Tekninen analyysi ja treidaus -opiskeluketju

Kaikille aloittelijoille vinkiksi että kannattaa unohtaa koko cup&handle olemassaolo ja pyyhkiä kaikki siihen viittaava mielestään - ehkä jopa loppuiäksi. Se on ehkä jopa kaikkein eniten väärin löydetty kuvio ja todella harvinainen kokeneenkaan löytää täydellisenä.

14 tykkäystä

En sopivaa ketjua keksinyt niin kysytään täällä vähän vapaammassa TA-ketjussa. Treidaus on pidempään kiinnostunut, ja välillä aina tietenkin kokeillut pikkubetseillä. Nyt, kun siirryin ”rahastosijoittajaksi” niin itse ”osakeanalyysilta” on jäänyt enemmän aikaa treidailulle.

Kysynkin siis kokeneemmilta liittyen voittojen kotiutteluun. Kun teillä on treidiin mentäessä Tp ja sl, niin muutatteko niitä kesken kaiken. Stop lossia en ikinä alaspäin laittaisi, mutta mites toi tp. Meinaan sitä, että kun treidi tulee TP-tasolle niin kotiutatteko koko setin, vai vaikka puolet tai 75%, ja jätätte loput ”tekemään voittoa”. Silloin tietenkin järkevä nostaa stop loss sinne break-eveniin tai ylemmäs. Miten te näitten kanssa yleensä teette? Vai onko tähän ees yhtä oikeaa vastausta?

4 tykkäystä

Tyylejä toki monia mutta kyllä minulla ainakin kummittelee päässä “let your profits run” eli jos kurssi kehittyy kuten pitää niin antaa juosta siihen asti kunnes kuvio muuttuu.

4 tykkäystä

Moniulotteinen asia, mutta aloittelijalle sanoisin ohjeen, että myy aina tp:ssä - voitolliset treidit on aina tärkeitä, jotta näkee, että oma systeemi toimii. Myöhemmin voi sitten tehdä juuri tuota, mitä tuossa kuvailitkin. Lyhyissä treideissä tilanne elää koko ajan ja pitää oppia katsomaan markkinoita ympärillä, minkä mukaan voi sitten säätää treidin kuljettamista. Ostan monesti jopa lisää vähennyksen jälkeen yms.

18 tykkäystä

Voit myös jälkikäteen arvioida treidejä. Lasket mikä olisi ollut tulos eri skenaarioissa, esim:

  1. Pitämllä tiukasti rajoista kiinni
  2. Myy liian aikaisin kun taphtuu asia X
  3. Pidä positio targetin jälkeen rullaamassa kunnes asia X tapahtuu
  4. Myy osa pois kun saavutetaan tietty taso ja pidä loput rullaamassa kunnes X

Jos joku skenaario systemaattisesti tuo parempia tuloksia kuin muut, niin siirtyä sitten käyttämään sitä.

On vaikea sanoa suoraan miten itse teen koska tilanteet elää ja on niin monenlaisia skenaarioita että siihen ei riitä yksi pieni kirjoitus avaamaan kaikkea. Ja lisäksi kukin tekee alkuperäisen päätöksen treidiin lähtemisestä niin eri perustein että yhden tapa myydä positio ei välttämättä toimisi edes toisella.

10 tykkäystä

Voisitko kertoa käyttämiesi työkalujen nimiä, jotta voisin itse tutkailla noita sinun käyttämiäsi? Erityisesti tuo kynttiläkohtainen footprint kiinnostaa. En ole noin selkeää onnistunut löytämään mitä sulla tuossa kuvassa on. Onko se ns. reaaliaikainen vai näyttääkö myös historiaa? Monet TV:n footprintit ei näytä historiaa koska Tradingview ei tallenna tick dataa, joten usein törmää siihen että työkalua pitää pitää auki jatkuvasti jos haluaa nähdä hieman pidemmälle historiaan.

1 tykkäys

Ylläolevassa esimerkissä on tosiaan Volume/ OI Footprint -indikaattori ja laitoin tuon etupäässä esimerkinomaisesti, jos joku kiinnostuisi harjoittelemaan markkinan seuraamista erilaisten työkalujen avulla. Tuolla voi esim volumeprofilen kanssa nähdä nopeasti kohdat (esim HVN ja LVN) joissa kauppaa käydään (tai ei ole käyty) ja käytän tuota silloin tällöin 30min chartissa ja se näyttää historiaa.

Useampien työkalujen (ja TradingViewn) ongelma on tosiaan tuo mainitsemasi ns. tickdata eli niistä suurin osa tallentaa dataa muistaakseni vain 500 yksikköä ja jos sivua tai indikaattoria päivittää kesken kaiken, häviää joistakin aiempi data. Tuota kiertääkseen pidän tarvittaessa auki useampia samoja indikaattoreita, joista jokaisessa rajaan osan datasta pois, jolloin pääsee esim 1000-1500 yksikköön. Yksi esimerkki ”Footprint”stä on alla, jossa mm. esiintyy tuo datarajoite:

Tuota kyseistä seuraan taas minuuttitasolla. Footprint- indikaattorin kehittäjä on vastaillut aika kattavasti kysymyksiin juuri tuota datan tallentumisongelmaa koskien. Nämä työkalut ovat mielestäni ihan hyviä Footprint-harjoitteluun sekä mm. bid/offer:n sekä markkinan ymmärtämiseen, mutta jos tekisin työkseni skalppausta, niin valitsisin esim Sierra Chartin tai Jigsaw:n tms ja tuijottaisin etupäässä orderflow:ta.

Oletan, että olit tätä tutkinut ja mm. tässä esiintyy tuo datarajoite. Ohessa vielä linkki indikaattoriin, jos joku kiinnostuu tutkimaan:

2 tykkäystä

Mistä tuo ympyröity näkymä on saatu jossa nuo kirjaimet? Tällaista en ole saanut näkyville vaikka noita samoja työkaluja olen pyöritellyt mitä mainitsitkin.

Edelliseen viestiisi liittämäsi kuvan mukaisen olen löytänyt mutta se on minulla ainakin hyvin epäselvä. Onko tuo sitten sinun muokkaamasi työkalu vai mitä, mutta minulla menee todella mössöksi. Pitää zoomata todella lähelle jolloin ei näy kuin muutamien kynttilöiden data kerralla kunnolla

1 tykkäys

Nyt en muista tarkemmin tutkimatta muutinko juuri tuon scriptiä, vai oliko käytössä alkuperäinen. Ohessa kuitenkin pääasetukset. Kirjaimet eivät tuossa tosiaan vastaa yleisesti käytössä olevia, mutta haluan tällä kyseisellä indikaattorilla nähdä 01:00-00:00 datan, eli ETH + RTH.

Edit: Muistelen, että vaati hieman säätämistä ja timezone asetettu (UTC +3) eli Helsinki

4 tykkäystä

Ihan muuten vaan edellisiin viesteihin liittymätön postaus: Olen tykästynyt Multi Time Frame (MTF) työkaluihin, ja käytän usein RSI ja liukuvien keskiarvojen kohdalla MTF työkaluja. En pidä jatkuvasti päällä mutta tarkoitus on erityisesti pienemmillä kynttilöillä treidatessa nähdä kerralla missä korkeampien aikatasojen RSI:t ja liukuvat menee, eli enemmän kokonaiskuvan muodostamiseen käytän.

Kuvassa on RSI levels MTF versiona jossa näkyy 15min ja 1h RSI (daily kuvan ulkopuolella), sekä “tavallinen” rsi tuossa alempana jossa useiden aikatasojen RSI:t eri väreillä. Hetki siinä menee että oppii lukemaan ja muistaa mikä väri on mikäkin TF mutta tarkoitus lähinnä nähdä yhdellä vilkaisulla suuntaa monellako tasolla RSI on OB/OS.
Sitten nuo harmaat on MTF liukuvia (klikkasin tästä kuvasta tämän tason “omat” liukkarit pois häiritsemästä.

Työkalut on
-“multi timeframe moving average” by xdecow
-“multi timeframe RSI” by millerrh
-“RSI-levels multi timeframe” jmosullivan

3 tykkäystä

Nyt taisin löytää tuon käyttämäsi työkalun. On nimeltään “RS: market profile” by runstrat - jos joku muu haluaa kokeilla.

2 tykkäystä

Ohessa omat säädöt ”Footprint” indikaattoriin. Indikaattorin luvut tosiaan menevät päällekäin kapealla näytöllä ja se voi olla useimmilla asetuksilla sekava, mutta leveä näyttö poistaa hieman esiintyviä ongelmia, samoin ”tupla indikaattori”. Yhdellä indikaattorilla saa noin tunnin edestä dataa talteen 1 min chartilla.

Käytän kyseistä indikaattoria etupäässä pohjan ja huipun tunnistamiseen/varmistamiseen, tunnetun/arvioidun aiemman merkittävän tason bid/ask-seurantaan sekä ”look below and fail:n” ja ”look above and fail:n” havainnointiin, sekä esimerkiksi perjantaisen short squeezen kestävyyden arvioimiseen. Kyseiset asetukset eivät ole muokattuja, mutta data tosiaan ”puuroutuu” niilläkin perusnäytöllä, jos näytölle haluaa saada enemmän dataa. Nämä eivät ole todellakaan aukottomia ja vailla bugeja, mutta ne ovat ilmaisia (ainakin jos omistat jonkin TV lisenssin) ja useimmat skriptit ovat helposti muokattavissa juuri sellaiseksi kuin haluaa esim ChatGPT:n avulla.

Aion testailla muutamia ideoita indikaattoriin liittyen paremmalla ajalla. Alla vielä ohje indikaattorin ymmärtämiseen:

2 tykkäystä

Miten tämän datan käyttö poikkeaa esim. siitä, että käytät skalppauksessa hintapivotteja 1H ja treidaat 1min (osakkeet) tai 15s futuurit?

4 tykkäystä

Suurimalle osalle ei ehkä mitenkään. Yleensä kuitenkin rakennan muuta treidiä sekä saan valikoitujen työkalujen avulla paremman yleiskäsityksen markkinasta (ts. mahdollisen trend dayn todennäköisyys vai onko markkina choppy + ES:n/NQ:n kanssa korreloivat osake-entryt ja myynnit (joissa lisäksi kyseisten osakkeiden TA/setupit myös käytössä)).

Kuten aiemmin mainitsin TA-ketjussa, niin 1 ja 30 min ja 1pv kynttilät riittävät hyvin. Lähinnä makuasia mitä tykkää seurata ja tuo on tullut itsellä tavaksi sekä helpottaa huomattavasti omaa pidempiaikaisten tasojen määritämistä ja balanssin löytämistä. Käytössä on sitten muitakin työkaluja mm. pivotien määrittämiseen. Footprintin ja TPO:n avulla saan etupäässä lisädataa todennäköisistä tasoista ja niiden pitävyydestä sekä price actionista, balanssialueista, edellisen closen/avauksen ja value areat yhdellä nopealla silmäyksellä (esim vwap, poc tai vaikkapa delta, jos sitä tykkää käyttää).

Sen mitä tuosta datasta voi päätellä sitä pitkään tuijottamalla (order flown lisäksi), että millä tasoilla esim myyjät on ja onko kyseessä mahdollisesti yksittäinen aggressiivinen myyjä, kuten viime viikolla. Tänään sai myös näkemyksen ensin ES 4331 myyjästä ja sitten ostajista ES 4331-4341 tuntumassa (4335/8 ollut merkittävä taso pitkään) ja varmistuksen trendipäivälle 4345.50, jossa target 4356.50 (stop)-> 4362.75 (balanssi yläosa) → 4377.75 (singleprintit). Historia toistaa itseään erittäin usein charttien/tasojen osalta ja etenkin myyjät yrittävät peittää aikeensa yleensä hyvin. Kirjoitan myös päiväkirjaan/charttiin kaikki merkittävät tasot ja huomioit työpäivän ajalta. Tämä on oma tapa ja itselle toimiva, mutta vaatii aikaa ja erityistä kiinnostusta.

7 tykkäystä

Skalppaamisessa on aika vähän aikaa hakea entryä. Miten ehdit tuon datan hyödyntämiseen? Yksinkertainen treidaus on parempituottoista IMO. Itse käytän tuota swingeihin ainoastaan.

6 tykkäystä

Avaan hieman taustoja yleisesti. En ehkä harrasta skalppausta sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan otan treidit aika harkiten, jos esim trend day tai mahdollinen squeeze on todennäköisesti muodostumassa, tai jos myyntipaine on selkeää ja omat ennakolta mallennetut skenaariot näyttävät toteutuvan sekä määritellyt tasot toimivat. Poikkeustilanteet ovat yleensä kiinnostavimpia, kuten tänään.

Monipuolisella analyysilla ja ES + NQ futuja seuraamalla saa aika hyvän käsityksen markkinasta ja siitä kuinka isot pelurit sekä market makerit toimivat päivästä toiseen. Tavoite on olla treideissä heidän puolella ja ymmärtää miksi he ostavat ja myyvät sekä arvioida todennköisyys missä kohtaa. Futujen seuraaminen/setupien ymmärtäminen auttaa myös osakkeiden holdaamisessa ja vähentää turhaa hermoilua ja poukkoilua. Samat setupit ja kaupankäynnin perusteet toimivat oikeastaan kaikissa asseteissa. Ennalta määritellyt tasot ja selkeät stopit taas parantavat riskinhallintaa.

Käytän suunnitteluun, analysointiin, tutkimiseen ja käsien päällä istumiseen 99% ajasta. Osaketreidit ovat 90% swingejä, ES futuuritreidit taas ei juuri koskaan jää yön yli, vaan otan treidit yleensä ryppäissä, jos tilanne on mielenkiintoinen ja mallenetut tasot toimivat ja entryt sekä targetit ovat selkeitä. En luokittelisi itseäni treidaajana/sijoittajana mihinkään lokeroon, vaan teen etupäässä fundasijoittamista pitkään salkkuun, vaikka treidaaminen ja treidien suunnittelu on yksi kiinnostavimmista osa-alueista. Markkinaa yritän jossain määrin ajoittaa, koska olen nähnyt sen toimivan käytännössä. Helppoa se ei todellakaan ole, enkä suosittele sitä kovin monelle.

Shortteja otan huomattavsti vähemmän kuin longeja ja usein ihmettelen miksi suurimmalla osalla retailista/kavereista on pakottava tarve tauotta shortata markkinaa. Pörssin painovoima on kuitenkin pitkässä juoksussa ylös ja shorttajat ovat market makereiden parhaita asiakkaita. Hyvä muistaa, että ostaja muuttuu heti myyjäksi ja shorttaaja ostajaksi. Shorttaan toki itsekkin, jos setup on selkeä ja tasot läpäistään ilman tukea.

Testasin myös skalppausta, mutta TradingViewn chart ostojen käyttäminen nopeatempoisessa treidauksessa ei sovi uloskirjautumisongelmien ja satunnaisen hitauden vuoksi. IBKR:n desktopia en tykännyt käyttää, kun chart ei ole mieluinen. TradingView + IBKR combo on ihan toimiva, kun suurin osa treideistä/ostoista on kuitenkin osakeostoja suoraan chartista ja ne toimivat yleensä ongelmitta.

9 tykkäystä

TradingViewsta löytyy nyt virallinen Beta versio TPO :sta (eli market profile, Time Price Opportunities). Alla ohjevideo säätöihin. Kirjaimet tulevat näkyviin, kun zoomaa lähemmäs.

6 tykkäystä

Sähköpostiin tuli tarjous TV:n uusimiseen, jossa alennukset näemmä hakkaa viimevuoden Black Friday tarjoukset. Esim. premium -70% vs. Black Friday silloin -60 %. Alennusta ei näemmä löydy tradingview sivuilta eli ei taida saada alea ilman linkkiä. (En viitsi jakaa koska en tiedä voiko saman linkin kautta tilata useampi.) Kumminkin tämä “European sale” on voimassa 16.-22.10. joten kannattaa laittaa viestiä aspaan josko saisi saman tarjouksen itselleen mikäli ei linkkiä ole saanut

Hintaan tulee verot lisäksi eli todellinen premium
US $267.57

E: löytyi koodi jolla pitäisi saada ale
Discount code: EUFLASHSALEX2023

8 tykkäystä

Mielenkiintoista - mulle tuli tarjous US-asiakkaille syyskuussa, mutta ei tätä European. Eikä sitä pysty edes ostamaan jatkoksi näköjään, mulla on voimassa vielä ensi kesään saakka, kun näitä BlackFriday-tarjouksia on tullut aina otettua. Pitää odotella taas BF:ää, kiitos tiedosta kuitenkin!

2 tykkäystä

Kyllä minä sain tämän ostettua jatkoksi. Nykyinen voimassa vielä 114 päivää ja tämä meni sen perään

2 tykkäystä