Sijoitusvirheet

Nyt varmaan suurin virhe on kun lähtenyt aivan liian suurella (aikalailla ath) hinnalla ja lukematta lähes mitään koko yhtiöstä tai spaceista on DCRB:hen sopuliksi mukaan. Nyt ei raaski myydä isoilla miinuksilla pois vaan seurata mitä tulee tapahtumaan ja päivä toisensa jälkeen tälläkin hinta vaan tippuu.

4 tykkäystä

Onhan tuo kieltämättä sijoitusvirhe, mutta ei virhettä tule määritellä seurauksen mukaan vaan itse tapahtuman.

5 tykkäystä

Ensimmäinen postaus inderesiin! Kerrataas nyt omatkin virheet niin saa vähän taakkaa kevennettyä:

  • viime vuonna finnairin osakeannin aikaan hölmöily, ensin nopeet voitot vain päivänsisäisestä kaupasta ja tämän sumentamana täytyi ostaa nousevaan kurssiin vielä kalliimmalla takaisin kun ajatus oli että raketti muuten karkaa. Yhtä nopeasti tultiin alas kuin oli noustukkin ja takkiin tuli vähän enemmän kuin aikaisempi voitto.

  • koronadipistä ostettujen lappujen liian nopea myynti loppukesästä.

  • alkuviikon pari nousupäivää sumensi taas ajattelun että ei nää kurssit tästä voi paljon enää laskea ja piti sijoitussuunnitelmasta poiketen ostaa vielä teknolappuja jotka nyt rumasti miinuksella. Ei vaan opi.

-Jonkun verran (ei riittävästi) olin perehtynyt nordnetin viputuotteisiin ja eilen ensimmäiset unlimited turbot ostoon ajatuksena ottaa markkinanäkemystä FED:in yöllisestä korkopuheiden suunnasta ja longina mentiin. Nämä laput jäivät arvottomina käteen yön jälkeen… Onneksi summat pieniä (olisi voinut olla vielä pienenpiä kyllä), mutta ehkä on näitä vielä syytä opetella ennen seuraavaa “kokeilua”.

11 tykkäystä

Mikä tää DCRB bear oikein on. Merge tapahtuu vasta H2 ja vasta loppuvuonna ylipäätään nähdään mikä arvo tulee olemaan. Se missä kurssi nyt seikkailee on täysin epärelevanttia - toki sitä olisi saanut nyt halvemmalla. Tietty jos tavoite oli pikavoitot parissa viikossa niin sitten ymmärrän.

10 tykkäystä

Omat suurimmat virheet tuli tehtyä tammikuussa, kun poikkesin suunnitelmasta ja siirryin hypelappuihin. Myin salkun kivijalkoja ja rahat siirsin hypeen. Oikeastaan onnistuinkin kasvattamaan nämä sijoitukset lähes 100%:sti mutta pitäisi osata myös luopua ajoissa, johon en siis kyennyt. Samaan aikaan toki nämä myydyt kivijalka osakkeet nousivat reippaasti.

Oppirahojahan nämä ovat, mutta kyllä reilun puolen vuoden palkkatyöstä saatavien rahojen missaaminen vuoden ensimmäinen kuukauden aikana harmittaa. Toki olisin voinut menettää enemmänkin hypen kanssa leikkiessä.

26 tykkäystä

Ihmettelin, että minkä takia kuukausisäästöt meni hyvin pienillä summilla läpi.

Noh, eilenhän tuli tyhjennettyä Nordnetin AOT:n saldo ja siirrettyä halvemmalle välittäjälle :man_facepalming:

1 tykkäys

Teslan ensimmäisestä dipistä onnistuin tekemään pientä (toteutumatonta) voittoa bearilla. Holdasin kuitenkin liian pitkään enkä suostunut myymään enää ±0-tasolla. Lopulta hermot petti reboundissa ja myin prosentuaalisesti isolla tappiolla.

Muutama päivä myöhemmin dippasi taas. Tällä kertaa edellistä kerrasta viisastuneena ostinkin sitten bullia, odottaen jälleen reboundia. Matka jatkui alaspäin, mutta kyllähän se sieltä viikon alussa sitten palasi, ja pienen hetken oltiin jopa inanen plussalla. En myynyt, ja nyt ollaan taas kymmeniä prosentteja miinuksella bullin kanssa. Enää en tiedä että otanko taas tappiot ulos, vai katsonko kuinka alas päästään.

En tiedä harmittaako enemmän se, että hermot petti ensimmäisen bearin kanssa (joka olisi nyt huomattavasti voitolla) vai se, että menin vielä uudestaan kokeilemaan onneani ja menetin lisää rahaa. Euromääräisten tappioiden lisäksi tullut ahdistunutta kurssien seuraamista ja pahimmillaan menetettyjä yöunia. Ei kyllä sovi sertifikaatit omalle riskinsietokyvylle lainkaan, tuli opittua ainakin se.

Toisena harmituksen aiheena innostuin lisäämään salkkuun pitkästä aikaa paria teknologiaosaketta (DCRB etuneneässä) juuri pari päivää ennen sukelluksen alkua. Nämä eivät kuitenkaan harmita aivan yhtä paljon, koska usko firmoihin on edelleen olemassa. Vielä lisäepäonnena ruuvasin juuri helmikuussa ETF-ohjelmaa tutusta ja turvallisesta SP500:sta hype-cleanenery-lappusiin, jotka muun mukana tulleet nyt monttuun.

10 tykkäystä

Yksi merkittävä taito oppia, jonka suurin osa tietää periaatteelisella tasolla, muttei sovella käytäntöön on - myyntien (tai ostojen) tekeminen pätkissä ja hyväksyä ettei tiedä parasta irtautumishetkeä. Kokemukseni perusteella tuolla on kuitenkin yleensä parempi lopputulos kokonaisuuden kannalta. Itsellä kesti toistakymmentä vuotta alkaa koko ajan tietämäni asian soveltaminen käytäntöön.

20 tykkäystä

Osto nyt on teoriassa helppo. Mutta kuinkas myynti? Koska/miksi myydä voittavaa hevosta ja mistä tietää, koska voittokulku loppuu? Stop lossiakin olen joskus käyttänyt, mutta ei sekään pienivaihtoisten osakkeiden tai suurten muutosten aikana toimi, kun pudotukset on nopeita.

2 tykkäystä

Katselin myös tätä Foorumihypeä, sillointällöin lähtenyt itsekin mukaan.

Nyt luulin olevani viisaampi ja kun kurssi dippasi niin ostin ensin @13.4 sitten tuplaus @12.19 ja tuplaus @10.5… saas nähdä…

2 tykkäystä

Kyllä itse ainakin juustohöylää lähden käyttämään jos arvostus lähtee ihan totaalisesti laukalle vaikka huippuyhtiöstä kyse olisikin. Tällöin saa molemmat hyödyt mielestäni että myy korkealla arvostuksella vähän ja kerää käteispossaa muuta ostopaikkaa varten sekä jättää itselleen sen vaihtoehdon että se yhtiö vetääkin jonkun kanin hatusta ja painaa sen ylivenyneen arvostuksen kiinni ja mahdollisesti ylikin tulevien vuosien aikana.

13 tykkäystä

Tuo varmaan riippuu omistusten määrästä ja salkun koosta? Jollain tonnin omistuksella kun höylää, niin liian paljon katoaa kaupankäyntikuluihin.

Periaatteen ymmärrän kyllä ja tuota olisi pitänyt soveltaa itsekin Lohilon kanssa, joka otti parissa viikossa 70% nousuhuuman.

2 tykkäystä

Toki vaikuttaa ja pitää huomioida kaupankäyntikulut tietysti yhtälössä tuoton kannalta, mutta lähtökohtaisesti jos esim. nordnetissä on se 9e kulu jos käy harvemmin kauppaa niin mielestäni tuo 900e on aika minimiostos kerralla että pysyy kulut tuossa prosentissa. Jos rupeaa ostelemaan jollain parilla sadalla 9e kuluilla niin siinä on jo tuotossa aika hyvä kurominen että pääsee edes omilleen…

Itsekin kulujen osuutta painottanut, mutta nyt kun oikeasti alkaa olla tuotot sitä 60-70% joissain lapuissa nousun syytä enempiä ymmärtämättä, niin ei yksi 9e paina jos vähän haluaa keventää tiedostamaansa riskiä :sweat_smile: Ostot olleet kuluiltaan mietittyjä ja kevennysmyyntejä huomattavasti isompia.

5 tykkäystä

Juu ehdottomasti. Sitä vain hain takaa, ettö jos ostat vaikka 700€ ja osake keulii yhtäkkiä 50%, ei siinä vieläkään ole oikein mitä höyläillä.

Sitten se toinen puoli summista riippumatta. Aina kun höyläät, tulee verottaja joka höylää myös sen 30%. Eli sen uuden kohteen pitäisi tuottaa minimissään 30%+kaupankäyntikulut molempiin suuntiin, että tuossa jäisi voitolle. Toki kolikon toisena puolena on se, että sitä voittoa jää aidosti käteen eikä se katoa savuna ilmaan.

Ehkä vakaammilla osakkeilla hold ja spekulatiivisemmilla sitten sitä höyläilyä? :thinking:

4 tykkäystä

Riippuu välittäjästä ja salkusta. Esim. Nordea ja ost. 1% kuluilla alle 500€ Kauppa, voit myydä vaikka osake kerrallaan pois ja kulut ei kuitenkaan syö liikaa tuottoa. Kun tekee vielä ostilla ja euromäärissä, niin veivaaminen on suht edullista.

Jotta ei karata liikaa off topic, niin tuolla saa myös helposti virheitä aikaan, kun fomottaa jotain hypeä ostille, joka muuten kivasti plussalla. Tappioita ei saa vähennettyä verotuksessa, eli tappiomyynnot syö sitten kunnolla.

7 tykkäystä

Aloitin sijoittamisen marraskuussa ja onnistuin löytämään muutaman hyvän kohteen pitkälti Inderesistä saamillani vinkeillä. Tammikuussa tuottoprosentti oli +60% ja ajattelin, että tämähän on helppoa! No suht hyvin olisi mennytkin, jos olisin pysynyt alkuperäisessä suunnitelmassa mutta sitten haksahdin yrittämään kurssiraketin kyytiin. Onnistuin ostamaan parikin hypelappua juuri sieltä huipulta ja sitten alkoikin rytistä. Tuntuu, että jotkut sijoittajat osaavat ostaa juuri ennen raketointia ja myydä huipulta. Vai kuvittelenko vain? Myydäänkö niitä kristallipalloja jossain?

20 tykkäystä

Indereksen kaltaisessa foorumissa kun kirjoittajia on useita, niin aina joku yksilö onnistuu ostamaan ennen raketointia. Myöskin aina joku onnistuu myymään huipulla. Se on pieni foorumiharha että useat onnistuisivat siinä toistuvasti täydellisesti. Toki joku yksilö voi tehdä käsittämättömän määrän tutkimustyötä ja onnistua monta kertaa putkeen/“jatkuvasti” ajoituksessa mutta tällaiset on harvassa. Moni onnistuu aina joskus ja niistä sitten helpommin kirjoitellaankin kuin epäonnistuneista kaupoista.

23 tykkäystä

Varmasti näitä harvinaisia messiaita löytyykin sijoitusmaailmasta, mutta oletettavasti he puhuvat vain onnistumisista julkisesti, eli kaikki ne muut päin peetä menneet kaupat osakkeiden kans jätetään kertomatta.
Internet :raised_hands:

Ja täytyy toki mainita reilun kolmen vuoden takaa Ethernium xbte:n kanssa tehdyt peliliikkeet, ostin päivälleen!!! huipulla kyseistä tuotetta Nordnetistä, koska nousua oli jatkunut jo pitkään ja olin haltioissani kryptoista, ja ajattelin, että kai se nyt tälleen tulee jatkumaanki.
Mitästä *askaa :grin:. Vähän ajan kuluttua saldona -80pinnaa. Meni kyllä aloittelijan nahan alle ja pahasti.
Tämä oli näin jälkeenpäin ajateltuna opettavainen tapahtuma.

15 tykkäystä

Voidaanko tämä tulkita siis niin, että OSTille kannattaa mielummin ostaa turvallisia suorittajia eikä hypeä? Ja hajauttaa enemmän kuin AOTittajan koska tappioissa ei saa “veroetua”?
Aloittelijana kun en tästä touhusta mitään ymmärrä pl. sen että rahaa pitää olla panostettuna, hajautettuna ja mahdollisimman kauan aikaa.
OST avattu Nordeaan ja sinne olen “lotolla” pommittanut Helsingin pörssin suositeltuja yrityksiä.