli toki jo syyskuussa, vrt. Assassin’s Creed ja Alan Wake lokakuussa, mutta silti.

Joo tämä on totta ja tämä huomioiden todennäköisesti ACM hieman edellä AW2 ainakin pleikkarilla, jos peilaa noihin ladatuimpien tilastoihin. En tosin tiedä kuinka moni odotti Alan Wake 2:lta, että möisi lähellekkään Assassin’s Creedin veroisesti, vaikka tuo Mirage on selvästi rajatumpi kuin esim. Valhalla.

Tämä on ihan linjassa sen suhteen, mitä Terokin sanoi Roastissa ja Q3 osarissa. Eli, että on liian aikaista ennustaa myyntipotentiaalia (Q3). Odottavat rauhassa mille tasolle pelimyynti jää, josta sitten pystytvät arvioimaan pitkän aikavälin myyntiä (Roast). Tämä on myös linjassa sen suhteen miten Alan Wake 2 on toistaiseksi käyttäytynyt eri alustojen “Best Sellers” -listauksissa, eli pitänyt varsin hyvin pintansa, vaikkei ole TOP5 myydyimmillä sijoilla oikein viihtynyt (poislukien tietenkin EGS sekä Xboxilla muutamat ensipäivät)

Ei mielestäni Remedyllä ole pelinkehittäjänä tai sen IP:illä vielä ole ennen AW2 ollut sellaista brändiä, että lyhyen aikavälin (myynti)hittejä saisi aikaiseksi. Tulevaisuus näyttää onko että tilanne muuttunut onnistuneen AW2 launchin jälkeen. Jää nähtäväksi, onko sitten Max Payne Remakeissa tai Control 2:ssa aineksia tähän.

17 tykkäystä

Näyttää myös hyvin toimivan tuo Old Gods of Asgardin (Poets of the Fall) Rebirth levy joka tuli ulos seuraavana päivänä:

6 tykkäystä

Selasin läpi tuon Damodaranin kirjoituksen. Minun yksinkertaisille maallikkoaivoille ei kuitenkaan ihan aukea, miten tuo voisi olla noin “suoraviivaista”. Ostan siis kyllä ajatuksen, että sijoittaja haluaa jonkinlaisen alennuksen/vakuutuksen avainhenkilöriskeistä.

Leikitään, että random yhtiön talouslukuihin perustuva arvonmääritys ilman avainhenkilöriskiä 100 kolikkoa ja avainhenkilöriskin huomioiva arvonmääritys 80 kolikkoa. Ainakin itse haluaisin pohtia tuota 20 kolikon alennusvaadetta suhteessa todennäköisyyteen avainhenkilöriskin realisoitumisen kanssa. Tätäkin riskiä voi ehkä yrittää kvantifioida - esim sen suhteen onko avainhenkilöllä merkittävää omaisuutta yhtiön omistuksen ja optioiden lisäksi tai miten paljon työuraa on jäljellä yleisesti hyväksyttävään eläkeikään nähden, eli miten paljon henkilön vaakakupissa painaa esim. pidempiaikaisen kalastusharrastuksen aloittaminen vrt. yhtiön eteenpäin vieminen.

Jos oletetaan avainhenkilöriskin realisoitumisen todennäköisyyden olevan random yhtiölle esim. 10-20% seuraavan 10v aikana, niin tuo 20 kolikkoa muuttuukin 2-4 kolikoksi eli 2-4% alennukseksi.

Paitsi sitten toki jossain Remedyn kaltaisessa firmassa, jossa DCF-arvonmäärityksessä 70% kassavirroista on heivattu 10+ vuoden päähän niin sitten tavallaan esim. 10-15% alennusvaade käykin taas paremmin järkeen ja huomaan, että olen olen päätynyt kehäpäätelmään :smiley:

Toisaalta minulla ei nyt ole mitään dataa tästä esittää, mutta mutulla pohdin olisiko tosimaailmassa kuitenkin niin, että nimekkäiden avainhenkilöiden johtamia yrityksiä markkinat pikemminkin arvostavat verrokkejaan korkeammalle?

9 tykkäystä

New Game+ versio nyt ulkona.

Patch Notesit

Poimin parhaat lainaukset alle:

New Game Plus mode

New ending 
New Nightmare difficulty level 
New Manuscript pages and video content 
Retain all unlocked videos, Charms and upgrades 

We are very happy to say that this update contains the much-leaked New Game Plus content as well as a multitude of fixes and a few performance improvements.

After having cranked out quite a few updates since launch, our next update will be out in 2024 when we have a few much-requested features coming to the game.

  • The performance upgrade is most visible in the PlayStation 5 Quality mode, where (incredibly) there are up to 1.8ms improvements. Cauldron Lake should be coughing less.
  • Improved shadow quality inside the Valhalla Nursing Home to respect the elderly even more.
  • Fixed (or ruined, depending on your view) the “chameleon chair” visible in front of the sauna. It’s not changing color anymore :slightly_frowning_face:
  • Fixed broken materials on the garage building in downtown Bright Falls raising property value.

We are still working on the audio sync being off for some players on Xbox Series and expect to address this in our next update.

  • Fixed an issue where Alan could reload his weapon while simultaneously doing a Light Shift. Seems like a thing he should be able to do, but anyway.
  • Fixed an issue where Saga could reload invisible weapons even though she was socially bound to not wield weapons in certain areas (kertaus on opintojen äiti).

TLDR: Bugikorjauksissa ja tuunauksessa fokus aika lailla PS5 puolella, Xboxin isointa ongelmaa eli lipsynciä ei vielä fiksattu. Todennäköisesti reflektoi huomattavasti laajempaa PS5 pelaajapoolia. Seuraavissa patcheissa ehkä sitten korjataan + Photo mode lienee myös tulossa.

25 tykkäystä

Yleisesti se, että ei listasijoitus ei tipu on toki hyvä asia ja kertoo hyvästä hännästä. Tässä se vähän hämää, että AW2 julkaisiin kuukauden aivan lopussa, eikä sillä ollut silloin kuin viisi hyvää myyntipäivää (arvostelujen dl + 4pv). Siksi olen vähän varovaisen tekemään vielä tulkintaa hännästä. Joulukuu kertoo jo enemmän. Silloin vastaavat listasijat tai pieni tiputus olisi oikein hyvä tulos.

Juuri niin eikä pelin tietysti tarvitsekaan myydä niin hyvin kuin useimpien kilpailijoiden tuotokset. Peli ei välttämättä ihan sitä kahta miljoonaa tänä vuonna myy, mutta mielestäni luokkaa 1,5 miljoonan myynti olisi oikein hyvä tulos. Se tuntuu ihan realistiselta saavuttaa.

3 tykkäystä

Mitä luulette voiko tuota hännän kehitystä seurata Google Trends avulla. Esim käyttää Alan Wake 2 pelissä olevia pulmia hakusanoina esim Cult stash. Noissa boxeissa on lukkoja, joita tulisi saada auki. Laiskat pelaajat eivät jaksa selvittää/ratkoa näitä, vaan ne hakee koodin/ ratkaisun Googlella.

Tuolla hakusanalla voidaan tarkastella esim 90-päivän trendiä, joka näyttää tältä. Hakusanan käyttö alkaa Alan Wake 2 julkaisupäivänä ja noi piikit käyrässä osuu viikonloppuihin, jolloin ihmisillä on enemmän aikaa pelata. Käyrässä on usean päivän viive, joten loppuviikosta nähdään minkälainen vaikutus Games Awards tapahtumalla oli AW 2 myyntiin.

24 tykkäystä

Katsoisin mielummin muita metriikoita, kuten esim. subreddit-tilaajien kehitystä tai itse pelin myyntisijoituksia ajan funktiona.

US PS5 (PS Store)

UK PS5 (PS Store)

EGS

Toki EGS:llä kaikki muu paitsi TOP2 sijoilla pyöriminen launchin jälkeen olisi äärimmäinen pettymys, kun kyse ekslusiivisesta AAA-pelistä alustalle.

Subreddit vertailu Controliin toki siinä mielessä vähän epäreilu, että myös Alan Wake 1, Remastered ja American nightmare ovat tavallaan saman subredditin alla.

Xboxin “Top” Paid -tilastot ovat jumittaneet samoissa lukemissa yli 2vko, eli sivustolla joku bugi ja seuranta Xboxin hännästä mahdotonta.

Esitetty data saattaa sisältää virheitä. Ei sijoitussuositus.

19 tykkäystä

Innostuin katselemaan miltä Alan Wake 2 hakutulos näyttää 30pv valossa ja näyttäisi siltä että The Game Awardsilla olisi ollut vaikutusta. Ainakin hakujen määrä on pompannut 8.12 huomattavasti. Käppyrä kuvaa koko maailman hakuja.

Käppyrä ei näytä määriä vaan sen kuinka suosittu haku on ollut viimeisen 30 pv aikana eli 100 meinaa että silloin sana Alan Wake 2 on ollut suosituimmillaan viimeisen kuukauden aikana.

Jos samaa käppyrää katselee viimeisen 90pv aikana niin huomaa että 8.12 jää vielä kauas suosiossa siitä mitä se on ollut julkaisupäivän aikana mutta kuten todettua niin tuossa Game Awardsien aikana hakujen määrässä on selvä piikki.

Kiinnostus alueittan viimeisen 30pv osalta näyttää seuraavaa

kuva

kuva
kuva
kuva
kuva

kuva

Tuossa ei yllätä että haku on ollut Suomesta käsin suosituin. Enemmän yllätti Liettuan ja Venäjän sijoitukset. Tosin erot aika pieniä sijoilta kolme alaspäin.

10 tykkäystä

Use the compare function to get some usefull metrics.
and also make sure the search term relates to the videogame for even more specific search results.
ie.

edit: Added BG3 for fun…wow…

Also some reddit stats:

17 tykkäystä