Ruokasektorin teknologinen disruptio ja sijoitusmahdollisuudet

Tässä aikajanalla yritysostot, omistaa näköjään myös Hiltin. En ole tutustunut yhtiöön sen tarkemmin vaikka jotkut brandit ovat tuttuja entuudestaan, itselle myös uutta että ovat noin isosti mukana agri puolella.

3 tykkäystä

@viljo tutustu hydroponics ja aeroponics systeemeihin. Tässä on video täynnä infoa ja nimeää firmoja jotka on jo jossain vaiheessa tätä muutosta:

4 tykkäystä

ei vaan oo pörssissä.

1 tykkäys

Mitä turhia mennä pörssiin kun yksityista rahaa on loputtomasti saatavilla :slight_smile:

Lontoon pörssissä on tälläinen. Omistaa osan mm. Solar foodsista.

https://agronomics.im/portfolio/

5 tykkäystä

Kalera on listattu pörssiin.

kuva

Noihin vertical farming rakennuksiin vaan uusiutuvalla energialla sähköntuotanto. Laitetaan vielä lyyserit+akut ja hyvät softat pyörittämään kokonaisuutta.

Kalerahan tälläistäkin miettii

"BofA Securities, which is a part of Bank of America Corporation, will assist Kalera in its review of
certain strategic options available to the company including a transaction involving a listed special
purpose acquisition company (SPAC). "Kalera-Announcement-rengagement-of-BofA-.pdf (89,5 Kt)

9 tykkäystä

Pekka Viljakainen on mukana Finnforelissa sijoittajana ja hallituksen puheenjohtajana. Pekalla on hyvät suhteet Venäjän ylimpään johtoon ja sikäli hyvältä näyttää.

HS (https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007673119.html) kirjoittaa:

Salmon Business -lehti kertoo, että maailmalla on investointisuunnitelmia kiertovesilaitoksista, joiden yhteenlaskettu tuotanto olisi peräti 1,4 miljardia kiloa vuodessa. Se olisi samaa suuruusluokkaa kuin koko Norjan lohituotanto.

Suurin osa näistä suunnitelmista jäänee toteutumatta, sillä lehden mukaan isossa osassa investointeja rahoitus on vielä enemmän tai vähemmän levällään.

Alalle on kuitenkin kohdentunut viime aikoina riskirahaa ennennäkemättömän paljon. Moni kiertovesikasvattaja hakee rahaa myös pörssistä.

Viime viikolla Oslon pörssissä alkoi kaupankäynti tanskalaisen Nordic Aqua Partnersin osakkeella. Toissa viikolla pörssitaipaleensa aloitti hollantilainen Kingfish Company.

Entuudestaan Oslossa on listattuna kolme kiertovesiyhtiötä: norjalaiset Salmon Evolution, Andfjord Salmon sekä Atlantic Sapphire, jonka markkina-arvo lähentelee miljardia euroa.

Ja lisää on tulossa, sillä Oslon pörssin ovia kolkuttelee toistakymmentä mahdollista listautujaa. Jossain vaiheessa siellä voi Pekka Viljakaisen mukaan olla myös Finnforel-yhtiö, joka pyörittää Varkauden-kasvattamoa.

AquaBounty (NASDAQ: AQB) valmistelee geenimuunnellun lohen kasvattamisen aloittamista USA:ssa. Heidän mukaansa heidän lohensa kasvaa nopeammin ja lohen ruokinnan kustannus on pienempi kuin pussilohen kasvattajilla. Sijoittajaesitys: https://investors.aquabounty.com/static-files/f3f63709-8bbb-4f58-b5fa-ee8353ef6ab8

7 tykkäystä

Tuollainen firma löytyy USA:sta, joka näyttää myyvän indoor garden -laitteita, niin että jokainen voi kasvattaa kotonaan tai autotallissa ruokaansa.

Tässähän on sekä puhtaan lähiruoan että kotoilun trendiä.

2 tykkäystä

Tässä olisi toinen aallon harjalla. Itkettävät 881% vaan tullut ylös jo tämän vuoden aikana. Saattaa liittyä myös kannabishypeen. https://growgeneration.com

GrowGeneration Corp owns and operates specialty retail hydroponic and organic gardening stores. The firm is a marketer and distributor of nutrients, growing media, advanced indoor and greenhouse lighting, ventilation systems and accessories for hydroponic gardening

Erityisesti tuohon vesiviljelyyn (hydroponic gardening) tuntuu kohdistuvan kasvavaa kiinnostusta harrastajien keskuudessa.

Firman omalta sivulta:

GrowGeneration.com is your one-stop shop for hydroponic grow supplies, products, systems, and more. From propagation to harvest, we have everything you need for your special garden. We offer the best deals and discounts on the best grow products on the market. GrowGeneration serves customers across the nation and carries a wide inventory of renowned cultivation brands.

GrowGeneration is the Industry leader in commercial sales and large-scale grow design. The GrowGeneration Commercial Team is armed with industry leading professional consultants. Our team is here to help fully manage any size or scale project. We offer turnkey facility designs, cultivation room design, and on-site project consultation.

For all of your cultivation needs, GrowGeneration has the right products, service and staff to make your grow successful. Shop our discount hydroponic grow supplies and products today. If you have any questions, please give us a call and speak to one of our experts.

2 tykkäystä

Maanmittausinsinöörinä todettava että trimble on alan suurin peluri leican(toinen seuraamisen arvoinen yhtiö) kanssa. Trimble valmistaa maanmittausvälineistöä sekä softaa mittausdatan käsittelyyn. Valtaosa suomessa nähtävistä takymetreista (ne kameran näköiset laitteet) on trimblen valmistamia ja erityisesti kunnat suosivat kyseistä yritystä. Lähes kaikissa infrahankkeissa vaaditaan maanmittaajaa useammassakin vaiheessa ja maanmittaaja tarvitsee trimblea. sori offtopic

6 tykkäystä

Ei kun ihan topic, kun Trimble llä on kerran hyvää maatalous osaamista.

Tuossa minun seurantaa, kalera salkussa. Muuta taitaa olla lähinnä led myyjiä, osramilla varmaan vähän kaikenlaista.

1 tykkäys

Hypätään mukaan keskusteluun ja foorumille ylipäätänsä Trimblen myötä, kun aika hyvä näkemys on kyseiseen puljuun tarttunut vuosien varrella. Itse nään Trimblen yhtenä pelurina suuremmassa ympäristön mittaamisen, mallintamisen, rakentamisen digitalisaation, paikkatiedon… markkinassa. Tämä on sikäli mielenkiintoinen ala, että linkittyy aika pitkälti useimpiin megatrendeihin tavalla tai toisella, mutta on silti mielestäni hieman “bubbling under”. Tähän samaan porukkaan kuuluu mielestäni pörssiyhtiöistä esim. Hexagon AB, Vaisala, Topcon, Autodesk, FARO…

Voisi olla paikallaan eriyttää keskustelu näistä erilliseen topikkiin, jos kiinnostuneita keskustelijoita riittää?

Agrikulttuuripuoli itsessään on melko pieni osa Trimbleä. Teknologia liittyy käytännössä traktorien ajourien GNSS-avusteiseen optimointiin ja jonkinasteiseen autonomiaan. Lisäksi kylkeen liittyy jonkilaista softaa maatilan datan hallintaan. Suurimmat markkinat löytyy käsittääkseni sieltä, missä peltoalat ovat suurimpia, eli esim. USA ja Itä-Euroopan viljelysmaat. Muita vahvoja tällä segmentillä on mainitun Ag Leaderin lisäksi esim. perinteisempi John Deere.

Yleisesti tietoa agripuolen uusista teknologioista voi lähteä hakemaan esim. termeillä “Smart Farming” ja “Precision Agriculture”. Onko jollain käsitystä miten vaikkapa Valtrankin omistava AGCO on mukana muutoksessa?

Itsellä omistuksessa vielä maatalouteen liittyen ADM joka hankkii ja jalostaa vilja- ja kasvisöljytuotteita, sekä tarjoaa palveluita agrituotteiden varastointiin ja kuljetukseen. Lisäksi LAND, joka omistaa ja vuokraa viljelysmaita USA:ssa. Itselle lähinnä REIT-omistuksien hajautusta ja tasaista osinkotuloa. Disruptiivisiksi näitä tosin en väittäisi.

Jossain vaiheessa seurasin Parrot-nimistä listattua firmaa, joka vuosi pari takaperin markkinoi kovasti erilaisia kameroita kantavia drooneja viljeyksien kasvun ja terveyden seurantaan. Näyttäisi että tuo ei oikein lähtenyt liikkeelle ja kiinalainen DJI vie tätäkin markkinaa. Onkohan tähän kasvien seurantaan, maasta tai ilmasta käsin, ilmaantunut uusia pelureita?

7 tykkäystä

LED iBond myy mm. valaistusratkaisuja vertical farming -puolelle. Pieni yhtiö ja ei varmaankaan ole monelle tuttu:

Ehkä osuu ketjun aiheeseen:

Ekobot AB

Ekobot AB is the company behind one of the world’s first fully autonomous field robots that can take care of mechanical weed control with exceptionally high precision. We at Ekobot help farmers and growers reduce costs of weeding crops while also doing it in a CO2 neutral and ecological way.

Yhtiö listautumassa First northiin ja anti käynnissä 2.3. asti. En vielä itse ehtinyt tutustua, postasin tänne ennen kuin unohdan koko jutun.

5 tykkäystä

Pisti silmään toisesta ketjusta. Googlailin muutaman sekunnin, en valitettavasti enempää ehdi nyt ainakaan perehtymään. Mutta näistä bioreaktorihommista on tässäkin ketjussa ollut puhe.

3 tykkäystä

On muuten ARK suurin omistaja tuossa Aqvabountyssä

3 tykkäystä

Itse olen laittanut pienen kiinnityksen kanadalaiseen Burcon nutrascience yritykseen. Uskoa tähän loi esimerkiksi yhteistyö Nestlen kanssa, sekä muut argumentit joihin voi tutustua alla olevansa Seeking Alphan analyysissa.

4 tykkäystä
1 tykkäys

Päivän Hesarissa oli juttu Aquabountystä. Mielenkiintoinen lafka ja voipi hyvin olla, että joksus hamassa tulevaisuudessa GMO on ihan normi kamaa. Tuntuu kuitenkin itsestäni, että ihan ei ole aika vielä kypsä. Olis muuten mageeta, jos pääsis pilkkimään tollasia jötiköitä!

@Bob5000 Itse olen seurannut metsäalalla Trimblen ja erilaisten drone-keilaimien/hyperspektrikameroiden kehitystä ja jo nyt neulasten ravinnetasapainon, sairauksien ja ajourapainaumien määrittäminen ilmasta käsin on mahdollista. Vielä taitaa jonkin verran olla matkaa ja kehitystyötä edessä, että toiminta olisi taloudellisesti kannattavaa. Muistelisin myös lukeneeni, että hyperspektrikameroilla voidaan lähteä seulomaan alueita pelloilta, joihin lannoitus kohdistetaan. Droneilla saatu data yhdistetään traktorin tietokoneeseen ja lannoitus tapahtuu täten optimaalisesti.

Trimble forestryn tuotteita taitaa käyttää ainakin Stora ja sen alihankkijaketju sekä Metsä grouppi. Sovellus on näillä aika tärkeässä osassa ja ihan ok toimivuus, mutta ollut ainakin viime vuodet hyvin buginen. Jotain kasvukipuja nähtävästi.

2 tykkäystä

Oma alani on agripuolella. Sen osaan omien kokemuksieni pohjalta sanoa, että suhtautuminen GMO:n tuottajapuolella on edelleen erittäin kaksijakoinen. Väittäisin tosin, että suhtautuimnen on kehittynyt GMO-myönteisemmäksi maailmalla. Kaiken maailman C4-riisiprojektit ja geenimuunnellut lohet tod. näk. ovat tulevaisuudessa perushuttua.

Kunhan mutuilen.

1 tykkäys