Osakesijoittaminen

Spinnova - Suomalaista ihmekuitua listautumassa

selkeän lyhyt ja napakka arvio kiitos. Onko tuotetta tai testituloksia saatavilla ? Itse katsoin kuvausta kuidun tuotannosta ja tuli mieleen että miten kuidun vedenkestävyys… farkkuja on helppo pestä kymmeniä kertoja koska on pitkää puuvillaa mutta miten tässä jos kuitu muodostuu pikkuhipuista, onko hajua miten kuitu / lanka kestää?

Niin oen nyt päättänyt. Antiin en osallistu. Syy on sama kuin viimeaikaisten Netumin ja Meruksen osalta ja tulee käymään myös Puuilon kanssa. Liian hapokasta - siis meno markkinoilla noin yleensä. Kaikki mainitut yhtiöt ovat erinomaisen mielenkiintoisia sijoituskohteita. Etukäteen vaan arvio on että tässä tilanteessa kaikkien osalta kysyntä on niin valtavaa, että listautumisessa ei tuulipuvun taskuun jää kuin muutama hikinen lappu. Näin on käynyt jo mainuttujen aiempien listautujien osalta ja näin tulee käymään myös Spinnovassa ja Puuilossa. Eli ei maksa vaivaa.

Sen sijaan kaikki mainitut yhtiöt laitan huolellisesti tarkkailusalkkuun odottelemaan josko markkina tästä rauhoittuisi ja edes jonkun tai joidenkin yhtiöiden osalta saataisiin kunnon korjausliike alaspäin, Dipistä voisi alkaa keräämään positiota. Jos ei… niin sitten leuka pystyssä kohti uusia pettymyksiä.

11 tykkäystä

Olen hyvin pitkälti samaa mieltä. Nämä markkinat käyvät nyt niin kuumina että ei maksa vaivaa makuuttaa rahoja annissa kun sieltä lappuja kuitenkin irtoaa vain pieni osa merkitystä määrästä.

Tämän Spinnovan laitan kyllä tarkkaan seurantaan ja ostan sitten myöhemmin, jahka osakkeen hinta on kohtuullinen. Kyseessä on projekti jota ehdottomasti haluan kannattaa. Olen jo 90-luvulta saakka ollut sitä mieltä että puuvillanviljely on ympäristölle niin suuri rasite että sille on löydettävä ekologisempi vaihtoehto.

4 tykkäystä

Kuinka moni on katsonut työntekijöiden määrän? Reilu vuosi sitten heitä oli 18 nyt jo sentään 50, miksi ? Sitä ei kerrota. Jokaisen työntekijän arvo on n. 8 miljoonaa???. Hmmm.

Luuletteko, että tehtaan käyttöönotto onnistuu ongelmitta.

En voi olla vertaamatta pieneen lääkeyhtiöön, jolla on pikkupatentteja ja tavoitteet korkealla. Tavoitteet ja kasvuluvut ovat kovat, mutta ne on helppo “tehdä”. Strategiaan en edes tutustunut, miten tavoitteisiin päästään?

Toisaalta jostainhan se gore-tex kangaskin /kuidut luotiin. Keskuspankit meillä ja rapakon toisella puolella ovat painaneet niin paljon akuankka rahaa, että sitä riittää nyt kaikille ahneille.

Osallistun antiin, ihan mielenkiinnosta ja jotain aitoa tässä on! Mutta ei pidä olla sokea, vaan kriittinen. Toki jokainen saa tehdä omilla rahoillaan mitä haluaa.

2 tykkäystä

Ei ehkä kannata osallistua jos omaa miljoonasalkun. Meille tavallisille kuolevaisille “varmat” annit ovat oikein tuottoisia tapa tehdä rahaa. Meniköhän tämänkin annin klikkaamiseen minuutti aikaa. Odotusarvo minimerkinnällä voisi olla luokkaa 100 euron voitto. Myymiseen menee ehkä toinen minuutti. Siitä laskettuna tuntipalkka on 3000 euron luokkaa.

20 tykkäystä

En kanssa ymmärrä, että onko täällä miljonäärejä pelkästään, jos ei muka maksa vaivaa näihin osallistua. Nytkin Netumista sai heti 150€ voiton ja Merusta pari päivää pidempään pitänyt yli 200€ voiton. Rahatkin palautuivat lähes samantien tilille ylimerkintäilmoituksen jälkeen.

Uusista anneista Spinnovassa ja Puuilossa on aivan samat ennusmerkit. Muista en menisi takuuseen.

15 tykkäystä

Näin miljonäärinä näen silti vaivan arvoiseksi osallistua. Minimimerkinnän sijaan voi tehdä isomman merkinnän jolloin myös pikavoiton määrä yleensä nousee. Meruksen kanssa tein noin 700 euroa voittoa parin minuutin näpyttelyllä.

34 tykkäystä

Ehkä on kyse myös siitä, että “varmat annit” ovat aika uusi ilmiö, ja todennäköisesti myös ohi menevä sellainen. Jos on ollut tapana lähestyä anteja sijoituskeissin kulmasta, eikä myydä osakkeita hilujen perässä heti ekana mahdollisena päivänä perehtymättä ja sitoutumatta liiketoimintaan ja omistamiseen syvemmin, niin nämä “varmat annit” eivät ole niin kiinnostavia.

Sijoittajalle ei ole ihan muutaman minuutin homma perehtyä yhtiöön ja tehdä sijoituspäätös. Nordnetin klikkaukset eivät ole varmaankaan tässä se oleellisin homma.

Mutta toki hyvää tuottoa näin nousukaudella nämä pikavoitotkin ovat, vaikkei pikavoitoissa ehkä varsinaisesti sijoittamisesta olekaan kyse.

16 tykkäystä

Olisi joskus mielenkiintoista nähdä, kuinka annin suosioon vaikuttaisi se, että osakkeiden kaupankäynti alkaisi vasta 2kk annin jälkeen. Spinnovan kaltaiselle kehittyvälle startup-henkiselle yritykselle se olisi jopa luontevaa (ku ei niitä startup-sijoituksia yleensä pääse heti viikon päästä myymään).

Tuollainen järjestely karsisi annin osallistujista varmasti monia spekulantteja/momentum-sijoittajia.

10 tykkäystä

En tiedä teistä muista, mutta itselleni riitti tämä perusteeksi (hieman spekulatiivisessakin mielessä) merkata lappuja.

Saksalaisbrändiyhtiö Adidas kertoi sijoituksestaan tänään. Yhtiöt ovat tehneet tuotekehitykseen liittyvää yhteistyötä. Tiedotteen mukaan Adidaksen sitoumus osoittaa, että se haluaa varmistaa itselleen merkittävän osan Spinnovan tulevista materiaalivolyymeista.

Visio: rahoitetaan omaa toimittajaa ja ostetaan lopulta osaksi addun imperiumia, jotta varmistetaan raaka-aineen saatavuus. (Jos raaka-aineen tuotantokapa näyttää epävakaalta).

Adidaksellahan on joku lenkkarimalli, ainakin protona, joka luodaan uudelleen tuotteeksi hyödyntämällä tuotteen omia raaka-aineita.

En tiedä, onko Spinnovalla tähän tarjota lisäarvoa addulle, mutta kertoo narratiivista ison brändin haluavan aidosti kierrätysmateriaaleihin siirtymistä isossa mittakaavassa.

6 tykkäystä

Oma näkemykseni on että kierrätys/viherhypeä rahastetaan rasvaisella valuaatiolla. Potentiaalia tietenkin on, mutta riski / tuottosuhdetta on poikkeuksellisen vaikea arvioida. Voi raketoida, voi kuukahtaa vuosiksi mörnimään kun ei tule valmista tuotekehityksessä. Ei voi tietää.

9 tykkäystä

Onko kellään käsitystä miltä tuo Spinnovan materiaali näyttää tai tuntuu? Onko joku päässyt hypistelemään sitä? Näyttää tosiaan ainakin olevan käytetty sekoitettuna johonkin toiseen.

2 tykkäystä

Markkinointiesitteessä oli, että puuvillaa vastaavat ominaisuudet. Myöhemmin mainittu kuidun lujuus, venymä ja imukykyisyys vertautuu vaihtoehtoisiin kuituihin, mutta luonnollinen kosketustuntuma iholla (puuvilla?) saa huippuarviot käyttäjätestissä. Vastaavaa kuitua ei ole markkinoilla, kilpailijat jäävät tuossa taakse. Ja toisaalta markkinaan mahtuu, esim puuvilla vs pellava.

Minä myös sijoitin tähän annista. Yksi syy on eettisyyden lisäksi tuo mielenkiintoinen liiketoimintamalli, jossa useita tulovirtoja: teknologiamyynnin tuomat tuotot, teknon lisenssimaksut, (myöhemmin ehkä huoltotoimintaa?), osuus yhteisyritysten kuitumyynnin tuotoista, kangasmyynti.

Edit: typo

11 tykkäystä

Avatkoon vähän, miksi viherpesua tai ratsastusta eettisyydellä?

1 tykkäys

Suoraan firman sivuilta;

CLEANEST PROCESS. LEAST WATER USE. MOST CLIMATE POSITIVE. DISRUPTIVELY CIRCULAR. THE MOST SUSTAINABLE NATURAL FIBRE IN THE WORLD

Valitettavasti tosielämässä sellaiset pikkujutut kuten hinta yleensä kuitenkin ajavat raaka-aineiden käyttöä. Myönnän etten tiedä tämän ihmemateriaalin hintaa, mutta teen valistuneen arvauksen että se ei ole kilpailukykyinen ilman “save the planet”-ekolisää koska hinta-argumenttia ei sivuilla tuoda esiin.

Ja siis selvyydeksi, on hienoa jos joku keksii uusia materiaaleja jotka disruptoivat markkinoita, mutta niiden pitää pärjätä kilpailussa tai ne jäävät väkisin kuriositeeteiksi, tavaraksi joka nähdään niche-tuotteissa mutta jotka eivät oikeasti muuta maailmaa mihinkään.

Ehkä tällaisestakin saa tehtyä silti bisnestä. Silti hieman epäilyttää…

4 tykkäystä

Tuotantonnon helppo ja nopea skaalautuvuus todistettu riittävällä tasolla pilot plantissä. Se on etu, mitä ei perinteiseltä puolelta myöskään löydy, vai? Arvelen, että hinta laskee, kun materiaalia on laajemmin saatavilla. Siihen tosin menee muutama vuosi noin alkuunsa. Strategiassa mainittu nyt vaateteollisuudesta ja sieltä premium-brändit että h&m ja vastaavat, joten laajalla ajetaan heti alkuunsa.

Termin viherpesu ymmärrän itse kuten esim wikipedia. Eli sanahelinää, jolla ei ole katetta, kun markkinointihömppä on raaputettu pinnalta. Sellaista en tässä nyt tunnista. Sellu ollut koemateriaali ja toki itse sellun teossa käytetään kemikaaleja, vettä, energiaa, yms (huom kuitenkin sellun keiton suljettu kierto), ja nyt siirtyvät kierrätettyyn nahkaan, olki mainittu ja teollisuuden muut jätevirrat, ml ruokateollisuus. Perunankuorista huippumuotia?

6 tykkäystä

Puhuin viherhypestä, en viherpesusta.

Viherhype ei välttämättä ole mitenkään jekutusta, mutta arvostusta / firman näkymiä hypetetään tämän “megatrendin” kyydissä vähän kuin luottaen siihen että kun ollaan niin vihreitä ja hipstereitä niin ketään ei kiinnosta sellaiset pikkujutut kuten “hinta” ja “voiton tekeminen” kun ne on silleen toissijaisia kun pelastamme planeettaa.

Valitettavasti viherrys ei tuota EPS:ää itsessään.

10 tykkäystä

Aivan, sorry, kierot silmät. :face_with_monocle:

Kyllä, nähtäväksi jää miten hinnoittelevat tämän ja mitä kuluttaja sanoo tai suostuu loppukädessä maksamaan. Tätä lievittää vähän se, että on myös halpisliikkeiden kanssa heti yhteistyötä. Niissä rätit ja lumput tuskin kauhean paljon voi enempää maksaa.

4 tykkäystä

Taloustaidossa Karon ajatuksia Spinnovasta

“Spinnova on impaktisijoittajan namupala: osakeantiin osallistuva konkreettisesti edistää kehitystä, jolla pyritään saamaan aikaan ympäristöystävällisempiä vaatteita.”

"onhan Spinnova sellainen yhtiö, jota haluaa omistaa. Sen tarina on kunnossa ja niin hyvin kehrätty, että haluan uskoa sen todeksi.

Saatan kuitenkin jänistää ja kisata vain yleisöannin osakeniukkuudesta."

30 tykkäystä

Lenzing AG is one of the world’s leading producers of cellulose fibers for use in the textile and non-woven industries. Net sales break down by activity as follows: - sale of fibers (99.3%. Lenzing AG P/E on alle 20, kasvaa hyvinkin vahvasti ja laajentaa tuotantoa Etelä-Amerikassa huikeasti. Tietääkö kukaan miten Lenzingin teknologia vertautuu Spinnovaan?

5 tykkäystä