Tekninen analyysi (ei kyselyitä)

Eiks tässä kannattaisi odottaa edes D tason trend changea?

Onko alempi trendline valid, sieltä löytyy yksi selkeä kynttilä joka on rikkonut linjan?

5 tykkäystä

Hyvää settiä, kiitos!

Tesla on mulla sellainen kohde että se voi tehdä mitä tahansa, molempiin suuntiin, jos tulee lisää huonoja uutisia niin siellä on vielä iso kasa bagholdereita jotka alkavat menettämään uskoaan ja luisu jatkuu.

Mutta voi myös ottaa pomppua helposti.

2 tykkäystä

SPY 2008 vs 2022-23. Mielenkiintoiset ajat edessä?

5 tykkäystä

Astetta papparaisempi yhtiö, mutta mitä arvon kurssikäyrien lukijat tulkitsisitte TietoEvryn graafista? Olenko aivan väärässä, jos sanon graafin näyttävän nyt varsin positiiviselta? Näyttäisi vastustaso menneen rikki ja uudet huiput tehty (aikajana 1 vuosi).

Itse näen vielä vastuksen 28.24€ tasolla jonka päälle olisi hyvä sulkea joku päivä. Muutenkin tuosta 28.2-28.7€ alueelta on monesti käännytty alas, joten sen selvä läpäisy olisi hyvä nähdä. Itselläni ihan pitkässä pidossa eikä niinkään treidimielessä, mutta jos taas näyttää tähän tyssäävän niin saattaa osa positiosta käydä haukkaamassa happea

6 tykkäystä

4 viestiä yhdistettiin ketjuun: Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, Xilinx ym


Kanavan alalaita on tarjonnut pomppuja

8 tykkäystä


Bullit sai nostettua CPI:n alle kurssin yli fib 50% rajan, joten sikäli tilanne on aika selkeä. CPI:n pitää olla selvästi ennusteita korkeampi, jotta nähdään mitään isoa pudotusta. Toisaalta varaa on laskea golden pockettiin, jotta daily bull flag pysyy elossa. Tätä pientä pudotusta voisi tukea “sell the news” -tyyppinen ilmiö, mikäli CPI osuu ennusteeseen.
Itsellä hyvin neutraali tilanne, jossa kumpi tahansa skenaario kelpaa. Käteisvarannot tosin tykkäisi syvästä dipistä enemmän, mutta se vaatii tuloskaudelta tukea; huonot tulokset ja synkät näkymät on oikeastaan ainoa asia mielestäni, jota kurssit ei vielä pidä sisällä (vahvistaisi taantuman todennäköisyyttä).
Itse lähden pienellä DAX ja BTC shortilla, jotka suljen, jos lähdetään nousuun avauksesta.

44 tykkäystä


Toivotaan, että tulokset ei petä :man_juggling:

24 tykkäystä

Ja taas ollaan tultu kolkuttelemaan tuota reilun vuoden jatkuneen laskutrendin yläreunaa. Joko tällä kertaa rikottaisiin?

43 tykkäystä

Ericsson osui eilen vastukseen, ja tänään korjailee tukitasolle.

RSI nouseva, ja takana tuplapohja. Fundamentti antaa tukea, ja uskon suuremman käänteen olevan tekeillä. Päivätason trendi on nouseva, ja viikkotasolla on takana korkeampi pohja - tuplapohja.

Fundamentista sen verran että kertaerät pilaavat Q4 tulosta, mutta 2023 ohjauksen sekä tuloksen tulisi olla vahvahkoja huolimatta ostoksien, kuten Vonage, sulattelusta.

image

7 tykkäystä



Näiden pitäisi “korjaantua”, yield curve on väärässä päässä

8 tykkäystä

Onko teistäkin jännittävää se, että kun piirtää tuohon toisen trendiviivan ja käyttäjän @Jukka_Lepikko TC:ssa käyttämän Fibonaccin, niin paljon asioita leikkaa 15. helmikuuta?

Helmikuun 14. julkistetaan seuraavat USA:n CPI-luvut ja myös tulosjulkistuksia sekä ohjeistuksia on tullut hyvä läjä siihen mennessä. Voi varmaankin hyvällä syyllä sanoa, että silloin tapahtuu jotakin. :slight_smile:

40 tykkäystä

Tullut seurattua meidän HEXiä myös samanlaiset lasit silmillä, ja siellä on jo pientä yritystä karata tuosta laskukanavasta ja vaihtaa suuntaa. Merkkejä on ilmassa ja HL:iä tehty oikeille kohdille, mutta vielä pitäisi päästä tuosta vastustuksesta läpi.

EDIT:

Kysymystä ei osoitettu allekirjoittaneelle, mutta ainakin itse valitsin tuon laskutrendiä merkkaavan kanavan yläosan paikan juuri sen vuoksi että sen huiput osuu lähemmin myös sepen vastaaviin ajankohtiin. Sitä voisi hahmotella alemmaskin. Ja kaksi kosketusta ei muuten imho riittäisi. Omissa pohdinnoissa siis aina hyvinkin merkittävää mitä isommassa kuvassa tapahtuu, ja sepeä isompaa ei taida olla.

13 tykkäystä

@DayTraderXL kuinka paljon OMXH reunamarkkina tai joku small/nano cap firma oikeasti nojaa tekniseen analyysiin (viittaus yllä olevaan OMXH kommenttiin)? Kiinnostus pohjautuu siihen, että kuinka paljon oikeasti ollaan “isojen” indeksien vietäessä? Haen kysymykselläni “pesuveden mukana” -efektiä, ja olkoon syynä vaikka DAX tai SP500.

2 tykkäystä

On se mahdollista, mutta itse odotan nyt linjan breikkaamista. Oon muutaman kuukauden ajan puhunut että pohjien jälkeen lähtee nouseva aalto A, B ja C. Nyt olisi nousevan C:n vuoro jonka tulisi viedä aiemman (joulukuun) huipun päälle, ja näin tuon linjavedon yli.

Muutoinkin olen huomannut ettei fundan perustella kannata useinkaan luoda liian suuria rajevetoja tyyliin “ettei indeksi voi nousta niin ja niin korkealle”. Totta että fundan perusteella voi maailman saada näyttäytymään hyvinkin synkältä, ja näin samoin voisi ajatella osakeindeksien vielä sukeltavan. Mutta siitä huolimatta en yllättyisi vaikka indeksit kirmaisivat vuoden sisään uusiin huippuihin. Tilanteet voivat vaihtua nopeasti, ja markkinat katsovat reilusti eteenpäin.

S&P 500 testaa muuten kolmannen kerran lyhyen ajan sisään tuota tasoa. Tämä hyvä merkki että linjaa kulutetaan paljon, ja se ei nyt enää aiheuta voimakasta laskevaa reaktiota.

Jokaisen kannattaa luoda oma mielipiteensä ja tehdä toimet sen mukaan. Tämä on vain oma mielipiteeni. Aivan pienen pieni shortti Daxiin on kyydissä, ja muutoin paljon longeja.

Edit: @Rootbow. Yleensä ottaen itsellä on nyt paljon sijoitettuna yksittäisiin osakkeisiin, ja käteistä on vähemmän kuin keskimäärin. Dax on valikoituna sen takia että A) seuraan sitä ja sen teknistä kuvaa hyvin paljon B) indeksi on noussut suhteessa muihin todella paljon. Mutta edelleenkään se ei ole näyttänyt heikkouden merkkiä, ja nyt odotan että joudun realisoimaan sen tappiolla. Mutta muut sijoitukset kiittävät.

17 tykkäystä

Ehdottomasti iso suositus tämän seuraamiseen. https://www.youtube.com/@Tontsantreidinurkka

Itsellekkin hyvä muistutus ja kertaus aina välillä tämä jakso… Ai noinhan se tosiaankin menee :slightly_smiling_face: https://www.youtube.com/watch?v=jMBrwnpSeeg

11 tykkäystä

Teknistä analyysia voi tehdä mistä tahansa, vaikka säätilasta. “Pesuveden mukana” on hyvä ajatus. Itselläni perusajatus on lähes aina se, että lyhyttä treidiä tehdessäni tukea pitää saada sek itse sijoituskohteen että laajemman markkinan teknisestä kuvasta. Pienivaihtoiset osakkeet ei kiinnosta isolla rahalla toimivia, joten pienivaihtoiset liikkuvat lyhyellä aikavälillä eri tavalla, useimmiten hitaammin. Suurivaihtoisten liikkeet kyllä vaikuttavat myös pienellä rahalla toimiviin, joten isot makroliikkeet liikuttavat myös pieniä mutta vähän pitemmällä aikajänteellä. Sama toteutuu myös reunamarkkinoiden ja keskeisten markkinoiden välisessä suhteessa. Yhtiö- tai markkinakohtaiset (esim. iso veromuutos) ajurit ovat asia erikseen, mutta varsinkin niissä teknisen analyysin lähtökohdaksi kannattaa ottaa varsinainen kohde eikä laajempaa markkinaa.

Teknisestä analyysista ollaan monta mieltä. Silloin ollaan sivuraiteella kun keskustellaan siitä toimiiko tekninen analyysi tai toimiiko jokin indikaattori. Eihän ne koskaan toimi siten että ne ohjaisivat kurssiliikkeitä mihinkään. Markkina-analyysissa kyse on ensinnä siitä, että osa hintatasoista on merkittävämpiä kuin toiset. Lisäksi siitä, että markkinoilla on eri ajankohtina eri verran likviditeettiä ts. ostovoimaa. Lisäksi siitä, että markkinasentimentti vaihtelee. Lisäksi siitä, että jopa fundamenttitekijät saattavat vaikuttaa hintoihin. Kukaan ei tiedä mitä kaikkea markkinoilla on juuri meneillään, joten hälyä on pakko sietää. Ei ole tarkkoja tuki- eikä vastustasoja.

Osa hintatasoista on merkittävämpiä kuin toiset. Kun hinta saavuttaa merkittävän tason, siinä punnitaan ostajien ja myyjien päättäväisyys. Siinä kaikki. Jos hinta kääntyy, kyse ei ole siitä että taso sattuu toimimaan. Sillä hetkellä momentum riitti kyseiseen tasoon asti muttei pitemmälle.

On monenlaisia indikaattoreita joiden avulla todennäköisyyksiä voi hahmottaa, mutta silloinkaan kyse ei ole toimivuudesta. Kaikki on niin tilannesidonnaista. Tarpeeksi kovalla momentumilla kaikki fibonacci retracements -tasot pyyhkäistään yli ilman mitään hidastumista. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että mitä pitemmän aikavälin hintatasosta on kyse, sitä voimakkaampi momentum tarvitaan tason läpäisemiseen.

Yleensä voimakkaaseen momentumiin tarvitaan triggeriä. Algoritmien dominoimana aikana se voi olla melkein mikä tahansa, vaikka yksittäisen ison toimijan suuri likviditeettioperaatio jonka taustalla ei ole mitään fundamentti- eikä sentimenttitekijää.

22 tykkäystä

Fibonacci-tasoilla SP500 tarjoaa useita signaaleja. Alla kuvissa eri lähtö ja päätös Fib-kuviossa.

4H-tasolla ollaan golden pocketissa. Odotan käännettä alas.

Päivätasolla Fib 0.5 antoi tukea, mutta nousun kynttiöistä alkaa veto hiipumaan. Odotan käännettä alas.

Viikkotasolla Fib 0.382 ja trendin yläreuna saavutettu. Odotan käännettä alas.

3763 alitus tietäisi viikkotasolla orasteneen trendikäänteen epäonnistumista. 4141 yliys puolestaan kääntäisi trendin ylös. Jännittävä tuloskausi jenkeissä ja 1.2. Fed korkopäätös. Odotan trendin vahvistumista tai muuttumista seuraavan 2-3 viikon aikana.

21 tykkäystä

Hyvä kommentti. Kaikenkaikkiaanhan kaikki muu kuin >10 vuoden aikajänteellä tapahtuva Buy&Hold -toiminta on treidaamista. Ostamista ja myymistä. Sitä voi tehdä juuri niin monella tavalla kuin treidaajia markkinoilla on. Tekninen analyysi on vain strukturoitu tapa toteuttaa sitä ja sitäkin voi tehdä tuhansilla eri tavoilla. TA:n osalta tilanne on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut kuitenkin paljon, koska a) markkinoille (eri maiden pörsseihin) pääsy on helpottunut b) kaupankäynnin sovellukset on kehittyneet ja c) softapohjainen kaupankäynti on räjähtänyt käsiin (botit ja algot, miksi niitä haluaakaan kutsua).

Jotta tänä päivänä treidaamista voi tehdä ammattimaisesti tai sen omaisesti, sinun pitää omata hyvin laaja kirjo erilaisia tietolähteitä ja teknisiä apuvälineitä ja olla osana jotain tietoa jakavaa yhteisöä. Markkinoilla tapahtuva kaupankäynti elää koko ajan ja muuttuu nopeammin, kuin yksittäinen ihminen sitä kykenee huomaamaan. Mitä lyhempi aikajänne treidaamisessa on, sitä vaikeammaksi se on muodostunut. Enkä edes viittaa ihmisten henkiseen kapasiteettiin, sietää stressiä.

Itse arvostan paljon niitä futuureilla käyviä treidaajia, jotka analysoi koko ajan likviditeetin kautta liikkeitä. Puhutaan ns. order flowsta, market profiilista. Erilaiset tuki- ja vastustasot muodostuu pivottien kautta, mutta oikeat merkittävät kaupankäyntitasot yhdistyy volumeen. Kun jollain hintatasolla on käyty paljon kauppaa, se näkyy aika monen treidaajan bägissa konkreettisesti. Mitä isommalla summalla olet pelissä, sitä merkittävämmäksi esim. kyseinen ostohinta salkussasi muodostuu. On aika luonnollista, kun kurssi putoaa sen alle, myyntipaine treidaajalla kasvaa (eli käytännössä stopparit astuu peliin mukaan ja myy position pois). Jos minun kommentteja on seurannut, olen välillä aina asettanut volume profilen mukaan näyttääkseni, miltä jokin kohde näyttää sen näkökulmasta.

Erilaiset korrelaatiot on tätä päivää ja makrotasot näkyy vähintään viiveillä aina yksittäisissä osakkeissa tai futuureissa/indekseissä. OMXH soveltuu kokonaisuutena hyvin huonosti treidaamiseen, koska likviditeetti on niin heikkoa. Eihän OMXH-indeksejä käytännössä voi edes treidata ja treidaajalle likviditeetti on kaiken a&o. Jos ostat vähän vaihdetusta kohteesta yhtään isomman osan, eihän sitä saa myytyä nopeasti, jos jokin uutinen makrossa aiheuttaa suunnanmuutoksen OMXH:ssa. Toisaalta treidaajalle shorttaaminen on ihan yhtä tärkeää. OMXH:ssa vain suurempia kohteita voi shortata esim. Nordnetin kautta ja indeksien osalta joudut käyttämään Nordean itsensä luomia ja hallinnoimia tuotteita, joista voi laidat hävitä tai kaupankäynnin tilaa (buyback) vaihtaa lennosta yksipuolisesti. Ei nämä ole ammattilaiselle tarkoitettuja tuotteita.

Olen aina joskus sanonut, että jos keskustelua syntyy, voin siihen osallistua monipuolisemmin. Nämä keskustelut on aikaisemmin kuihtuneet hyvin nopeasti ja ei itseäni ainakaan kiinnosta tähän liittyvien asioiden avaaminen yhtään, mikäli mukana ei ole asiaa enemmän harrastavia. Yksipuolinen keskustelu on harvinaisen hyödytöntä. Tähän keskusteluun voisi virittää vaikka sen Tradingview kysy-vastaa palstan, jotta tämä jäisi enemmän yksittäisiin havaintoihin markkinoilta.

45 tykkäystä