Uraani on 2020 parhaiten menestynyt raaka-aine, ja tämä on vasta alkua

Voisiko hiilineutraalien hype tarttua myös uraaniin? Ilmastonmuutos otetaan jo sen verran tosissaan että sen pelko voittaa absurdin atomipelon. Kun vedyt, biopolttoaineet, akut, tuulivoimat, ev:t, aurinkovoimat ja carbon capturet jo lähteneet hypeen niin miksei sitten se kirkkaasti tehokkain puhdas energiamuoto?

2 tykkäystä

Sektori on kokonaisuudessaan markkina-arvoltaan niin pieni että positiiviset uutisoinnit saattaa helposti nostaa kursseja kymmeniä prosenttteja, vastaavasti sitten alaskin päin liikkeet ovat yhtä volatiileja.

Omat kevään ja kesän aikana kerätyt uraanilaput alkavat olla mukavasti jo plussalla, pari on jo ehtinyt tuplaamaan hankintahinnoista. Pitkällä tähtäimellä ollaan kuitenkin mukana joten kurssien heilunta ei sinällään hetkauta, joitain pikku treidejä saatan yhtiökohtaisesti ottaa jos teknisesti mennään älyttömän yli-/aliostettuun tilaan.

Itseä kiehtoo sektorissa se että uraanin tuotannon ja kysynnän suhde on kääntymässä tulevina vuosina vahvasti alijäämäiseksi minkä uskon nostavan uraanin hintaa ja sen myötä yhtiöiden osakekursseja.
Ilmastonmuutos ja pyrkimys päästöttömiin energiamuotoihin tukevat mielestäni tätä trendiä, toisaalta ydinvoima mielletään ihmisten mielissä edelleen kovin likaiseksi energiamuodoksi säteilyvaaroineen jne joten en usko samanlaiseen hypeen ainakaan piensijoittajien keskuudessa kuin mitä esimerkiksi vedyn suhteen on nähty.

Fakta kuitenkin on että nykyisellä uraanin hinnalla suurin osa tuotannosta on tappiollista joten ennemmin tai myöhemmin raaka-aineen hinnan on noustava tai valot sammuu:

4 tykkäystä

Hypätty uraani junaan Paladin Energyllä ja seuranta positio ollut Camecossa, jo muutaman vuoden. Nyt on havaittavissa pientä koomasta heräilyä ja jospa tämä sektori tästä lähtisi liikkeelle…

1 tykkäys

Onkos kukaan törmännyt tällaiseen kanukkifirmaan kuin Mega Uranium ja tutkinut sen toimintaa tarkemmin? Senttiosake löysi tiensä omaan tutkaani niin oli vilkaistava.

Mielenkiinnon herätti sen osakeomistukset.

Mega holds equity interests in the several uranium companies, with key holdings in:

Company Holdings Website
Toro Energy Limited 395,095,387 common shares www.toroenergy.com.au
NexGen Energy Ltd. 19,476,265 common shares www.nexgenenergy.ca
Uranium Royalty Corp. 3,339,467 www.uraniumroyalty.com
NxGold Inc. 1,275,000 common shares / 1,275,000 warrants www.nxgold.ca
4 tykkäystä

Jenkit haluavat kai omavaraisiksi uraanin osalta.
https://finance.yahoo.com/news/energy-fuels-applauds-75-million-140800751.html?.tsrc=fin-srch

1 tykkäys

Energy Fuels (UUUU) kurssinousun taustalla voi olla uutisointi REE-tuotannon aloittamisesta.

https://www.mining.com/energy-fuels-set-to-become-rare-earth-producer-in-2021/

Toinen jenkkifirma samalla apajalla on MP Materials

2 tykkäystä

Ketjun avaajana voisin väliin kommentoida omia ajatelmia.

Viime kuukausina on tultu aika hyvin ylös. Oma GLO.n startti positio on noussut >5x ja 2020 jopa viimeisin ostoni, marraskuussa hankittu Bannerman on kivunnut 350% parissa kuussa. Heikoiden on suoriutunut KazAtomprom, joka on 65% (osingot mukaan laskien) (tämä oli kuitenkin ennustettavaa kun ralli lähtee käyntiin).

Kuitenkin tältä nousulta puuttuu kunnon pohja. Aito sopimuksien sykli ei ole alkanut, merkittävä M&A aktiviteetti tai spot hinnan nousu (joka vaikkakin osin irrelevanttia on välttämätöntä todelliselle bull markkinalle) puuttuu jne.

Tämä aiheuttaa itsessäni huolta lyhyellä (<18kk) jänteellä nousun kestävyydestä. Itselläni on hyvin ruutia jäljellä ostaa dippejä, mutta toisaalta suht vähän halua myydä, vaikkakin Bannermanin kaltaiset toimijat ovat karanneet nyt jo perusteettomaan hintaan, tällä hetkellä.

Tämän takia hold on oma strategia, tosin oletuksella että näen helposti -30-40% ilman yleismarkkinoiden romahdustakin (en ennusta mitään liikkeitä, sanon vain että koen tämän erittäin mahdollisena). GLOn suhteen osakkeiden hinnan nousu = merkittävästi olettamaani alempi laimeneminen. 18.01.2021 tuli myös Turkin operaatioista erinomainen tulos, joka teki riskistä (mahdollinen anti investointivelan kattamiseksi alhaisella valuaatiolla) käytännössä nollan → oman minimitavoitteen nousu vähintään 2,1-2,4CAD hujakoille. Jos omistaisin 10k osaketta, en myisi osaa edes 2CAD hinnalla, mutta koska pottini on >40k osaketta, tulen vähentämään asteittain jo 2,1-2,4CAD tasolta.

Kuten aiemmin olen sanonut, kyseessä on maratooni, jossa on ylä ja alamäkiä. Ajoitus on lähes mahdotonta ja siksi viimeiset pari vuotta piti vain positioida itseään ja hyväksyä jäätävä volatiliteetti. Sama logiikka pätee yhä. Lopullinen nousu ei ollut tässä, kiitotietä on vielä paljon jäljellä, mutta ollanko nyt jälleen false startissa on iso kysymys. En kuitenkaan haluaisi olla se peliliikkeitä tekevä tyyppi, joka nyt likvidoi dipin toivossa ja missaa ison nousun.

Ps hyvänä muistutuksena historiasta. 2016 marraskuussa spot hinta saavutti pohjansa $18/lbs. Kaikki tiesivät että hinta oli absurdi, kaikki tuottajat tekivät tappiota. Ja uraanin hinta kääntyi. Se oli “generational buying opportunity”. 2kk myöhemmin uraanin hinta oli 30% korkeampi ($24,5/lbs).
Uraanijunioreiden kurssit nousivat satoja prosentteja. Mm. GoviEx.n kurssi nousi 0,09->0,39 eli 333% parissa kuukaudessa. Pari vuotta myöhemmin kurssi oli jälleen 0,10 pinnassa.
Sektori on nähnyt false startteja.

Hold.

27 tykkäystä

Mietteitä Uraanin syrjäyttämisestä:

Fuusion käyttö tulee jäämään pieneksi monimutkaisuuden takia. Painevesi- ja kiehutusvesireaktorit ovat tuttuja ja turvallisia. Uraani on todettu turvalliseksi, joten säätäminen uusien epävarmojen teknologioiden kanssa on epätodennäköistä varsinkin Euroopassa.

Lobbaajat väittää tietenkin ydinvoimaa epäeettiseksi ja yritysten eettisyyteen kannattaa suhtautua enemmänkin markkinointina. Kiinalla ja Intialla on mahdollisuus sekoittaa pakkaa uusien reaktorityyppien ja uusien polttoaineiden avulla, mutta kyllä uraani tulee olemaan yleisin polttoaine vielä pitkään meidän eliniänkin jälkeen.

3 tykkäystä

Nyt en halua puffata omia intressejäni eikä tämä ole sijoitussuositus enkä ole rahoitusalan ammattilainen, mutta olisi mielenkiintoista :money_mouth_face: nähdä miten kävisi, mikäli massat innostuisivat uraanin suhteen. On rahastoja (ainakin yksi näillä kriteereillä), joilla on joko suoraan tai epäsuorasti omistuksessa fyysistä U3O8. Periaatteessa olisi (?) mahdollista toteuttaa squeeze myös tämän kautta, eli ostamalla rahastoa, joka taas ostaisi hinnannousun myötä lisää fyysistä uraania (tai sitten on ostamatta, ja ostaa omia osakkeitaan takaisin sen sijaan, ei voi tietää) Koko uraanimarkkinan koko kun on kuitenkin vain 10 miljardin dollarin luokkaa, ja tekeillä on muutenkin ihan fyysinen squeeze kysynnän ja tarjonnan kautta, niin… Sanotaan, että vaaka liikkuisi herkästi.

Jos nyt ei vielä moista tapahdu, voi olla, että tällainen masinoidaan, kunhan itse pääajurit hinnannousulle toteutuvat ikäänkuin viimeisenä huippuna.

Mutkia matkaan aiheuttaisi mielestäni uraanitoimitusten hitaus ja lupaselvittely, jotka ovat nyt varmasti vähän eri luokkaa kuin vaikkapa hopealla, eikä uraania nyt huomiseksi saa rekallista tilattua pihalleen.

2 tykkäystä

Nonih, onhan siitäkin rutistettu subi kasaan. Pitää sivusilmällä seurailla, vaikka noita erilaisia squeezeja on varmasti heitelty ilmoille vaikka mistä aiheista.

2 tykkäystä

En ymmärrä miksi tämä olisi haluttu lopputulos.
En usko hetkeäkään että WSB on tarpeeksi pitkäjänteinen tähän, enkä usko että polttoaineenostajat juoksevat sopimuspöytiin vaikka WSB porukka onnistuisi ostamaan 10mlbs uraania. Sopimussykli on todella hidas ja WSB kädet heikkoja pitkään holdiin.
Osakkeiden kohdalla voidaan aiheuttaa pientä piikkiä, mutta jotta sen voi kapitalisoida, pitää tähän hetkelliseen piikkiin pystyä myymään, sitten ostaa osakkeita takaisin halvemmalla ja odottaa todellista nousumarkkinaa. En usko että moni pystyy luotettavasti tekemään tätä, itse en lähtisi ainakaan treidaamaan. Jos en pysty kapitalisoimaan jotain edes semi-luotettavasti, en näe sen pragmaattisuutta.

Gamestop oli poikkeuksellinen pikajuoksu. Uraani, todellinen hinnan löytyminen, on yhä, maratooni, enkä usko että mikään UraniumSqueeze tulee toimimaan… with caveat.
Uskon että joukko hedge fundeja tulee tässäkin syklissä ostamaan spotista, puskemaan hintaa ylös ja omistamaan mixin uraaniosakkeita ja fyysistä, luoden merkittävää nousupainetta ja ylilyöntiä, mutta 1-3v sijoituksena (johon yhä en tippaakaan usko että WSB crowd pystyy). IMHO

8 tykkäystä

Joo, optimaalisinta kurssikehityksen kannalta olisi saada fundamenteissa tähdet kohdilleen, loppukuohahdukset tulevat sitten aikanaan jos tulevat.

Nyt kun fyysinen hopea on ollut tapetilla, niin tuli mieleen vähän verrata näitä raaka-aineita toisiinsa. On selvää, että uraanin liikehdintä on varsin jähmeää pitkien sopimussyklien vuoksi, joten sitä ei juuri heilutella pienten toimijoiden puolesta. Luinkin jostain, että uraani on todellinen ultraboomer-treidi, joka koettelee istumalihaksia arvometallejakin kovemmin. :laughing:

Polttoainekulut ilmeisesti esittävät ydinvoimalan kokonaiskuluista hyvin pientä osaa, joten ostojen ajoittaminen ei liene tärkeyslistalla kovin korkealla, tai nyt ainakaan luotettavuuden kustannuksella? Eli eivät lähde ikäänkuin etuajassa normaalista aikataulusta ostamaan varastoon tai isompaa määrää kerralla, kun tarjonnan tilanne on mikä on?

Mitä treidaamiseen tulee, niin eipä ole käynyt mielessä ulkoiluttaa lappuja, vaikka laskut ovat nopeita. Nousut ovat nimittäin vielä nopeampia, ja suunta kyllä näyttää olevan pääsääntöisesti ylöspäin.

Pitää kyllä kiittää, että olet viitsinyt kirjoittaa aiheesta. Luettuasi kirjoituksiasi päätin tehdä sijoituksia tähän sektoriin viime helmikuussa, juuri sopivasti ennen luisua, ja sitten jonkin aikaa kuopan jälkeen. Välillä on piilevä tunne, että on todellista tomppelin tuuria, että löytää koko uraanisektorin ja vieläpä pidemmän ajanjakson aallonpohjalla.

2 tykkäystä

~300% nousut kolmessa kuukaudessa sai allekirjoittaneen keventelemään osan voitoista kotiin pahiten nousseista lapuista, saattaahan se ralli vielä jatkuakin mutta korjausliikkeen todennäköisyys kasvaa koko ajan varsinkin kun itse raaka-aineen hinta on ollut laskutrendissä kohta vuoden ajan viime kevään huipuista.

Pidemmällä tähtäimellä olen edelleen bullina uraanin suhteen mutta mielestäni kurssit on karanneet nyt perusteettomasti ja tarkoituksena on myöhemmin ostaa halvemmalla takaisin, katsotaan muutaman kuukauden päästä menikö ihan metsään tämä treidi :smiley:

1 tykkäys

Reilusti on aikakin suunnitteilla painevesilaitoksia(PWR), joiden käyttöikä on 60 vuotta. Aivan heti siis ei ole ydinvoima maailmasta loppumassa, jollei parempaa energianlähdettä löydy. Uusille PWR:lle on kaavailtu parhaimmillaan jopa 80 vuoden käyttöikää. List of commercial nuclear reactors - Wikipedia

Käytön kannalta ongelma on siinä, ettei nykyinen uraanin kaivostuotanto ole riittävää pyyntiin nähden. Tämä voi siis tulevaisuudessa nostaa hintoja, jollei uusia keinoja uraanin hankkimiseen löydy. Toisaalta hinta voi romahtaakin, jos keksitään keino uraanin keräämiseen merestä.

5 tykkäystä

Olen tietoisesti asteen tylyn kuuloinen, mutta huomaan että monesti uraanista puhuttaessa thorium, vedestä uraanin talteenotto, reaktori mallit, SMR yms. tulee vahvasti pöydälle ja ihmiset jauhaa ja pätee näistä, mutta ne ovat irrelevantteja ja melua.

Sijoituskeissi ei ole se mikä on uraanin hinta 20 vuoden päästä jos esim 70-luvulla kehitteille otettu merivedestä uraanin talteenotto (jolle hinta lappu oli viime näkemältä 100-300$/lbs haarukassa) toteutuu. Eikä se tuleeko ydinvoima lopulta kasvamaan, vaikkakin se on ihan kiva narratiiville ja vahvistaa potentiaalista hypeä.

Sijoituskeissi on se että pitkäaikaiset sopimukset ovat kautta linjan (USA ja EU) loppumassa/ loppuneet. Mobiilit inventaariot ovat kutistuneet ja voimalat ovat hyödyntäneet treidaajia ja lyhytaikaisia soppareita potkien väistämättömästi vastaantulevaa sopimussykliä.
Tämä on johtanut tuotantovajeeseen, jota ei voi, ilman merkittävää uutta tuotantoa, korvata. Jotta uutta tuotantoa (saati loppuvia sopimuksia) voi tuoda linjoille, tarvitaan hintataso joka 1. on korkeampi kuin tuotantokulut 2. maksaa tarvitut investoinnit ja 3. palauttaa sijoittajille tuottoa. Tämä taso on min 60$/lbs.

Kun voimalat saapuvat massalla sopimuspöytiin, ne huomaavat ettei kaikille riitä sopimuksia. Et voi olla se polttoaineen ostaja, joka sanoo että muutama reaktori (5-10miljardia$/kpl) pitäisi sammuttaa, koska polttoainetta ei ole. Polttoainetta täytyy olla ja koska sen osuus kokonaiskustannuksista on pieni, ovat ostajat, tietyissä tilanteissa hintaneutraaleja.
Tässä syklissä kirjoitetaan sopimuksia 2035-2040 vuosiin saakka. Tuo aikaikkuna on fokus, ja se on ainut fokus sijoittajalle. Viimeinen riski mitä polttoaineen ostaja tässä tilanteessa ottaa on vedestä talteenotettu uraani, tämä ei ole tähän sopimussykliin vaikuttava tekijä.
Se onko Thorium reaktoreita 2030-2050 vuosina olemassa on myös irrelevanttia. Se onko ydinvoimaa enemmän vain vähemmän 2035- on lähes irrelevanttia.

Sijoittajana minulla on kaksi positiivista lopputulosta. 1. Tämä set-up ja uraanin hinnan nousu aiheuttaa merkittävää hypeä osakkeisiin ja nostaa lähestulkoon kautta linjan kaikkia toimijoita. Tämä, kaikilla pääoma intensiivisillä ja tuotteen osalta homogeenisillä markkinoilla toistuva tapahtuma, mahdollistaa usean uuden kaivoksen rahoituksen, ylituotantoon siirtymisen ja hinnan romahduksen (luultavin outcome). Tässä keississä kaikki sentimenttiä vahvistavat, mutta todellisuudessa irrelevantit asiat ovat lievästi merkityksellisiä. Tässä keississä minun täytyy myydä pitkillä myyntiohjelmilla nouseviin kursseihin, sillä hypen huippua on absurdia edes yrittää ajoittaa.
2. Hypeä ei tule. Tämä on voimaloille erittäin massiivinen ongelma, koska esimerkkinä 100milj markkina-arvoinen Bannerman ei voi rahoittaa >700milj kaivosta, jos sen täytyy käyttää 30% OPOa (max 70% velkaa). Rahoittaminen laimentaisi omistajat lähes nollaan, joten ei käy omistajille. Toisaalta omistajat odottavat paljon enemmän kurssilta, jotta yrityskaupat, ilman erittäin massiivista preemiota onnistuisi.
Tässä tilanteessa voimaloiden pitäisi luultavasti tarjota todennäköisimmille potentiaalisille tuottajille lukittuja pitkiä sopimuksia erittäin korkeilla hinnoilla/ etumaksuilla (=ei laimennusta omistajille kaivosta rakentaessa). Tässä skenaariossa voittajia olisivat luultavimmat tuottajat, kuten GLO vs explorerit yms. häviäjiä. Tämä skenaario tarkoittaisi että tuotantoon menijät, olisivat puhtaalla kassavirralla erinomaisia arvosijoituksia ja tämä olisi itselleni preferoitava lopputulos vaikkakin epätodennäköisempi kuin vaihtoehto 1.

Vain seuraavalla sopimussyklillä ja potentiaalisilla siihin vaikuttavilla tekijöillä (kuten ydinonnettomuus yms.) on väliä sijoituskeissille. Ja sijoituksista puhuttaessa vain se mikä vaikuttaa sijoituskeissiin, on signaalia, kaikki muu melua.

Haluan tässä hakata koko ajan termiä, sijoituskeissi, sillä tässä ei olla ostamassa KONEtta, osta ja unohda periaatteella. Silloin on tärkeää että ollaan selkeitä siitä, mikä on sijoituskeissi ja mistä ne realisoituvat tuotot tulevat meille (joka myös ohjaa exit strategiaa).

Mutta joo, tämä oli lähinnä hyväntahtoinen rant :wink:

42 tykkäystä

CanAlaska aloittaa porailut Cigar Laken alueella.
https://canalaska.com/2021/03/01/canalaska-commences-drilling-for-uranium-at-waterbury-project/

Azincourt Energy aloitti myös porausohjelman East Prestonissa. https://www.juniorminingnetwork.com/junior-miner-news/press-releases/1028-tsx-venture/aaz/93927-azincourt-energy-begins-2021-drill-program-at-the-east-preston-uranium-project.html

4-8 viikon päästä pitäisi alkaa tuloksia tulla.

1 tykkäys

Viimeisen kuukauden kehitys näyttää miten positiiviset kehät toimivat.

Valuaatiot sinkosivat joulu-tammikuussa ja heti helmikuussa useat yhtiöt tekivät osakeanteja, erittäin hyvillä valuaatioilla. Yhteensä osakeannit imivät helmikuussa 400-500milj uutta markkinoille virrannutta, merkittävin osin institutionaalista pääomaa. Denisonin osakeantiin mm. oli 8x enemmän kysyntää kuin osakkeita tarjolla.
Toisaalta kun yhtiöit täyttävät sotakassojaan, on ollut ymmärrettävää että osakkeiden hinnan nousu on jäissä, sillä annit imevät paljon pääomia.

Myös fyysisen uraanin rahastot (YCA ja P) pääsivät viimein tilanteeseen, joissa niiden P>NAV (nav = bruttoarvo (käteinen ja fyysinen uraani spotilla) - velat). Tämä laukaisi mm. YCAn tekemään 140milj£ rahoituskierroksen ja ostamaan fyysistä uraania.
Uranium Participation corp ($P) ei ole vielä tehnyt antia, mutta Denison ilmoitti tekevänsä 75miljUSD annin ostaakseen 2,5Mlbs uraania. $UEC osti 1,2Mlbs uraania.
Kazatomprom (suurin ja edullisin tuottaja) ilmoitti joutuvansa tulemaan spot markkinalle ja ostamaan 4Mlbs uraania. Cameco ilmoitti ostavansa 2021 8-10Mlbs uraania spotista + Cigar Laken aiheuttaman vajeen, 3-5Mlbs.

Uraaniyhtiöiden (denison, uec, yca, p) hinnan merkittävä nousu on tehnyt rahoituksesta niille suhteellisen halpaa ja tämä mahdollistaa antien teon ja uraanin ostamisen varastoon, myöhemmin myytäväksi.

Toisaalta tämä entisestään kiihdyttää mobiilien inventaarioiden kuivumista ja luo jatkuvasti lisää painetta voimaloille.

Nyt tapahtuvat asiat tekevät uraaniyhtiöistä merkittävästi alemman riskin sijoituksia, mikäli odotusaika on yhä +18kk (esim globaali romahdus pörsseissä → markkina-arvot alas → valotpäällä rahoitus kiventakana = riski merkittävästi paniikki rahoituksesta ja laimenemisesta).
Toisaalta tässä ehdottomasti nopeutetaan sitä päivää kun tämä ritsa napsahtaa.

Vielä on odottamista että muutamat isot hedge fundit ostavat spotista, sekä osakemarkkinoilta osakkeita, mutta se päivä on tulossa, kuten viimeksikin.

Erittäin paljon hyvää lyhyessä ajassa. Kun rahoituskierrokset ovat valmiita, on kiinnostavaa nähdä mihin suuntaan osakkeet menevät.

33 tykkäystä

@Mikko_Leivo Ihmettelit twitterissä, että miksi Uraani ei herätä kiinnostusta netissä.

Minun kännykkään on alkanut nyt tulemaan redditistä push -ilmoituksia uraanista, viimeisimpänä tämä:

Lisäksi mutulla voisin sanoa, että uranium squeeze on taas ollut enemmän esillä. Vai onko tämä vääränlaista kiinnostusta? :smiley: Joka tapauksessa mukava lueskella sun kirjoituksia tästä mulle entuudestaan tuntemattomasta alasta!

2 tykkäystä

Cameco käynnistää Cigar Laken huhtikuussa.
Onkohan se kannattavaa näillä hinnoilla vai eikö markkinoilta saa enää uraania? Sovitut toimitukset kuitenkin täytyy hoitaa.
Mielenkiintoista nähdä miten juniorit tähän reagoi.

3 tykkäystä