Osakesijoittaminen

Tekninen Analyysi ja Tradingview opiskelu. Kysy & vastaa -ketju

Degiroon on moni palstalainen ainakin siirtynyt. Halvat hinnat mutta joutuu itse hoitamaan verojutut. Tuolla “keskustelua välittäjistä” -ketjussa siitä on puheltu.

1 tykkäys

Katsoin tuon videon linkkaamastasi kohdasta ja nuo esitetyt ajatukset antaa hieman pelkistetyn perspektiivin, ellei pelkästään katso asiaa koko markkinoiden tilasta.

On totta, että esim. SPY ETF treideissä pitää olla paljon varovaisempi sen suhteen, onko voimassa esim. viikko- ja päivätason nousutrendi vai pelkästään viikkotason nousutrendi.
Tai tilanne, jossa ollaan tehty huiput ja sen jälkeen tehdään korjausliikettä ja seurataan tilannetta esim. 1H tai 5min tasolla.

Oletan, että Oksaharju on kokenut treidaaja, itselläni ei ole hänestä mitään taustatietoa. Ja sen vuoksi hän puhuu tuossa vain ja pelkästään sentimentistä ja sen huomioon ottamisesta.
Ja siitä, että yleisesti ottaen nousuputkessa on järkevämpää treidata longeja kuin shortteja, mistä täysin samaa mieltä.

Mutta jos puhutaan osakekohtaisesta tai vaikka SPY ETF-treidaamisesta (joka on huippu volatiivinen), kyllä ammattitreidaajat hakee koko ajan myös shorttipaikkoja, vaikka oltaisiin tämän päivän kaltaisessa pitkässä nousuputkessa. Pitäisi paljon tarkemmin yksiköidä, mikä on se treidin aikajännetavoite - yleensä treidaaja miettii lähtökohtaisesti myös target pricen lisäksi aikajännettä arvioidakseen, miten pitkään kyseinen nousu tai lasku voi jatkua.

SPY kävi päivätasolla yliostettuna edellisen huipun yhteydessä 27.11. (RSI nousee korkealle tyypillisesti, kun nousuputki on näin pitkä, RSI 76.5). Kolmen päivän laskun jälkeen eilinen close, RSI näyttäisi olleen 53. Tuossa oli ihan selkeä shorttauspaikka ja näitä bear-moodilla liikkuva nimenomaan hakee. Sitten jos asiaa tarkastelee esim. 1H aikajänteellä, näkee tilanteen ihan eri näkökulmasta. Huippujen jälkeinen päivä mentiin käytännön vaakasuuntaan ja itse haen noissa 1H tason suunnanmuutosta. Tämä tapahtui laskevaksi, kun 314.06 meni rikki. Eli en olisi yrittänytkään arvailla huippuja, vaan hakenut tätä 1H-tason suunnanmuutosta, joka samalla kertoo, että siirryttiin vähintään päivätasolla konsolidoitumiseen ja/tai laskun jatkumiseen.

Yksittäiset osakkeet antavat jo sitten paljon enemmän mahdollisuuksia, joten kyllä lyhyitä shortteja haetaan koko ajan, vaikka päivätasolla SPY olisikin nousutrendissä. Pitää vaan osata tehdä oikea ajoitus ja hakea oikeat osakkeet, millä shortata.

Voi tietysti olla sellaisiakin treidaajia, jotka lähtisivät arvailemaan pitkäaikaista käännettä alaspäin ja heidän shorttauksen aikaikkuna on pitkä. Tyypillisesti nämä on yleensä hedge-tyyppisiä rahastoja, jotka kaikenkukkaraksi saattavat vain turvata omia longejaan, ottamalla kuukauden mittaisia shortteja. Heidän tiedot, taidot ja rahamäärät antaa mahdollisuuksia, joita yksityistreidaajilla ei vain ole.

2 tykkäystä

Jäi se kommentoimatta, että itselleni siis ei ole merkitystä, ollaan nousu- vai laskuputkessa, kun haen treidipaikkoja. Enkä näe eroja, otanko yliostettuja vai ylimyytyjä. Molemmat toimii, kunhan osaa katsoa korrelaatiot (esim. SPY,QQQ,XLF,XBI,DXY,USOIL jne.) ja sen millä aikaikkunalla treidiä haetaan. Päivänsisäisissä katsotaan eri asioita ja indikaattoreita, useamman päivän swingit (puhumattakaan pidemmistä) vaatii paljon enemmän osakekohtaista tilannetajua. Näitä pitkään nousevia ja laskevia osakkeita on NYSE:ssä paljon (eli vaikkapa ROKU tai TSLA .Ne saattaa nousta monta päivää putkeen ja sitten vastaavasti laskea lähes lähtötasoilleen). Näistä otan mielelläni molempiin suuntiin treidejä, yleisestä trendistä riippumatta. Ja ainakin itse käytän siis myös paljon muita indikaattoreita kuin RSI, kun entryä tai exittiä haen.

2 tykkäystä

Nyt menee Nordnetin Jukat sekaisin.
Oksaharju on osakepoimija ja holdaaja.
Jukka Lepikkö taas tämä Traders’ Clubin treidaaja.

2 tykkäystä

Eurooppalaiset ei pysty jenkkibrokereiden kautta treidaamaan jenkki-etf:iä suoraan. Niille pitää hakea eurooppalaiset kauppapaikat, joka sinänsä on kyllä niin syvältä.
En suosittele kuitenkaan leikkimään tulella, esim. SPY on todella volatiivinen ja vivutus vain lisää sitä. Suorat osakkeet tai optiot on turvallisempi maaperä. Mutta jos ei jenkkimarkkinoilla ole operoinut, pitää ehdottomasti paperitreidata niitä esim. Softalla tai ilman.

2 tykkäystä

Katsos! Vaihdetaan oikea kaveri tilalle!

Mitä eroa olisi ostaa jenkkibrokerilta etf:ää vs eurooppalaiselta brokerilta? Eikös nuo isoimmat liikkeelle laskijat käytännössä samoja tuotteita työnnä kummallekin markkinalle?

Hintaero, ainakin itselleni sekä näiden seurattavuus. Nämä etf-tuotteethan on Euroopassa välittäjäkohtaisia. Vastaavia vipuja löytyy esim. Nordnetistä, mutta ei läheskään kaikista.
Ja varsinkin, kun hypätään SPY:n ulkopuolelle muihin jenkki-etf:iin. Tämä on ainakin itselleni iso riesa.

Lisäksi joutuu kassaa jakamaan moneen paikkaan sen sijaan, että kaiken voisi tehdä IB:ltä, jossa teen töitä. Tälläkin iso merkitys, paljon rahaa käytettävissä ja millä hinnalla (huomioiden myös margin trade eli oman kassan vivutuskulut ja kertoimet sekä valuuttavaihdokset ja rahojen siirtelyt kassojen välillä).

2 tykkäystä

Äkkiseltään en löytänyt Nordealta kuin yhden inverse ETF:n ja tuo nimenomaan S&P500:lle. Bear ja bull sertfikaatteja sitten senkin edestä milloin millekin osakkeelle tai indeksille. Sieltä vain valitsemaan ja näkemystä ottamaan. Toki uskoisin, että Nordeaa parempia alustoja nopeaan treidaamiseen löytynee.

1 tykkäys

Joo ei mitään tarkkaa tietoa minulla ole eri välittäjien tarjonnasta, mutta kyllähän se liikkeelle laskijankin etu on mitä useammalla välittäjällä noita tuotteita on tarjota. Nopeasti katsottuna aika kattava kattaus isoilla suomalaisvälittäjillä on tarjota esim Vanguardin ja Blackrockin ETF:iä.

Osa löytyy. Seuraava steppi sitten onkin, että lähdet etsimään sitä TV:ltä. Viimeksi en löytänyt Nordnetin LABD vastinetta - tämä oli ainakin tilanne viimeksi, kun sitä hain.
Siinä kohtaa yleensä sitten joutuu luovuttamaan, vaikka joku kassa Nordnetistä löytyykin. Mutta en tykkää makuuttaa rahoja monella valuutalla monessa paikassa, joten Nordnetistä tulee sitten vielä treidikohtaiset valuuttavaihtokulut.

Treidaajien suojelemiseksi tyhmyyksiltä olisi voinut keksiä jotain muuta luovempaa kuin se, että jenkkibroker ei saa antaa näitä tuotteita eurooppalaisille, halpaan kaupankäyntikuluhintaan.

Siis kenen mielestä tässä ei ole mitään ongelmaa?

On se hieno tunne kun oppii uuden asian. Kolme peräkkäistä kolmiota mennyt odotusten mukaan, ja breikanneet kärjen tuntumassa (tosin eka putosi takaisin mutta kerkesin myymään ennen sitä). Tämän kolmannen taisin rahastaa liian aikaisin kun noussun vielä sen jälkeenkin mutta olen tyytyväinen kun ylipäätään omien piirrosten avulla saa pienenkin tuoton.

6 tykkäystä

Miten piirsit tuon ekan kolmion vaakasuoran ylälinjan?

Osapuilleen näin. Piirsin tuon ylälinjan jo melko aikaisin ennen kuin se tuossa X kohdalla viimein vahvisti kolmion muodostumista.

Tässä on vielä paljon opittavaa ja alussa vasta olen, joten en yhtään ihmettele jos joku guru kohta kertoo miten tämä on väärin piirretty :smiley: Toistaiseksi esim. piirrän kuviot ottaen wick:it mukaan mutta näkee paljon kuvioita jossa niitä ei huomioida. Täytyy selvitellä kannattaako mennä tilanteen mukaan vai onko jompi kumpi tapa ns. oikeampi.

2 tykkäystä

Onko tässä skenaario?

Toinen tapa tunnistaa tuo jälkimmäinen kolmio (wedge) on, että hinta on muodostanut 15min EQ:n ( equilibrium). HL/LH tiukkenee koko ajan pienemmäksi ja kun viimeisin LH breikataan ylös, tapahtuu tuo “purkautuminen”. Se voisi purkautua myös alaspäin! Kun merkkailee noita HL/LH vaakatasoja, ei tartte piirrellä kolmiota. Ainakin itselleni helpompi tapa ymmärtää asiaa.

1 tykkäys

Gap down open rikkoi tuon patternin, koska seurattava taso oli vasemman olkapään kainalo. Nyt kun avasi sen alapuolelta, muuttuu tämä pattern epäkelvoksi. Se ei sitä tarkoita, etteikö nousuputki voi kääntyä laskevaksi, mutta sitä ei pidä seurata enää H&S:n kautta!

1 tykkäys

Okei hyvä tietää milloin se ei enää ole kelvollinen kuvio :slight_smile:

Ymmärrän nyt wedgen ja kolmion eron mutta silti on välillä hankala erottaa kumpi on kyseessä. Tässäkin on joko rising wedge, joka kurssin nousussa yleensä purkautuu alaspäin ja laskussa ylös. Taas kolmio voi purkautua enempi minne tahansa. Oma vastaus noiden erottamiseen olisi odottaa ja katsoa kumpi sieltä lopulta vahvemmin muodostuu. (Tätä kirjoitellessa menikin kurssi pohjasta läpi mutta sillä ei nyt merkitystä pulman kannalta.)

Tämän vuoksi pelkän EQ:n tunnistaminen ja seuraaminen on helpompaa.

1 tykkäys