Lindex Group (Stockmann Group)

Ei tietenkään, mutta fakta on että Lindexin nykytuloksella osake on edullinen eli oleellinen osa näkemystä on, että Lindexin “normaali” / lähivuosien tulos on 2021-22 tasoa alempi.

Ihan totta, että sektorilla yleisesti ei ole samanlaista marginaalibuustia nähty kuin Lindexillä, josta voisi toki ajatella että hyvä marginaali on Lindexin oman tekemisen ansiota. Olen raportissa todennut näin asiasta:

Lindexin bruttomarginaali on historiallisesti liikkunut 62-63 % tasoilla, kun se 2021 oli yli 65 %
ja 2022 odotamme sen olevan vielä lähes 64 % vahvan alkuvuoden takia. Kustannusinflaation ja
USD:n vahvistumisen tuoman vastatuulen takia uskomme bruttomarginaalin palautuvan
historiallisen tason tuntumaan 63 %:iin. Tämä näkyikin jo Q3 luvuissa, jolloin bruttomarginaali
laski alle 62 %:n. Kiinteiden kulujen hallinnassakin Lindex on onnistunut viime vuosina erinomaisesti.

Vuonna 2023 uskomme kuitenkin inflaation mukana nousevien vuokrakulujen ja laskevan liikevaihdon
yhdistelmän nostavan kiinteiden kulujen suhdetta myyntiin selvästi. Lisäksi Lindex jatkaa tiettyjä
kulumassaa nostavia kasvupanostuksia. Suhdeluku on kuitenkin 2023 ennusteillammekin noin 52 %, kun historiallinen keskiarvo Lindexille on noin 55 %. Tämän lopputuloksena Lindexin oikaistu liiketulos
laskee 73 MEUR tasolle vuonna 2023, joka tarkoittaa yli 11 %:n liikevoittomarginaali. Tämä on
edelleen erittäin hyvä taso yhtiön historiaan ja useimpiin kilpailijoihin nähden.

Kilpailu ei toki ole vain kivijalassa nykyään.

Kannattaa katsoa myös ennustevuosien arvostusta, kuten yllä sanoin nykytuloksella arvostus on toki halpa ja suositus olisi varmasti eri suuntaan jos uskoisimme sen säilyvän. Eli 2023-24 Stockan oikaistu P/E on noin 12x ja näemme Marimekon kasvupotentiaaliltaan parempana.

16 tykkäystä

Aivan, tämä ei ollutkaan oikaistu liikevoitto :+1: Ihmettelinkin kun luvut näytti niin kummallisilta. Täytyy tosiaan lukea tuo rapsa vknloppuna kun on aikaa.

4 tykkäystä

Jep. Ja kokonaisuudessaan tuo Stockan tapa raportoida lukujaan on siinä määrin haastava laajemminkin, että tässä kyllä Raulin analyytikkoseuranta auttaa ihan hemmetisti löytämään olennaisia huomioita tunnusluvuista. :+1:

14 tykkäystä

Logistiikkainvestoinnista pari asiaa. Tämähän on sekä korvaus- että kasvuinvestointi, koska uusi keskus korvaa kaksi nykyistä. Kustannussäästöjä firma kyllä odottaa, mutta ei varmasti 20 MEUR / vuodessa kuten tuosta laskisi. Toinen kysymys on, kuinka paljon kustannussäästöistä jää Lindexin tulokseen ja paljon siitä menee hintojen säilyttämiseen houkuttelevina. Tämän suhteen on varmasti mahdollisuus yllättää positiivisesti mun ennusteet. Toisaalta Lindex teki ennen koronaa 30-40 MEUR tulosta ja meidän ennuste on kuitenkin 70 MEUR tasossa, joten riippuu vähän mihin vertaa ja minkä ottaa “normaalin” tuloksen mittatikuksi.

11 tykkäystä

Myyneet eniten

Myyneet eniten|Välittäjä|Ostettu|Myyty|Netto|Sisäinen|
| — | — | — | — | — |
|Nordnet Bank AB|137 601|206 701|−69 100|90 044|

Nordnetin välittäjätilastosta.Kuka on lukenut ja tulkinnut mitenkin Inderesin analyysin Nordnettiläiset ovat ostaneet myös eniten. Vaikka ulkolaiset ovat vallanneet ostajatilaston, niin eniten on kauppaan käyty Nordnetin kautta sijoittavien taholla.

1 tykkäys

Toivoisitko, että Inderes tiedottaisi hyvissä ajoin etukäteen, kun yritys otetaan seurannan kohteeksi, ja kun yrityksestä julkaistaan seurantaraportti?

  • Kyllä
  • Ei
0 äänestäjää
3 tykkäystä

Rauli, haastattelitko johtoa tätä raporttia varten?

Ensinnäkin tuo logistiikkakeskus korvaa kolme varastoa, ei kaksi.

Toisekseen, se saneeraus ei tule kestämään “useampia vuosia” missään järkevässä skenaariossa, se on sama kuin varauduttaisiin johonkin ydinsotaan tms. Siellä on käytännössä kaksi merkityksellistä casea auki plus sitten tämä saneerauksen valvojan päätös riitauttaa viimeisin VMK päätös. Näiden casejen osalta on mahdollista että ne sovitaan erikseen ja laitetaan vaaditut rahasummat escrow-tilille odottamaan oikeustahojen päätöksiä. Yrityksen hallituksen tahtotila on irtautua saneerauksesta mahdollisimman pian.

Pitää pureskella tämä raportti nyt vähän tarkemmin, aika karhukynällä oli kirjoitettu mutta ehkä tässä maailmantilanteessa pieni pessimismi on terveellistä.

33 tykkäystä

Susanne Ehnbåge on johtokaudellaan saanut merkittäviä kululeikkauksia aikaan, sekä ajanut ylös Lindexin verkkokauppatoimintaa, jonka on kommunikoinut olevan kokonaisuudessaan kannattavampi kauppakanava. On syytä uskoa, että “uusi tulostaso” on lähempänä normaalia.

Jos säästöjä siirretään kuluttajille, niin saataisiin aikaan liikevaihdon kasvua, joka on merkittävästi nykyennusteita korkeampaa. Mielestäni on huono lähtökohta kyseenalaistaa keskuksesta saatavat edut, ja uskon ettei nykyiset ennusteet esitä logistiikkakeskuksen luomaa tulospotentiaalia.

Olen samaa mieltä, että bruttokate ei tule pysymään alkuvuoden tasolla, ja tasoittuu historialliselle tasolle 63 prosentiin. Jos Lindexin bruttokate on neljännellä kvartaalilla samaa tasoa kuin kolmannella kvartaalilla, niin vuodelta 2022 kokonaisuudessaan bruttokate on melkein kyseisellä tasolla - tämä tarkoittaisi, että ennustettu liikevoiton lasku 2022 → 2023 johtuisi suurelta osin operatiivisten kulujen noususta. Kyseinen kulujen nousu on hyvinkin mahdollinen, mutta kuluja kuuluisi vastata myös kasvava liiketoiminta, jota Inderesin ennusteissa ei näy.

Kyllä, kun ottaa huomioon tulevien vuosien ennusteet, näkee Marimekon parempana vaihtoehtona. Kokonaisuudessaan kritiikkini kuitenkin koskee lähinnä itse ennusteita - huomattavasti syklisemmän Marimekon ennustetaan selviävän haastavasta makrotilanteesta merkittävästi paremmin. Lisäksi Lindexin näytöt kannattavasta kasvusta, sekä erittäin laajat investoinnit eivät näy ennusteissa kasvuna tavalla, jolla näiden mielestäni kuuluisi.

15 tykkäystä

Tottahan toki. Mistä tuo tieto kolmesta, ainakin firma itse on kertonut että kaksi esim. täällä:
Sen lisäksi kyllä käyttävät ulkopuolista tilaa nyt kun nuo on jo täydessä käytössä.

Muotoilu on muistaakseni “voi kestää useampia vuosia” jolla tarkoitan että se voi hyvin olla enemmän kuin yksi vuosi. Jos välimiespäätöksiä lähdetään riitauttamaan vielä normaalin oikeusistuimien läpi niin mun vähäisellä juridiikan osaamisella arvelen että pari vuotta on ihan realismia. Sopiminen on toki mahdollista ollut koko ajan. Eihän tästä kellään varmaa tietoa ole.

23 tykkäystä

Tämä on kyllä ihan aiheellinen haastaminen suhteellisessa mielessä, toki Marimekko ja Lindex ei ihan samanlaista businesta ole, mutta silti. Onneksi kukin voi tehdä omat arvionsa :slight_smile:

16 tykkäystä

Alustavasti Inderesin analyysin ostamisen arvo oli markkina-arvolla mitattuna luokkaa -15 miljoonaa euroa. :smiley: Ei vaan, vähän aavistelin että näin saattaa käydä, mutta ihan hyvällä possalla ajelin tältäkin kielekkeeltä alas. Vietnamin markkina salkussa lopetti rökälelaskemisen niin seuraavan veturin vuoro. :slight_smile:

Esimerkiksi juuri tuo IFRS 16 on tuntunut täällä ehkä jäävän vähän huomioimatta, tai siis se että sitä ei voi oikaista luvuista vain “puoliksi” ja yhtiön kannalta edullisesti. Lindexin spinnaamisen suhteen olen ehkä pikkuisen optimistisempi, mutta se on aika pirun spekulatiivinen osa tätä keissiä. Aika karua on jos mitään ei koskaan tapahdu, ja Lindexin suorituksella vain paikkaillaan kroonisesti :poop::a tavaratalobisnestä tästä ikuisuuteen.

4 tykkäystä

Minun saamien tietojeni mukaan tällä hetkellä 3 varastoa ja se hankaloittaa huomattavasti toimintaa koska tavarat ei ole oikeissa paikoissa.

Peltihallilla siis korvataan 3 varastoa, se nopeuttaa toimituksia, laskee logistiikan kustannuksia ja ennenkaikkea mahdollistaa Lindexin kasvun jota nykyinen tilanne rajoittaa.

9 tykkäystä

Juuri näin ja en usko että yli 5 vuoden takaisinmaksu olisi mennyt hallituksessa läpi. Vaikkakin poistoja tulee lisää niin kassavirran pitäisi parantua.

3 tykkäystä

Isossa kuvassa hienoa, että Stocka saatiin Inderesin seurantaan, vaikka analyysin maalaama näkymä ja loppupäätelmät tuskin aiheuttaa välittömiä riemunkiljahduksia omistajissa.

Selasin pitkän läpi, en vielä perusteellisesti, mutta pääpiirteitä katsoen.

  • Lindexin tuloskuntoa ja kasvupotentiaalia on haarukoitu pitkän ajan keskiarvoista ja 2021-2022 aikaiselle hyvälle suorituskyvylle ei juuri anneta painoarvoa, vaan se tulkitaan enemmän väliaikaisena, josta otetaan tulevina vuosina selkeää takapakkia.
  • Logistiikkakeskuksen investoinnille ei juuri anneta arvoa tai uskota sen luovan merkittävää synergia/kasvupotentiaalia. Investoinnin vaikutus tulevaan osingonmaksukykyyn (heikentävä) todetaan. Itselleni jäi vaikutelma ajatuksesta, että investointi enemmän tuhoaa kuin luo omistaja-arvoa, mikä viittaisi myös siihen, että analyytikko ei täysin luota firman arviointikykyyn tehdä tuottavia investointeja.
  • Makrotalouden aiheuttamat haasteet (inflaatio, kohonneet kustannukset, negatiiviset valuuttakurssimuutokset, heikentyvä kysyntä) uskotaan osuvan Lindexiin lujaa. Tuotteiden hinnankorotusmahdollisuuksiin suhtaudutaan epäillen.
  • Hyviä nostoja ja yksityiskohtia, esim. vuokrakustannusten ilmoittamistapa tuloslaskelmassa

Analyysi vaikuttaa yhtä perinpohjaiselta, kuin kaikki Inderesin analyysit.
Itse omistan stockkaa, koska olen antanut merkittävää painoarvoa 2019 jälkeen tapahtuneelle hyvälle vaiheelle liiketoiminnassa, jossa mittarit ovat osoittaneet ylöspäin. Saneerauksen päättyminen voi aikanaan mahdollistaa myös arvoa luovia katalyyttejä. Aika näyttää, onko kyseessä yhtiöllä ollut vain väliaikainen hyvä vaihe (2021-2022). Jos näin, sijoituksen odotusarvo ei näytä erityisen hyvältä. Mutta katselllaan nyt rauhassa, pystyykö yhtiö haastamaan hyvällä tavalla ennustuksissa olevan riman, jota ei ainakaan ole asetettu yltiöpäisen korkealle.

Editointi: jos osakekohtainen tulos olisi tänä vuonna 30 snt ja ensi vuonna 17 snt (=ennuste), niin 12 kuukauden tavoitehinnaksi 2 € / PE lähes 12 kuulostaa aika korkealta firmalle, jolla tulos sulaa alta, ja joka ei maksa osinkoa. Markkinat hyväksyy tällä hetkellä kertoimeksi noin puolet tuosta, vaikka tuloksellisesti meno on ollut hyvää.

15 tykkäystä

Timon lista ostanut eilen salkkuunsa Stockmannia, vahva ajuri ylöspäin tämä ja edes vähän piristää synkeää aamua :wink: :+1:

8 tykkäystä

Jos Lindexillä on ollut väliaikainen hyvä vaihe 2021-2022, luulisi markkinassa olleen väliaikaista ylimääräistä buustia.

@Rauli_Juva No ovatko Lindexin lähimmät kilpailijat myös kasvaneet ja olleet normaalia kannattavampia 2021-2022?

10 tykkäystä

Kehoitan vielä vertaukseksi kuuntelemaan johtaja Jarin sanoman, etenkin Lindexin osalta. “Liiketoiminnan kasvu” tulee vahvasti esille monesta näkökulmasta. Tässä digitaalisuus ja investoinnit logistiikkakeskukseen.
Eihän maailmanvalloitus tapahdu yhdessä tai kahdessa vuodessa, se ollee selvää.Mutta jos johtaja Jari lukee Indersin analyysin, mitä lienee ajatellut ?
Tietysti johtajien pitää puhua valoisasta tulevaisuudesta ja kannustaa yritystä tehtyjen suunnitelmien suuntaan.Analyytikot heidän tehtävänsä on heittää kylmää vettä sijoittajien niskaan.

6 tykkäystä

Happamalta tuntuu maistuvan Indereksen analyysi Stockasta. Tulee väistämättä mieleen vuoden takainen tilanne SSH:n osalta. Varsinkin Kauppalehden keskustelupalstalla mollattiin analyytikkoa oikein olan takaa. Nyt olemme SSH:n suhteen viisaampia. Tulevaisuus näyttää kuinka Stockan käy.

4 tykkäystä

Raportissa on kerrottu nuo viimeaikojen vahvan tuloksen/marginaalin ajurit (meidän mielestä) eli:

Tämä johtuu osittain erittäin korkeasta tulostasosta vuosina 2021-22, jota ajoi nähdäksemme 1) kysynnän hyvä palautuminen koronan jälkeen, 2) korona-aikana neuvottelut kiinteiden kulujen säästöt (vuokrat ja henkilöstö) / koronatuet ja 3) USD:n heikentyminen, joka laski hankintakuluja 2021 ja
H122. Valuuttavaikutusta korosti se, että Lindex ei yrityssaneerauksen takia pystynyt suojaamaan
lainkaan USD-positiotaan huhtikuun 2020 ja syksyn 2021 välillä.

Ihan suoria kilpailijoita johon voisi marginaalikehitystä verrata ei nähdäkseni ole, esim. H&M toimii niin eri markkinoilla ja marginaalit liukuneet alas vuosia, joten niiden vertaaminen yksittäisinä vuosina Lindexiin ei mun mielestä kerro paljon. Yllä olevista kohdista 3) on täysin vain Lindexiä koskeva ja ollut käsittääkseni bruttomarginaalin suhteen aika tärkeä tekijä.

10 tykkäystä

Kyllähän yhtiöstä tuotettujen analyysien lukeminen kuuluu ilman muuta johtajan työlistalle, parhaimmillaanhan analyysi voi jopa tukea päätöksentekoa ja antaa uutta näkökulmaa. Ammattimaisesti tuotettu, kuitenkin yhtiötä ulkopuolisin ja objektiivisin silmin tarkkailevan analyytikon kommentit voivat selkiyttää moniakin asioita johdolle. Missään nimessä liian ruusuisen kuvan maalaaminen yhtiöstä ei kuulu analyytikon tehtäviin. Sen, varsin lyhyen seurantajakson ajan, jonka Rauli on Inderesillä ollut, olen huomannut, että myös kurssit tottelevat aika hyvin Raulin asettamia tavoitehintoja ja hän ei suinkaan ole ainoa kyseisiä yhtiöitä seuraava analyytikko. Toki vuosi 2022 ja edeltävät pari vuotta ovat kuin yö ja päivä ja hieman karhumaisempi näkemys on juuri nyt paikallaan, taantumapelkojen, kuluttajien ostovoiman ja voimakkaan korkojen nousun takia, puhutaanhan nyt 12 kuukauden tavoitehinnoista. Moni asia voi olla eri tavalla vuoden päästä.

9 tykkäystä