Salkkujen seuranta: excel-taulukot

@SamiK
@Prophier

Kiitän syvällistä ohjeista, mutta valitettavasti taidan jäädä odottamaan jotain valmista webratkaisua (ihan käsittämätöntä että esim. TV ei tarjoa tätä).

Huvittaa kun kuvittelen itseni tunkemassa noita A4 papereille printattuja koodinpätkiä tietokoneen keskusyksikköön ja kiroilemassa kun ei taulukko ala toimia :grinning:

Tottakai taulukot vaativat tietyn lähtötason ja perehtymistä, eli ei kaikkien tarvitse näitä viritellä. Arvostan ymmärrystäsi vaihtoehtoiskustannusten suhteen (aika on rahaa!) eli jäädään odottelemaan sopivampia palveluita :slight_smile:

@SamiK tuhannesti kiitoksia :pray:. Tuota toimintoa yritinkin käyttää hakemalla tiedot morningstarinsivuilta, mutta sieltä se ei onnistunut, koska hinnan kanssa samassa solussa SEK ja EUR mainittu.

Sain nyt vihdoin tehtyä komennon hieman sun toimintoa muokaten:
Ruotsin indeksi:
=ImportHtml(“https://fi.investing.com/funds/nordnet-superfonden-sverige";"table”;14)

SPP global:
=ImportHtml(“https://fi.investing.com/funds/se0013801453";"table”;12)

1 tykkäys

Eipä mitään!

Morningstarin datan saa oikeaan muotoon käyttämällä “=substitute” ja “=value” komentoja. Tämä on kätevä jos datalähde käyttää esim. desimaalipistettä desimaalipilkun sijasta tai jos “EUR” on ängetty samaan soluun lukuarvon kanssa.

Morningstarin kohdalla tosin tietojen hakeminen on hyvin epävakaa ja päivän tai kahden päästä näyttää vain erroria, joten sieltä ei kannata hakea tietoja.

Mä haen suurimman osan Google Financesta ja ne joita ei löydy, niin investing.comista

1 tykkäys

Tässä excelejä pyöritellessäni pysähdyin miettimään hetkeksi noita rahastorivejä ja niistä n. kahdessa kuukaudessa tullutta tuottoa.Täytyy sanoa että niissä on jotain rauhoittavaa kun tuntuvat nousevan paljon rauhallisemmin ja varmemmin kuin yksittäiset osakkeet.

Tässä pari ajatelmaa siitä kun huomasin että noi on aikalailla samoilla tasoilla kuin mitä suurin osa muustakin salkusta on ja keskiarvona salkku on noiden välissä.

“Indeksi ei ole häpeä”
“Jos et tiedä mitä tehdä, osta indeksiä”

Taitaa ajankäyttö mennä harrastuksen puolelle. :smiley:

Ja sit se itse asiakin, tossa suorat funkkarit nohin indekseihin oikeilla indekseillä. Kiitos aiemmille jotka jakoivat menetelmän
.
=ImportHtml(“https://www.investing.com/funds/nordnet-superfondet-norge";"table”;13)
=ImportHtml(“https://fi.investing.com/funds/nordnet-superfonden-danmark";"table”;12)
=ImportHtml(“https://fi.investing.com/funds/nordnet-superfonden-sverige";"table”;14)
=ImportHtml(“https://www.investing.com/funds/nordnet-superrahasto-suomi";"table”;14)

4 tykkäystä

Suosittelen vieläkin tätä Google Sheets -taulukkoa. Toki vaatii Google-tilin, mutta toimii sitten kaikkialta. Pohja on erittäin hyvä jo valmiina, itse tein siihen vielä pari modausta mitkä näin hyödylliseksi.

  • Vaihdoin alkuperäiset portfoliokategoriat uusiksi: ETF, Suomi, Eurooppa, USA (Pohjois-Amerikka) ja muut.

  • Lisäsin muutaman hyödyllisen laskennan yhteenvetoon: total gain/loss %, portfolio percentage

  • Lisäsin muuttaman hyödyllisen jaottelusarakkeen osakkeille: hold status, account type ja broker

  • Historiapuolelle lisäsin seurannan portfolion (pl. käteinen) summista ja kehityksestä, oletuksena taulukko pitää kirjaa omistukset + käteinen summasta. Lisäsin myös muutaman muun avainluvun, mitkä sitten päivittyvät historiadataksi kerran päivässä. En käytä niitä nyt mihinkään, mutta ovatpahan siellä tallessa jos joskus tarvitsee.

@Hurde Tätä kohti ollaan menossa… JOS Mandatum ei tarjoa kunnollista seurantaa. Päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta pidän todennäköisenä, että salkut yhdistyvät tuonne yhden katon alle.

Mutta tänään meni tuntukausia kun muistelin miten B1 ja B2 solut lasketaan yhteen ja näytetään tulos solussa B3, joten tarvinnee varata viikko siihen, että Sheetsiin koodaillaan jotain historiaseurantoja.

Ei sinun valmiiksi hiomaasi mallia (nimenomaan tuo portfolion summa / kehitys historia kiinnostaa) ole jostain kopsattavissa?

Voin katsoa sen viikonloppuna kuntoon ja laittaa jakoon :+1:t3:

1 tykkäys

Mahtavaa!

Sopivasti su huusholli tyhjä muista kaksijalkaisista, pörssit kiinni ja ulkonakin ennusteen mukaan aivan liian kuuma. Mikäs sen mukavampaa kun opetella taulukkolaskentaa pyykkäyksen ja kokkauksen lomassa :smiley:

Mandatumissa on todella hyvät raportit. Seuraa kaupantekoa prosentteina ja euroina ja niinä valutoina millä on tili


Jos on innokkaita JavaScript-taitoisia paikalla, niin tuo Googlen app scriptin kautta toimiva web app -mahdollisuuskin on salkkuseurantaan kiva. Itse rakentelin lopulta tuollaisen sivun, joka ottaa automaattisesti päivittyvän datansa suoraan Google sheetistä ja siinä on yhdistettynä kaikki omat salkut. Skripti laskeskelee omatoimisesti portfolion sisällön, kunhan sille copypasteaa salkun tapahtumat Nordnetin tarjoamasta .csv:stä taulukkoon. amChartsilla saa lisäksi pyöräytettyä mukaan graafin, johon salkun tuorein arvo päivittyy aina perjantai-iltaisin klo 23.

Etuna on nopeampi ja helpompi aukeaminen ja puhelimellakin mahtuu asia ruutuun toisin kuin sheets-appilla.

Jospa nyt voisi taas keskittyä johonkin järkevämpään, kuten firmojen tutkimiseen… :eyes:

2 tykkäystä

Tuossa hieman ylempänä mun skriptin koodi. Tai no, oikeasti skripti lukee useamman arvon, joten sen verran karsin sitä. Jos siitä jotain iloa on?

Olen tavannut tuota useita kertoja, usko pois, ja kiitos siitä kun laitoit tuon esille!

Pieni aikamatka taulukoiden kevennykseksi:

Kultaisella 90-luvulla kiersin pitämässä erään suuren kaupungin työntekijöille “Tietokone for dummies” tyyppisiä introluentoja. Homma alkoi tietenkin sillä, että koneisiin kirjauduttiin sisään tunnuksilla, jonka olin kirjoittanut liitutaululle luokan eteen.

Eräällä kerralla takariviin parkkeerasi pari vähintäänkin riittävän määrän elämän kilometrejä niellyttä huoltomiestä kädet tiukasti kainaloissa ja ***sanan kiukkuisen oloisina. Eivät puhua pukahtaneet, tuijottivat vaan. Noin vartin päästä hiivin ukkojen luokse ja kuiskasin kohteliaasti, ettei minua kiinnosta pätkääkään, jos he poistuvat opetustilaisuudesta ennenaikaisesti, esimerkiksi heti. En kerää nimiä ylös, enkä raportoi pinnausta mihinkään, joten ei muuta kun hyvää päivän jatkoa.

Tähän toinen mörökölli anteeksipyydellen (suorastaan hätkähdin ulkomuodon ja äänensävyn eroa) vastasi, myöskin kuiskaten, että ei siitä herranjumala ole kyse, että he poistua halusivat. Osoitteli sormellaan taululle jossa tunnukset edelleen olivat, ja tämän jälkeen tökki samalla sormella monitoria, jonka keskellä tyhjä login-ruutu möllötti, mutisten “mutta kun ei me tiijetä miten tuon saa tuolta tuonne”.

Eivät vaan pirulaiset kehdanneet toimistopirkkojen edessä avata suutaan ja kysyä miten homma lähtee etenemään, eikä heillä tosiaan ollut pienintäkään haisua monitorin ja näppäimistön pyhästä yhteydestä.

Minulla on vähän samanlainen olo kun tuijotan tuota koodia ja mietin, että miten hitossa se sinne taulukkoon tungetaan :smiley:

20 tykkäystä

Sun pitää luoda käynnistin, eli ylälaidasta Työkalut → Ohjelman muokkaustyökalu ja sitten luo uusi. Ja sitten luot sille käynnistimen (addResult) ja sitten voit valita, miten usein skripti ajaa uuden lukuarvon taulukkoon. Mulla se lisää uuden arvon aina ma-pe klo 23-24.

Automatisoimaan sen pääset siitä “kellokuvakkeesta”. Sitten menet muokkaussivulle ja luot käynnistimet (aikaperusteinen) joka arkipäivälle. Jos haluat testasta skriptin toimintaa, niin sen voi ajaa läpi manuaalisesti milloin tahansa suorita-napilla.

Muutin tuon historySheetiksi ja lisäsin siihen ajankohtaisen kertoimen, niin koodi toimii oikein. En keksinyt muutakaan tapaa tuohon. Eli skripti lukee salkun uusimman arvon ja jakaa sen historialehden vertailuarvolla ja kertoo tuloksen viimeisimmän nosto-/talletuspäivän pisteluvulla. Ja uusimmasta pisteluvusta sitten piirtyy myös tuottograafi!

Vai saako tuon TWR:n jotenkin muutenkin tehtyä? :thinking:

Enää tarvitsee itse kirjata uudet ostot ja talletukset. Oikeastaan kaikki muu tarvitsemani hoituu automaattisesti. On tuo kyllä hieno sovellus!

Käyhän se noinkin ihan hyvin. Toisaalta, jos pystyt siedettävällä vaivalla seuraamaan siinä sheetillä ostoihin käytettyjä varoja (ja myynneistä saatuja) niin voit käyttää tätä varsinaista TWR:n kaavaa myös: How to Use the Time-Weighted Rate of Return (TWR) Formula

Eli käytännössä ei vaadi lisäkoodaamista vaan yhteen sarakkeeseen lasket joka riville HP:n ja seuraavaan sen kumulatiivista tuloa.

Niin, tai kaavassani tarvitsee huomioida vain talletukset ja nostot, sillä salkku sisältää käteisen. Näin ollen ostot, myynnit ja osingot eivät aiheuta kassavirtavaikutusta.

Eli lasketaan samaa asiaa, mutta hieman eri tavalla.

Sarjassamme miksi keksiä pyörää uudelleen: https://mufunds.com/

Kyseessä siis Add-on Google Sheetsiin, tarvitsee vain rahaston ISIN-koodin, ja hakee sen arvon Morningstarista. Koodi myös avoimena GitHubissa, joten uskallan suhtautua luottamuksella. Yksinkertaista ja kaunista :relaxed:

image

4 tykkäystä

Aivan, sittenhän homma on hoidossa. Noinhan sitä oikeastaan saakin rehellisimmän arvon, kun huomioit myös miten otat näkemystä omalla käteispainolla. :ok_hand:

1 tykkäys

Muuten hyvä, mutta tämä taitaa toimia vain rahastojen kanssa? :thinking: