Siili Solutions sijoituskohteena

Hyvää avausta ja en ole eri mieltä. Melkeinpä jokaisella Siilin kokoisella talolla on nyt Ai osasto tai yksikkö. Markkinoille puhutaan siitä mikä resonoi. Kauppaa olen markkinoilla nähnyt monella muullakin mutta pieniä keikkoja pääosin. Toivottavasti homma kasvaa mutta veikkaan että kunnon liikevaihtoa ei vielä moni konsulttitalo laskuta vuonna 2024. Tietenkin jokaista data- ja digiprojektia aletaan miettimään myös Ai näkökulmasta eli alkaa olla pian sisäänrakennettuna.

4 tykkäystä

Inderesin materiaaleissa on ymmärtääkseni pohdittu sitä, että ne toimijat jotka ovat erityisesti ohjelmistokehityksessä mukana ja joiden yksityisen sektorin osuus on isompi, niin ovat heikossa asemassa, kun taas tänä vuonna ne, jotka toimivat julkisella puolella ja perinteisemmällä puolella, niin niillä mennee kohtalaisesti. Toisin sanoen, tämä ei Inden ajatusten valossa olisi Siilin vuosi.

Ohjeistukset alalla ovat tällaiset:

Tuoreimmassa yhtiöraportissa Joni kirjoitti näin:

Markkinan heikkous on iskenyt juuri Siilille tärkeille osaamisalueille, erityisesti ohjelmistokehitykseen ja autotoimialaan. Maantieteelliseesti kansainvälisen liikevaihdon kehitys kääntyi laskelmiemme perusteella 4 %:n laskuun Q4:llä (Q3’23 arvio +6 %).

Osake on ilmeisesti aika maltillisesti arvostettu ja onkohan sitten nämä ikävämmät skenaariot otettu siihen sisälle. Inderes on käsittääkseni positiivinen vähän pidemmällä aikavälillä; oletetaanko siinä, että enemmin tai myöhemmin pakostakin mm. autotoimialan kautta tulee kasvua ja kulukuurit alkavat näkymään alimmilla riveillä?

Kassaa onneksi on eikä ilmeisesti kannattavuuden suhteen ole pahempia ongelmia ja asiakaskuntakin on aika monipuolinen, minkä uskoisi tuovan jonkin pohjan tekemiseen.

Tiedottamisesta en osaa hyvin sanoa, mutta kun on koettu tässäkin ketjussa ettei tiedottaminen ole riittävää ja riittävän hyvää, mikä aika usein kielii ettei olisi ehkä lähitulevaisuudessa iloa tiedossa? On varmaan helpompi olla avoin ja suorempi, jos asiat näyttävät olevan hyvin ja menevän hyvin? Ohjeisus ei kauheasti tuo varmempaa oloa itselle.

Tässä oli vain tällaista ääneen pohdiskelua ilman minkäänlaista asiantuntemusta, toki olen lukenut aika paljon, mutta ei se riitä, jos ei tunne alaa (en tunne mitään alaa :stuck_out_tongue: ) eikä sijoittamisestakaan niin ymmärrä. Haarukka sille, mitä tässä voi käydä, niin tuntuu useimmilla olevan hyvin “laaja”, mikä tekee mulle sen, että koen yhtiön vähän riskisemmäksi kuin muut alan toimijat.

Olen Siilin omistaja ja olen euroja siihen laittanut aika paljon. :slight_smile:

OST:

image

AOT:

image

11 tykkäystä

@Joni_Gronqvist antoi kommenttinsa, kun Siili julkaisee Q1-liiketoimintakatsauksensa ensi viikon keskiviikkona. :slight_smile:

Siili Solutions julkaisee Q1-liiketoimintakatsauksensa keskiviikkona arviolta kello 9.00. Siilin viime vuosi oli haasteellinen, mutta odotamme tekemisen hieman parantuvan jatkossa tehostamisien tukemana. Q1:llä vertailukausi on edelleen haastava ja odotamme liikevaihdon laskeneen. Lisäksi odotamme kannattavuuden laskeneen vertailukaudesta, mutta parantuneen loppuvuodesta 2023.

9 tykkäystä

SEB:n kommentti ennen “kevyttä osavuosikatsausta”:

Results Preview - Corporate

View full report

Passing the low point

We maintain our estimates and fair value range ahead of Siili’s Q1 report. We think Q1 will mark the low point in terms of organic growth, which we see picking up towards year-end. Looking beyond 2024, we see healthier growth driven by AI-based demand. The key short-term risk still relates to over-capacity in the market and thus price competition. Silli’s current EV/EBITDA of 5x is low given its capital-light business in a structurally growing market.

Q1 expectations: looking for further signs of a turnaround

In our estimates, Q1 will mark the weakest organic growth in the current cycle. While we find the momentum should have remained at the Q4 level, the timing of Easter and a strong comparison period result in organic growth of -8.8%. However, the temporary lay-offs and reduced use of outsourcing should keep the EBITA margin at a decent 7.4%. For the full year, we have pencilled in 3.2% organic growth, meaning accelerating growth towards year-end. To retain confidence in the H2 story we are looking for signs of continued pick-up in leading indicators, such as tender activity and recruitment. Also, narrowing the relatively wide guidance range by raising the lower end should be a clear positive sign.

AI and continuing internationalisation likely driving the next growth leg

Siili typically has relatively sticky customer relationships and a large share of the annual revenue comes from existing clients, hence, existing customers’ confidence on the outlook is the key demand driver. We remain confident that driven by AI-based solutions the customers will at some point accelerate their next-gen digital investments, resulting in stronger demand growth for Siili. Internationalisation is also key to growth for Siili and we think the company could gradually build on the synergies stemming from the Supercharge acquisition and expand internationally with certain domains. We forecast 2025E growth of 10%.

Multiples remain at attractive level, we repeat fair value range of EUR 15-17

Valued at 2024E EV/EBITDA of 5x we believe Siili is well below its fair value.

https://research.sebgroup.com/corporate/reports/126457

10 tykkäystä

Tosiaan Siilin liiketoiminakatsaus julkaistiin aamulla:
https://ml-eu.globenewswire.com/Resource/Download/059cb259-677b-4a48-ba45-324b81e1a72f

Liikevaihto ja oik. EBITA jäivät molemmat Jonin ennusteista:
Lv. 29,8 vs 31,8 E
oik. EBITA 1,6 vs 2,4 E

12 tykkäystä

Tässä vielä Tomin haastattelu, pahoittelut kun julkaisi venähti lähemmäs iltaa. :face_in_clouds:

11 tykkäystä

Olihan tämä ensimmäinen neljännes kyllä huono tulos. En olisi odottanut että kannattavuus sakkaa näin pahasti säästöjen jälkeen. Itse odotan nyt omistajalistausta toukokuun alusta että olisiko johto napsinu lappua salkkuun vai eikö ollakaan vielä pohjilla? Potentiaali ei omasta mielestä ole kadonnut minnekään, mutta realisoituuko se koskaan niin jää nähtäväksi, mutta kyllähän tuo ohjeistuksen pitäminen täytyy kieliä että parempaa olisi tulossa tämän vuoden aikana jo. Edellisen anninrahoja täytyisi myös saada käyttöön… luulisi että laadukasta ostettavaa alkaisi olla jo hinnankin puolesta.

En usko että tässä liiketoimintoja kannattaa alkaa ostella puhtaan kapasiteetin puolesta? Nimittäin omillekkin osaajille vaikea löytää töitä

@Isa_Hudd ja @Joni_Gronqvist juttelivat ruotsiksi Siilistä. :slight_smile:

Joku kömpelö automaattitekstistyskin voisi auttaa hieman tällaista kaltaistani, joka ei juurikaan osaa ruotsia. :thinking: No tämä video olikin kyllä tehty Inderes Nordic -kanavalle.

Innehåll: 00:00 Start 00:28 Hur sticker Siili ut 01:53 Geografisk spridning 02:50 Jobbiga kvartal 04:36 Utsikterna framåt 07:17 Egna besparningslösningar

6 tykkäystä

Tässä on Jonin kommentit siitä, miten Siili jatkoi osuuksien lisäämistä omistamastaan Vala Groupista. :slight_smile:

4 tykkäystä

Siilillä on ollut hauskoja näkyviä mainoksia - tykkään, mutta toivottavasti eivät käytä näitä liiaksi rekryämiseen, monille viisi päivääkin on liikaa. :smiley:

Tekoälystä puhutaan paljon yhtiössä, mutta korostetusti on puhuttu mm. siitä, miten puolet työntekijöistä on suorittanut jonkun generatiisen tekoälyn sertfikaatin. Mä en tiedä, että kuinka merkittävä se on vai onko se tällainen yksinkertainen pikakoulutus, jonka tekee nopsaan?

Sitten mainittiin myös erikseen tammi-maaliskuun kohokohtana, kun heidän työstämä tekoälyavusteinen Viki ja Köpi -radio-ohjelma palkittiin Grand One -kilpailussa.

Hienoja asioita molemmat, mutta ovatko ne kuitenkin aika pieniä asioita vai onko yhtiössä aidosti sellainen ote, että he ovat IT-palveluyhtiöissä eturintamassa AI:n osalta. Olihan heillä kyllä tämäkin juttu:

Vaikea vain hahmottaa näitä AI-hommia, kun kaikenlaiset yhtiöt puhuvat tekoälystä ja AI:sta. Sitten vanhalta kuulostavat automaatiotkin ovat jotain AI-juttuja, vaikka sellaisia olisi ollut viisitoista vuotta olemassa. :slight_smile:

Liiketoimintakatsauksessakin hehkutettiin (eka sivu):

image

Tosin ei analyytikko sillä tavalla tuota AI-puolta ole tuonut esille, toisaalta yhtiö on kyllä vahvasti tuonut sen tuomia mahdollisuuksia yhtiön strategiassa ja yhtiö pyrkii johtavaan asemaan tekoälyn käyttäjänä, mutta niin kai muutkin alan yhtiöt?

Kunhan pohdiskelen ääneen tietämättömänä yhtiön omistajana. :slight_smile:

16 tykkäystä

Tässä CEO Tomi Pienimäki kertoo yhtiöstään sijoituskohteena. :slight_smile:

1 tykkäys

Hiljaista on ketjussa kurssilaskun myötä, joten tässä AI-ajatuksia Siilin näkökulmasta.
Siili mainostaa Linkedinissä AI-osaamistaan säännöllisesti eli panostus siihen on kova.

Siili tuntuu ensisijaisesti panostavansa AI-avusteiseen ohjelmistokehitykseen oheisprosesseineen. Palkkasivat juuri pätevän tuntuisen kaverin siihen Principal Consultantiksi.
Kilpailu tuossa vain on kovaa, koska kaikki IT-palvelufirmat tähtäävät samaan.

AI-alueelle kehityksen nopeus on mielestäni kiihtynyt, vaikka yleisesti NVIDIA tuntuu olevan uutisissa. NVIDIAN menestys on lähinnä seurausta varsinaisen AI-mallien kehityksestä ja AI-mallien hyödyntäminen tulee tehostamaan taloutta.
Mielestäni siis AI:n panostaminen on järkevää, jos sen tekee oikein.

Mielestäni kehitys on kovaa seuraavilla alueilla

  • Isojen mallien kehitys, joka vaatii paljon dataa.
  • Mallien opetus ilman labeleita, unsuperviced learning ja self superviced learning
  • Transformer-arkkitehtuurin käyttö

Siili on julkaissut lähinnä hyvin yleisiä AI-artikkeleita, jotka eivä tuo esiin Siilin mahdollista syvällisestä AI-osaamisesta.

Olen samaa mieltä Silo.ai:n blogikirjoituksen kanssa siitä, että AI-tiimi vaatii ainakin yhden erittäin syvällisesti teknisesti AI:ta ymmmärtävän ja lisäksi kaverin, joka kykenee ideoimaan AI-käyttötapauksia liiketoiminnallisesta näkökulmasta.
Tuo syvällisesti AI:ta ja sen trendejä ymmärtävä voisi kouluttaa Siilin henkilökuntaa ja tämä voi olla parempi, kuin valmiit AI-sertifikaatit.
Itsellä on käytännön kokemusta tämän kaltaisen osaamisen jakamisesta tehosta IT-yrityksen sisällä

Mielestäni keskeistä on ymmärtää, miten eri AI-mallit käsittelevät dataa sisäisesti, mihin niiden todennäköisyyslaskenta perustuu ja millaiseen yrityksen dataan tätä voi hyödyntää.

Transformerin käyttö kasvaa ja sen keskeinen idea on tehdä todennäköisyyslaskentaa datan suhteista moniulotteisessa avaruudessa
Jos on vain minuutti aikaa opetella Transformerin periaate, niin katso tämä

Tuossa kerrotaan sanojen suhteista moniulotteisissa avaruudessa. Sanojen tilalla voi olla mitä dataa vain. Sanat tai muu data muutetaan ennen käsittelyä Tokeneiksi, joita edustaa vektorit.
Tämän vuoksi Transformer mahdollistaa erilaisten datojen käsittelyn (multimodal). Tähän pohjautuu GPT4o:n ominaisuudet (kuva, puhe, teksti).

Yritysten arkkitehtuurissa multimodal mahdollistaisi vaikka asiakaskäyttäytymisen ennustamisen hyvin erilaisten datojen välisillä suhteilla. Sama pätee liiketoiminnan tehostamiseen erilaisten datojen perusteella.

Pelkästään datan kerääminen yhden AI-sovelluksen tarpeisiin ei ole järkevää, data-arkkitehtuuri on mietittävä koko yrityksen liiketoiminnan kannalta.

Siilillä siis tulisi olla tarvittaessa konsultointia myös yritystason arkkitehtuuriin ja varsinkin data-arkkitehtuuriin. Isoilla yrityksillä toki on jo oma yritysarkkitehdit, mutta AI-näkökulma Siilin puolelta voi olla kilpailuetu

Itse en vakuutu siitä, kun nykyisin AI-firmat ovat nimittäneet “entisen Agile coachin” AI-puolen vetäjäksi. Sen seurauksena lähinnä pohditaan, miten ChatGPT:tä voisi hyödyntää yritysten prosessien tehostuksessa

8 tykkäystä

Siilin panostukset AI rintamalla vaikuttavat olevan kovia, ja nytkin omistusosuuden kasvatus Unkarilaisessa Superchargessa tukee tätä.

Näyttäytyy referenssien valossa tekevän töitä koville asiakkaille, joukosta löytyy mm. Pfizer, Ericsson, Telenor, Unilever, Vodafone, Santander

6 tykkäystä

Tässä on Jonin kommentit siitä, miten Siili hommasi odotetusti lisää Superchargesta. :slight_smile:

8 tykkäystä

Antti Leinonen on kirjoitellut hyvän jutun Siilistä, jonka lukee noin viidessä minuutissa. :slight_smile:

"Sijoitusteesin elementtejä:

  • Kurssilasku näyttäytyy ylimitoitetulta suhteessa analyytikko-odotuksiin ja yhtiön omaan ohjeistukseen yhtiön liikevoiton osalta. Tulevat vuosineljännekset näyttävät kurssin kehityssuuntaa lyhyellä aikavälillä.
  • Pidemmällä tähtäimellä nykyarvostus voi olla houkutteleva. Digi-investointien määrä lienee yhä trendinomaisessa kasvussa.
  • Vahva kassavirta ja tase, jotka mahdollistavat yritysostot ja osingonmaksun.
  • Siilillä alkaa olla näyttöjä vauhdikkaasta kansainvälisestä kasvusta. Kasvun jatkuminen voi vähentää riippuvuutta Suomen kireästä markkinasta."
7 tykkäystä

@Joni_Gronqvist on tehnyt laajan raportin Siilistä! Tuttuun tapaan laajat rapsat ovat kaikkien luettavissa, joten ei ole tässäkään mitään muureja, vaikka juuri Siili ei kiinnostaisi sijoituskohteena, niin laajoista rapsoista saa paljon alakohtaista tietoa. :slight_smile:

Siili on viimeisien vuosien aikana näyttänyt hyvää kasvua ja kannattavuutta, erityisesti kansainvälisissä toiminnoissa. Haastava markkina kuitenkin katkaisi hyvän trendin. Viime vuonna yhtiö tarkensi strategiaansa ja vahvisti toimiala- sekä asiakasfokusta, mikä perustuu yhtiön luonnollisten vahvuuksien ympärille. Tämä antaa hyvät lähtökohdat jälleen vahvemmalle ja kannattavammalle kasvulle, kun markkina antaa vetoapua. Lyhyellä aikavälillä markkina kuitenkin rajoittaa kehitystä ja ennusteemme ovat siten, jopa selvästi alle taloudellisten tavoitteiden. Osakkeen arvostus (2024e EV/EBIT 9x) on lyhyen aikavälin tuotto/riski -suhteella neutraali. Toistamme vähennä-suosituksen ja laskemme tavoitehinnan 8,60 euroon (aik. 9,3 €) heijastellen ennustemuutoksia.

image

8 tykkäystä

Tuotto/riski -suhde ei houkuttele, mutta pitkällä aikavälillä potentiaalia piisaa mikäli yhtiö palaa aiempaan trendiin. Ennusteillamme vuosien 2024–25 EV/EBITA-kerroin on 9x ja 8x tai keskimäärin 10 % alle suomalaisten verrokkien. Arvostus on haastava lyhyellä aikavälillä, kun huomioidaan markkinan luomat haasteet, haasteiden keston ja syvyyden epävarmuus sekä tulosvaroitusriskit. Matala 0,57x EV/liikevaihto-kerroin ja kassavirtalaskelma (11,1 euroa) kuvaavat potentiaalia kannattavuuden normalisoituessa. Talouden ja IT-palvelumarkkinan elpyessä on yhtiön operatiivisessa suorittamisessa ja osakkeessa selvää nousuvara, mutta vielä ei ole sen aika.

Siilihän kelpasi Inderesille (ja mallisalkulle) ollessaan huomattavasti nykyistä kalliimpi. Vuonna 2021 lyötiin yksittäinen vähennä-suositus, jotta mallisalkku pääsisi myymään omistuksensa, mutta muuten näkemykset ovat olleet valtavan positiivisia:

Nyt olisi mukava kuulla neutraalimmalta taholta, että onko tämä halpuutettu Siili kuitenkin omistamisen arvoinen. Mitä sanoo Siilin (suur?)omistaja, vuoden 2023 toisiksi kovin sijoittaja, sijoittajainfluensseri @Sijoittaja-alokas? Joko pitää rynnätä ostamaan? :cowboy_hat_face:

18 tykkäystä

Tänään on vauhdikas päivä, joten olen normaalia vähemmän Foorumilla. Kirjoitan siis normaalia lyhyemmän vastauksen… tosin vaikka käyttäisin vastaamiseen 2 päivää, niin vastaus olisi samaa tasoa.

Kannattaako rynnätä ostamaan? Jaa a… ehkä tarvitaan vielä todistusaineistoa.

Edelleen mua mietityttää osavuosikatsauksessa ja muualla kovasti nostetut AI-sertifikaatit sekä se pieni palkinto. Ne tuntuivat enemmän markkinoinnilta kuin sijoittajaa kiinnostavilta konkreettisilta asioilta, joiden avulla Siili olisi tässä asiassa eturintamassa. Nyt kaikki puhuu AI:sta mikroaaltouunienkin osalta varmaan.

Jos yhtiöllä olisi eri lystit näkymät, niin niistä ajureista voisi kertoa , onko niitä, kun pitää markkinoida tuota AI:tä.

Siilillä saattanee olla sellaista negatiivistä kierrettä, kun johtokin vaihtuu - jos “autopuolen” kautta ei lähde rulamaan ja jos kansainvälistymisen kautta realisoidaan riskit eikä mahdollisuudet, niin tämä voi olla kallis.:grin:

Tämä oli tällaista hyzonistin mutuilua, joka kontraisi itseään, jos kehtaisi.:smiling_face_with_tear:

10 tykkäystä

Markkina veti viime vuonna maton alta IT-palvelusektorilta ja myös Siili Solutions joutui sopeuttamaan toimintaansa muuttuneeseen kysyntäympäristöön, jossa yhtiöt ovat joutuneet paikoitellen kilpailemaan hinnalla. Epävarma markkina pitää edelleen varovaisena, mutta yhtiöllä on hyvät lähtökohdat palata kannattavan kasvun trendille, jossa se oli vielä ennen muuttunutta markinaympäristöä. Kysyin tänään videolla @Joni_Gronqvist:lta miltä karhu- ja härkäskenaariot voisivat näyttää Siilin kohdalla ja miten nämä peilautuvat yhtiön omiin tavotteisiinsa. :bear: :ox:

5 tykkäystä