Tesla - johtava tulevaisuuden autovalmistaja? (Osa 1)

Ei varmaankaan ole pomminvarmaa tietoa siitä, että Teslalla olisi edelleen sama 90% alkuperäisestä bitcoin-positiosta, mutta kyllä se hyvin todennäköistä on. Musk on kahdessa twiitissä sanonut niin, viimeksi viime keskiviikkona (emojien avulla kuten kuvaan kuuluu). Ehkä olen naiivi, mutta en millään usko että hän valehtelisi. Voisi johtaa samantyyppisiin epämiellyttäviin ongelmiin kuin vuoden 2018 420-twiitti.

Oma tuntumani on että Tesla tulee hodlailemaan bitcoinia ainakin lähikuukaudet. Antaisi aika hölmön kuvan jos myisi kaiken, ja silloin ei olisi enää mitään suojaa bitcoinereiden raivoa vastaan. Ei Teslalla siinä nyt niin isoa riskiä kuitenkaan ole, sijoitti bitcoiniin jotain 7% käteisvaroistaan.

2 tykkäystä

Juu ja käteistähän saa anneista lisää, jos tarve vaatii. Tässäkin ketjussa varmasti monta innokasta katselee mielellään osakkeidensa liudentumista. Siitähän se väistämätön nousu taas kohta lähtee! Yleisnero Elon kyllä hoitaa autot, avaruusmatkat ja kryptokeinottelut.

3 tykkäystä

Realismin ääni ON

Muistakaa hyvät ihmiset, että osakkeenomistajina, olette vain kyydissämatkustajia… jos ostatte osaketta ja se nousee, ei se tee autosta parempaa. Asiakas päättää ostaako Teslan vai ei, onko se hyvä vai ei.

“The U.S.-based electric car company sold 25,845 made-in- China vehicles last month, down 27% from 35,478 in March, according to figures released Tuesday by the China Passenger Car Association. The report noted that in April , Tesla exported 14,174 cars from its Shanghai factory.”

Eli 14k onnelista ihmistä saa made in China Teslan.

Jos joku ei vielä ole lukenut niin suosittelen Pingwestin artikkelia “Giga-Sweatshop Meets Corporate Overlords: an Exclusive Look Into How Tesla China Runs its Shanghai Gigafactory 3” (December 25, 2020) <=> Vastuullisuus, turvallisuus ja asiakas on meille tärkeä eivät kuulu Teslan day-to-day businekseen.

Odotan innolla kun Saksan Gigafactory yrittää kasata auton osista jotka tulee neljän viikon toimitusajalla kontissa Kiinasta. Hups hups… onkin Supply Chain täynnä virheellisiä osia ja nyt pitääkin lennättää osia Aasiasta Eurooppaan ettei tuotantolinja seiso :popcorn: :sunglasses:

Ja ei, Tesla ei maksa Saksassa hyvää / kilpailukykyistä palkkaa <=> Berliiniin tehtaalla tulee olemaan paljon esim. Puolalaisia insinöörejä. Onko tällä väliä? Ei paljoa, koska he eivät saa itse edes vaikuttaa alihankkijavalintoihin vaan nämä tehdään Corporate / Divisioona-tasolla.

Realismi OFF

5 tykkäystä

https://www.marketwatch.com/story/tesla-initiated-at-wells-fargo-and-there-are-3-reasons-analyst-colin-langan-isnt-bullish-11621861470

  • If Tesla builds it, will customers come? ” Langan is concerned that once Model 3 and Model Y production capacity comes fully online in 2022, there may not be enough demand for the approximately 1.7 million in capacity available for these vehicles as it would imply record volume for luxury sedans and SUVs.

  • Key battery raw material costs are up more than 50% in the past year . Langan estimates that the increase in costs will add nearly $1,400 to the price of each vehicle once contracts reset.

  • Regulatory risk around Autopilot is rising . Langan is concerned that the failure to add driver monitoring heightens the risk that changes will be mandated by U.S. regulators. “In a worst case, [Tesla] could be forced to disable the systems,” Langan wrote.

Langan initiated coverage of the electric vehicle (EV) maker on Monday with an equal weight rating and a stock price target of $590, which is1.5% below current prices.

4 tykkäystä

Ihan hyvin VAG näyttää myyvän Euroopassa?

12 tykkäystä

:thinking:

3 tykkäystä

Tästä jo aiemmin linkkasin twiitin. Katsotaan mitä tuon asian tiimoilta jenkeissä käy. Siellä kun ko. malleja on huomattavasti enemmän. Tämä nerffaushan on tehty akun suojelua varten.

Ei näytä hyvälle nuo myynnit Norjassakaan:

Ja Kiinassa menee vielä kehnommin:

Seuraava on koko BEV-markkinoita koskeva ongelma. Tämä on tiedetty, mutta siitä ei ole välitetty. Norjassa ei jakeluverkot kestä rasitusta, vaikka BEVien määrä ei ole kovin suuri. Samaan aikaan sähkön hetkellinen hinta nousi 600%. Itse uskon että BEV markkinat koostuu vuonna 2030 noin 20%-30%:n kakusta kokonaismarkkinoista. Syitä on useita. Se vaikuttanee myöskin Teslan lapun hintaan, sillä pelkän BEV-valmistajan on aika turha kuvitella myyvänsä yli 10 miljoonaa ajoneuvoa…

13 tykkäystä

Lidarit on turhia vai onko?

“Anyone relying on lidar is doomed.”

He said.

https://www.investors.com/news/elon-musk-tesla-ceo-changing-his-mind-on-lidar-sensors/?src=A00220

4 tykkäystä

Luulisin, että nuo lidarit Teslan katolla olivat kameralla tehtävävän etäisyyden mittauksen opetusdataa tai simulaattoriin dataa.
Olisihan se ihme jos noin tökerösti Tesla asentaisi katolle salaiset lidarit. Kuitenkin nykyään saa muutaman sentin levyisiä ja korkuisia liadareita jotka on helppo piilottaa

5 tykkäystä

Joo samaa mieltä. Tässä mitä ilmeisimmin hankitaan vertailudataa, jolla pystytään määrittämään videokuvista tuotetun 3d-ympäristön ns. “pseudo-lidarin” mittatarkkuutta.

edit lisäys: tämä testaus liittynee tutkan pois jättämiseen. Eli testataan miten “pure vision” suoriutuu ympäristön hahmottamisesta, kun apuna ei ole muita sensoreita.

6 tykkäystä

Muskin twiitti viime yöltä:

” Pure vision Autopilot is now rolling out in North America. There will be an update of this production release in 2 weeks, then FSD beta V9.0 (also pure vision) a week later. FSD subscription will be enabled around the same time.”

Ymmärränkö tuosta oikein, että kuukauden päästä kaikki FSD-capable Teslan omistajat voivat päästä käsiksi tuohon 9.0:aan? Mielenkiintoista nähdä millaisella tasolla se on. (Toki pitää suhtautua aikatauluun varauksella, eikös joskus maaliskuussakin pitänyt olla lähellä hetki jolloin kaikki capable-Teslat pääsevät käsiksi betaa.)

5 tykkäystä

Milloin Tesla model 2 pitäisi tulla markkinoille Euroopassa?

4 tykkäystä

Opin tänään että Model3en kamerat ovat resoluutioltaan vain 1280x900, äkkiseltään kuulostaa aika alhaiselta. Mitä sanoo @JukkaM , miten resoluutio vaikuttaa konenäön tehokkuuteen?

4 tykkäystä

Jep, 1.2 mp kamerat, olen myös ihmetellyt matalaa resoluutiota. Olen olettanut, että suurempi resoluutio hidastaa merkittävästi neuroverkon toimintaa ja siksi joudutaan käyttämään alhaisempaa resoluutiota.
Ehkä tuo riittää tällä hetkellä tunnistamaan objektit. Suuria valituksia matalasta resoluutiosta en ole huomannut.

4 tykkäystä

Kyllä, vaikeampaa/kalliimpaa sekä treenata että tehdä inferenssejä. Reso on kuitenkin merkittävästi suurempi kuin ImageNet:ssä, jossa taisi olla 224 x 224 -postimerkkejä kuvat. Kannattaa toki muistaa että Tesla käyttää kaikkia kameroita, ei vain yhtä, joten 360-kuva on aika paljon isompi.

3 tykkäystä

https://www.ft.com/content/49459668-7eab-4589-8338-059e06b9fd8a

Teslalla myös komponenttipulaa. Asiaa ei auta ennestään huono maksuhistoria ja muutenkin haastavat suhteet tavarantoimittajien suuntaan.

Ilmeisen suuri ongelma, koska jopa oman puolijohdetehtaan perustamista on palloteltu. Ongelma vain on, että tuollainen tehdas maksaa 20 miljardia dollaria ja on äärimmäisen haastava operoida. Taitaa olla Teslallekin tekemätön paikka.

Tavallinen firmahan tekisi tästä pörssiin ilmoituksen, että komponenttipulan takia tulos kärsii, mutta Teslalta sellaista on varmaan turha odottaa.

5 tykkäystä

Ei taida olla ihan sattumaa, että Model S LR hintalappu on USA:ssa 79.990 dollaria. Täsmennetään vielä, hinta on valkoisen LR:n. Punainen maksaa 80.990 dollaria, joten tuon LR version kohdalla taitaa valkoinen olla suosikkiväri. Meksikossa kasattuja Ford Mach-E:t ei sitten tuo 10k$ hyöty koske.

image

4 tykkäystä

Kannattaa huomioida että tuohon 10K usd päälle saa vielä 2500usd lisää hyvää jos auto valmistettu UAW tehtailla eli käytännössä Ford, GM, Stellantis jenkkitehtailla, tätä Tesla ei saa.

Vähän on vielä yksityiskohdat auki että onko mitään muita rajoituksia kuin 80Kusd maks hinta.

1 tykkäys

Senaatin talouskomitea:

7 tykkäystä

Sitten on vielä osavaltiokohtaisia tukia. Tosin tuon CT:n hinta taitaa olla 27.500 dollaria, koska ei taida olla unionituki -kelpoinen.

4 tykkäystä