Tokmanni - Mahdollisuuksien valintatalo?

Tämä pikavideo negarista oli hyvä, asiasta keskustelivat Antti ja Arttu. :slight_smile:

Tokmannin tuloskunto köhii ja kurssi on paineessa. Analyytikko Arttu Heikura kommentoi yhtiön tilannetta.

11 tykkäystä

Tasaista tankkausta, toki hurjan kokoinen positio jo ennestään, joten siihen suhteutettuna aika maltillisia lisäyksiä. Toisaalta, miksi ylipäätänsä kasvattaa suurta positiota jos uskoa ei löydy?

13 tykkäystä

Paniikkia ilmassa tänään; vaihtoa on kertynyt saman verran kuin Sammolle (MCAP ~20’000 MEUR) ja Nokialle (MCAP ~19’000 MEUR). Ottaen huomioon että Tokmannin MCAP on enää noin 670 MEUR alkaa jo vaikuttaa yliyönniltä. Tulosvaroituksen mukaan päästään kuitenkin edelleen mahdollisesti ennätystulokseen tänä vuonna? (>108 MEUR EBIT)

15 tykkäystä

Oleellista myös tietää mitä viimeiselle riville jää liikevoiton sijaan. Dollarstoren ostoon kuitenkin käytetty huomattava määrä vierasta pääomaa, joka heijastuu tietty rahoituskuluihin, mutta myös yritysarvoon

14 tykkäystä

Joo, eipä tämä Tokmannin suoriutuminen heikossa markkinassa itselläkään riemunkiljahduksia aiheuta, kun jo ennestään ylivoimaisesti suurin positio. Pitempään on ollut jo sellainen tunne, että Tokmanni on pelannut hyökkäyspeliä heikossa markkinassa ja nyt kun vielä huhtikuun myynti sakkasi huonon sään takia sekä Punaisenmeren kiertoreitin aiheuttamat rahtikustannukset heikentävät ennestäänkin velkaantuneen yhtiön tulosta, niin tämäkin vuosi jää suoritukseltaan pliisukaksi. Erillisten Miny-myymälöiden avaaminen on siis osoittautunut virheeksi, nähtävästi niiden vuokrasopimukset olivat kuitenkin lyhyitä, koska niitä nyt suljetaan. Odottavan aika on tosiaan pitkä, eiköhän shorttarit aja taas kurssin koputtelemaan 10,80 e tasoja eli kolmen vuoden pohjia. Pieni yllätys kyllä on näinkin raju reaktio, luulin markkinan jo hinnoitelleen húonompia näkymiä, kun kurssi ei lainkaan elpynyt heikosta Q1-tuloksesta vaan jäi sahaamaan 13-13,50 välille.

Voi kuitenkin lohduttautua sillä, että markkina väkisinkin alkaa olemaan pohjalukemissa, kuluttajien ostovoiman pitäisi kehittyä jo myönteisesti, vielä kun saataisiin kuluttajaluottamusta parannettua, niin Tokmanninkin kassakoneet alkaisivat laulamaan. Tällä arvostuksella(11,30 e) yhden euron paikkeilla oleva EPS on ihan hyvä. Tokmanni lyhentää kuitenkin säännöllisesti Dollarstore-kaupan myötä kasvanutta velkalastiaan ja Ruotsissa omistetaan kauppaketju, joka laajenee kovaa vauhtia Tanskaan. Tuntuu nyt siltä, että markkina hinnoittelee jo epäonnistumista Ruotsissa ja Tanskassa tai ei ainakaan anna mitään arvoa tälle optiolle.

Sen verran pitää tuohon Johannes Kuusiston twiittiin sanoa, että kyllä Tokmannin strategiaan 2021-25 nimenomaan kuului ulkomaille laajentuminen eli ei johto tällä mitenkään “nahkaansa pelastanut” kuten hän kirjoitti. No, liikevoiton osalta tavoitteista on toki jääty ja vaikea uskoa, että vuonna 2025 nitä saavutetaan.

50 tykkäystä

Onko tuosta loppuvuoden osingosta jo tullut päätöstä eli hallituksen valtuutusta?

1 tykkäys

Viime vuonna tuli päätös 17.11. Eli ei kannata vielä hoppuilla

Kannattais jo nyt ilmoittaa, niin loppuis kurssilasku kuin seinään :grin:

7 tykkäystä

Hiukan suosituspäivityksiä Kauppalehden pikauutisista konsensuksen seuraamisen helpottamiseksi:

DNB Markets laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,00 euroon (aik. 16,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Kepler Cheuvreux laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,50 euroon (aik. 16,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Carnegie Group laskee Tokmannin tavoitehinnan 15,00 euroon (aik. 17,00 euroa), toistaa osta-suosituksen

Danske Bank laskee Tokmannin tavoitehinnan 13,30 euroon (aik. 15,00 euroa), toistaa pidä-suosituksen

56 tykkäystä

OP:n aamukatsaus eilen: “Konsensusennuste vuoden 2024 vertailukelposesta liiketuloksesta on ollut lähellä vanhan ohjeistushaarukan alalaitaa 113 milj. eurossa (OPe: 113 milj. euroa), johon kohdistuu 4 %:n laskupaine uuden tulosohjeistushaarukan keskipisteellä laskettuna. Tämä huomioiden tulosvaroitus ei ole massiivinen”.

OP:n tavoitehinnan päivitys tänään: 16 → 13,5.

Mielestäni tavoitehinta laski eiliseen viestintään suhteutettuna melko reippaasti.

37 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Tokmanni-analyysinsä. Suositus pysyy ennallaan PIDÄ-tasolla, tavoitehinta tarkentuu 11,70 euroon (edellinen: 14,40 €). :point_down:

Key upside risks: Tokmanni could post higher-than-expected LFL growth and increase its gross margins further. An increasing share of high-margin products, e.g. clothing and other private-label products, could support earnings going forward. A sudden recovery in consumer confidence could affect Tokmanni’s sales and earnings. In a downturn, the company could increase its market share considerably without hurting its gross margin. The integration of and synergies from the Dollarstore acquisition could also offer more upside than expected.

Key downside risks: Gross margins and earnings could be negatively affected if Tokmanni refrains from increasing its selling prices to defend market share. Its product assortment remains sensitive to weather. Consumers could shift from general discounters to specialised discount stores. A general downturn in the economy could have an impact on performance, as witnessed by the recent profit warning. Ambitious growth targets could operational increase risks due to more challenging category management. The Dollarstore acquisition increases leverage, and integration synergies might not be archieved.

23 tykkäystä

Lisätäänpä vielä täydellisyyden vuoksi SEB:n uusin tavoitehintanäkemys tulosvaroituksen jälkeen, enää oikeastaan Handelsbankenin puuttuu, taitaa tulla vasta tuloksen jälkeen 16.8 kuten Inderesillä. Kohtuullisen hyvin Tokmannilla nykyään seurantaa, yhteensä yhdeksän analyytikkoa: Analyst coverage – Tokmanni

Kauppalehden pikauutisista siis: SEB laskee Tokmannin tavoitehintaa 17 euroon 19 eurosta, toistaa osta-suosituksen.

Lieneekö erona sitten esimerkiksi Nordeaan suositukseen aikajänne tai liiketoimintariskien painottaminen eri tavalla!?

13 tykkäystä

Näköjään Minyyn haetaan Tuotepäällikköä. Tästä voisi vetää johtopäätöksen, ettei Minyä ainakaan olla hautaamassa.

https://tyopaikat.oikotie.fi/avoimet-tyopaikat/tuotepaallikko-lifestylebrandi-minyyn/1874514?sRef=ISAvainpaikat&keyJobId=250202&utm_source=is.fi&utm_campaign=avainpaikka&utm_medium=keybox&utm_term=term_position_6

14 tykkäystä

Kun jotain sijoitusmokia sadattelee, kannattaisi tarkistaa faktat. Minulla oli vahvat muistikuvat siitä, kuinka omistin Tokmannia reippaasti juuri ennen koronaa ja myin laput pois kutosella alkavilla hinnoilla. No, oli se myyntihinta kuitenkin näemmä noin 7,6 euroa osakkeelta (viimeisimmät ostot alle 7 eurolla), myyntiajankohta vuoden 2019 lopun sijasta vuoden 2018 loppu ja muistamani lappumääräkin tyyliin neljä kertaa vähäisempi. Sijoitusmoka toki, mutta ei nyt ihan sellainen mitä muistikuviini oli piirtynyt.

Tuon jälkeen Tokmanni on käynyt nopeasti kääntymässä salkussani keväällä 2022. Nyt olen kunnon piensijoittaja-toopen lailla ostellut lappua laskevaan kurssiin ja huonoihin uutisiin kohtuullisen reippaasti. Tai siis ihan liikaa. Yksi myyntitoimarikin mahtui väliin, joten lappujen keskihinta ei kauheasti tämän hetken kurssia korkeampi ole. Siihen nähden voi ainakin olla tyytyväinen, että ennen negaria ajatukseni oli hypätä takaisin omistajaksi 13 euron kurssin tietämillä.

Negari on tietenkin negari, mutta hopeareunuksena siinä voi nähdä sen, että yhtiö selvästikin varautuu panostamaan loppuvuodesta hintakilpailukykyyn ja on toisaalta hyvissä ajoin tunnustanut tietyt kulutuskäyttäytymiseen liittyvät faktat etupainotteisesti.

Kuten jo vuosien ajan, edelleen ihmettelen Tokmannin äärimmäisen heikkoa suoriutumista verkkokaupan puolella. Minähän en osta eettisistä syistä Kärkkäiseltä yhtään mitään, mutta vaikkapa tuon firman verkkokauppaa selatessa jaksaa ihmetellä, että onko se tosiaan joku niin ylivoimainen taidonnäyte etteikö Tokmannin pystyisi samaan. Tokmannin verkkokauppa on kuin tuulahdus 20 vuoden takaa, hinnat saattavat muuttua suuntaan tai toiseen ostoskoria täydentäessä ja joskus maksut eivät meinaa mennä millään läpi. Ja tuoteselailu on yhtä tuskaa. Asiakaskokemuksen kruunaa se, että pikkutilauksiakin saatetaan pilkkoa useaan toimituserään ja myymälöissä pakettien nouto on aina yhtä tuskaa, kun paketit lojuvat hujanhajan liikkeissä ja joka toinen myyjä ei tunnu edes olevan opastettu pakettien luovutusprosessin toimintaan.

Positiivinen näkökulma on tietenkin se, että verkkokaupassa Tokmannilla on kilpailun kiristymisestä huolimatta mahdollisuudet ihan reippaaseen kasvuun, kun vaan jaksettaisiin asiaan panostaa.

Yksi mietityttävä asia on myös Tokmannin myymälöiden asiakasvirta, ja kuinka se poikkeaa oletusmielikuvasta. Joskus käyn turistina Kylmäkosken Tokmannilla, jossa on siis myös tuore-elintarvikkeita myynnissä, ja siellähän on aina ihan jumalaton ihmisvilinä. Tamperelaisessa lähiö-Tokmannilla ei sielläkään tarvitse koskaan vierailla tyhjässä myymälässä. Sen sijaan, käsi ylös jos joku on nähnyt joskus Tampereen Koskikeskuksen myymälässä ruuhkaa. Ihan kuollutta menoa. Ja samaan aikaan mieleen piirtyy 1990-luvun Vapaa Valinta (jonka Tokmannin siis aikoinaan osti) samassa ostarissa ja kuinka siellä jonot kiersivät pitkin kauppaa.

Viime vuonna uutisoitiin, että Tokmanni ostaa Ylöjärven myymälänsä naapurissa toimivan ketjuihin kuulumattoman Villen kaupan. Ihmettelin tuota siirtoa, kun vierestä kuitenkin löytyy Citymarket. En ole Tokmannin omistajuusaikana kaupassa vielä käynyt, mutta pikaisen googletuksen perusteella tarjonta vaikuttaa aika laadukkaalta ja esim. palvelutiski on kilpailijasta poiketen avoinna seisemänä päivänä viikossa. Tosin premium-ruokakaupan ja halpakaupan yhdistäminen samaksi firmaksi on silti mielestäni aika erikoinen yhdistelmä ainakin imagollisesti.

19 tykkäystä

Dollar$tore oli tullut Joensuun Tokmannille sukkien muodossa. Ei ole hinnalla pilattu.

Jälkeenpäin jäi harmittamaan etten ostanut. Olisi pitänyt testata millaiset sukat saa alle 90 sentillä.

18 tykkäystä

Lohjan Tokka on myös tyhjä ja luotaantyöntävä jotenkin. Kävin siellä tsekkaamassa miny-osaston joka kyllä oli erillisenä ihan siisti ja puoleensavetävän oloinen. Ihmettelen vaan miksi se piti Lohjalle laittaa, vieressä Lehmijärvellä ja Nummelassa on Tokkat joissa väkeä ramppaa alvariinsa :man_shrugging:

Ehkä on ajateltu että kaupungin ytimessä on nuorempaa väkeä tms.

Tässä nyt tällaiset huomiot muutamasta liikkeestä.

3 tykkäystä

Mutta oletko kiinnittänyt huomiota ostosten kokoon? Itse olen ja ihan tyhjin käsin tai tuulessa tyhjänä lepattavan kassin kans niistä asiakkaat tulee.
Ruuhkat tehdään käytävät rullakoilla tukkimalla ja kassajonot jättämällä osa tuotteista pois kassajärjestelmästä.

Itse asiassa olen. Siellä Kylmäkoskella jengi menee kärryjen kanssa kassalle ja ostosmäärät vaikuttavat suurilta. Toki tuoreruoan myynnillä on asiaan merkittävä vaikutus. Lähiömyymälässä kassahihnalle tullaan yleensä ostoskorien kanssa. Sen sijaan siellä keskustamyymälässä näyttäisi olevan pienimmät kertaostokset, joiden kassalle viemiseen ei edes ostoskoria tarvittaisi. En mä tietenkään noissa kaupoissa jatkuvasti päivystä, mutta syntynyt mielikuva on varsin selkeä.

Keskiostos Tokmanni-myymölöissä näyttää olleen viimeisimmässä osarissa 20,39 euroa ja vertailukaudella 20,15 euroa. Dollarstoressa muuten ollaan noin neljänneksen pienemmissä luvuissa, mutta kasvu on nopeampaa.

Siinä vaiheessa kun itse siirryin ostamaan sukkani halpahallien ja tavaratalojen sijasta sukkavalmistajilta, totesin että sen kalliimpia sukkia ei ole olemassakaan kuin nuo kauppaketjujen omat merkit. Yksikköhinnan sijasta toki kriteerinä on kustannukset käyttöajan mukaan. Tuo asia muuten itseäni ehkä eniten häiritsee, kun miettii halpakauppoja sijoituskohteina. Mutta ihan samaa laadutonta roskaa nuo S-Ryhmän ja Keskon omat vaatemerkit pääasiallisesti ovat; yksikköhinnat alas ja paljon tekstiilijätettä maailmaan.

9 tykkäystä

Olet käynyt varmaankin kesällä. Kylmäkosken Tokmanni taitaa olla aika keskellä isoa kesämökkiseutua ja sieltä saa ruoan lisäksi kaikkea kukkamullasta vaatteisiin ja työkaluihin. Voi olla, että ilman Tokmannia useassa ostoksessa pitäisi lomalaisen lähteä Tampereelle tai Hämeenlinnaan asti.

Uskaltaisin väittää, että jos käyt tammikuussa, niin tuskin tarvitsee kamalasti kassalle jonottaa.

Itse asiassa en. Sinällään vähäiset käyntimäärät ajoittuvat eri vuosiin ja eri vuodenaikoihin. Kauppahan on entinen Milleri, jonka Tokmanni osti, ja jo sellaisena se oli varsin menestynyt yritys.

Maksumuuri-artikkelin otsikko kertoo olennaisen: “Tokmanni palvelee yli tuhatta maksavaa asiakasta päivässä”

Ja tässä ilman maksumuuria yksi artikkeli

Kun kilpailu puuttuu, paikalla on tietyt perinteet ja ohikulkuliikennettäkin on mukavasti, voi jopa Kylmäkoskella harjoittaa vilkasta kaupankäyntiä.

11 tykkäystä

Kauppalehdessä viikon osake Viikon osake: Tokmannin osake alennuksessa – Dollarstore tukee tulevaisuutta

Juttu maksumuurin takana, mutta jutussa tuodaan esiin Osakkeen arvostus, joka on kaikilla perinteisillä tunnusluvuilla houkutteleva. Samoin osinkoa pidetään hyvällä tasolla (huom. Osinkopuolue!).

Ongelmia vuodelta 2024 listattuna:

  • Suezin kanavan levottomuudet → rahtikustannukset
  • Poliittiset lakot
  • Poikkeuksellisen kylmä huhtikuu
  • Talouskasvun heikkous ja kuluttajien ahdinko, joka näkyy kaupan alan yhtiöihin.
  • Hintakilpailu on kovaa

Ruotsi ja Taska (sekä muut potentiaaliset maat) tuotiin esiin positiivisena draiverina. (Inden foorumissa tätä(kin) strategian järkevyyttä on ihan ymmärrettävästi opponoitu)

Riskinä tuotiin esiin Kiinan tilanne → mahdollinen eskalaatio ja vaikutukset hankintaan ja logistiikkaan.

Summa Summarum → yhtiön tilanne hankala vuoden 2024 kohdalla. Tämä näkyy osakkeen tunnusluvuissa ja arvostuksessa. Positiivisella puolella kansainvälistyminen ja ostovoiman parantuminen tulevaisuudessa.

Ei mitään uutta mielestäni mitä tässä Foorumissa ei olisi jo keskusteltu. “Arvoajurit ja Riskitekijät” jutun lopussa oli referoitu suoraan Inderesiltä (lähde mainittu :smiley: )

21 tykkäystä