Tekninen analyysi (ei kyselyitä)

Omaan silmään, muualla markkinat menevät suhteellisen samalla tavalla eteenpäin, mutta Helsinki tippui reilu vuosi sitten kelkasta. Silloin kun muiden trendi muuttui nousevaksi, taantui Helsinki edelleen laskuun.

Kuvaajassa siis Euro Stoxx 50, Dax, OMX Stockholm 30 ja OMX Helsinki.

Viimeinen reilu vuosi Helsingin Pörssi on ollut hyvin väärä paikka makuuttaa rahoja… Mutta mitä kristallipallo näyttää tulevaisuudesta? Tosiaan hiukan toiveita että tästä alkaa myös Helsinki kääntyä - mutta tuloskauden kurssireaktiot hämmentää ainakin itseä. Hyvät tulokset pyyhitään markkinoilla pois heti seuraavasta päivästä alkaen.

19 tykkäystä

OMXH25 on weekly down trendissä, MA20 päällä niukasti. OMXS30 on huomattavan paljon vahvempi, vaikka up trend päättyikin, se on vasta konsolidoitumisvaiheessa eikä suunnan muutosta ole tapahtunut. EMA12 päällä ja EMA50 kaukana alapuolella. DAX on omassa kerhossaan, vaikka pientä jäähtymistä vahvassa nousussa juuri nyt havaittavissa (weekly up trend).
Trendimielessä nuo on verrokit keskenään.

9 tykkäystä

Allekirjoitan.
Ja mikä mikä on kun suunta ei muutu millään, toki OMXH on pieni ja yksittäisten yhtiöiden paino on suuri mutta…
Jotenkin varsin erikoista ja ei ymmärrä mikä helv…i tuota Helsingin pörssiä vaivaa.
Vetääkö nuo metsäyhtiöt(UPM suurena), Neste, Nokia ja Fortum mukanaan koko pörssiä alaspäin ja synkentää tunnelmaa.

Tuo pienten yhtiöiden alamäki on ollut karua ja sinne pitäisi saada jotain kipinää jotta lähtisi indeksitasolla nousuun, en tiedä mikä se voisi olla ehkä sielläkin odotellaan korkojen laskua niin kuin yleisestikkin mutta on odottavan aika pitkä.

3 tykkäystä

Markkinat saivat vihdoin tarvitsemaansa likviditointia ja tilanne on muuttunut taas mielenkiintoiseksi.

Toistuvien uusien huippujen tehtailu ja näin vahva nousu ei tosiaan tarvinnut katalyytiksi eilistä kuumunutta inflaatio datapistettä kummempaa ja NQ ja ES tipahtivat klo 15:30 yhdessä sekunnissa -0,6 ja -0,7%. Algot oli viritetty herkälle ja samoin oli omien treidien stoplossit kaikissa niissä positioissa, joissa korkojen laskuspekuloinnilla on merkitystä. Jenkkien kasvuosaketreidejä tyhjensin suurimmaksi osaksi viime viikolla ja eilen, osa meni stoplossiin. Shortin jouduin sulkemaan viimeisen puolen tunnin algopumppaukseen, jossa markkina hilattiin tutulta ES 4938 tuelta kaikista tympeimpään paikkaan eli tuttuun ES 4955-4975 cost basisiin, eli tarkalleen siihen alueeseen, josta viimeisin nousulegi alkoi. NQ otti tuen 17542 (oma raja-alue heikkoudelle 17530-17550) ja tuttu vahva algobid alkoi ostamaan voimalla 17565 tasosta. Kantapään kautta opittuna niitä vastaan ei kannata koskaan taistella.

Viikonloppuna totesin päiväkirjalle, että karhut ovat vihdoin kuolemassa sukupuuttoon ja sitkeimmät karhuilijat ovat menettämässä uskoaan shorttiensa suhteen, joten on aika muuttua erityisen varovaiseksi. Useimmat teknistä analyysiä seuraavat päivätreidaajat olivat varautuneita mahdolliseen dippiin (ja toki myös nousuun) maanantaisen aggressiivisen algomyyjän iskettyä 5066 tasolta voimalla kahteen otteeseen tehden tuplahuiput, joista jälkimmäinen jäi alemmas. Muutos RTH kaupankäynnissä oli silmiinpistävä, sillä premarketissa kauppaa käytiin 6 pisteen rangessa.

Oman nyrkkisäännön mukaan matkalla ylös muodostuneiden singleprinttien täyttö nopeasti alas mennessä laittaa hälytyskellot soimaan, kun taas niiden täyttämättä jättäminen olisi tietysti bullish ja trendi voisi jatkua suoraan. Tällä kertaa ne täytettiin ja nousu huipulle jäi toistaiseksi erittäin lyhyeksi, mikä vihjasi, että myyntiä voi olla enemmänkin luvassa. Nousu myös pysähtyi 1,5p omasta laskennallisesta ES 5068 RTH (huippu)tasosta, kun 2.2-6.2.2024 muodostunut lyhytaikainen balanssialue ES 4929-4988 ”tuplataan” yläpuoliseksi targetiksi (sininen laatikko + tuplaus ylös).


ES RTH

Uusien huippujen todennäköisyyksien arvioimisessa kaikki keinot on onneksi sallittuja ja joskus ne jopa osuvat. Käytän muutenkin balansseja kaikkien tasojen määrittämiseen ja niitä muodostuu päällekkäin. Mitään idioottivarmoja ne eivät tietenkään ole. Ne kuitenkin usein toimivat ja molempiin suuntiin sekä auttavat ymmärtämään liikkeitä, kunhan markkinan pilkkoo tarpeeksi pieniksi palasiksi ja tutkii sitä tarpeeksi läheltä ja suodattaa kohinaa. Kaikki perustuu todennäkösyyksiin ja erityisesti niiden parantamiseen useilla eri keinoilla ja balanssit ovat yksi havainnollisimmista keinoista tarjoten selkeät targetit sekä kertovat suht nopeasti, jos ne eivät toimi. Markkina palasikin takaisin kyseisen balanssin keskelle n. 4970, testasi alueen ylälaidan premarket avauksesta mini stop runilla ja jämähti viime yöksi siihen.

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä mihin markkina tästä suuntaa vai jääkö se sahaaman paikalleen testaten tuttuja alueen ylä- ja alalaitoja. Tulevaa liikettä varten haluan kuitenkin olla kartalla, miten tästä edetään ja erityistaarkkailussa itsellä on seuraavat tasot ja liikkeet:

Alapuolella, jos 4955 rikotaan niin, 4945, 4937 (päivän pohja), sen alla 4930, joka toimi tammikuun lopulla ensin vastuksena ja myöhemmin tukena ja on helmikuun alun lyhyen balanssin pohja. Siitä alaspäin mennessä vastaan tulee entinen cost basis, jonka keskikohta on n. 4919.50 sekä aiemmat bidit 4910 ja 4901.50. Väliin, ennen 4859 singleprintteja, mahtuu helmikuun alusta alkaneen pompun lukuisat bidit ja useampi niistä voi olla aktiivinen. Jos lyhyen balanssin suuntaa 1x alas, niin vastassa on suunnilleen singleprinttien ylälaita 4860. Kyseisten singleprinttien täyttäminen vauhdilla olisi erityisen karhuisaa ja voisi enteillä isompaa korjausta. Tasojen läpäisyjä ja mahdollisia bidejä kannattaa seurata, jos on tekemisen puutetta.

Koska inflaatiodatasta liikkelle lähtenyt myyntiliike oli täysin algojen aikaansaannosta ja samoin illan myöhäinen pomppu, niin kaikkeen saa varautua. Yläpuolella seurannassa on 5001.5, auki olevan RTH gapin puoliväli 5011, ETH singleprinttien ylälaita 5018.0/5020.0 ja sen haltuunotto ja RTH gapin huippu 5033. Kyseisten tasojen ja gapin täyttäminen nopeasti olisi suht bullish, jonka jälkeen päivitän suunnitelmat jatkon suhteen. Melko moni on edelleen käteisessä ja jäänyt nousijoiden kyydistä ja vähänkin reilumpi dippi voi olla useammalle kiinnostava ostopaikka vahvoihin nousijoihin.

Osa porukasta, johon kuulun myös henkilökohtaisesti, seuraa kaiken muun lisäksi tarkasti pörssin sesonkeja ja 70v historian perusteella helmikuun 13. päivä alkaen on yleisesti nähty reilun viikon korjausliike. Parhaimmat nousut nähtiin ARM ja BRM osakkeissa ja maanantaina hypetettiin CNBC:llä, jossa kommentaattori suositteli, että kaikkien tulisi ostaa Nvidiaa näillä hinnoilla edes yhdellä prosentilla salkusta. Koronanousut kokenut ei tarvi juuri tuon enempää varoitusmerkkejä.

36 tykkäystä

Itse aloitin ES shortit jo viime torstaina ja suljin kaikki eilen. Jos tänään jatketaan alaspäin, voidaan nähdä isompikin korjausliike SMH-sektorin kautta. Ihan järjetöntä nousua siellä nähty.

19 tykkäystä


Seuraava tukitasoalue. Sen jälkeen 16. :cold_face:

32 tykkäystä


Itse odottelen, että tämä parabolinen nousu puolittuu kuten käy kaikille näin nouseville kursseille.
Shorttaamaan en ala ainakaan tässä vaiheessa…

24 tykkäystä

Samoilla ajatuksilla itse kevennellyt (liian aikaisin tietysti) pitkin matkaa. Tähän mennessä 1H EMA9 ja viimeistään EMA20 ottanut joka kerta pompun koko nousun ajan. Tuon EMA20 breikkaus on itsellä seurannassa, pitäis vielä opetella laittamaan IBKR:llä stoppi vähän sen alle.

2 tykkäystä

@DayTraderXL nyt alkaa SMCI:ssä volyymi laskemaan. Ensimmäiset 15/30 min selvästi pienempi kuin yksikään päivä sitten tammikuun ensimmäisen ison nousupäivän. Merkki huipun lähestymisestä? Oma veikkaus että 1000$ käydään korkkaamassa ja sitten alas.

4 tykkäystä

Odottelen 5min volume climax tilannetta, jossa noustaan äkkijyrkästi ja sitten romahdetaan yhtä nopeasti, yhtä suurella volumella. “Blow off top” - mutta en ole shorttia kyttäämässä, kunhan seurailen lähinnä SMH-sektorin toppia.

6 tykkäystä

Rahastopuolen keskustelussa oli aiemmin juttua ruotsin small cap rahastoista. Katsoin small cap indeksin käppyrää ja totesin hyvän skenarion potentiaalin siinä määrin houkuttelevaksi, että kippasin 10% salkun rahoista ruotsin small capiin sijoittaviin rahastoihin.

Haisee omaan nenään liian hyvältä loppuvuodelta pysyäkseni tästä täysin ulkona.
40 pinnaa rahastosta kelpaa kyllä, jos osuu nyt ponnistus lankulle.

Päiväkartta

Viikkokartta

Elliotin aallot

11 tykkäystä

XACT SVENSKA SMÅBOLAG ETF


Tavallaan totuuden jyvänen, seuraa tai osta tuota XACT pienyhtiö ETF ää, helpompi seurata teknisessä mielessä.
200WMA ollut vastuksena, jos tänään suljetaan kynttilä yläpuolelle niin selvä bullish merkki Ruotsin pienyhtiöissä mutta miinuksena on tuo laiha volume viikkokynttilässä.
Vastuksena noita edellisiä huippuja mutta trendi kuitenkin enemmän bull kuin bear, ei tuo pahalta näytä.


Tähän vielä tuon volumen kautta tuota tukea.

Fibonacci tasot on myös mitkä kannattaa pitää silmällä siitä suurin tuleva vastustaso alue tulee(245-247), kuvan selkeämpänä pitämiseksi en lisää tuohon mutta osaa kuka vain katsoa, luulisin.
VAH asettuu myös samoille tasoille.

2 tykkäystä

Puhdas IHS muodostumassa

8 tykkäystä

Vielä tuohon svedujen small cap indeksiin (rahasto esim Nordnet Små Bolag)

Näen käsillä olevn tilanteen varsin houkuttelevana.
Indeksi on käynyt kopauttamassa putken alareunaa ja tilaa on ylhäällä vaikka kuinka paljon.
Tilanne vaikuttaa hieman saman kaltaiselta kuin 2013 - 2017, jona aikana indeksi kasvoi 230%.
Punainen rengas graafilla osoittaa identtisen aseman nousuputken alaneljänneksellä nyt ja 2013.

Seuraavat 3-4 vuotta vaikuttavat tekniseltä kulmalta nähtynä sellaisilta, että matkaliput on jo lunastettu.

31 tykkäystä


NQ teki eilen daily down trend change:n. ES sinnittelee vielä, mutta sulki daily ema12 alapuolelle. Seuraavaksi seurannassa on, pitääkö eilinen low, vaan jatkuuko suunta alaspäin. R2K on eilisen päätöksen tasolla tällä hetkellä. DAX kävi daily ema12 yläpuolella ja on yllättävän vahva edelleen.

9 tykkäystä

Jääkö tuo dippi-anomaliaksi josta pompataan takaisin riippunee aika suoraan markkinan reaktiosta tämän illan NVIDIAn tulokseen. Sen verran merkittävä pala indeksiä ja lisäksi toimii suuntaviittana kasalle muita isoja firmoja että heiluttaa indeksiä isosti. AI-hypejunan vauhdin välitarkistusasema.

Mutta teknisesti selvää heikkoutta ja kuvaa markkinan huolta tuon tulosraportin sisällöstä.

15 tykkäystä

Näin se on. SMH teki myös daily down trend change:n eilen ja varsinkin AMD on heikentynyt selvästi. Semicon-sektorin olen sanonut ratkaisevan tämän kevään kehityksen ja NVDA ei saa kyllä antaa merkkejä kasvun heikentymisestä.

4 tykkäystä

Nyt kun kaikkien odottama Nvidian tulos on vihdoin ulkona ja markkinareaktio oli alustavasti positiivinen, niin on hyvä aika arvioida markkinan tulevia suuntia ja nousun jatkumisen arvaaminen tällä hetkellä olisi tietysti helppoa.

Nvidian post marketissa aiheuttama price action vahvisti, miten isommat pelurit olivat positioituneina ES ja NQ futuissa. Heti tuloksen jälkeen nähtiin piikki ylös ja tiistaina muodostunut RTH gap (5009.50-5012.75) ylälaita testattiin ETH 5014.25. Tuosta pudottiin minuuteissa 4973.50, joka on ollut mielenkiinnon kohteena mm. eilen ja tänään. Kyseisestä kohdasta pompattiin voimalla ja noustiin muutamissa minuuteissa läpi arvioidusta päivän pivotista 4998. Pieni RTH gap läpäistiin uudelleen pysähtyen 5020 tason paikkeille. Kyseisellä tasolla 5018-5021 on käyty tiukkaa vääntöä, niin ylös mennessä kuin alaspäin tullessa ja taso on ollut merkattuna jo pidempään. 4973-4975 toimi nousualustana 14.2. ja samoin 7.2. muutaman päivän nousuissa ja hidasti laskua CPI päivänä ja samoin eilen sekä tänään. Tällä hetkellä ES on ETH 5033 eli vanhan gapin ylälaidalla. Merkittävämpiä gappeja tosiaan sahaillaan usein ylös alas, ennen kuin suunta selviää.

Tämän päiväinen myynti oli laskupäiväksi poikkeuksellisen laiskaa ja vaikutti distribuutiolta eli voittojen kotiuttelulta ja yleiseltä riskinhallintamyynniltä, eikä 4963 (vanhan pivotin) läpäisy-yritys vakuuttanut ja myyjiltä loppuikin puhti. Futuurien voimakas nousuliike ennen Nvidian tulosta laittaa toki ajattelemaan oliko tulos vuotanut joillekin tahoille. Perälauta kuitenkin piti tuloksen jälkeen hyvin.


Nvidian varaan luotettu perälauta piti toistaiseksi

Joka tapauksessa 4963 alle tehtiin pikainen look below and fail (4959.25), josta alkoi nopea short squeeze heikkojen myyjien kustannuksella. Nasdaq futuissa (NQ) nähtiin vastaava tilanne, jossa 17410 taso kyllä läpäistiin ja uhkailtiin isommalla laskulla, mutta lopulta pompattiin takaisin 17530-17550 alueelle, jossa saatiin lisävoimaa reilummalle pompulle testaamalla Nvidian aiheuttama keinotekoinen stoprun uudestaan melkein pisteelleen 17410 tasolle.

Oma näkemys kääntyi lyhyellä aikavälillä neutraalilta semibullish, mutta vaihdan sujuvasti mielipidettä markkinaliikkeiden mukaan. Alapuoliset tasot antoivat riittävästi vahvistuksia, miten pelurit ovat positioituneet ja shorttaajilla ei ole ollut helppoa. Lisäksi karhuisalle puolelle on helppo kääntyä jos/kun saadaan jokin merkittävä katalyytti ja/tai seuraavat tasot alkaisivat yksi kerrallaan pettää: 4975, 4963, 4955, 4945, 4930, 4920, 4910 jne aina 4859.50 singleprintteihin asti. Seurannassa on huomenna, käydäänkö RTH 5009.50-5012.75 gap täyttämässä markkinan ollessa auki ja riittääkö myyjiä 4998 pivot-tasolle asti ja alle vai noustaanko tästä 5033 tasolta testaamaan edellisiä vastuksia. Taistelualueeksi olen merkannut myös 5018-5021. Voittojen kotiuttajilla on ainakin helpompi tehtävä, sillä ostoaikeissa olleiden sentimentti muuttui positiivisemmaksi Nvidian tuloksen ansiosta. Chartteja ei ole myöskään tarvinut viikkoon päivitellä, mikä on ollut mukavaa.

Shortteja jäi taas kerran jumiin viimeisten tuntien aikana ja ne muuttuivat totutusti ärhäkäksi polttoaineeksi. Viime viikkojen aikana mm. Tradingview:n imbalanssi-työkalut (FVG, eli fair value gap) ovat olleet suht hyödyllisiä chopyn kaupankäynnin arvioimisessa ja siitä erossa pysymisessä. Kyseisiä työkaluja käyttävät mm. skalppaajat.

Ilman erityisempää ulkoista katalyyttiä, viimeistään kyseisistä yllä olevista tasoista voisi löytyä riittävästi tukea uusien huippujen testaamiseen lyhyellä aikavälillä. Lisäksi muut sektorit teknologian lisäksi voivat antaa tukea rotaation kautta, kuten esim. energia XLE ja teollisuus XLI ja niiden panosta todellakin tarvitaan, sillä pelkän Mag7 varassa ollaan melko löyhässä hirressä näillä korkeuksilla ja ylöspäin mennessä.


Semit pistää silmään ja on seurannassa

Koska mahdollisten (väli)huippujen arvaaminen on mahdotonta, niin yritän sitä tietysti: Eli jos ylhäällä selvitetään 5043/5 ja 5054/5056 vahvat myyjät, niin vanhan huipun 5066.50 (5068) jälkeen tulevat seuraavat omat targetit: Ensimmäisenä vastaan tulee vanhan balanssin ylälaita n. 5073, sitten Fib extension 5079/5080, sen yläpuolella 5098/5102 ja viimeisinä 5124 sekä 5136.50. Ylimmät tasot on piirretty balanssin avulla ja antavat jotain jännitettävää, jos niitä lähestytään. NQ:n liikettä en edes yritä analysoida, mutta siellä nousun sattuessa merkattuina ovat tutun 17920 tason jälkeen 17950/60 ja vanhat huiput.

Näistä viime päivien lyhyistä konsolidaatioista saa ulos jotain dataa markkinaliikkeiden arvioimiseen, koska pelkästä pystysuorasta noususta ilman myyntejä on erittäin vaikea tehdä minkäänlaista analyysiä. Markkina voi kuitenkin muuttua hetkessä negativiisen katalyytin seurauksena, joten siinä mielessä yllä olevaan ja tietysti yleensäkin nettikirjoitteluun kannattaa suhtautua kriittisesti.

Myös Applen nousu 184$ päälle ja sen pitäminen ja Teslan 195$+ antaisivat oletettavasti lisätukea nousulle. Applen 180$ taalan alitus ja Teslan 187.50 dippi olisivat negatiivisia.

50 tykkäystä

Smart Eye. Odotan että suuntana on uudet huiput gapin täytön jälkeen. Kova edeltävä nousu on sulateltu ja RSI:n yliostotila purettu. Seuraava testialue on nuo edeltävät huoiput 90 kruunun päällä.

Päivätasolla tulospäivänä tehtiin häntä jolloin gap täytettiin, ja tämän jälkeen on tasoja puolustettu, ja tänään purkaudutaan ylemmäs.

Omassa haavemaailmassani, blue sky -skenaariossa vuoden loppuun mennessä on saavutettu 140-160 kruunun taso, joka sopivasti vastaisi Redeyen base -skenaariota. Toki haaveskenaariot eivät aina toteudu. Kuitenkin mikäli korot laskevat on tämä luultavasti osake joka hyötyisi hinnoittelun suhteen tilanteesta.

25 tykkäystä

Nokian Tyres, gap suljettu hetki sitten. Potentiaalinen liike ylöspäin voi olla mahdollista.
Päivä kynttilöillä, RSI tuntuu pysyvän 50% yläpuolella ja 50 EMA:n alle muodostuu oikeanlaisia ostopaineesta kertovia häntiä.

16 tykkäystä