Vaisala - Havainto- ja mittausteknologian laatuyhtiö

Tässä on vielä aamarikommentti Vaisalasta.


Vaisala aloitti muutosneuvottelut:

Neuvottelujen piirissä on 291 henkilöä Suomessa, ja ne voivat johtaa enintään 40 työtehtävän päättymiseen.


EDIT:

Ja tässä on Paulin kommentit muutosneuvotteluihin liittyen:

Vaisalan syksyllä 2021 esittelemässä strategiassa Sää- ja ympäristöliiketoiminnan kasvupanostukset halutaan kohdentaa kasvuprofiililtaan parhaimpiin markkinoihin ja toisaalta vakiintuneiden ydinmarkkinoiden kannattavuutta pyritään nostamaan. Nyt ilmoitetut YT-neuvottelut vauhdittavat tavoiteltua muutosta.

2 tykkäystä

Muutamia poimintoja uutisvirrasta:

 • 15.11.2023: Mepca -verkkolehden mukaan ruotsalainen lääkeyhtiö NorthX Biologics on siirtynyt käyttämään puhdashuonetiloissaan Vaisalan ViewLinc -valvontajärjestelmää.
  Mepca Engineering - New cleanrooms prompt search for better monitoring system
  NorthX:n aiemmassa valvontajärjestelmässä pystyttiin seuraamaan vain puhdastiloja, mutta Vaisalan järjestelmään voidaan lisätä myös varastot ja kylmiötilat. NorthX:n kokemusten mukaan Vaisalan toimittama ratkaisu on kokonaisuudessaan monipuolisempi, joustavampi ja helppokäyttöisempi kuin edellinen valvontajärjestelmä.

 • 16.11.2023: Nordic Life Science -lehdestä sponsoroitu juttu Vaisalan asiakkaasta.
  Ruotsalainen lääkevalmistaja APL (Apotek Produktion & Laboratorier) on ottanut käyttöön viewLinc-olosuhdevalvontajärjestelmän tuotantolaitoksissaan. APL:llä on lääkevalmistusta Malmössä, Göteborgissa, Tukholmassa ja Uumajassa. Käyttökokemusten perusteella APL:n henkilöstö kehuu järjestelmän helppokäyttöisyyttä.
  Nordic Life Science - GMP monitoring system brings peace of mind to drug manufacturer

 • 17.11.2023: West Berkshiren hallintoalue uutisoi viime viikolla uudesta hankkeesta, jossa yhteistyössä Vaisalan kanssa kokeillaan RoadAI -teknologiaa teiden kunnon sekä tiemerkintöjen ja liikennemerkkien kunnon tarkkailussa. Konenäkö- ja tekoälyteknologiaan perustuvan RoadAI:n avulla pyritään ennakoivaan kunnossapitoon, tehostamaan vaurioiden havaitsemista ja vähentämään kustannuksia.
  West Berkshire Council - Innovative Approach to Combat Potholes and Enhance Road Safety

 • Viime viikolla myös Staffordshire kertoi siirtyvänsä käyttämään Vaisala RoadAI -sovellusta teiden kunnon tarkkailuun. → Staffordshire County Council, GB implements Vaisala RoadAI technology for road assessments. Vaisalan julkaiseman Case study -esitteen mukaan myös Northumberlandissa käytetään RoadAI-teknologiaa. (Lähde: RoadAI Case study)

 • West Berkshiren päätös panostaa teiden kunnossapitoon nousi myös uutiseksi BBC:n uutissivustolla. Britanniassa maanteiden huono kunto aiheuttaa ongelmia. Sateisen kesän myötä teiden vauriot ovat lisääntyneet. Kuopat vaurioittavat iskunvaimentimia ja jousitusta sekä rikkovat pyöriä. Pääministeri Rishi Sunak on kertonut hallituksen suuntaavan paikallisviranomaisten käyttöön yli 8 miljardia puntaa teiden kunnossapitoon ja päällystystöihin.
  BBC News - West Berkshire Council uses AI to predict where potholes will appear
  BBC News - Rishi Sunak sets out how pothole funding from HS2 savings to be used

 • Huomenna Vantaalla järjestetään yritystapahtuma Talent Boost Summit.
  Tapahtuma tarjoaa tietoa kansainvälisten osaajien rekrytointiin. Tapahtuman yhtenä Keynote-puhujana on Vaisalan Global Talent Acquisition Manager Joel Kinnunen. Hän kertoo kansainvälisen osaamisen merkityksestä ja Vaisalan toimintatavoista kansainvälisten osaajien löytämiseksi.
  Tapahtuman striimiä voit seurata nettisivun kautta klo 9:15-15:00. Ohjelman mukaan Kinnusen esitys alkaa klo 9:30.
  Talent Boost Summit 2023 - Kasvua yrityksiin kansainvälisellä osaamisella | Business Vantaa

21 tykkäystä
5 tykkäystä

Q3’23-raportin mukaan liikevaihto laski lentoliikennemarkkinalla, mutta nyt yhtiö sai ison tilauksen. Tiedotteen mukaan on historian suurin yksittäinen lentokenttäjärjestelmätilaus. Tilaaja on pitkäaikainen asiakas ja vanha järjestelmä päivitetään uuteen.

Tämän vuoden alussa Q4’22-raportissa Vaisala nosti ensimmäistä kertaa pandemian jälkeen odotuksiaan lentoliikennemarkkinan osalta tasolle vakaa tai kasvava markkina, ja samalla tasolla on odotukset säilyneet sen jälkeen. Nyt sitten menee hieman huonommin teollisten instrumenttien ja terveysteknologian markkinalla.

Jatkoksi toinen uutinen ketjuun tilajärjestelyistä USA:ssa. Uutisen mukaan Vaisalan itärannikon konttori Bostonin lähistöllä muuttaa.

Edelleen pysytään suur-Bostonin alueella, kun Woburnista siirrytään Burlingtoniin, josta vuokrataan konttori- ja tutkimustilat. Tuotanto on keskitetty Coloradoon, joten tässä toimipisteessä on myynti-, asiakaspalvelu- ja tuotekehitystoimintaa.

Uutisen mukaan Vaisala halusi siirtyä asteen laadukkaampiin tiloihin, joka vastaavat paremmin yhtiön imagoa. Uusissa tiloissa on tarjolla alueen parhaimpiin kuuluvat life science -tilat hyvien kuljetusyhteyksien varrella.

"GenLabs met all of Vaisala’s requirements as one of the premier life science properties in the region, as well as its close proximity to numerous transportation options and amenities in Burlington.”


Lähde: https://genlabs.cbre-properties.com/

Valtatie I-95:n varrelle on keskittynyt paljon life science-yhtiöitä. Vaisalan uuden keskuksen lähistöllä on lääkeyhtiö Merckin suuri life science -tutkimuskeskus. Tänä vuonna Novo Nordisk kertoi laajentavansa omaa R&D-toimintaansa Bostonin alueella. Tiedotteessa mainittiin Bostonin olevan USA:n johtava keskus biolääketieteen kehityksessä. (Novon tiedote 2.3.2023): Novo Nordisk to expand R&D presence in greater Boston area - Inderes

Näistä Vaisalan uusista tiloista löytyy tarkempia tietoja ja kuvia tästä linkistä:

Woburn on ollut pitkään Vaisalan keskipisteenä USA:ssa. 1980-luvun alussa Vaisala aloitti toiminnan USA:ssa ja Vaisala Inc:in pääkonttorin kotipaikaksi valittiin Woburn, MA.

Tästä 80-luvun kaudesta löytyy laajempi juttu Vaisala News -lehden numerosta 197/2016 (s. 21-24). (Linkki: https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/VaisalaNews_197.pdf) Lehtijutun mukaan Bostonin seutu valittiin, koska rekrytointinäkökulmasta haluttiin houkutella MIT:stä ja Harvardista valmistuneita töihin yhtiöön.

Vaisala Inc.:n pääkonttori oli Woburnissa vuoteen 2001 asti, jolloin pääkonttori siirtyi Boulderiin, Coloradoon. Sinne keskitettiin myös tuotanto ja pudotussondien valmistus loppui Woburnissa. (Tiedote 12.3 2002: VAISALA KESKITTÄÄ TUOTANTOTOIMINTAANSA YHDYSVALLOISSA)

Life science puoli näyttää jatkavan kasvuaan USA:n itärannikolla. Vaisalan kannalta ei liene suurempaa muutosta tulossa, vanhoista tiloista siirrytään hieman modernimpiin toimitiloihin. Vuonna 2022 Vaisalankin liikevaihto life science markkinalla kuitenkin kasvoi voimakkaasti.

19 tykkäystä

Tässä analyytikko Pauli Lohen kommentit Kuwaitin tilauksesta ja Inderesin ennusteista. Ei muutoksia nykyisiin ennusteisiin, teollisuuden kysyntä ja investointihalukkuus tällä hetkellä tärkein muuttuja.

Toimitus tukee tulosta, vaikka projektimyynnin kate onkin keskimääräistä matalampaa

Projektin kokonaisliikevaihto vastaa noin 4 % Vaisalan Sää- ja Ympäristöliiketoiminta-alueen ennustetusta liikevaihdosta arvioidun toimitusajankohdan aikana (Q1’24-Q2’25) ja on siten yksinäänkin kohtuullisen merkittävä. Projektiliikevaihto on Vaisalan eri liikevaihtolajeista käsityksemme mukaan matalakatteisinta, koska toimitukseen sisältyy teknologian lisäksi paljon manuaalista työtä. Toisaalta tällaisten järjestelmätoimitusten voittaminen on Vaisalalle strategisesti merkityksellistä, koska projektit tukevat pitkän aikavälin palvelu- ja tuotemyyntiä.

Ennustamme konsernille 5 %:n kasvua vuodelle 2024

Ennusteidemme mukainen kasvu Vaisalan konserniliikevaihdolle on 5 % vuodelle 2024, mikä sisältää 6 %:n kasvun sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueella ja 4 %:n kasvun Teollisten mittausten liiketoiminta-alueella. Liiketuloksen ennustamme kasvavan 72,4 MEUR:oon (2023e: 67,3 MEUR), josta Teollisten mittausten liiketoiminta-alueen osuus on 69 % ja Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen osuus 31 %. Konsensuksen liikevaihtoennuste on linjassa meidän ennusteemme kanssa ja liiketulosennuste 7 % ennustettamme korkeampi. Tiedotettu projekti tukee hieman liikevaihdon ja liiketuloksen kasvunäkymiä, mutta emme toistaiseksi tee muutoksia nykyisiin ennusteisiimme. Arvioimme teollisuuden kysynnän ja investointihalukkuuden olevan tällä hetkellä tärkeimpiä muuttujia vuoden 2024 tulosnäkymän kannalta.

Jos yritetään vielä suhteuttaa tuota 20 miljoonan tilauksen kokoluokkaa yhdelle lentoasemalle.

 • Lentojärjestelmien osalta aiempi suurin tilaus oli vuodelta 2019, jolloin Vaisala toimitti AviMet®-lentosääjärjestelmän 31 lentokentälle Argentiinaan. Tilauksen arvo oli noin 15 miljoonaa euroa. (Tiedote 22.3.2019 Vaisalan automaattinen AviMet®-lentosääjärjestelmä 31 lentokentälle Argentiinaan).

 • Vaisalan AviMet-esitteen mukaan (linkki) Kuwaitin lentoasemalle toimitettiin lentosääjärjestelmä vuonna 2004: “Vaisala supplied a fully customized automated weather observing system to the DGCA of Kuwait in 2004.”

 • Kuwaitin meteorologian laitoksen sivujen mukaan lentoasemalla on tällä hetkellä yhteensä 6 automaattista sääasemaa lentokentän kiitoradoilla, säähavaintoasema ja uusimman sukupolven Doppler-säätutka. (Lähde: Kuwait Meteorological Center - About Us)

“The Department operates 27 land and marine automatic weather observation stations (which are located throughout the State of Kuwait), 14 wind-shear alert systems and 6 independent automatic weather stations at Kuwait Airport runways which are used primarily for improving safety during aircraft operations. Additionally the department operates a fully manned 24x7 weather observing station at Kuwait Airport. Separately, the Department operates specialised systems to measure the radiation and elements of the upper atmosphere/Ozone layers up to 16 Km in vertical height and one latest generation Doppler Weather Radar which is used primarily to detect clouds, height and density and areas that effected by dust.”

 1. Kuwaitin lentoaseman säävalvontajärjestelmien päivitys (AWOS). Projektin osalta pyydetty tarjouksia useilta erikoistuneilta yrityksiltä.
 2. Kuwaitin lentoaseman hiekka- ja pölymyrskyvaroitusjärjestelmä (N-SDSWAS)
 3. Low Level Wind Shear Alert System (LLWAS) + kiitotien turbulenssihavaintojärjestelmä (ROTDAS)
 4. Airport Surface Observation System (ASOS) ja AMS Aviation Meteorological -järjestelmä

Vaisalan lehdistötiedotteen mukaan tilauksessa “Vaisalan anturiteknologiaa käytetään laajalti synoptisissa mittauksissa”, joten tilaus sisältänee myös yläilmakehän luotausta ja päivitystä, jotka myös nostavat tilauksen kokonaisarvoa.

13 tykkäystä

Tässä on Paulilta tuore yhtiöraportti Vaisalasta. :slight_smile: :gem:

Vaisalan osakkeen aliarvostus kuroutui umpeen yllättävänkin nopeasti marras-joulukuun aikana, mihin on todennäköisesti myötävaikuttanut mm. korkotason nousu ja osakemarkkinan yleinen piristyminen. Kurssinousun myötä osakkeen arvostuskertoimet ovat nousseet merkittävästi, sillä emme näe yhtiön tuloskasvunäkymissä tapahtuneen merkittäviä muutoksia.


EDIT:

Tässä on vielä kommentit. :slight_smile:

9 tykkäystä

Protean fundsin sijoittajakirjeessä maininta Vaisalasta.

Vaisala is a Finnish measurement company, partly weather related, partly industrial. It’s a quality company that we have had on the radar for a few years, but we have never really sensed the opportunity prior to now. That being said: timing is difficult. With roots in weather measurement (which is exactly what it sounds like) they have gradually moved into industrial measurement for processes where things such as humidity are of importance. These include battery manufacturing plants and data centres, as well as life sciences. Long-term growth areas that suffer from a post-pandemic slowdown. We think that this is temporary but could remain weak for a few more quarters. While the market focus has been on the weaker orders, especially from life science, we believe that profitability can come to surprise positively on cost (less component purchases on spot).”

18 tykkäystä

Kappas.

Vaisalan tuloslive alkaa 8.55 ja sitten Pauli siirtyy tästä tuloslivestä kello 9.25 alkavaan Kempowerin tulosliveen. :cowboy_hat_face:

7 tykkäystä

Jussi Halme on tehnyt mielenkiintoisen videon Vaisalasta. :slight_smile:

Vaisala, onko se tylsä yhtiö? Onko sään mittaaminen tylsää? Ainakin viimeisen 5 vuoden aikana on osakkeen hinnassa ollut jonkin verran toimintaa, mutta ei se mikään NVIDIA ole.

4 tykkäystä

Vaisala Oyj
Sisäpiiritieto
11.4.2024 klo 9.00

Sisäpiiritieto: Vaisala julkaisee vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen alustavan liikevaihdon ja toistaa vuotta 2024 koskevan taloudellisen ohjeistuksensa

Vaisalan alustava tammi–maaliskuun 2024 liikevaihto oli 112 (132) miljoonaa euroa.

Aikaisemmin arvioidun mukaisesti markkina-aktiviteetti jatkui ensimmäisellä neljänneksellä viime vuoden toisen puoliskon tasolla. Suomessa toteutuneet työtaistelutoimenpiteet ja uuden ERP-järjestelmän käyttöönotto yhdessä vaikuttivat Vaisalan liikevaihtoon alentavasti ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihdon laskun seurauksena ensimmäisen neljänneksen liiketuloksen (EBIT) ennakoidaan jäävän merkittävästi vertailukaudesta.

Ensimmäisen neljänneksen heikkoudesta huolimatta Vaisala toistaa 14.2.2024 antamansa vuotta 2024 koskevan taloudellisen ohjeistuksensa. Vaisala arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 530–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksen (EBIT) 63–78 miljoonaa euroa.

Vaisala julkaisee vuoden 2024 tammi–maaliskuun osavuosikatsauksen perjantaina 3.5.2024.

8 tykkäystä

Pauli on tehnyt uuden yhtiöraportin tuoreen tiedotteen myötä. :gem:

Vaisalan Q1:n tulos on osoittautumassa aikaisempiakin odotuksia heikommaksi pääasiassa väliaikaisten tekijöiden
seurauksena. Väliaikaisilla haasteilla ei ole isossa kuvassa merkittävää vaikutusta sijoitustarinaan, mutta osingon
irtoaminen ja vahvahko osakekurssi yhdessä pienten ennusteleikkausten kanssa painavat tuotto-odotuksen
riittämättömäksi. Laskemme suosituksen tasolle vähennä (aik. lisää) ja tavoitehinnan 37 euroon (aik. 40).


EDIT:

Tässä olisi vielä kommentit:

6 tykkäystä

@Pauli_Lohi on antanut ennakkokommentin perjantaiseen Q1-osavuosikatsaukseen liittyen. :slight_smile:

Vaisala raportoi Q1-osavuosikatsauksensa perjantaina 3.5. noin klo 9. Yhtiön aikaisemmin julkistamien ennakkotietojen perusteella Q1:n liikevaihto jäi matalaksi mm. lakkojen ja ERP-järjestelmän käyttöönoton vuoksi, minkä johdosta myös tulos on todennäköisesti jäänyt matalalle tasolle.

2 tykkäystä

Ja tässä olisi vielä kommentit itse Q1-tuloksesta Paulin tapaan. :slight_smile:

Vaisala raportoi Q1-osavuosikatsauksen tänään aamulla. Yhtiö oli jo aiemmin tiedottanut liikevaihdon jäävän matalaksi johtuen mm. lakkojen ja ERP-järjestelmän aiheuttamista tuotannollisista häiriöistä. Q1:n kannattavuus osoittautui ennustettamme korkeammaksi, mutta oli linjassa konsensuksen kanssa. Kulukuri ja sisäisen tehokkuuden parantuminen tukevat yhtiön antaman koko vuoden 2024 tulosohjeistuksen toteutumisen todennäköisyyttä.

3 tykkäystä

Tässä olisi vielä Paulilta yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

Q1-osavuosikatsaus osoitti Vaisalan pystyvän tehostamaan toimintaansa merkittävästi ja siten ylläpitämään hyvää tulostasoa myös heikommassa markkinasuhdanteessa. Koko vuotta koskevan tulosvaroituksen uhka on mielestämme hälventynyt ja tuloskasvun katkeaminen näyttää epätodennäköiseltä, vaikka suhdanne pysyisi vielä H2:lla pehmeähkönä.

Rapsasta lainattua:

Vuoden 2024 tuloskasvu jo itsessään riittää mielestämme perustelemaan osakkeelle noin 8 %:n nousuvaran, olettaen että osakkeen käypä arvostuskerroin olisi 17x. Tämän tason arvostus edellyttää hyvän pitkän aikavälin kasvunäkymän ylläpitämistä. Uskomme pitkän aikavälin kasvuajurien edelleen tukevan Vaisalan kasvua ja teollisen markkinan piristyvän vuosien 2025-26 aikana.

image

3 tykkäystä
14 tykkäystä

Tässä olisi vielä Paulin positiiviset kommentit Vaisalan tilausnäkymistä. :slight_smile:

5 tykkäystä

Nyt olisi kaikille luettavaa sillä Pauli on tehnyt uuden laajan raportin ja tuttuun tapaan tämäkin laaja rapsa on kaikkien luettavissa.

Korkeatasoisia sään, ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja kehittävän Vaisalan tulos on kehittynyt vakaasti viimeisen vuoden aikana, vaikka markkinaympäristö on ollut haastava. Strategiset muutokset ovat parantaneet Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen kannattavuutta, joten yhtiöllä on nyt kaksi tuloskasvukykyistä liiketoiminta-aluetta. Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen ennätysvahva tilauskanta tuo näkyvyyttä kasvuun, mutta Teollisten mittausten puolella odotetaan vielä teollisuuden investointisyklin piristymistä. Tuotto-odotus on nykyisellä arvostustasolla sekä hieman nousseilla tulosennusteillamme riittävä lisää-suositukseen (ennallaan) ja 43 euron tavoitehintaan (aik. 39). Olemme tänään julkaisseet yhtiöstä päivitetyn laajan raportin, joka on luettavissa Inderes.fi:ssä.

Asiaa riittää:

15 tykkäystä

Tässä lyhyesti Vaisalasta, ei mitään ihmeellisempää. :slight_smile:

Vuoden 2024 osakekohtaisella tulosennusteella mitattuna Vaisalan P/E-luku on noin 24,5. Arvostus on melko korkea, mutta toisaalta se huomioi yhtiön liiketoiminnan laadukkuuden ja odotetun kannattavuuden kohenemisen. Tämän hetken ennusteet eivät toisaalta tue arvostustasojen kohoamista jatkossa.

4 tykkäystä

Vaisala toimittaa BMW:n uusiin autoihin reaaliaikaista ilmanlaatudataa

Tällainen pieni poiminta, vaikka ei suoraan vaikuttane tulokseen merkittävästi: Itse näen positiivisena, että autoteollisuus lisää Vaisalan säädatan hyödyntämistä. Se vahvistaa Vaisalan asemaa kyseisessä asiakaskunnassa. Tulevaisuudessa, kun itseajavat autot todennäköisesti yleistyvät, voisi säädatan tarjoaminen autoteollisuudelle olla suurikin bisnes.

10 tykkäystä

Tässä olisi Paulin ennakkokommentit, kun Vaisala rapsaa Q2-katsauksensa torstaina.

Pauli kommentoi katsausta torstaina 25.7. livenä klo 8.55 alkaen. :slight_smile:

2 tykkäystä