Solwers - Kasvua yrityskaupoilla

Petrin kommentit Solwersin Q4:sta. Ei taida olla helppo ennustettava, kun datapisteet on aika vähissä yrityksen puolelta :thinking:

2 tykkäystä

Tämmöinen palveluyhtiö on perusbisneksen osalta ihan kohtuullisen ennustettava, koska kulurakenne on isossa kuvassa suhteellisen vakaa ja kehittyy liikevaihdon mukana. Vaikka tässä ei ole liikevaihdon auki purkamiseen juuri elementtejä, niin loppumarkkinakin on jokseenkin vakaa, mikä helpottaa myös ennustettavuutta.

Se mikä Solwersin kohdalla kuitenkin tekee analyytikon työstä vaikeampaa on yritysostot. Tämä tietysti koskee kaikkia yrityskauppoja tekeviä yhtiöitä. Niitä kun tulee tasaiseen tahtiin, häviää lukujen vertailukelpoisuus historiaan. Lisäksi niistä ostokohteista ei aina välttämättä saa hyvin historiallisia lukuja ja yritysostojen mallintamisessa pitää tehdä jonkin verran enemmän kaikki oletuksia. Se on kyllä näin omasta näkökulmasta tervetullutta, että Solwers rupee julkaisemaan myös Q1 ja Q3 rapsoja tänä vuonna, joskin liiketoimintakatsauksina eli vielä ei ole tiedossa, kuinka laajaa se raportointi tulee olemaan.

7 tykkäystä

Solwers Oyj: Solwersin tilinpäätöstiedotteen 2023 julkaisu viivästyy - Inderes Solwersin tilinpäätöstiedote siirtyikin vajaalla parilla viikolla, joten katsotaan vasta 11.3. mitä sieltä löytyy.

Tiedote ei avannut tarkemmin syytä myöhästymiselle, mutta tutkitaan sitäkin sitten, kun rapsa on valmis.

2 tykkäystä

Tuli juuri täydennystiedote:

Syynä on, että tilinpäätöstiedotteen valmistuminen viivästyy johtuen vuoden 2023 oman pääoman muutoksen täsmäytyslaskelmassa havaitusta poikkeamasta.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b37e037c6fdf1e6655c8018446b6aae86&lang=fi&src=listed

5 tykkäystä

Tulos saatiin vihdoin ulos ja onneksi mentiin heittämällä yli inden ennusteista, niin liikevaihdon kuin liikevoitonkin osalta. Epsiä kertyi tuplat inden ennusteeseen nähden. Tälle vuodelle odotetaan paranevaa ympäristöä, inderes odotti vuodelle 2024 heikompaa tulosta kuin 2023, niin tässäkin lienee nousupaineita.

3 tykkäystä

Tässä pikainen ensipuraisu rapsasta taulukon muodossa:

Äkkiseltään näyttäisi, että orgaaninen kasvu oli odotuksia paremmalla tasolla ja veti liikevaihdon yli ennusteen. Tämä myös valui operatiiviseen tulokseen ja alariveille rahoituskulut ja verot oli vähän odotuksia pienemmät, joten eps-tasolla ylitys oli varsin messevä. Voitonjaossa säästellään suhteessa meidän odotuksiin nähden, mutta pääoman allokoinnissa on muita prioriteettejä, joten tämä ei ole erityisen yllättävää.

E: Webari katsottavissa klo 13 täällä Solwers Q4'23 ma 11.3. klo 13:00 - Inderes

12 tykkäystä

Petri haastatteli toimitusjohtaja Stefan Nyströmiä :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:11 H2
00:36 Orgaaninen kasvu
01:25 Yritysostot
03:22 Tilauskanta
04:58 Kannattavuus

Tässä olisi tuore yhtiöraportti Solwersista.:slightly_smiling_face:

Solwersin H2’23-luvut olivat odotuksiamme paremmat orgaanisen kasvun ja tuloksen osalta. Emme ole kuitenkaan tehneet lähivuosien ennusteisiimme olennaisia muutoksia raportin jälkeen. Näkemyksemme mukaan osakkeen tuotto-odotuksen ajurina toimii ylikapitalisoituneen taseen varojen allokointi epäorgaaniseen kasvuun yhtiön strategian mukaisesti.

image


EDIT:

Tässä om vielä kommentit.

2 tykkäystä

Tässä on Petrin kommentit siitä, miten Solwers selvittää pörssin päälistalle siirtymistä.

Mahdollisella päälistalle siirtymisellä yhtiö tavoittelee tunnettuuden ja muun muassa likviditeetin parantamista. Arvioimme päälistalle siirtymisen olevan Solwersille suhteellisen suoraviivainen prosessi ja sen toteutuvan kuluvan vuoden aikana.

4 tykkäystä

Toimitusjohtaja Stefan Nyströmin katsaus eilisestä yhtiökokouksesta. :movie_camera:

4 tykkäystä

Tässä olisi Petriltä kaikille avoin laaja rapsa tai… ainahan laajat rapsat ovat kaikille avoimia.

Solwers on asiantuntijapalveluyhtiöiden muodostama konserni, joka pyrkii luomaan arvoa sekä asiantuntijayhtiöiden operatiivisten liiketoimintojen avulla että konsolidoimalla toimialaa yritysostoilla. Taseen huomattavat likvidit varat mahdollistavat yhtiölle kasvustrategiansa toteuttamisen, minkä onnistuminen tulee myös arviomme mukaan ohjaamaan sijoittajan tuotto-odotusta.

image


EDIT:

Tässä on vielä kommentit.

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen raportti :thinking:

3,7 € kurssilla 5,0 € tavoitehinta. 5,0 / 3,7 antaa 35 % nousuvaran mutta suositus on lisää :man_shrugging:

Osinkoja ei ole tulossa ja orgaaninen kasvukin hyvin vaimeaa. Mutta hieno sijoitusmahdollisuus, kun kertoimissa on nousuvaraa!

kuva

Pari vuotta kun malttaa odottaa, niin kertoimet alkaa olla samalla tasolla kuin suurimman osan Helsingin pörssin muista yhtiöistä on jo nyt (ei kauhesti tarvitse vertailla, että Nesteet, Nordeat, Nokiat, F-Securet, Taalerit, Fortumit jne ovat jo halvempia)

3 tykkäystä

Suositus on osta, mutta oli Gossella ilmeisesti ollut illalla silmät ristissä raporttia viimeistellessä, ja pääsi lipsahtamaan aluksi väärä suositus :wink: Kannattaa @Sijoittaja-alokas poistaa tuo kuva virheellisestä versiosta, joka on korjattu jo aamusta.

image

11 tykkäystä

Poistin heti tägäyksen jälkeen. :slight_smile:


@Antti_Jarvenpaa ja @Petri_Gostowski juttelivat yhtiöstä laajan rapsan tiimoilta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:11 Uusi laaja raportti
00:21 Solwersin liiketoimintamalli
02:17 Operatiivinen tehokkuus
03:38 Projektivetoisuus ja suhdanneherkkyys
05:40 Maantieteellinen laajentuminen
06:30 Kasvu- ja kannattavuusajurit
09:27 Yritysostovetoinen kasvumalli
13:22 Yritysostostrategian arviointi
18:18 Vahva tase antaa liikkumavaraa
19:50 Markkina ei anna kasvustrategialle arvoa

7 tykkäystä

Tässä on Petrin kommentit, kun yhtiö julkistaa Q1-liiketoimintakatsauksensa tämän viikon perjantaina.

Solwers julkistaa Q1-liiketoimintakatsauksen tämän viikon perjantaina. Yhtiö raportoi nyt ensimmäisen kvartaalikatsauksen, sillä aikaisemmin yhtiö raportoi ainoastaan puolivuosittain. Neljänneksille ei ole julkaistu vertailutietoja, mitä kautta kausivaihtelun arviointi aiheuttaa ennustamiseen haasteita ja kasvattaa myös ennusteriskiä. Operatiivisen kehityksen lisäksi seuraamme raportoinnin yhteydessä kommentteja markkinan ja lisäksi yhtiöiden tilauskantojen kehityksestä.

4 tykkäystä

Selkeästi Petrin odotusten yli :green_circle:
Kasvua tuli hyvin yrityskauppojen kautta. :green_circle:
Kannattavuus-% alle viime vuoden pääsiäisen ja hiljaisen alkuvuoden takia. :yellow_circle:

Markkinan piristymistä havaittu jo maaliskuussa ja Ruotsissa parempaa kuin Suomessa :eyes:

Liikevaihdon kasvua vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Avainluvut

Solwers konserni Q1/2024 Q1/2023
Tuhat EUR

Liikevaihto 19 221 16 210
Liikevaihdon kasvu-% 18,6 % 4,3 %

EBITDA 1 785 2 171
EBITDA-% 9,3 % 13,4 %

EBITA 1 531 1 937
EBITA-% 8,0 % 12,0 %

EBIT 906 1 418
EBIT-% 4,7 % 8,7 %

Henkilöstö, keskiarvo 704 589
Henkilöstö, Q1 lopussa 698 595

Omavaraisuusaste, % 44,8 % 47,5 %

Ennusteet 16,0M€, toteuma 19,2M€
EBITA 1,3M€ (8,2%) vs 1,5M€ (8,2%)

Katsausta avattu KL:ssä hieman lisääkin

4 tykkäystä

Hyvin tiivistetty - tässä vielä aamun ensikommentit Solwers Q1’24-pikakommentti: Kausiluonteisuus odotuksiamme vähäisempää - Inderes

Viimeistään maanantaina on sitten tarjolla tuoretta yhtiörapsaa

6 tykkäystä

Petri on ollut reipas poika ja tänään sunnuntaina on viimeistellyt tuoreen yhtiöraportin Solwersista. :slight_smile: :gem:

Solwersin perjantaina julkaiseman Q1-liiketoimintakatsauksen operatiiviset rivit ylittivät ennusteemme tuntuvasti. Arvioimme kuitenkin pääasiallisen ajurin olleen ennakoimaamme selvästi maltillisempi kausiluonteisuus ensimmäisellä neljänneksellä. Kokonaisuutena kysyntätilanne vaikuttaa kehittyneen pitkälti odotuksiemme mukaisesti ja tätä heijastellen emme ole tehneet ennustemuutoksia. Siten toistamme 5,0 euron tavoitehintamme ja Osta-suosituksemme. Hiljattain julkaisemamme ja edelleen ajankohtainen laaja raportti Solwersista on vapaasti luettavissa tästä linkistä.

5 tykkäystä

Ansioitunutta historiaa mukaan Solwersin tulevaisuuden matkaan :cowboy_hat_face:

Solwers Oyj: Siren Arkkitehdit liittyy Solwersiin

Solwers Oyj, Lehdistötiedote 4.7.2024 klo 14.00

Solwers vahvistaa konserniaan arkkitehtuuriosaamisella. Konsernin tytäryhtiö Arkkitehtitoimisto Davidsson Tarkela Oy on on tänään allekirjoittanut sopimuksen historialtaan Suomen vanhimman arkkitehtitoimiston, Siren Arkkitehdit Oy:n koko osakekannan ostamiseksi. Siren Arkkitehtien liikevaihto tilikaudella 1.3.2023-29.2.2024 oli 1,75 miljoonaa euroa (1,74) oikaistun liikevoittomarginaalin ollessa 13,5 % (14,4 %). Yhtiö työllistää yhteensä 18 osaajaa ja se raportoidaan osana Solwers-konsernia 1.7.2024 alkaen.

Osakekauppa ei aiheuta muutoksia Siren Arkkitehtien toimintaan, vaan työ jatkuu toistaiseksi entiseen malliin itsenäisenä yksikkönä Jukka Sirenin johdolla.

Siren Arkkitehtien historia juontaa juurensa vuoteen 1925, jolloin J.S. Sirén voitti Eduskuntatalon suunnittelukilpailun. Vuosikymmenten aikana yritys on suunnitellut tunnettuja maamerkkeä niin Suomessa kuin maailmallakin, mukaan lukien Graniittitalon ja Ympyrätalon ja Helsingissä, Lahden konserttitalon ja Baghdadin kongressikeskuksen Irakissa. Suunnittelureferenssesistä löytyy lukuisia asuin- ja toimistorakennuksia, oppilaitoksia, liikuntarakennuksia, peruskorjauksia ja asemakaavoituksia.

“Olemme iloisia saadessamme konserniin lisää vahvaa arvokiinteistöjen ja vaativien uudiskohteiden suunnitteluosaamista merkittävillä referensseillä”, toteaa Leif Sebbas, Solwers Oyj:n hallituksen puheenjohtaja.

Osa maksusta tuttuun tapaan omilla osakkeilla ja tässä tapauksessa 9kk myyntirajoitteella.

7 tykkäystä

Tässä on Tommin ja Paulin kommentit Solwersin pikkuisesta yritysostosta. :slight_smile:

Suhtaudumme pieneen yritysjärjestelyyn lähtökohtaisesti positiivisesti, sillä ostokohde vaikuttaa laadukkaalta ja pidämme Solwersin tuhtien kassavarojen sijoittamista yhtiön strategian mukaisiin yritysostoihin myös pääoman käytön tehokkuuden kannalta järkevänä. Kauppahintaa ei julkistettu, mutta luotamme sen olleen maltillinen Solwersin strategian ja aiempien yritysostojen valossa. Tulemme huomioimaan yritysoston ennusteissamme seuraavan yhtiöraportin yhteydessä, mutta pienen yritysjärjestelyn vaikutus konsernin liikevaihtoon ja liikevoittoon jää muutamaan prosenttiin.

1 tykkäys