Osakesijoittaminen

TietoEVRY - Tähtäimessä kannattava kasvu

Tuota samaa itsekin olen funtsinut, että jotenkin uskon tässä Inderesillä olevan kotikenttäedun. Maailmalta nähdään esim. tj. Alkion osakemyynnit, jotka hyvinkin voivat olla yksi seikka, joka sävyttää analyytikon ajatuksia, mutta Suomessa on sen verran pienet piirit, että voi olla helpompi asettaa asioita oikeaan kontekstiin, tulkita johdon ohjeistuksia paremmin yms.

1 tykkäys

Avanzan kautta löytyikin tiedote siitä miksi tavoitehintaa oltiin pudotettu. Eli perustana on menetetyt sopimukset ja ongelmat kyberturvallisuuden kanssa. Silti aika messevä pudottaminen 35e suoraan 29e

“Goldman’s analysts see short - term risks to the current valuation through lost contracts and problems with cybersecurity. Tieto Evry recently announced that one of the company’s platforms in Sweden has been subjected to a cyber attack in connection with the global hacker attack to which several companies have been subjected.”

15 tykkäystä

Kiitos! Tuntuu järkeenkäyvältä. Aika ärsyttävää, jos kyberturvallisuusongelmat ovat noin merkittävä kiusa, en tiedä, ovatko oikeasti. Olisi kiva kuulla jonkun asiasta ymmärtävän valistunut näkemys.

Mitä menetettyihin sopimuksiin tulee, mun mielestä niiden suora taloudellinen merkitys ei ole ollut suuren suuri, mutta kertovatko ne sitten jostain merkittävämmästä ongelmasta?

6 tykkäystä

Ne voivat kertovat myös suuremmasta ongelmasta, ja olla suuri maine haitta? Vaikka vuoto tässä vaiheessa jäikin tiedon osalta pieneksi.

1 tykkäys

Arvopaperin digiversiossa tänään(löytyy myös Kauppalehdestä) laajempi juttu TietoEvrystä, lainaan tähän kyberhyökkäyksistä kertovan osion:

"Viime viikolla TietoEVRY joutui osalliseksi floridalaiseen ohjelmistoyhtiö Kaseyaan kohdistuneeseen kyberhyökkäykseen.

Iskun tekijäksi ilmoitettu hakkeriryhmä REvil kertoi haittaohjelmansa levinneen ainakin miljoonaan tietokoneeseen. Ryhmä vaatii 70 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja, jotta se julkistaisi haittaohjelman purkamisen mahdollistavan työkalun.

Hyökkäyksen johdosta esimerkiksi ruotsalainen kauppaketju Coop joutui sulkemaan lähes kaikki 800 liikkeestään.

TietoEvryn altistuminen kyberhyökkäykselle jäi yhtiön ilmoituksen mukaan lopulta varsin pieneksi. Kaseyan ohjelma oli käytössä vain yhdessä yrityksen ruotsalaisessa yksikössä, jonne ongelma saatiin rajattua.

Viimeisinkin hyökkäys alleviivaa kuitenkin ohjelmistoyhtiöiden riskejä. Kyberhyökkäysten kasvava globaali trendi on muodostumassa riesaksi koko toimialalle. TietoEvrykin tarjoaa toimialakohtaisia ohjelmistoja muun muassa pankki- ja terveydenhuoltoaloille, jotka ovat ovat olleet kiristysohjelmien laatijoiden suosiossa.

Kyberiskut voivat myös levitä pitkälle alihankintaketjussa. Kaseyan tapauksessa suoria uhreja yhtiön palvelimelle päässeellä haittaohjelmalla oli vain noin 40, mutta alihankinta- ja asiakasketjujen kautta kärsijöiden määrä lasketaan tuhansissa."

6 tykkäystä
16 tykkäystä

TietoEVRY valittu vuoden Microsoft kumppaniksi Suomessa. Positiivista kehitystä usealla tärkeällä alueella.

20 tykkäystä

Eikö TietoEvrystä ole laajaa rapottia julkaistuna? En ainakaan yhtäkkiä löytänyt.

Eipä taida olla. Varmaankin TE on näitä pörssin jättiläisiä joiden kanssa Inderesillä ei ole sopimusta ja siksi ei myöskään laajaa raporttia.

3 tykkäystä

Bank Norwegian is planning to go live in Germany and Spain in the last quarter of 2021.

13 tykkäystä

TietoEvry tiistaina. Mitä odotuksia foorumilaisilla on? Tieto synergioista yms taitaa olla sivuroolissa. Orgaaninen kasvu lienee markkinoille tärkein komponentti, varsinkin kun katsoo Tiedon strategiapäivitystä. Milloin Joni pääsee haastattelemaan Alkiota suoraan vai onko tällainen edes mahdollista, kun on on suuresta yrityksestä. Sampo ja Fortum taitavat olla suurimmat firmat, joita on suoraan haastateltu tuloksen jälkeen.

3 tykkäystä

Takonut kvartaalista toiseen todella kovaa kannattavuutta, ja kurssi polkee paikallaan. Ei kai väliä mitä sieltä tulisikin niin todennäköisesti kurssi ensin laskee tai nousee, ja sama rata jatkuu. Itse aijjot holdailla pitkään tätä yritystä erittäin hyvin johdettu, ja synergiat taitaa näkyä paremmin useamman vuoden päästä näin isossa yhdistymisestä.

2 tykkäystä

Pörssi osaa hyvin ennakoida, taustalla saattaa olla joku syykin tuohon kurssin mörnimiseen. Itse vähän kahden vaiheilla ostaako vai eikö. Ehkä siellä kuitenkin piilee jotain semmoista että sopimusten saanti+lisääntyvä kilpailu ei sadakaan Tiedon laariin. Joku tässä keississä itseä kanssa ihmetyttää.

5 tykkäystä

Toimari Kimmo Alkio on jäänyt hieman varjoon talousmediassa suhteessa saavutuksiin. Track record on vakuuttava. Mielestäni Alkion on tehnyt todella hienoa työtä johtaessaan TietoEnatorin 2012 aikakauden monin tavoin vanhentuneesta sekasikiöstä nykyiseen TietoEVRYyn, joka kokoluokkaa suurempi ja paljon fokusoituneempi sekä liiketoiminnallisesti että alueellisesti.

10 tykkäystä

Odotukset ovat kovat. Jos vihdoin tietoa taas kasvusta ja reippaat luvut pöytään. Jos se kurssi alkaisi kohta kolmosella. Pitäis ainakin.

4 tykkäystä

Laitetaanpa tännekin @Joni_Gronqvist :n Q2-tulosennakko: https://www.inderes.fi/fi/uutiset/tietoevry-q2-tiistaina-kannattavuusparannus-ajaa-tuloskasvua

Ja samaan syssyyn Kauppalehden juttu samasta aiheesta: Analyytikot: TietoEvryn oikaistu liikevoitto kasvaa selvästi viimevuotisesta | Kauppalehti

Lukuun ottamatta pieniä eroavaisuuksia Inderesin konsensusennusteisiin, käytännössä samat asiat Kauppalehden jutussa, konsensustavoitehinta 31,83 e.

9 tykkäystä

Tietohan on mörninyt paikallaan viimeiset 20 vuotta. Nähdäkseni juuri sen takia oikein kelpo eläkesalkun pilari mukavalla osingolla. Kasvua jos hakee, niin varmaan katseet syytä kääntää Digian ja kumppaneiden suuntaan. IT-projektit eivät tule koskaan loppumaan, eikä Suomen maassa julkisella puolella ole montaakaan korviketta, jotka ison mittakaavan projekteja kykenisivät vetämään.

Toisaalta pistänyt itselläni miettimään, mikseipä sitä istuttaisi näitä rahoja mieluummin vaikkapa Valmetin tai Sammon kyydissä, joilta kehtaa odottaa positiivisia uutisia mörnimisen sijaan. Tieto oman salkun ainoa tietoinen mörnijä-valinta, koska uskon Tiedon olevan se sama, IT-piirissä halveksittu julkisten projektien puskutraktori vielä sadan vuoden päästäkin. Nähdäkseni paljon kivuttomampi kuin vaikkapa Citycon tai Telia, jotka mörnimisen sijaan tuntuvat olevan ikuisessa pulkkamäessä.

9 tykkäystä

En itse hätäilisi tässä vaiheessa. Fuusion integrointi on edennyt hyvin ja muutenkin yhtiön kannattavuus on ollut nousutrendissä pitemmän aikaa

Eikös sitä muutenkin ensin siivota pesä ja sitten katsota tulisiko sitä kasvua varsinkin tämän kokoluokan firmassa? Nyt on integroinnit loppusuoralla ja jos sitä kasvua ei kohta ala tulemaan niin tässä vaiheessa vasta hyvä pohtia sijoituskeissiä uudestaan

5 tykkäystä

Toimari Kimmo Alkio on jäänyt hieman varjoon talousmediassa suhteessa
saavutuksiin. Track record on vakuuttava. Mielestäni Alkion on tehnyt
todella hienoa työtä johtaessaan TietoEnatorin 2012 aikakauden

Ja Gardell on ollut jo kauan siellä taustalla (yli 10v), joten en tiedä onko se Alkio lopulta kuinka pätevä vai onko vain hyvä noudattamaan suuromistajien käskyjä.

TietoEVRY:n osavuosikatsaus 2/2021: Paluu kasvu-uralle - kannattavuus vakaa

- Orgaaninen kasvu 2 % - oikaistu liikevoittomarginaali 12,2 %
- Ohjelmistoliiketoiminnassa vahvaa kehitystä - Industry Software -alueella kasvu 13 % ja Financial Services Solutions -alueella 9 %
- Merkittävät uudet sopimukset osoitus hyvästä kilpailukyvystä - viiden suurimman sopimuksen arvo 300 milj. euroa
- Pitkän aikavälin tavoite velkaantumisessa saavutettu - nettovelka/EBITDA alle 2

 • Liikevaihto, milj. euroa 721,7 686,4
 • Muutos, % 5,1 70,2
 • Orgaaninen kasvu, % 1,5 -1,0
 • Liikevoitto, milj. euroa 139,7 -9,8
 • Liikevoitto, % liikevaihdosta 19,4 -1,4
 • Liikevoitto, milj. euroa 151,5 1,5
 • Liikevoitto, % liikevaihdosta 21,0 0,2
 • Oikaistu liikevoitto, milj. euroa 88,3 80,4
 • Oikaistu liikevoitto, % liikevaihdosta 12,2 11,7
 • Oikaisuerät, milj. euroa -63,2 78,9
 • Tilauskanta 3 275 3 310
 • Nettovelka/EBITDA 1,6 2,9
22 tykkäystä