Tekninen analyysi ja treidaus -opiskeluketju

Ekaan ja tokaan kysymyksiin on oikeastaan sama vastaus: Kyllä, näistä on mahdollista päätellä, että trendinkäänne voi mahdollisesti olla käsillä. Tämä ei kuitenkaan ole kaikista olennaisin mahdollisin tieto teknisen analyysin kannalta, vaan pikemminkin varoitusmerkki. Aggressiiviset karhut ovat voineet jo etsiä näitä huippuja tiukoilla stopeilla, mutta konservatiiviset karhut voivat vielä odotaa seuraavan LH:n (matalamman huipun) syntymistä ATH:n alapuolelle - jos tämä tapahtuu ja aikaisemmat pohjat (HL) rikotaan alaspäin, niin trendinkäännös laskutrendiin vahvistuu. Oma asemoitumisesi tilanteeseen taasen pitäisi riippua siitä, että haluatko olla konservatiivinen vai aggressiivinen treidien hakemisessa - jos olet aggressiivinen, niin käytännössä missasit jo ensimmäisen laskulegin, mutta voit yhtälailla yrittää hakea shorttia muiden konservatiivisten karhujen mukana odottaen LH:ta nykyisten ATH-lukemien alapuolelle, ja sen jälkeen trendinkäännöstä laskutrendiin rikkomalla edelliset pohjat. Kaikista tärkeintä molemmissa em. strategioissa on suunnitelman laatiminen, johon kuuluu mm. se, että kuinka monessa erässä skaalaat sisään, ja missä on stop lossisi. Ilman stop lossia kaikki treidit ovat lähtökohtaisesti tuhoon tuomittuja - edes mentaalinen stop loss pitää olla, mutta ehdottomasti suosittelen ihan mekaanista stop lossin asettamista jokaiseen treidiin, se hoitaa exitit ilman turhia tunteiden häiriötekijöitä.

Noin muuten yleisesti voisi jälleen mainita, että sekä UBB:n (upper Bollinger Band) yläpuolella oleminen ja shooting star (topping tail) kynttilä ovat molemmat varoitussignaaleja, mutta täytyy muistaa, että mitä suuremmalla timeframella ollaan, niin sitä pidempään voidaan pysyä esim. UBB:n yläpuolella ihan vaan sen vuoksi, että yhden kynttilän muodostumisessa kestää niin pitkään. Siksi vahvistusta trendinkäänteestä alaspäin kannattaa hakea alemmilta timeframeilta (pääosin itse katsoisin 1h, 4h, daily ja weekly timeframeja).

5 tykkäystä

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut teknisen analyysin ketjua ja samalla opiskellut TA:a. Kiitos kaikille ketjuun panoksensa antaneille. Olen melko alkutaipaleella, joten nykytaidoilla hermo ei kestä omalla rahalla treidata (paria swingiä pikkupääomalla kokeillut :slightly_smiling_face:). Eikä se toistaiseksi olekaan primaari tavoite. Ensi alkuun pyrin ennakoimaan markkinoiden suuntaa seuraamalla suurimpia indeksejä ja futuureja. Tällä viikolla huomio kiinnittyi S&P500 indeksin viikkotason kynttilöihin. Nousevan trendin päätteeksi kuluneen viikon kynttilä on doji. Mitä mieltä olette, ennakoiko tämä jo käännettä?

Kullan ja hopean futuurit ovat olleet nousussa, joten huolestumista on muutenkin ilmassa.

5 tykkäystä

Doji yksinään kertoo epäröinnistä. On yleisempää, että dojia seuraa käänne kuin trendin jatkuminen. En pidä dojia luotettavana indikaattorina, mutta silti seurattavan arvoisena. Hakisin vahvistusta muista indikaattoreista.

6 tykkäystä


Itse käytän SPX500USD/Oanda, koska se on ilmainen futun reaaliaikainen tikkeri (SP500:n seurantaan, futu kun on paljon pidempään lisäksi auki).

Gravestone doji ei ole ihan niin selkeä siinä, marginaalia vähän enemmän. TA:ssa on koulukuntia monenlaisia, toisethan treidaa swingejä pelkästään kynttilöiden perusteella. Itse olen sitä mieltä, että sen taakse hukkuu paljon arvokasta informaatiota. Varsinkin isomman timeframen kynttilöistä on hyvä purkaa kehitys auki pienemmillä TF:illä ja tarkkailla, miten volyymi on rakentunut ao. ajanjakson osalta ja onko esim. tässä tapauksessa nousut/laskut olleet rajuja vai tasaisia jne.

Gravestone on bearish signaali, mutta viikkotasolla on vielä vaikea sanoa, lähdetäänkö suunnan muutokseen. Paljon selkeämpi on tarkastella ensin päivätasoa, joka on selkeästi vielä nouseva trendi ja matkaa sen rikkoontumiseen on vielä paljon.

Tutkipa ensi viikon NYSE:n osariyhtiöt, torstai on ns. big day, joka tulee ratkaisemaan paljon. Muutenkin ensi viikolla on paljon eri teollisuusalojen merkittäviä yhtiöitä, joten mielenkiintoinen loppukuu tiedossa. Elokuu on puolestaan historiallisesti kaikkein karhumaisin kuukausi, joten sekin tuo jatkoon oman mausteensa.

Metallien osalta, varsinkin kulta/hopea, on ollut erikoista, että ne ovat nousseet voimakkaasti osakemarkkinoiden kanssa. Samoin kryptojen osalta on nähtävissä nousuliikkeen voimistumista (ainakin BTC/ETH). En ainakaan itse ole ihan selvillä, että onko se ennakointia vai mitä.

11 tykkäystä

Kiitos @DayTraderXL, tämä on arvokasta tietoa :slightly_smiling_face:. Katsotaanpa mitä saan ensi viikosta irti ohjeidesi perusteella. Seuraan myös futuureja indeksien rinnalla, mutta siirränkin nyt ohjeesi mukaan painopisteen futuihin, helpottaa paljon seurantaa. Kynttilöiden lisäksi minulla on aina näkyvissä MA:t 20, 50 ja 200, MACD, RSI sekä fibonaccit. En pääse nyt koneelle, kuvakaappaus tabletista, mutta about tällaisella perusnäytöllä menen.

Lisäksi usein aktivoin bollinger bandsit sekä volyymin ja EMA:t on opettelussa.

Kulta myös putosi maaliskuussa osakemarkkinoiden mukana ja ihmettelin sitäkin. Omistan jonkin verran kulta-ETF:ää (GZUR).

2 tykkäystä

Jos on tightening range (kuten tässä mielestäni on), mistä voi mielestänne luotettavimmin yrittää päätellä, kumpaan suuntaan se breikkaa?

Tämän perusteella se sitten helpommin breikkaisi teknisessä mielessä alaspäin mielestäni, jos ei huomioida osarin mahdollista vaikutusta.

Mutta kuvitellaan, että osarin myötä breikkaisi ylös, voiko kuvasta etukäteen nähdä, miten vahvat kantimet nousulla olisi, vai pitääkö odottaa breikkausta?

@DayTraderXL

Kyseessä siis Etteplan, tuottaa ohjelmisto-, käyttöohje/pohjapiirros ym. suunnitteluratkaisuja koneteollisuudelle.

Liiketoiminnan puolesta on kasvanut kannattavasti jo vuosia, mutta kurssi mörninyt nyt muutaman vuoden. Oli lähtemässä uudelleen nousuun, mutta koronahuolet painavat. Yhtiö on jäänyt vähemmälle huomiolle, foorumilla analyytikon viimeisin kommentti on maaliskuulta ja päivitys tavoitteeseen toukokuun alkupuolelta. Q2 on lähestymässä 11.8 ja teollisuudella on kyllä mennyt pelättyä paremmin. Jäänyt vähälle huomiolle.

Markkina-arvoltaan ei pieni, mutta free-float on pieni Ingmanien omistaessa liikaa, eivätkä he myy. Siksi aika epälikvidi ja heiluu helposti. Sisäpiiri on ostanut tasoilta 7.8 ja 8.8 viime- ja toissakuussa + koronapohjista, eivätkä nekään olleet syvät. Tässä on vaikea nähdä merkittävää downsidea mitenkään päin fundan puolesta.

2 tykkäystä

Lähtökohtaisesti suht laveasti pätee sääntö, että mitä lähempänä ollaan supporttia/resistanssia, niin sitä helpommin se breikataan. Eli voit prosentuaalisesti kattoa, että kumpaa ollaan lähempänä :slight_smile: Huomautuksena tosin, että jos lähet ennakoiden hakemaan breikkiä, niin sillon stopit kannattaa olla suht tiukkoina, koska muuten tulee näpeille jos kohde tekee vaikka tuplahuipun/-pohjan, tai ei muuten saa follow throughta nousuun/laskuun. Usein treidaajat myös treidaa näitä tightening rangeja/EQ:ita pikemminkin reaktiivisesti - sitten kun breikki tulee niin ostetaan momentumiin. Mutta tässä on erilaisia koulukuntia. @DayTraderXL on näiden mestari, joten hän voi kommentoida varmaan pikaisesti lisää jos multa jäi jotain sanomatta/huomaamatta :slight_smile:

6 tykkäystä

Kyllähän siihen liittyy monta asiaa, kun näitä arvioin. Esim. esimerkissä näkyy nouseva trendi päivätasolla ja on tehnyt käytännön double topin aikaisemmin, mikä on rejectoinut breakoutin aikaisemmin. Toisaalta higher low syntyi kuitenkin edelleen aikaisempaa ylemmäksi (nouseva trendi säilyi). Tämän jälkeen volyymi on jäänyt pieneksi. Itse mielelläni tällaisesta kohteesta ostaisin juuri nyt - ennakoiden - koska stopparin saa aika lähelle (aikaisemman HL:n alle erotus on suht pieni), joten huonossa tilanteessa voi re-evaloida tilanne lähellä stopparia (antaako aktivoitua vai lisääkö, jos myyntivolyymi pientä ja ennakoi breakdownin vain tilapäiseksi). Eli tuo pitkä nouseva trendi rohkaisee ennakoimaan.

Daily-taso on hyvin erilainen kuin tuntitaso tai 15min taso, joten näissä pitää olla yhtiön fundastakin mielellään näkemystä. Upside on taas arvioitava siten, että tuo double top menee seuraavassa nousussa rikki reilusti, seuraava wick löytyy 10 tasolta, joten aika hyvä R&W löytyy jo tuosta. Varsinainen price action -levelin mukainen LH näyttäisi olevan jossain 10.50 tasolla.

Itse pyrin mieluummin ennakoimaan, koska silloin tuo loss-puoli on paremmin hallinnassa (jää pieneksi). Breakoutissa marginaalia syntyy paljon tai sitten stopparin joutuu hakemaan käytännössä ilman TA:ta, joka on aina vähän epämiellyttävää itselle. Toki näin voi toimia (hakee stopparin vaikka edellisestä 1H HL:stä). Tämä ennakointi liittyy lisäksi aina kohteeseen, miten paljon sitä on seurannut (tuntee kurssihistorian, käytöksen sekä fundat ainakin johonkin asti).

6 tykkäystä

Sisäpiiri tietää tulevasta aina jotain paremmin kuin ulkopuoliset. Vaikuttaisi hyvältä peliliikkeeltä sikälikin, että alkaa näyttämään syksyn mahdollinen korjausliike entistä epätodennäköiseltä. Hyvät yhtiöt on pärjänneet covidista paljon ennakoitua paremmin maailmanlaajuisesti. Etteplanin osalta lisäksi luulisi, että jos vain tilauksia tulee, niin ne voidaan helposti toteuttaa (työ voidaan tehdä etänä, varmaan tehty jo ennen covidiakin). Pitääpä itsekin perehtyä tarkemmin.

6 tykkäystä

Mukavaa tietysti, että koit saavasi avustasi vastinetta!

Kiitokset teille DTXL ja @Johannes_Sippola

2 tykkäystä

Onko kokeneemmilla kokemusta TV:n alerttien tekemisestä? Saako siihen miten tehtyä alertin kun esim. lapun X weekly RSI menee alle 30?

Ehkä @DayTraderXL on kokemusta?

1 tykkäys

Luo horizontal line RSI indikaattoriin ja liitä siihen alert (valitse viiva ja oikealla hiiren korvalla saat menun näkyviin, sieltä “Add Alert…”
Toinen tapa vie kursori RSI indin oikeaan reunaan, tulee kohdistimeen näkyviin +Add Alert (ei tartte edes luoda tuota hor linea)

3 tykkäystä

Ah joo, tuollahan se olikin. Vielä kun saisi luotua helposti vastaavan alertin kerralla useammalle lapulle, esim. oman listan lapuille, sattuuko olemaan tietoa miten onnistuu? Ja ilmeisesti pitää harkita PRO:sta seuraavan version ostamista niin saisi pysyvät alertit

1 tykkäys

Sellaisesta en tiedä kyllä - joutuu kyllä tekemään lappu kerrallaan, mutta voisi tietysti tutkia, voiko Stock Screenerin kautta tehdä moista. En ole tutkinut.
Kyllä minusta Alertti jää kaikilla versioilla talteen?

1 tykkäys

Jää mutta ainakaan Prolla se ei ole voimassa kuin 2kk eteenpäin, sitten pitää aktivoida uusiksi

1 tykkäys

Ok, enpä ole moiseen kiinnittänyt huomiota, veikkaan että on sitten kaikkien versioiden ominaisuus?

1 tykkäys

Ei ole, ilmoittaa jos laittaa “open ended” alertin päättymiselle.

1 tykkäys

Ok, vaatii sitten Premiumia, mutta noiden alerttien suhteen on kyllä omasta mielestä hyväkin, että niitä resetoituu. Sekään ei ole mukavaa, että niitä unohtuneita/merkityksensä menettäneitä tulee ryöppäyksinä ulos. Mutta Stock Screenerillä on nopea muutenkin tutkia viikonloppuisin osakkeita - aika hyvin sieltä jo näkee, mitkä on OS/OB tai lähellä sillä aikajänteellä, mistä olet kiinnostunut.

1 tykkäys

Pitääpä alkaa tälläkin leikkiä.

Miten saat TV:n stock screenerissä RSI:n TF:ää vaihdettua? Ei heti osu silmään.

EDIT: löytyi

Ok ja tuolla screenerillähän saa maakohtaisia mass alertteja eli esim. screener jossa OS 1W ja Suomen pörssi valittuna ja sieltä enable alert. Tällä hetkellä tämän mukaan ei ole yhtään OS 1W lappua Suomessa.

Pitääpä alkaa tätä käyttämään

EDIT: nyt kun alertit löytyy niin millä pystyn backtestaamaan esim. osto heti kun hinta tippuu 1W OS -strategiaa ja vieläpä siten että mukana olisi kaikki esim. OMX25 laput? Pistän vielä ping @DayTraderXL