UNIDEVICE AG sijoituskohteena

En yleensä avaa ketjuja, mutta nyt olen mielestäni löytänyt sen verran kiinnostavan yhtiön, että haluaisin tuoda sen yhteiseen tarkasteluun. Avaan siis ketjun.

Unidevice on pieni B2B tavaroiden tukkukauppias Saksasta. Pieni hinnaltaan siis, market cap 34 miljoonaa. mutta liikevaihtoa toki euroissa puolisen miljardia.

image


Tämä on volyymibisnestä. Kuitenkin volyymi on suurta ja kasvaa. Kenenkään muun on vaikea tulla viemään markkinaosuutta näin kasvaneelta toimijalta, koska se maksaisi paljon eikä siitä jäisi onnistuttaessakaan tulokkaalle juuri rahaa. Unidevice on kuitenkin onnistunut kasvattamaan katteitaan, ja volyymibisnestähän tämä on. Absoluuttisesti pieni parannus kannattavuudessa näkyy huomattavana monikertana tuloskasvussa. Lisäksi yhtiö on avannut pelin Medical Technology -segmentissä, jossa se pystyy älylaitteita parempiin katteisiin ja myös lisää kiitorataa kasvulle on tulossa.

Yhtiö on viime vuosina tehnyt rahaakin.

Yhtiö on julkaisemiensa preliminääritietojen perusteella vuonna 2020 tehnyt reilun 400 miljoonaa liikevaihtoa ja sillä 5.5 miljoonaa EBITiä ja 3.8 miljoonaa nettovoittoa. Lisäksi Unidevice arvioi tekevänsä vuonna 2021 vähintään 450 liikevaihtoa ja vähintään 5.8 miljoonaa EBITiä. Tästä tulisi joku 4+ miljoonaa euroa nettovoittoa, mutta saattaa tulla enemmänkin.

image

Kasvuluvut ovat kuten ne lukevat. Liikevaihto on neljässä vuodessa kolminkertaistunut ja nettotulos kymmenkertaistunut. Tämä on mielestäni kiinnostavaa siksi, että yhtiö treidaa tällä track recordilla silti TTM P/E 9:llä ja P/E 2021 on sekin luokkaa 8.

Tämä ei ole mielestäni täysin perusteltua. Jossain vaiheessa tämä oli niinkin likvidi, että viikossa vaihtui alle viiden euron edestä osakkeita, eikä siinä kukaan mitään positiota saa. Nykyisellään kuitenkin on likviditeettiä ihan kivasti. Mielestäni arvorotaatiokandidaatti ja ihan lupaavan oloinen. Varoitus: ei-SaaS, mutta voisi olla huonompikin. Nämä maksavat sitten pientä osinkoakin jos se jotain kiinnostaa.

Sisäpiiri omistaa yhtiöstä suurimman osan. Johdolla vajaa 60% ja työntekijöillä vajaa 14%. Loppu vajaa 30% on sitten floattia tai ainakin omistaja ei ole sidoksissa yhtiöön.

image

Kurssimuutoksista liiketoiminnan koon ja kannattavuuden kasvua ei arvaisi.

Jonkun analyytikon (GBC AG) näkemys, saksaksi.

Tämä case on mielestäni aika nopeasti luettu “liiketoiminta on hintaansa arvokkaampi”.

@Pohjolan_Eka Norsupyssy esiin?

69 tykkäystä

Todella amatöörimäisesti ja nopeesti tehty Excel, mutta havainnoi omasta mielestä selkeähkösti esim. miten liikevoitto % on kasvanut vuodesta 2016, joka sitten valuu viivan alle aika tehokkaasti ja kuinka P/E:llä mitattuna tämä on todella halpa, vaikka yritys ei kasvaisikaan tai kasvaisi todella paljon hitaammalla tahdilla kuin mihin viime vuosina on totuttu. Kyllähän tämä todella hyvältä vaikuttaa, joten voiko joku nyt tiputtaa ihmisen maanpinnalle ja sanoa, että mikä koira tässä on haudattuna? Itse ostin tänään ihan ok kokoisen position tätä.

Niin ja 2021 & 2022 luvut heitetty tosiaan vaan päästä isohkolla turvamarginaalilla, mutta aika lähelle taisi mennä tuota “jonkun analyytikon” lukuja…?

8 tykkäystä

Seuloin tuossa satoja saksalaisia osakkeita viime kuussa, niistä useita kymmeniä tarkemmin ja kymmenkunta tarkalla suurennuslasilla. Lopulta kiinnostuin kahdesta riittävästi.

Röyhkeästi väittäisin, että tämä on täsmälleen niin hyvä kuin miltä se näyttää. :smiley:

Tämähän on “muuttunut” skaalautumisen myötä näin halvaksi aika vastikään. TTM P/E on sekin 10 pintaan vielä, jos ei huomioi julkaistuja preliminäärilukuja. Vielä kesällä tasokorjauksen myötä taisi olla P/E 15 jotain.

Mainittakoon nyt vielä, että nämä antoivat posarin tuossa tammi- ja helmikuulle.

image

Maaliskuussa ei tullut posaria ja kurssi vähän notkahti. :man_shrugging:

21 tykkäystä

Erinomaisen tylsä kohde - elektroniikan b2b-kauppa! Ymmärränkö muuten oikein, että yrityksen johto lainaa yritykselle rahaa? Liabilities to management -osiossa on tästä maininta. En ole hirveän innostunut sisäpiirilainoituksesta, vaikka korko (6%) on sinänsä sama kuin mitä maksavat tällä erää alkujaan 20 mEur markkinabondista. Hygieniasyistä olisi mukavampi, jos käyttäisivät pankkilainaa, jossa taisi olla limiitti vielä käyttämättä.

Kunhan bondi on maksettu pois, vapautuu yritys sen kovenanteista ja samalla voidaan maksaa tuloksesta ulos aiempaa enemmän. Toki yritys tarvitsee pääomia kasvuun, mutta koon kasvaessa ostoehtoja saadaan paremmiksi. Löysitkö johdon näkemystä onko yrityksen strategia kasvaa pääosin orgaanisesti, vai haetaanko isompaa kasvuloikkaa M&A-taktiikalla?

Tästä vuodesta - nähtäväksi jää oliko koronan vaikutus kuluttajaelektroniikan kysynnän kasvuun aikaistettua kysyntää, vai jatkuuko se vahvana myös “normaalina” aikana. Joka tapauksessa askel Medical-puolelle on fiksu, sillä erilaisten toimintakykyä tukevien laitteiden tarve ei tule jatkossa ainakaan vähenemään, ja näppituntumalla se ei liene samalla tavalla sesonkiluonteinen, kuin kuluttajaelektroniikka Back to School-, joulu- ja Black Friday kysyntäpiikkeineen.

Loppukaneetiksi, kaivelin eräästä tiedotteesta:
UniDevice AG acquired SaniSolutions GmbH, Kassel, on March 27, 2020, for a purchase price of EUR
1.00. The company is a rehabilitation technology provider with three locations nationwide (Berlin, Kassel, Langenfeld).
Ilmeisesti ostaja sai sanella ehdot, kun korona osui ostettavan firman tuulettimeen…

6 tykkäystä

Strategiana on toistaiseksi ollut kasvaa sekä että, vaikka mitään suoraa linjausta en ole löytänyt. Nämä ovat ostaneet jopa varsin aggressiivisesti sopivia kohteita nyt koronamontusta, mutta en usko yritysostoja pakotettavan vain strategian vuoksi.

Koska tarkoituksena on laajentua vielä Medicalin ja Communicationin lisäksi uusille alueille niin ei niitä tietenkään voi poissulkea. Sen kummempia linjauksia en ole nähnyt, kuin että halutaan lisää kasvua ja kannattavuutta. Kuten tähänkin asti, no holds barred.

Unidevicen sateenvarjon alle kuuluu Unidevicen lisäksi kolme nykyään täysin omistettua tytäryhtiötä. PPA AG, UniService GmbH ja SaniSolutions GmbH.

PPA AG hankittiin 2017 lopulla, siihen asti kasvu oli orgaanista pelkästään. UniService perustettiin 51% osuudella yhteistyössä ensin 2019 ja sitten vuonna 2020 se ostettiin kokonaan. Ja nyt tuo SaniSolutions kauppa tapahtui 2020, mutta kooltaanhan se on verraten pieni.

Kasvusta suurin osa siis orgaanista siis. En näe syytä epäillä tähän tulevan suurta muutosta. Ehkä tämä vastaa kysymykseen.

Sinänsä olen itse ihan hyvillä mielen kuluttajaelektroniikan kyydissä. Se ei ole riippuvainen teollisuussyklistä eikä ottanut osumaa palveluiden tavoin koronastakaan. Lisäksi alylaitteet ovat kasvava markkina.

Totta kai tervetullut on tuo Medical, ja kaikki muukin kannattava kauppa. Tämä bisnes operoi kuitenkin käytännössä samoilla prinsiipeillä kuin Kamux, eli tulos on varaston koko x myyntikate x kiertonopeus. Yksinkertainen, tylsä, defensiivinen.

Tuossa yrityskaupassa efektiivinen kustannus taisi olla n. puoli miljoonaa, koska ostokohteen kassaa piti vahvistaa samalla. Kuitenkin noin nimellisesti eurolla 3 MEUR liikevaihtoa, kauppahinta P/S 0.33*10–6.

Siitähän saisi mainion meeminkin. Niin hyvä ostaja, että Mr. Tokmanniakin hikoiluttaa.

10 tykkäystä

Tarkoitukseni ei ollut “dissata” kuluttajaelektroniikkaa, vaan katsoa asiaa riskien ja kassavirrankin kannalta. Ihan yhtä arvokkaita euroja nekin. Tasaisempi kuorma läpi vuoden vähentää riskejä yksittäisille mustille joutsenille…vai pitäisikö sanoa ikivihreille konttilaivoille :smiling_face:

Hyvä löytö joka tapauksessa ja menee ostokandidaattien pinoon. Se ei ole paksu. (Saksa on kiva maa, kuten nickistäni voi päätellä.)

6 tykkäystä

Kiitos nostosta! Nämä tällaiset ovat foorumin antia parhaimmillaan.

Sopiiko kysyä, millaisella taktiikalla/kriteeristöllä seuloit?

(Tämä kysymys itsessään ei nyt tuo lisäarvoa, joten saa liputtaa, jos siltä tuntuu.)

10 tykkäystä

Tuo arvostus saa kyllä kyseenalaistamaan “markkinoiden tehokkuuden”. Haastan jokaisen liittämään tähän jonkin narratiivin :grin: . Analyytikonkin laskelma vaikuttaa ihan turvalliselta tästä eteenpäin hidastuvan liikevaihdon kasvun kanssa.

Jos jotakuta kiinnostaa niin tässä ovat sisäpiirin myynnit viimeiseltä parilta vuodelta:

Siebert ja Kashani näyttävät kuuluvan hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenen lähipiiriin. Pahl taas on yhtiön toimitusjohtaja. Viikko myöhemmin Pahl kasvatti johdon yritykselle tarjoamaa lainaa tuota vähän suuremmalla summalla. Tämän @In_Der_Esche mainitsikin. En näe miksi tämä olisi red flag kun toimitusjohtaja sitoo rahaansa tuolla tavalla yhtiöön. Silti kummallinen temppu, luulisi hänenkin tietävän, että osakkeessa on 60 % uppside lyhyelle aikavälille :thinking:.

8 tykkäystä

Varmasti tietääkin. Pahl tosiaan lainasi myynnistä saadut rahat yhtiölle takaisin. Näiden läheisten myynneistä en osaa sanoa eikä siitä ole saksankielisillä foorumeillakaan muuta kuin epäilyjä. Osakkeet kuitenkin myydään blokkina toiselle sijoittajalle ja mutkan kautta ainakin osa niistä tulee markkinalle vastaanottajan kuitatessa pikkuvoittoja, jolloin tarjonta painaa kurssia.

Ensimmäiset myynnit vuodelta 2018 eikä näillä näytä olevan yhteyttä liiketoiminnan kehitykseen. En osaa näiden läheisten toiminnalle keksiä muuta syytä kuin henkilökohtainen riskinhallinta, maksettava henkilökohtainen velka, halu lisätä osakkeen likviditeettiä tai muu täysin yksityiselämään liittyvä henkilökohtainen syy.

Johto on julkisesti kommunikoinut vain, ettei syy liity yhtiön toimintaan mikä on kieltämättä käynyt selväksi. Yhtiöllähän on mennyt joka vuosi kovempaa ja myynnit tapahtuneet nouseviin kursseihin. Katson, josko saisin jostain tarkemman syyn tietooni. Kerron täällä, jos.

Huono asia tämä ei ole, koska osaketta voi nyt oikeasti ostaakin markkinoilta. Ennen vuoden 2020 puoliväliä se ei olisi ollut mitenkään järkevästi mahdollista juuri likviditeetin puutteen vuoksi. Toisaalta tästä johtuu, että lyhyen aikavälin pikavoitot ovat arvaamattomia tavoitella. Tarjonta on euromääräisesti kuitenkin pientä.

Sopii kysyä, mutta minun ei valitettavasti kannata vastata yksityiskohtaisesti. :smiley: Käytössä ei ole yhtä settiä kriteerejä vaan monta tuloskulmaa jotka täydentävät toisiaan ja lisäksi tarvitaan työtunteja.

11 tykkäystä

On kyllä @Helel varsin kova tuo otsikon lupaus erittäin kannattavasta kasvuyhtiöstä. Jos luotetaan analyytikon ennusteisiin niin kasvua tulee matala kaksinumeroinen prosenttiluku ja jos satojen miljoonien liikevaihdolla tehdään muutaman miljoonan tulos niin en uskaltaisi puhua kannattavuudesta :joy:

Onhan tämä toki perinteisillä EV/EBITDA ja EV/EBIT -mittareilla kovin edullisen oloinen, erityisesti kun huomioi nykypörssien kovat arvostuskertoimet! Osan siitä selittää yhtiön pienuus ja epälikvidyys, mutta mielestäni tämän bisneksen luonne on sellainen ettei sille myöskään voi hyväksyä tavanomaisia arvostuskertoimia.

Ensimmäinä huomion herättää tuo pääliiketoiminnan karsea bruttokate, joka saa silmät vetistämään ja toivomaan että päästäisiin edes Kamuxmaisiin lukuihin. Näin ohuilla katteilla ei firmalla juurikaan ole pelivaraa minkäänlaisille ongelmille tai virheille suorittamisessa, kun muutamien promillien muutos katteessa aiheuttaa jo ikävän yllätyksen tulosriville. Mielestäni tämä on perusteltu syy maksaa pienempiä kertoimia.

Toinen on tuo pääliiketoiminnan brutaali syklisyys. Yhtiö oikein mainostaa keskittyvänsä korkeahintaisiin älypuhelimiin Samsungilta ja Applelta. Väitän että jos lama iskee niin juuri tämän kaltainen korkeahintainen kuluttajaelektroniikka häviää markkinaosuutta halvemmille laitteille ja ylipäätään kalliiden kuluttajelektroniikan laitteiden ostopäätöksiä siirretään tulevaisuuteen. Tällainen kysyntäshokki on varsin karsea, koska samalla laskee sekä liikevaihto, että oletettavasti myös kate. Sykliset näyttävät aina halvoilta syklin huipulla, mutta niistä ei ole yleensä ollut tapana maksella yli 10 P/E:n -hintoja.

Mutta on yhtiöllä paljon positiivisiakin ajureita näköpiirissä! Varsinkin älykellomarkkina ja muut puettavat elektroniikkalaitteet ovat vielä lapsenkengissä, joten mahdollisuutta parantaa katteita ja liikevaihtoa löytyy. Yhtiön laajennus paremmin kannattavaan lääkelaitesegmenttiin vaikuttaa onnistuneelta. Talouskasvukin näyttää ainakin tällä hetkellä melko tukevalta, joten en ihmettelisi jos positiivinen trendi jatkuisi ja tämä olisi esimerkiksi kolmen euron lappu vuoden lopussa. Sopii varmasti jonkun toisen salkkuun, mutta itse jätän sen norsupyssyn vielä laukaisematta :smiley:

29 tykkäystä

Hah, tervetullut haasto!

Tämä toimii totta kai molempiin suuntiin: jos kate laskee niin tulos myös heikkenee. Ei tosin ole erityistä syytä odottaa tällaista, vaan viitteitä on päinvastaisesta. Suurempi volyympi ja aluevaltaukset johtavat parempiin katteisiin, ei toisin päin. Lisäksi trendi on vuosien ajalta positiivinen, ja tällekin vuodelle annettiin kannattavuutta koskien useampi kuin yksi positiivinen tulosvaroitus…

Samalla valitsisin korkeat katteet toki ennemmin kuin matalat, ilman muuta. Tästä johtuu, että volyymiä on pakkokin olla paljon suhteessa tulokseen.

En pidä tätä toimialaa syklisenä. Vaikka tälle toki on suotu syklisen toimialan kertoimet, eihän nyt pelkästään se tee yhtiöstä syklistä. Ei ensin voi tehdä loppupäätelmää ja etsiä sitten sitä tukevia havaintoja. Sinänsä, pari vuotta sitten tälle hyväksyttiin kertoimia luokkaa P/E 60 IPOn aikaan. En usko että tästä voi päätellä mitään.

Jos asiaa miettii, niin tavaroiden B2B-kauppa on kuluttajatavaroiden parissa työskentelyä. Älylaitemarkkina ei käsittääkseni ole erityisen syklisen maineessa, Älylaitteen hankkimista voi viivästyttää jonkin verran, mutta kyllähän ne ovat tosiasiallisesti välttämättömiä kuluttajahyödykkeitä.

Ei välttämättä kannata ajatella, että yritys hirttaisi itsensä Applen tai Samsungin puhelimiin, jos kysyntää on jollekin muulle. Plus, ettei Samsung itse asiassa ole erityisesti premiumhintaisia puhelimia valmistava yritys. Näitäkin heillä toki on, mutta jos katsoo vaikka Elisan verkkokaupasta niin onhan siellä Samsungia halvimpien joukossa. Applen myyntiä taas hinta ei näytä haittaavan. Jossittelua kuitenkin, ei tästä enempää.

Teollisuussykli ei ole näkynyt kehityksessä lainkaan, eikä yhtiö näytä ottavan osumaa talouden sulkemisestakaan palvelualojen tapaan. Vaikka yleinen taloussykli vaikuttaa kuluttajien ostovoimaan ja siten jossain määrin myös kuluttajatavaroiden kysyntään, yhtiön liiketoiminnan kehityksestä ei nähdäkseni voi päätellä erityistä syklisyyttä.

Erikseen voisi huomauttaa, ettei olla syklin huipulla ja että tämä olisi vielä siltikin halpa. Tällainen arvostus antaisi ymmärtää, että liiketoiminta olisi kutistuvaa. Näin karhucase vaatisikin taakseen merkittäviä oletuksia, jotka ovat käytännössä päinvastaisia kuin mitä toteutuma on.

En aio hintaa nousuvaran puolesta kummemmin kommentoida enkä lupaa, että nousee yhtään minnekään. :stuck_out_tongue:
.
Mitään SaaS-liikevaihtokertoimia tälle ei ole tiedossa, ehkä hyvänä päivänä P/S 0.3 erotuksena nykyisestä alle 0.1 tasosta. Muutenkaan en ole laskenut tätä erityisesti kertoimien venymisen varaan, vaan että tuotto tulisi vanhan koulukunnan tapaan tuloskasvusta ajan yli. ja tuloskasvuahan näillä on ollut ihan hyviä lukemia. Epämuodikasta nykyään, mutta tämä on teesini.

14 tykkäystä

Huawein bänni vaikuttanee myös positiivisesti Samsungin myynteihin, joka varmasti näkyy/tulee näkymään Sampan (sekä Unidevicen?) kasvaneissa myyntiluvuissa. Toki sieltä tulee jo Xiaomia paikkaamaan Huawein aukkoa hyvän hinta/laatu -suhteen omaavissa puhelimissa.

En itsekään pidä älypuhelinmarkkinaa syklisenä. Älypuhelimen elinikä on rajallinen ja tämä käytännössä pakottaa ihmiset päivittämään puhelimiaan, oli taloustilanne mikä tahansa. Kalliita puhelimia tullaan myymään niin pitkään, kun tuularit voivat ostaa osarilla.

Mitenköhän chippi-pula vaikuttaa Unidevicen toimintaan? Jätän itse osallistumatta tästä syystä:

7 tykkäystä

Toki toimii molempiin suuntiin ja jos yhtiö jostain syystä pystyisi korottamaan nykyliiketoiminnan kannattavuutta, niin se näkyisi tulosrivillä välittömästi. Mielestäni tämä olettama on kuitenkin hieman yltiöoptimistinen ottaen huomioon yhtiön aseman arvoketjussa, enkä nyt ainakaan heti keksi millä mekanismilla kyseinen korotus tapahtuisi.

Uudet korkeamman kannattavuuden avaukset toki parantavat kokonaiskannattavuutta hetkellisesti, mutta erityisesti tuolla elektroniikkapuolella uskon että kannattavuutta vastaan hyökätään jatkuvasti monelta rintamalta ja sen nosto lienee hieman hankalaa. Ehkäpä jos yhtiö pystyy laajenemaan niin merkittävään asemaan että koko antaa hinnoitteluvoimaa, niin sieltä voidaan puristaa hieman nykyistä enemmän asiakkailta tai saataisiin joitain logistisia synergioita?

Tässä näkee selvästi nyt oletusten voiman. Jos hylkää syklisyysteesin ja lähtee siitä että tämä tosiaan on defensiivinen yhtiö, niin kyseessä on selkeä väärinhinnoittelu. En itse mitenkään kyllä kykene olettamaan että jos taloussykli kääntyy negatiiviseksi, niin kuluttajat ostaisivat sen uuden tonnin iPhonen joka toinen vuosi :smiley: Nythän olemme pitkään eläneet kuluttajaelektroniikan kulta-aikaa ja ihmiset ovat ottaneet reilusti jopa velkaa näiden laitteiden ostoon. Erityisesti korona-aikana näitä laitteita on tietysti hankittu entistä enemmän, kun mitään muutakaan ei ole voinut tehdä kotona kuin käyttää digivekottimia.

Tämä kalliisiin älypuhelimiin keskittyminen ei muuten ole omaa keksintöäni vaan ihan yhtiön omasta yrityskuvauksesta:

UniDevice AG is a B2B broker for communication and entertainment electronics with a focus on high-priced smartphones from leading manufacturers such as Apple and Samsung.

Ehkäpä syklin huipusta puhuminen oli hieman liian vahvaa ennustajan roolin ottamista, mutta kyllä tämän kaltaiset yhtiöt aina näyttävät halvoilta kun taloudella menee lujaa. Koen kuitenkin että nämä kuvaamani riskit ovat todellisia ja riskiä pitää hinnoitella yhtiön arvostuskertoimiin, joka taas aiheuttaa sitä että yhtiö näyttää edulliselta. P/S ei mielestäni sovellu tämän kaltaisten yhtiöiden tarkasteluun ollenkaan vaan pitäisi mielestäni katsoa mielummin esimerkiksi EV/EBITtiä.

Olen kanssasi kuitenkin samaa mieltä että tekemilläsi oletuksilla yhtiö on varsin edullinen ja minunkin tekemillä oletuksilla yhtiö on reaalisesti edullinen, mikäli trendit säilyvät ennallaan. Painotan kuitenkin että mielestäni tässä on niin paljon riskisyyttä että tälle on vaikea hyväksyä kovinkaan paljon nykyistä korkeampia kertoimia ja likviditeetin puute voi kuitenkin aiheuttaa varsin rumaa jälkeä negatiivisissa uutisissa, koska tästä osakkeesta ei silloin eroon kyllä pääse ja en ainakaan itse uskaltaisi tätä salkussa pitää, mikäli talous kääntyy heikompaan suuntaan. Jos katsotaan 3v+ tulevaisuuteen ja medical-puoli kasvaa merkittäväksi osaksi yhtiön tulosta ja liikevaihtoa, niin tilanne on toki silloin eri ja kun riskisyys laskee niin kertoimiakin voidaan hivuttaa ylöspäin.

11 tykkäystä

Itseni on kieltämättä vaikea nähdä, miksi älylaitteiden kysyntä olisi erityisen syklistä. Toki olisi ajateltavissa, että taloussyklistä johtuva kulutusvoiman lasku vaikuttaa liiketoimintaan, joskin melkein kaikki on syklistä näin ajateltuna.

Myönnettäköön, että jos älylaitekauppaa pitää syklisenä ja katsoo, että nyt ollaan syklin huipulla, liiketoiminta alkaakin nyt kutistua, kannattavuus kääntyykin laskuun eikä volyymin myötä saada synergioita eivätkä uudet laajennuksetkaan onnistu niin sitten tämän voisi sanoa olevan vain oikein hinnoiteltu.

En usko että pääset ihan näin helpolla tässä. Totean viitteeksi, että älypuhelinmarkkinan kannalta 2020 ei ollut ihan syklin huippu, vaan kysyntäkuoppa. Älylaitteita ei tilastoissa ole hankittu tavanomaista enemmän koronan vuoksi, vaan merkittävästi edeltävää vuotta vähemmän, tosin silti absoluuttisesti paljon.

Samalla Unidevice kasvaa ja parantaa kannattavuutta merkittävästi. Näin toteutuma ei vain näytä antavan aihetta nyt esitetyille huolille. Jos koronan aiheuttama taloudellinen ahdinko ja tätä edeltävä kauppasota, ostovoiman lasku ja älylaitemarkkinan kyykkäys 2020 ei osu liiketoimintaan, niin milloin se osuma sitten tulee? Toki varovaisuus on hyve, sanotaan.

Sama koskee oikeastaan myös tuota erityistä mekanismia kannattavuuden paranemiselle (paitsi uudet aluevaltaukset ja liiketoiminnan volyymin kasvu, noh…). Kannattavuutta koskien tälle vuodelle on tullut useampi positiivinen tulosvaroitus. Tällekin vuodelle oikeastaan, kannattavuushan tosiasiallisesti on parantunut vuosi vuodelta. Mahdollinen vaikeus hahmottaa erityisiä syitä tapahtumille ei tee tyhjäksi itse tapahtumia.

Vuosina 2017-2019 Euroopan älypuhelinmarkkina kappalemäärissä itse asiassa kutistui jonkun prosentin säilyen absoluuttisesti melko vakaana. Erityisesti 2020 oli monella tapaa tavanomaista heikompi vuosi. Samalla aikavälillä Unidevice kolminkertaisti liikevaihtonsa ja kymmenkertaisti nettotuloksensa.

Riskien toteutumiseen näyttääkin liittyvän lähinnä kontraindikaatioita ja tästä huolimatta arvostuksessa näyttää olevan merkittävää turvamarginaalia. :smiley:

Jätän kuitenkin nämä esitetyt riskit mieleeni.

7 tykkäystä

Terve,
Sen verran voisin tähän hieman alaa tuntuvana lisätä, että kyseessä on toisiaan brokeri firma. Brokerit ei osta myytäviä kamojaan suoraan valmistajilta vaan haalii niitä markkinasta. Erittäin pieni katteista toimintaa ja tyypillisesti vaikeaa tehdä paljoa rahaa helposti liikkuvilla A-brändeillä. Ei siinä, hyvin hoidetut firmat löytää aina oman ekologisen lokeronsa ja tämä näyttää olevan ihan kelpo business.

Isoin riski tässä mielestäni liittyy ydinliiketoimintaan. Broker toiminta, joka menee rajojen yli tunnetaan myös “harmaa vientinä” tai “harmaa tuontina”. Samsung ja Apple ovat ainakin aikaisemmin reagoineet näihin siinä vaiheessa kun broker toiminta on sekoittanut busineksia. Mm. Apple on ilmoittanut tietyille kumppaneilleen että katkaisvat jakelusopimuksen tuotteista mikäli myyvät yritykselle x / yrityksille x.

Broker toiminta on myös liiketoimintaa missä on vaikeaa luoda lisäarvoa tai vallihautoja pitkällä aikavälillä.

9 tykkäystä

Ajattelin tätä kirjoittaessani kuluttajasektoria yleisesti ja olisi varmaan tuo kohta varmaan pitänyt eriyttää omaksi kappaleekseen; Siis läppäreitä, televisioita, tabletteja ja sen sellaisia. Myönnän että en kyllä tarkistanut mikä oli nimenomaan älypuhelimien tilanne 2020 ja oikeastaan jopa hieman yllätyin että myynti sakkasi matalan kaksinumeroisen prosenttiluvun. Lieneekö kyseessä sitten se että kotona ei älypuhelimesta juurikaan ole hyötyä tablettiin verrattuna ja uuden iPhonen sijaan osa kuluttajista päätti ostaakin uuden iPadin. Joka tapauksessa mielestäni väitteeni oli yleisellä tasolla kuitenkin mielestäni korrekti ja kuluttajaelektroniikkaan osalta olemme eläneet monen montaa vahvaa vuotta :smiley:

Mutta olet kyllä oikeassa että teesini voi olla täysin väärä siitä että se kallis iPhone olisi luksushyödyke eikä välttämättömyyshyödyke. Tällöin Unidevicen tuotteiden kysynnän voisi olettaa säilyvän vakaina myös mahdollisesti tulevina taloudellisesti heikkoina aikoina ja nykykurssin olevan selvästi aliarvostettu, erityisesti kun ottaa huomioon nämä vallitsevat positiiviset trendit.

2 tykkäystä

Kiitos tästä. Osaatko avata mekanismia yhtään tarkemmin? Tarkoittaisiko tuo sitä, että Apple, Samsung ja muut voivat tarvittaessa luultavasti sulkea yhden Unidevicen hankintakanavan kerrallaan ja pakottaa etsimään uusia, luultavasti pienempiä? Vai jotain dramaattisempaa?

Minusta vaikuttaa kyllä hyvin loogiselta, että jotain tämän tapaisia esteitä kasvulle olisi. Sitten pitäisi vielä osata arvioida missä kohtaa rajat tulee vastaan ja miten tehokkaasti laitevalmistajat voivat halutessaan toimintaan puuttua.

4 tykkäystä

Brokerit tyypillisesti ostaa myytävät tuotteensa virallisilta jakelijoilta. Esimerkiksi jakelija saa isolta valmistajalta hieman paremman ostohinnan tuotteille jos he ostavat kerralla 10 000 laitetta. Tämä määrä saattaa olla yksittäiselle jakelijalle liian iso, joten jalkelija tarjoaa osan tästä erästä brokereille minimaalisella katteella. Sanotaan että tämä jakelija on esimerkissä Saksalainen ja toimii ainoastaan DACH markkinalla. Broker sen sijaan toimii kaikkialla Euroopassa.

Tässä tilanteessa on mahdollista että brokerilla on varastossa tuotteita joiden hankinta hinta on edullisempi kuin virallisella tukkurilla jollain pienemmällä markkina-alueella, esim Suomi. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista että brokerin toiminta aiheuttaa valmistajan näkökulmasta markkinahäiriöitä.

Tiedän että ainakin Apple on viimeisen 10 vuoden aikana blokannut brokerit pois tietystä tuotelinjastaan uhkaamalla katkaista jakelusopimukset kaikilta toimijoilta jotka myy osapuolille X.

Unidevicen bisnestä en tunne sen tarkemmin, koska en ole ollut heidän kanssaan tekemisissä. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten Apple ja Samsung Euroopassa heihin suhtautuvat.

8 tykkäystä

Voisin yrittää, jos saisin johdolta kommentin! Mitä on kuulunut tältä rintamalta, montako kontaktia per valmistaja ja miten hyvin tämän puolesta hajautus toimii. Miten pitkä kontaktin elinikä on, kuinka helppo sellainen on uusia jne.

Kun Arimatti kerran osaa niin ei kai se voi olla niin vaikeaa?

Tätä rajoitetta ei voi kiistää. Olen itse järkeillyt näin, että kanava kerrallaan toimittajakohtaisesti. Täytyy sanoa, ettei itselläni ole tietoa siitä miten suuri osa kullekin laitevalmistajalle tarkalleen kuuluu. Arvoketjussa varsin cutthroat-meininkiä, mutta toisaalta ajattelen, että yhtiö brändi- tmv. sidonnaisuuksien estämättä voi porata markkinarakoa.

Nykyinen arvostus ei kuitenkaan nojaa olennaiseen kasvuun. Jos tälle vuodelle olettaa yhtiön antaman ohjeistuksen alarajan 450 MEUR toteutuvan, niin ~4 euron DCF olettaa vuodelle 2022 10% kasvua ja sen jälkeen hidastuvaa 3-4 % kasvuvauhtia. Jos tämäkin vuosi menee yli alarajan, sitten vastaavasti myöhemmin pitäisi suorittaa vähemmän.

Kannattavuudenkaan ei odoteta paranevan enää yhtään. Medical-segmentistäkään ei oleteta olennaisesti vaikutusta liikevaihto- tai tulosriveille. Tältä ei vain odoteta hirveästi mitään. Mahdollisten vastoinkäymisten näkisin olevan enemmän kuin kompensoitu.

Mutta pojat hävettäisi olla väärässä kun olen näin vahvasti tämän puolesta puhunut. :joy:

DCF:

8 tykkäystä

Minä koitan pureutua havaitsemiini mahdollisiin rajoitteisiin, mutta enhän minä tällaista tekisi saatikka jaksaisi nicciä varta vasten perustaa, jos firma ei minua kiinnostaisi. Kiitän kovasti avauksesta.

Ajattelin jo itsekin, pitäisikö IR:ää lähestyä sähköpostilla. Kiinnostaisi johdon ajatukset suhteista laitevalmistajiin sekä näiden mahdollisuuksista tukkia hankitakanavia. Jos vastaavaa on tehty muille borkereille, miksei sama voisi tapahtua Unidevicelle? Kai heidän pitäisi osata vastata tähän jollain tapaa.

Pahl muuten vastasi saman suuntaiseen kysymykseen vajaa kuukausi sitten. Että voisivatko laitevalmistajat tukkia mahdollisuudet maiden välisten hintaerojen hyödyntämiseen. Youtubesta löytyy. Tuntuivat olevan luottavaisia arbitraasimahdollisuuksien säilymiseen, mutta mielestäni ottivat kantaa lähinnä siihen, että hintaeroja aina löytyy. Mutta jos potentiaaliset myyjät saadaan blokattua ulos, ei hintaerot enää auta.

6 tykkäystä