USA:n presidentinvaalit 2024

Tässä on hyvä visualisointi, miten vedonlyöntimarkkina on nähnyt ja näkee Trumpin mahdollisuudet.

Yli 50 % mahdollisuus ensimmäistä kertaa. Bidenin todennäköisyydet ovat jälleen laskeneet.

Muutamia omia ajatuksia.

Sijoittajavinkkelistä Biden on tavallaan edustanut “perinteisempää” ja ennakoitavampaa Yhdysvaltain linjaa maailmalla, mutta hän on toisaalta jatkanut (ihan oikein mielestäni) Trumpin kiihdyttämää protektionistista linjaa erityisesti Kiinaa vastaan. Kiina ei pelaa pelisääntöjä noudattaen, eikä muidenkaan tietenkään tarvitse silloin tehdä niin. Kiinnostuneille voin suositella tätä pidempää artikkelia Yhdysvaltain historiallisesta taipumuksesta oman talouden suojeluun. Olisi ollut vaikea kasvaa alunperinkään maailman suurimmaksi taloudeksi ilman suojatulleja. Maalla on siis pitkä traditio tästä, vaikka toisen maailmansodan jälkeen maan kelpasi puhua vapaakaupan autuudesta (kun olet mahtavin ja suurin, vapaakauppa toimii vallan hyvin).

Obama yritti kujoa julkista vajetta umpeen, Trump reväytti sen ja Biden on jatkanut samalla avokätisellä linjalla. Voitti kumpi vaan, tähän ei näy loppua heti.

Trumpissa jännittävintä on hänen selkeä piittaamattomuutensa demokraattisia instituutioita kohtaan. Sekä tietysti se, että hän on röyhkeä, lyhytjänteinen, ja mikä pahinta, huumorintajuton mikä on oire idiotismista, vähättelemättä hänen kykyä pysyä pinnalla jatkuvasti ja demogogisilla taidoillaan mobilisoida kansan syviä rivejä taakseen. Hän on mies jonka olemuksesta näkee, että hänellä on selkeästi jokin suurempi tarkoitus olla olemassa omasta mielestään, mutta se tarkoitus on hän itse.

Jatkuvuus puuttuu täysin, ja Yhdysvaltain isolationalistinen tendenssi voimistuu hänen kaudellaan, jättäen muun maailman haavoittuvammaksi.

Yhdysvallat on liittovaltio missä osavaltioilla on paljon valtaa, ja sijoittajavinkkelistä presidenteillä ei ole överisti eroa, vaikka Trump mehustelee esimerkiksi fossiilisia polttoaineita enemmän. Trump on todnäk. vielä bisnesystävällisempi, laskettiinhan yritysveroa reilulla kädellä hänen kaudellaan.

Hyvä Yhdysvalloille, mutta muut taloudet saavat olla varuillaan. Kauppasota esim. Euroopassa voisi osua tänne päin ikävästi. Euroopan autoteollisuus ei näytä maailman parhaalta sijoitukselta siinä ympäristössä.

Ehkäpä tärkein muistutus Trumpissa on, miten Euroopassakin pitäisi herätä vapaakaupan ja sääntöpohjaisen maailman ruususenunesta ja pelata härskisti enemmän omia etuja ajaen.

45 tykkäystä

Nyt kun USA:n Ukrainalle antamia ohjuksia saa suunnata muuallekin kuin Ukrainan omalle, mutta örkkien omimalle maalle, niin saako Ukraina käyttää niitä myös venäjän liittolaisten neutralisointiin?

Laittoi vaan miettimään, miten paljon vieläkin hullummaksi maailma voi mennä.

"Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan on ilmiselvää, että Yhdysvalloissa on meneillään poliittisten vastustajien eliminointi laillisin ja laittomin keinoin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi jo viime vuonna Trumpin oikeudenkäyntien olevan poliittista vainoa."

Lähde: Ilta-Sanomat

Patologinen narsisti mesoaa taas puuta heinää. Kaikki on muiden vikaa paitsi Donald “Nixon” Trumpin. Hohhoijaa. Tulee mieleen Pikku Britannian Vicky “no but yeah but no but…” Pollard. Neljä vuotta pitäisi taas kestää tätä, oh lord. ZZZZZZZZ

Valamiehistön syylliseksi toteama Trump pitää pian tiedotustilaisuuden – Suora lähetys käynnissä - Maailma | HS.fi

10 tykkäystä

Tuskin Trump on mikään idiootti, ei toki myöskään nero. Arvaus, että kognitiivisiltä kyvyiltään aika tavis.

Trumpin ainoa tavoite on vaurastuttaa Trumpia ja tehdä Trumpista jotain suurta ja mahtavaa. Hän on valmis uhraamaan kaiken tämän saavuttamiseksi. Niin kuin hänen kollegansa Putinkin on.

Minusta on aivan selvää, että hän tietää, että hänen kaikki puheensa ovat ihan täyttä potaskaa. Ihan niin kuin kaikkien diktaattoreiden puheet ovat aina olleet.

16 tykkäystä

Trump on saanut valamiehistön yksimielisen tuomion jokaiseen 34:ään syytekohtaan: Syyllinen. Trump on luistellut vuosien varrella tusinoiden oikeustaisteluiden läpi saaden ansaitusti nimen “Teflon Don”. Näistä selvästi suurin osa on ollut siviilijuttuja, joista useat on myös hävitty, mutta toissapäiväisen tuomion tärkein anti on se, että nyt Donald Trump on tuomittu rikollinen. Tästä on Yhdysvaltojen media ottanut kaiken irti.

https://x.com/jason_kint/status/1796504092816421076

Trumpin yltä ovat kaikki skandaalit valuneet kuin vesi hanhen selästä, mutta tämä saattaa olla erilainen tapaus. Trump luonnollisesti valittaa tuomiosta ja valituskierrokset luultavasti kantavat Marraskuun vaalien yli, ennen kuin viimeinen tuomari tai valamiehistö on sanonut sanansa. Tästä huolimatta, Trump on nyt tuomittu rikollinen, joka on myös toisen suuren puolueen presidenttiehdokas. Hän on nyt kirjaimellisesti oikeuden vahivstama rikollinen.

Tällä voi olla vaikutusta paitsi itsenäisiin äänestäjiin, myös niihin republikaaniäänestäjiin, joille lainkuuliaisuus on tärkeää. On merkittävää, että 15% republikaaneista on sitä mieltä, että Trumpin pitäisi vetäytyä presidenttikisasta tuomion vuoksi.

By the numbers: 54% of registered voters “strongly” or “somewhat” approve of the guilty verdict compared to 34% who "strongly or “somewhat” disapprove.

49% of Independents and 15% of Republicans said Trump should end his campaign because of the conviction. The polls found the race effectively tied nationally in a 1-on-1 with Biden at 45% and Trump at 44%.

https://www.axios.com/2024/06/01/poll-trump-conviction-election-independent-voters

Kuinka tämä tulee näkymään kesällä ja syksyllä, kun presidenttikilvan loppusuora alkaa näkymään? Sitä ei tiedä kukaan, mutta on syytä muistaa, että Trumpin tuhoa on povattu useita kertoja yhden jos toisenkin skandaalin vuoksi ja kertaakaan tämä ei ole tapahtunut. Varmaa on se, että Demokraatit ottavat asiasta kaiken irti.

27 tykkäystä

Sinänsä vakavaan ketjuun voinee välillä tuoda kevennystäkin? Ensin vähän asiallisempaa tarinaa.

Internet ja some on täynnä Trumpin tuomiosta tehtyjä meemejä. Meemit sinänsä voivat olla harmittomia ja viattomia, mutta ne ovat pinnalla olevien asioiden ilmentymiä, keskeisiä ihmisiä kiinnostavia asioita. Ne usein tiivistävät taustalla olevan vakavan asian viihdyttävään muotoon, joka leviää laajalle alkuperäisen infromaatiokuplan ulkopuolelle.

Ihmiset elävät tarinoista. Narratiivit ovat yhteisölle tärkeitä, sillä ne luovat ihmisten lähipiirissä sen todellisuuden, jonka sisällä ihmisen toiminta tapahtuu ja joka määrittää ihmisen suhtautumisen asioihin. Punaisessa keskilännen pikkukylässä baarin ainoa TV on Foxilla tai Newsmaxilla, suoltaen oikeistonarratiivia (propagandaa?) asiakkaille, koska sitä he haluavat kuulla. Paikallinen lehdistö julkaisee niistä asioita, joita yleisö alueella haluavat kuulla. Radioasemat haastattelevat paikallisia poliitikkoja ja saavat samansisältöisiä vastauksia.

Tämä luo yhteisölle informaatiokuplan, jonka sisällä on helppo elää, kun harva sitä ympärillä kyseenalaistaa. Lisäksi, sen ulkopuolelle menemiseen on vahva negatiivinen paine yhteisöltä.

Meemeillä on se ominaisuus, että se voi puhkaista informaatiokuplan seinän, jota tavanomainen uutisointi ei kykene tekemään. Jos se on luotu oman informaatiokuplan ulkopuolella, se voi haastaa lukijansa ja saattaa aiheuttaa vihaisen reaktion, sillä se voi pahimmillaan iskeä ihmisen keskeiseen uskomukseen, sen narratiivin ytimeen, jonka perustalle oma elämä rakentuu.

Trumpista on tehty vuosien varrella sadoittain meemejä, mutta mikään niistä ei ole perustunut oikeuslaitoksen antamaan rikostuomioon, ennen kuin nyt. Tämä on Yhdysvalloissa iso asia. Poliitikkojen nuhteettomuutta on pidetty erittäin tärkeänä asiana. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että jos poliitikko on tehnyt jotakin ja päässyt siitä kuin koira veräjästä, se on usein kertonut kannattajille sitä, että tämä on fiksu ja osaa kiertää sääntöjä kun on tarvetta. Bonusta!

Tämä on kyllä kaksinaismoralistista, sillä sitten kun poliitikko ei olekaan kyennyt välttämään seurauksia, vaan jäänyt kiinni, ollut oikeudessa ja saanut tuomion, se on Kainin merkki. Myrkytetty mies. Esimerkiksi tällä hetkellä on Demokraattien senaattori Robert Menendez oikeudessa syytettynä lahjusten vastaanottamisesta.

Senaattori on menettänyt kaikkien työtovereidensa luottamuksen ja demokraatit vaativat häntä eroamaan virasta.

Over half of all U.S. Democratic senators, including Senator Cory Booker, on Tuesday called on Senator Bob Menendez to resign after federal prosecutors charged him and his wife with taking bribes from three New Jersey businessmen.

Tämä on hyvin erilaista käyttäytymistä, kuin Republikaanien puolella, jossa Edustajainhuoneen puhemies Mike Jonson vaatii Yhdysvaltojen korkeinta oikeutta kumoamaan Trumpin tuomion.

“There’s a lot of developments yet to come, but I do believe the Supreme Court should step in, obviously,” the Louisiana Republican told “Fox & Friends” on Friday. “I think that the justices on the court — I know many of them personally — I think they’re deeply concerned about that as we are. So I think they’ll set this straight, but it’s going to take awhile.”

Kun informaatiokupla hajoaa ja paljastuu, että keisarilla ei ole vaatteita, se voi olla hyvin traumaattinen kokemus kuplan sisällä eläville. Ihminen voi kieltää koko asian, sillä kukaan ei halua olla väärässä, saati sitten omistaneen elämänsä väärän asian ajamiseen. Sen tunnustaminen vaatii henkistä vahvuutta. Ne, joilla sitä ei ole ja jotka eivät tapahtunutta kestä, voivat mennä rikki.

Dear maga,

Trump originally won your vote cause he said he was a business man, and he knows how to run a business. We just watched him in court after going bankrupt 6 times, falsifying business records.

Instead of dealing with this information, you decide that the entire court system is after Trump. Because it’s easy and you’re lazy. Instead of thinking the courts are completely rigged. Perhaps the more practical conclusion is: Trump is a shitty businessman.

But of course, going with that conclusion will also make you realize you’ve been deceived and conned.

This man has been sucking you dry for years now. 250 million to stop the steal and he just put the cash in his pocket. Didn’t even pay his lawyers.

Every day, fat body and his family are on video asking for money. Sending you email after email asking for money. The Trumps beg for money more than the homeless on the street.

He has screwed over 1000s of everyday hard working blue collar folks like yourself. Yet you still over look this fact. Because it’s easy and you’re lazy. Instead of challenging yourself, you’ve found a community that plays into our 2 basic instincts, reaction and comfortability. Its hard to challenge yourself, so you stay comfortable and just react. It makes life easier because, again, nobody likes to admit they’ve been fooled. The lie is too big now. The stakes are too high. It’s clear there’s nothing this man can do to lose your vote and when this train crashes, it’s going to break your world.

https://x.com/smalls2672/status/1796670303055073727

On selvää, että Republikaanien johto pitää virallista tuomiota hyvin vaarallisena asiana Donald Trumpille. Tämä olisi 99% varmasti upottanut kenen tahansa muun kampanjan viimeistään tässä vaiheessa, mutta onko se liikaa Donald Trumpille? Tätä taustaa vasten Trumpin tuomiosta kertovat meemit ja yleisöä kiehtovat tarinat tulevat määrittämään suuren osan meneillään olevan vaalikampanjan sisällöstä. Niiden merkitystä ei pidä vähätellä, sillä vaikka olisit Trumpin suuri fani, et voi välttyä niiltä ja ne jäävät elämän alitajuntaan ja aidalle istujille niillä voi olla suuri vaikutus siihen, ketä äänestää Marraskuun 5. päivä.

Tällä perusteella jaan teille muutamat meemit, jotka saattavat ilahduttaa tai vihastuttaa lukijasta riippuen, mutta kylmäksi ne eivät jätä ketään.

Put together another thread of the best Trump Conviction tweets because the internet is undefeated just like charges against Trump. 34-0

https://x.com/BlackKnight10k/status/1796973472440070619

Lopuksi erinomainen kappale, joka mielestäni kiteyttää Trumpin keskeisen olemuksen. :grin:

Niinpä, vaikka me itse kukin elämme jossakin kuplassa, ei uhrata koko elämää sen ylläpitämiseen, vaan pidetään mieli avoinna ja kuunnellaan eri mielipiteitä, yritetään myös ymmärtää niitä. Jos oma kupla sitten joskus hajoaa, ei mene oma elämä ehkä aivan rikki. :heart:

34 tykkäystä

Dr. Philissä käsiteltiin Trumpin oikeusjuttua:

Haastateltu asianajaja-mies uskoo että tuomio kumotaan aivan varmasti. Nainen oli sitä mieltä että jutussa on monia epäkohtia.

Dr. Phil on taas puolueeton poliittisesti. Siitä on kehittynyt ihan seurattava ohjelma, vaikka pidin sitä aikoinaan koomisena kun sitä tuli neloselta.

2 tykkäystä

Joe Biden sekoillut Ranskassa.
Yritti istua näkymättömälle tuolille, tai pahempaa.
https://x.com/SilentlySirs/status/1798708209122734086
Ihmettelen jos ei ole dementiaa tämän klipin nähtyäni.
https://x.com/ConservBrief/status/1798755398968910100/video/1
Tuo on 100% alzheimer elekieltä kun ihminen on hukassa.

3 tykkäystä

Siinä on tuoli. https://www.youtube.com/live/QivRt_rD0TM?si=gze2cg9k3YeAkbrw

22 tykkäystä

Niimpä olikin joo. Trollitehtaan tekosia!
Vahinko on jo tapahtunut ja konservatiivit jakelevat eteenpäin noita editoituja klippejä.

5 tykkäystä

Bidenin liikkeet sitä luokkaa vanhuksen, että helppo noista on tehdä moisia.

Trumpista on vain se yksi klippi jossa kenraali taluttaa Trumpin alas portaita.

Ja tuossa Trumpin selitys

Juupa juu. Ja muut seisovat vaikka olisi tuolitkin tarjolla.

Sijoitustermein sanottuna Trumpilla alkaa nega olla hinnoissa, eli nykyisiin gallupeihin vastaavilla on hyvin tiedossa kaikki hänen negatiiviset aspektinsa. Muut oikeudenkäynnit eivät käsittääkseni ehdi enää ratkaisevasti edetä ennen vaalipäivää? Toki yllätykset ovat mahdollisia, voi tulla ääninauhaa Diili-ohjelman kuvauksista tai muuta vastaavaa.

Bidenin kohdalla äänestäjät taas tulevat vasta tulevana syksynä kunnolla sisäistämään, kuinka hankalaa hänen on kampanjoida huonon fyysisen ja henkisen kuntonsa vuoksi. Nämä olivat Bidenille ongelmia jo neljä vuotta sitten, mutta silloin pandemia tarjosi täydellisen alibin tehdä himmeiden lyhtyjen kampanja. Pandemialla Biden kykeni myös peittämään sitä, että silloinkaan ihmiset eivät olleet mitenkään superinnoissaan juuri hänestä, vaan tärkeintä oli äänestää Trumpia vastaan. Nyt monia on alkanut ärsyttää tämä demokraattien vuosia viljelemä argumentti, että jos joku kritisoi Bidenia, edistää samalla Trumpia.

Bidenin ei olisi pitänyt lähteä ehdolle, enkä usko että olisi lähtenytkään ellei Trump olisi. Biden on taistelija jonka oli mahdoton hyväksyä asetelmaa, jossa hänen luopumisensa jatkokauden tavoittelusta keväällä -23 olisi maalattu antautumiseksi Trumpin edessä. Lisäksi Biden ilmeisesti vakaasti uskoo että juuri hän on se joka osaa Trumpin vanhasta muistista kaataa. Vaalit eivät kuitenkaan ole veljeksiä. Nyt ei ole mitään syytä himmailla vaan voi hyvällä omallatunnolla kampanjoida täysillä. Trump vetää isoja massoja ja aiheuttaa pöhinää kaikkialla, Biden taas ei spontaanisti innosta.

Yleensä vaalit ovat tiukat ja puolileikillisesti se voittaa, jonka kanssa äänestäjät mieluummin lähtisivät kaljalle. Britaniassa pääministeri voi olla karikatyyrimäisyyteen asti elitistinen, Amerikassa moinen ei sovi. Ehdokkaan pitää jalkautuessaan kansan pariin onnistua antamaan illuusio joviaalista kansanmiehestä, joka tykkää hyvistä pihveistä, omenapiirakoista ja baseballista. Hänellä on oltava karismaa heittää spontaania läppää. Bidenilla oli nämä kansanmiehen elkeet nuorempana, mutta nyt vuorovaikutus on toivottoman jäykkää. Trumpkin saattaa jo silloin tällöin sotkea jotkut nimet, mutta yleisesti ottaen hän kykenee edelleen letkeään vuorovaikutukseen ihmisten parissa. Pientä vertailua:

Kannatan Bidenia, mutta sillä ei ole merkitystä. Näen että Trump alkaa olla selvä suosikki ja että Bidenin päätös sekä demokraattieliitin heikkous vaikuttaa siihen voi olla yksi demokraattien lähihistorian pahimmista virheistä. Gavin Newsom, strategianaan siirtyä melko keskelle ja ottaa etäisyyttä woke-vasemmistoon, olisi ollut Trumpille kryptoniittia. Myöhäistä.

45 tykkäystä

Pressan vaaleihin liittyy myös USA:n kauppapolitiikka……Consept:

[W]e must alwaies take hede that we bie [buy] no more from strangers than we sell them, for so wee sholde empouerishe [impoverish] owr selves and enriche them,” wrote the author of A Discourse of the Common Weal of this Realm of England in 1549.

4 tykkäystä

“Setoodeh kertoo, että joinakin päivinä hänestä tuntui, että Trump ei tiennyt, kenelle puhui. Kun Setoodeh saapui toiseen haastatteluun, Trump ei muistanut antaneensa ensimmäistä haastattelua kolme kuukautta aikaisemmin.”

“Trumpin tiedottajan Steven Cheungin mukaan Trump kyllä haastatteluissa tiesi, kuka Setoodeh oli, mutta Setoodeh oli niin merkityksetön, ettei hän jättänyt vaikutusta.”

2 tykkäystä

Silicon Valley tech bro’s & Trump, ihan mukava kuunnella kokonaisia lauseita eikä CNN & MSNBC leikkauksia. Harmi, ettei Bideniä saa terveydellisistä syistä tällaisiin ohjelmiin, tähänkin podiin häntä on useasti kutsuttu.

2 tykkäystä

Noh tällä viikollahan Biden ja Trump pitävät ensimmäisen vaaliväittelyn, silloin sitten nähdään miten kumpainenkin jaksaa suorassa lähetyksessä. Neljä vuotta sitten oli ihan samat puheet Bidenin heikentyneistä kognitiivisista kyvyistä ja siitä miten Trump tulee moppaamaan lattian Bidenillä tuossa väittelyssä. Toisin kuitenkin kävi.

Kohta nähdään mihin suuntaan tilanne on kehittynyt.

11 tykkäystä

Kuten jokainen aikaansa ja uutisia seuraava jo tietääkin, kohdistuu USA:n presidentinvaalikamppailuun ennennäkemätön vaikutuskampanja jolla pyritään saamaan petturi ja tuomittu rikollinen, narsistinen törkimys nimeltä trumpetti toiselle kaudelleen Valkoiseen Taloon. Tätä kampanjaa vetävät, vähemmän yllättävästi naapurimme terroristivaltio sekä sen viirusilmäinen isoveli kauempana idässä. Edelleenkään ei siis kannata uskoa ja jakaa kaikkea netissä näkemäänsä “herkullista” uutisointia. Pian tullaan epäilemättä näkemään ennätyksellisen paljon väärennettyjä tilastoja, loanheittokampanjoita, valheita ja vääristelyä sekä valeuutisia joilla pyritään vaikuttamaan vaalitulokseen.

Emme Suomesta käsin voi kuin istua kyydissä ja ihmetellä mitä rapakon takana tapahtuu, mutta kamppailu yltynee syksyn tultua veriseksi. Suomen kannalta olisi ehdottoman tärkeää saada Biden, heikkouksineenkin, jatkokaudelle, sillä turvallisuutemme perustuu oman uskottavan puolustuksemme lisäksi merkittävissä määrin kumppanuuksiin, etunenässä USA:n kanssa. Biden-johtoinen USA kunnioittaa ja vaalii näitä kumppanuuksia, trumpetin aivoituksista sen sijaan ei ota selvää edes hän itse.

22 tykkäystä

Taitaa aika hemmetin paljon enemmän olla Bidenista sopivasti editoituja klippejä, joita kaikki MAGA-hörhöt levittävät, mm. Donald Jr. Mitä tuohon ohjelmaan tulee, eipä se kummoinen ole. Kaikki kysymykset ennalta sovittu, ei mitään Trumpin haastamista. Näin pikaisesti vilkaistuna sieltä täältä. Äijä höpöttää samat jutut kuin aina mm. tuulivoimasta ja kuinka mitään kauheaa ei tapahtuisi hänen ollessaan pressa. Lisäksi, mistä me tiedämme onko siellä teleprompteri kameran vieressä. On kuitenkin nähty, että häneltäkin lipsahduksia tuntuu tulevan enemmän kuin aiemmin.

5 tykkäystä