Vaisala - Havainto- ja mittausteknologian laatuyhtiö

Uusi toimisto/tuotekehitysrakennus on rakenteilla Vantaalla. Valmistuu tämän vuoden loppuun. Käyttöönotto ensi keväänä. Tiloihin on tulossa, jos jonkinmoista laboratoriota.

4 tykkäystä

Vaisalan tulos julki.

Q2’20

  • Saadut tilaukset 95,9 (98,0) miljoonaa euroa, laskua 2 %
  • Tilauskanta kauden lopussa 145,3 (151,7) miljoonaa euroa, laskua 4 %
  • Liikevaihto 91,4 (96,1) miljoonaa euroa, laskua 5 %
  • Liiketulos (EBIT) 7,9 (7,2) miljoonaa euroa, 8,7 (7,5) % liikevaihdosta
  • Osakekohtainen tulos 0,16 (0,14) euroa
  • Liiketoiminnan rahavirta -1,1 (-6,2) miljoonaa euroa

Saadut tilaukset laskivat vain 2%

  • tilausvirta heikkeni erityisesti Teollisten mittausten liiketoiminta-alueella ja erityisesti APAC-regioonassa
  • Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen saadut tilaukset olivat edellisvuoden tasolla Euroopan vahvan tilauskertymän seurauksena.

Liikevaihto laski 5%

  • Teollisten mittausten liiketoiminta-alueen liikevaihdon kasvu oli hyvä APAC-regioonassa ja erityisesti Kiinassa COVID-19-pandemian helpottuessa. APAC-regioonan liikevaihdon kasvun kuitenkin kumosi liikevaihdon lasku Americas- ja EMEA-regioonissa.
  • Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen liikevaihto laski pääasiassa APAC-regioonassa.

Sää- ja ympäristöliiketoiminnan projektitoimitukset etenivät myös hyvin:

  • Käynnissä olevat isot projektit toivat kaksi kolmannesta liiketoiminta-alueen projektiliiketoiminnan liikevaihdosta ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Kohtalaisen hyvä Q2, sillä liiketulos parani liikevaihdon ja saatujen tilausten laskusta huolimatta. Jäädään odottelemaan analyytikon kommenttia.

6 tykkäystä

Äkkiseltään katsottuna mielestäni varsin kelpo Q2. Loppuvuoden näkymät about ennallaan, liikevaihto jäi hieman Inderesin ennusteesta, mutta muilta osin osui aika kivasti targettiin. Mielenkiintoista oli se, että näin koronan alla palveluliiketoiminta jatkoi kehittymistään, vaikka itse pelkäsin, että se nimenomaan sakkaisi.

Koronan osalta alla oleva on mielestäni varsin huolestuttava, kun miettii, millä tahdilla koronan maailmankiertue jatkaa menoaan maasta ja maanosasta toiseen (koskee myös muita globaalisti toimivia yhtiöitä):

Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen asiakkaat Kaakkois-Aasiassa, Lähi-idässä, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa ovat kärsineet suluista, merkittävistä taloudellisista ongelmista sekä kansallisista budjettivajeista. Näiden seurauksena useita isojen projektien tarjouskilpailuja on peruttu tai keskeytetty.

Yksi asia, mistä diggaan isosti, on toteamus, että vaikka koronan alla bisneksenteko hidastuukin, niin tuotekehitys puskee edelleen eteenpäin. Uusia aluevaltauksia tullaan varmasti näkemään lähivuosina samalla, kun toivon mukaan palvelu- ja digipuoli kasvavat.

Henkilöstömääräkin näyttää kasvavan tasaiseen tahtiin:
12/2018: 1821
12/2019: 1894
6/2020: 1954

Meitti diggaa kyllä tämän firman tekemisestä. Pikkaisen voisi jopa lisätä, vaikka hinta onkin suolainen ja tuotto-odotus varsin rajallinen. Mutta sitä päivää saa odottaa maailman tappiin saakka, kun Kone, Elisa tai Vaisala on alihinnoiteltu ja Inderes tarjoaa OSTA-suositusta…(Näin toki kävi koronadipissä)

5 tykkäystä

Monien kehitysmaiden kannalta tilanne on hankala. Säähavaintolaitteita tarvitaan mutta miten hankinnat rahoitetaan. Kaikkein köyhimmät, kuten Haiti, ovat saaneet laitteita lahjoituksina mutta varmasti tarvetta olisi enemmänkin. Vaikea arvioida olisiko nyt kehittymässä jopa patoutunutta kysyntää, joka purkautuisi aikaa myöten.

Itse epäilin projektien kohtaavan enemmänkin haasteita, mutta nyt näyttää projektit selvinneen melko hyvin eteenpäin. Liikenteen ongelmat eivät näytä vaikuttaneen yhtiöön. Koronadipissä olisi ollut hyvä ostopaikka. Luulen, että suositus ei vielä tällä tuotto-odotuksella nouse lisää puolelle, mutta kohta se nähdään.

1 tykkäys

Päivitetään ketjuun Vaisalan tavoitehintoja.

OP:n raportissa oli nostettu Vaisalan riskeinä esille tuotekehityksen onnistuminen ja kehittyvien markkinoiden talous. Kehittyvien maiden talousongelmat ovat olleet jo esillä:

  • Maailmanpankin kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan kehittyvien maiden BKT:n arvioidaan supistuvan -2,5 % tänä vuonna. Arvio on heikoin sitten vuoden 1960.
  • kehittyviä talouksia koetellut raaka-aineiden hintojen lasku ja pääomien ulosvirtaus.

OP:n raportin mukaan: “Merkittävä osa Vaisalan tilauksista tulee kehittyviltä markkinoilta”. Raportissa mainitaan Argentiinan talousongelmat esimerkkinä talouden epävarmuuden tuomista riskeistä. Raportissa ei kuitenkaan tarkemmin avata kehittyvien maiden osuutta ja sen riskiä Vaisalassa.

Vaisalan ei ole raporteissaan avannut kehittyvien markkinoiden tarkkaa osuutta yhtiön toiminnassa, mutta tiedossa on yhtiön käynnissä olevat monivuotiset projektit Vietnamissa, Bahamalla ja Argentiinassa. Vaisalan liikevaihto maantieteellisin aluein vuonna 2019 oli seuraava: Americas 37%, APAC 30% ja EMEA 33%.

Inderesin laajan raportin mukaan Vaisalan liikevaihto kertyy suuresta määrästä erilaisia tuotteita, kysyntä hajautuu useisiin pieniin markkinasegmentteihin ja laajalle maantieteelliselle alueelle. Kehittyvien markkinoiden osalta Kiinan paino on arvatusti korkea mutta tarkempaa arviota raporteista en havainnut.

Olisi mielenkiintoista kuulla analyytikon näkemys @Joni_Gronqvist Vaisalan “kehittyvien markkinoiden riskistä” foorumilla tai tulevissa raporteissa, jos mahdollista.

6 tykkäystä

Päivitystä Vaisala-ketjuun. Tällä viikolla TU-Automotive Detroit -tapahtumassa Vaisala ja Hyundai julkistivat yhteistyösopimuksen Vaisala Infotainment Weather-palvelusta. Linkki Vaisalan lehdistötiedoteeseen 18.8.2020.

Hyundai uutisoi asiasta jo keväällä. (Linkki: Hyundain sivuilla tietoa Vaisalan yhteistyöstä)

  • Vaisala toimittaa uuteen Hyundai i30 -malliin säätietoja Hyundai Live-palveluihin
  • Live-palvelut ovat tarjolla malleissa, joissa on tehdasasenteinen navigointijärjestelmä. Uusissa malleissa Live-palvelu sisältää 5 vuoden veloituksettoman lisenssin, jota voi myöhemmin jatkaa.
  • Yhteistyö Hyundain kanssa kattaa koko Euroopan alueelle, Venäjälle, Yhdysvaltoihin ja Kanadaan toimitettavat autot.

Tekniikan Maailma uutisoi kesäkuussa Vaisalan toimittavan tulevaisuudessa säätiedot suureen osaan Hyundai-konsernin autoista (Genesis-, Hyundai- ja Kia mallit). (Linkki: Tekniikan Maailman uutinen)

Vaisala Infotainment Weather
Tämä Vaisalan digitaalinen palvelu tarjoaa kuljettajalle tärkeitä sää- ja ajo-olosuhdetietoja auton tietoviihdejärjestelmän kautta

  • keskimäärin joka neljäs liikenneonnettomuus liittyy huonoihin sääolosuhteisiin
  • Vaisalan teknologia pystyy ennustamaan olosuhteet ajoreitin matkalta vaikka säämittauksia ei olisi saatavilla.
  • sisältää paikkakohtaiset säätiedot (lämpötila, sadetyyppi, tuulen nopeus)
  • muuttuvien sääolosuhteiden tutkimisen ja auton jatkuvasti vaihtuvan sijainnin huomioisen yhdistäminen edellyttää paikallisen ja reaaliaikaisen säädatan tuottamista ja jakelua erittäin pitkälle kehitetyillä menetelmillä.
  • Vaisalan datankeräysjärjestelmä mahdollistaa reaaliaikaiset ajo-olosuhde-ennusteet (kuten tienpinnan tila, näkyvyys) mihin tahansa paikkaan maapallolla
  • Kuljettajia tukevien järjestelmien lisääntyessä voidaan tarjota autoilijoille informaatiota mm. tiepinnan olosuhteista ja tiekitkasta

Kuva: Säätila Hyundai Livessa
Säätila Hyundai Live

Vaisala Digital autoteollisuudessa
Vaisalan kannalta autojen säätilapalvelut ovat uusi liiketoiminta-alue. Lokakuussa 2019 Vaisala osti Forecalta ammattikäyttäjien sääpalvelut, joihin kuuluvat myös autoihin toimitettavat sääpalvelut.

Ostetusta liiketoiminnasta tuli osa uutta Vaisala Digital -yksikköä, joka tuottaa sääennusteita vaativaan ammattikäyttöön esimerkiksi autoteollisuudelle ja teiden kunnossapidon toimijoille.

Vaisala Digitalille tämä Hyundai-yhteistyö on ensimmäinen uutisoitu sopimus. Aiempia Forecan ammattisääpalveluiden sopimuksia on uutisoitu:

  • v. 2015 Foreca teki ensimmäisen sopimuksensa autoalalle, kun BMW:n kanssa sovittiin sääpalvelujen toimittamisesta BMW:n kaikkiin ConnectedDrive-toiminnoilla varustettuihin autoihin 40 maassa. (Linkki: M&M uutinen vuodelta 2015)
  • v. 2018 uutisoitiin Forecan toimittavan Boschin ennakoiviin kelipalveluihin jatkuvasti päivittyvät maailmanlaajuiset tiesääennusteet (Linkki: Autotodayn uutinen yhteistyöstä v. 2018)
  • v. 2018 Daimlerin MBUX infotainment -järjestelmään Forecan säätiedot (Linkki: Forecan tiedote v. 2018)

Näyttäisi siis ihan kiinnostavalta tämä uusi liiketoiminta-alue Vaisala Digital myös autopuolen osalta.

11 tykkäystä

Kiinnostavaa, täytyy jatkossa seurata tarkemmin. Aivan liian vähälle huomiolle jäänyt Vaisala omissa laskuissa ja yleisemminkin todella vähän seurattu yhtiö suhteessa laatuun ja potentiaaliin. Ollut myös kroonisesti kalliimman puoleisesti arvostettu, mikä on ehkä vaikuttanut kiinnostukseen.

Tyttärelle ostin aikanaan ja nyt +350% ja lisäksi useamman vuoden hyvät osingot. Itselle ei muka mahtunut kun oli muita pikkuteknoja salkussa :roll_eyes:

4 tykkäystä

Siinä on hieno tuotto Vaisalan osakkeella saavutettu @Peelo. :+1:

Täytyy myöntää, että Vaisala Digital on itselleni tuntemattomin osa Vaisalaa. Vaisala Digitalin osalta yhtiö on todenut, että tavoitteena on kehittää liiketoimintoja kuten kaupunkien ilmanlaadun mallintaminen, ennustaminen ja visualisointi, sekä tarjota digitaalisia lisäarvopalveluita, jotka toimivat yhdessä Vaisalan mittalaitteiden kanssa.

Autoihin tulevat palvelut on näitä esimerkkejä mahdollisista lisäarvopalveluista. Vaisala teki aiemmin Vionice -yritysoston, jossa Vaisala sai konenäkö- ja tekoälyosaamista, jonka voisin ajatella tuovan lisäarvoa näiden lisäarvopalveluidenkin kannalta. Kaupallisesti lähtötaso on kai aika matalalla vielä.

Analyytikoiden arviot näyttää positiivisilta. Inderesin Vaisala laajassa raportissa 9/2019 todettiin Digital-yksiköstä näin:

  • Vaisalan myymät säädatapalvelut ovat hyvin skaalautuvia, mutta osuuden kasvattaminen niissä on haastavaa lyhyellä aikavälillä → tämä takia Vaisala uudelleenjärjesteli digitaalisia palveluitaan ja teki pienen yritysoston ostamalla Forecan yritysliiketoiminnot
  • “näkemyksemme mukaan digitaalisilla ratkaisuilla on tulevaisuudessa suuri kasvupotentiaali, vaikka siitä tällä hetkellä ei vielä muodostu suurta liikevaihtoa.” (laaja raportti 9/2019, s. 12)
4 tykkäystä

Vaikuttaa mielenkiintoiselta laatuyhtiöltä. Toimitusjohtajan vaihdos on aina epäjatkuvuuskohta. Onko ajatuksia uudesta toimitusjohtajasta? Ja muutenkin yhtiöstä? Saattaa olla, että tästä tulisi yksi lisäyhtiö salkkuuni parantamaan hajautusta…

3 tykkäystä

Olen samaa mieltä @xlat, toimitusjohtajan vaihdos on aina jonkinlainen epäjatkuvuuskohta.

Forsén on ollut Vaisalan tj. 14 vuotta, joten on todella kokenut. Öistämö on CV:n mukaan työskennellyt pitkään Nokiassa ja ollut Nokian johtoryhmän jäsen 8 vuotta. Nyt siirtyy tehtävään InterDigitalin operatiivisen johtajan tehtävästä.

Aika vaikea näitä on arvioida. Uusi tj. tulee yhtiön ulkopuolelta, joten ei ole täysin perillä yhtiön tilanteesta. Esim. Sampo on pyrkinyt löytämään johtajia konsernin sisältä. Nytkin Magnusson nousi tj:n tehtävään yhtiön sisältä.

Esim. v. 2015 Harvard Business Review’n maailman 100 parhaan toimitusjohtajan listalle päässeistä toimitusjohtajista peräti 86 prosenttia oli nimitetty talon sisältä. Omaa mututuntumaa on, että suomalaisten pörssiyhtiöiden osalta aika usein toimitusjohtaja tulee yhtiön ulkopuolelta.

Tuskin Vaisalan strategiaa suuremmin muutetaan. Näin toimitusjohtajan vaihdos ei aiheuttaisi suurempaa epäjatkuvuuskohtaa. Vaisalan tiedotteen mukaan Forsén “keskittyy loppuvuoden aikana tukemaan toimitusjohtajan vastuiden sujuvaa siirtoa Öistämölle”. Tämähän on aika yleinen tapa.

Inderesin yhtiösivuilta löytyy kommentti aiheesta. Analyytikko Joni Grönqvist kommentoi uutta toimitusjohtajaa näin: Vaisala nimitti uuden toimitusjohtajan | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

Lainaus kommentista: “Taustaltaan Öistämö vaikuttaa hyvältä valinnalta jatkamaan Vaisalan pitkälle katsovan, korkeaan lisäarvoon ja teknologiajohtajuuteen perustuvan strategian toteutusta. Pitkäjänteiseen strategian toteutukseen emme odota suurempia muutoksia. Joitain mielenkiintoisia lisämausteita liiketoimintaan voi sen sijaan tulla, kun uuden toimitusjohtajan oma tausta ja näkemykset tulevat esiin.”

Mielenkiintoista nähdä minkälaisia lisämausteita liiketoimintaan on tulossa.

3 tykkäystä

Kauppalehdessä tänään 14.9. kaksi juttuja Vaisalasta. Molemmat jutut ovat vain tilaajien luettavissa (maksumuuri).

Jutussa käsiteltiin mm. osakkeen kokonaistuottoa Forsénin kaudella ja vastuullisuutta

  • Forsénin toimitusjohtajakauden kokonaistuotto:
    aloitti toimitusjohtajana 1.10.2006, jolloin osakekurssi oli 13,75 €. Nyt kurssi oli 35,35 €.
    Osakkeen hinta on noussut 157% + osinkoja on maksettu 8,07 € => kokonaistuotto 215,8 %.
  • jutussa OP:n analyytikko Gorschelnik toi esille Vaisalan vastuullisuuden (esg).
    Vaisalassa on vastuulliseen sijoittamiseen (ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallintotapa, ESG) sopivia aspekteja. Pohjoismaisella tasolla tällaiset yhtiöt ovat korkealle arvostettuja.
  • Jutussa kerrottiin mm. Öistämön painottavan johtamisessa avointa viestintää ja päätöksenteon selkeyttä.
4 tykkäystä

“Suuria ratkottavia haasteita uuden toimitusjohtajan pöydälle ei taida tällä erää jäädä, mutta uusia mahdollisuuksia pitää aina hahmottaa”

Jutussa OP:n senioristrategi Kim Gorschelnik näkee yrityskaupat mahdollisuutena kiihdyttää kasvua. Minun mielestäni kun toimitusjohtaja tulee firman ulkopuolelta ei hänellä ole heti yhtiö hallussaan vaan menee aikaa, että pääsee kunnolla jyvälle, missä yhtiö menee. Sikäli toivon hartaasti, että jos mitään isompia yrityskauppoja lähiaikoina (tyyliin pari seuraavaa vuotta) tehdään niin siinä on todella vahvasti yhtiön alempi johto ja asiantuntijat mukana. Se vaan väkisin vie aikaa perehtyä yhtiöön, etenkin tämmöiseen korkean teknologian firmaan…

3 tykkäystä

Tähän liittyen huomasin vasta tänään Phoebus-rahaston blogiin 10.9. ilmestyneen päivityksen. Anders Oldenburg kommentoi blogissa Vaisalan uutta toimitusjohtajaa. Phoebus-rahastossa oli 31.08.2020 Vaisalan osuus salkussa 4,84%.

https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/vko-37-20-megatrendit-vaisala/

Suora lainaus blogista:
"Kjell Forsén on tehnyt erinomaista työtä 14 vuotta. Öistämöä en tunne. Nimitys kertoo taas kerran, että Suomessa jostain syystä hallitukset turvautuvat mieluummin kykyjenetsijöihin kuin katsovat oman yhtiönsä lupaavia kykyjä, toisin kuin esimerkiksi USA:ssa yleensä tehdään.

En oikein ymmärrä miksi ulkopuolelta tulevia johtajia Suomessa suositaan. Heillä kestää yleensä muutaman vuoden oppia yhtiö ennen kuin voivat alkaa kehittää sitä, ja menetetty aika sataa luonnollisesti kilpailijoiden laariin. Lisäksi on vaikeampi tietää sopiiko ulkopuolelta tuleva johtaja yhtiön kulttuuriin. Oletettavasti juuri siksi maailman parhaat yhtiöt pääsääntöisesti rekrytoivat sisäisesti."

3 tykkäystä

Vaisalalta tänään lehdistötiedote uudesta menetelmästä tehomuuntajan ilmavuotojen havaitsemiseksi.
Uusi menetelmä perustuu muuntajan eristeöljyyn liuenneiden kaasujen kokonaispaineen mittaukseen.

Tämä vaikuttaa hyvältä case-esimerkkiltä Vaisalan korkean teknologian mittauslaitteesta. Voisin olettaa, ettei nyt kilpailla tuotteen hinnalla vaan mittaustulosten luotettavuudella ja tarkkuudella.

Vaisalan mukaan uusi ratkaisu toimitetaan Optimus™ OPT100 -DGA-kaasuanalysaattori -asiakkaille ohjelmistopäivityksenä. (www.vaisala.com/fi/products/instruments-sensors-and-other-measurement-devices/instruments-industrial-measurements/opt100)

  • edistysaskel verrattuna happianturiin, joka ei havaitse ilmavuotoja, jos muuntajassa tapahtuu happea kuluttava reaktio.
  • ei tarvitse kalibrointikaasuja eikä sisällä kuluvia osia, suodattimia tai kalvoja, joita täytyisi vaihtaa
    => maailman ensimmäinen huoltovapaa muuntajaan liuenneiden kaasujen analysaattori.
  • laitteen itsediagnostiikka mahdollistaa automaattisen palautumisen myös sähkökatkon jälkeen.
  • kaasun alipaine-erotus antaa stabiilin mittaustuloksen (ilman lämpötila tai paine ei aiheuta poikkeamia)
  • ilmavuodot havaitaan jo alkuvaiheessa => tuo kustannussäästöjä

Linkki Vaisalan sivuilla olevaan esittelyvideoon:

  • Vaisalan sivujen mukaan n. puolet kaikista muuntajavioista voidaan estää käytönaikaisella kunnonvalvonnalla.
  • Monet nykyisistä valvontaratkaisuista antavat vääriä hälytyksiä ja vaativat säännöllistä huoltoa => vie työaikaa ja aiheuttaa lisäkustannuksia

Case-esimerkkejä:

4 tykkäystä

Joo, näissä huipputekniikan laitteissa ei kilpailla myyntihinnalla vaan sillä, mitä asiakas sillä laitteella saa. Jos laite saa aikaan tuntuvan parannuksen luotettavuudessa ja/tai vähentää prosessien käyttökustannuksia siitä kannattaa maksaa ihan mukavasti. Tässä pätee vähän eri lainalaisuudet kuin bulkkituotannossa.

Mietin tuossa, että Vaisalassa on syytä pitää silmällä T&K-panostuksia tässä lähitulevaisuudessa, ettei uusi tj. ala leikkaamaan niitä. Kun Vaisalan bisnes perustuu tuotekehitysputkeen, josta saadaan pienellä viiveellä uusia tuotteita ja parannuksia nykyisiin. T&K:sta säästäminen ei näkyisi heti liikevaihdossa, vaan rapautuminen tapahtuisi hiljalleen, joku 2-3 vuoden päästä liikevaihto ja kannattavuus alkaisivat tippumaan hiljalleen.

2 tykkäystä

Tätä mietin itsekin, mutta vaikea kuvitella, että niin radikaalia muutosta ottaen huomioon rakenteilla olevat uudet tutkimuskeskukset ja kehitysputken törkeän kova track record.

Näissä muuntajamittareissa on se mahtava puoli, että jos tuon laitteen saa luotettavasti toimimaan, ja esimerkiksi muuntajavikoja tunnistettua etukäteen ennen total failurea, voidaan asiakkaan säästöt mitata miljoonaluokassa. Näin ollen asiakkaat ovat ilomielin valmiita maksamaan kymppitonneja (tuhannen pinnan katteita) tuommoisesta mittarista. Kilpailukin näissä on yleisesti hyvin rajallista, eikä Vaisalan mainetta suomalaisena laatuyhtiönä ole kilpailijoiden helppo päihittää.

Itse toivoisin, että Vaisala kasvattaisi R&D:tä entisestään ja ottaisi tutkimisen ohelle hieman enemmän tekemisen meininkiä, jotta tuotantoputkesta saataisiin nopeammin ulos tavaraa. Potentiaalisia konseptejahan on loputtomasti, kun katsoo ympärille, millaisia mittareita ja dataa maailmassa tarvittaisiinkaan. Näin omistajana kasvu on hitaan tasaista, ja on jokseenkin sääli odotella, miksei Vaisala lähde rohkeammin valtaamaan tätä mittausskeneä, jossa laajentumismahdollisuudet ovat loputtomat.

3 tykkäystä

Tämä olisi hienoa, uusi tj. voisi “painaa kaasupoljinta” pikkuisen kovempaa. Mitään vallankumousta tai suunnan kääntämistä yhtiö ei tarvitse, hienosäätöä enemmänkin.

Näkisin myös, että mittausmarkkina noin ylipäänsä voi olla tulevaisuudessa odotettua nopeammin kasvava ala kuin tähän asti - johtuen ihan siitä, että nykyään tarvitaan yhä enemmän dataa, jota sitten voidaan analysoida (sekä reaaliajassa että myöhemminkin). Siihen tarvitaan mittausvälineitä ja vaatimukset niiden laadulle kasvavat koko ajan.

1 tykkäys

Samaa mieltä, laajentumismahdollisuuksia olisi teollisten mittausten alueella.

Teollisten mittausten alueella markkinan kasvu vaihtelee 5-10% tuotealueittain ja markkinaosuudet 10-25% välillä ja sähköntuotannon mittauksissa alle 10%.

Sellainenkin ajatus tuli mieleen, että yhtiölle olisi haastellista hallita suurta määrä erilaisia tuotteita ja niiden tuotekehitystä. Inderesin yhtiöraportissa 9/2019 todettiin aiheesta näin (s. 9).

“Yhtiön liiketoimintamallissa on haasteensa. Yhtiön liikevaihto kertyy suuresta määrästä erilaisia tuotteita, tuotekehityksen rooli on erittäin korkea, kysyntä hajautuu useisiin pieniin markkinasegmentteihin ja laajalle maantieteelliselle alueelle.”

Rohkeampi laajentuminen vaatisi vielä lisää panostuksia tuotekehitykseen ja markkinointiin. Tämä sitten painaisi kannattavuutta lyhyellä tähtäimellä, mutta näin kasvu nopeutuisi. Myynnin osalta on jo lisäpanostuksia tehty esim. verkkokaupan perustaminen ja uudet jakelijasopimukset.

1 tykkäys

Vaisalan ESG-teemaan liittyen huomasi jutun viime viikolta, jossa Nordean uuden Innovation Stars -rahaston salkunhoitaja arvioi Vaisalaa.

  • Nordean Innovation Stars -rahasto sijoittaa pohjoismaisiin ja kansainvälisiin yrityksiin, joissa yhdistyvät innovointi ja hyvä kasvupotentiaali.
  • Rahaston sijoitusvalintoihin vaikuttaa merkittävästi se, miten yhtiö huomioi liiketoiminnassaan niin sanotut ESG-tekijät
  • Vaisalan katsotaan toimivan erittäin vastuullisesti, ja se on saanut Nordean ESG-analyytikoilta huippuarvosanat.

Nordean analyytikoiden odotukset:

  • Odotamme Vaisalan tekevän lähivuosina yhden tai kaksi yritysostoa, mikä antaa lisäpotkua kasvulle ja tehostaa liiketoimintaa entisestään
  • yhtiö jatkaa innovointia, tuo markkinoille uusia tuotteita, tuottaa lisäarvoa asiakkailleen ja investoi tulevaisuuden innovaatioihin sekä hyödyntää vahvaa markkina-asemaansa ja erinomaista taloudellista tilannettaan

Vaisala osuus tuossa Innovation Stars -rahastossa on tällä hetkellä 2,46%. Rahasto on perustettu 22.06.2020. Tiedot rahastosta: Rahastot Nyt | Rahastokurssit ja tietoa rahastoista | Nordea

2 tykkäystä

En ole tarkemmin Vaisalan ostoja viime vuosina seurannut, eikä itselläni ole mitään käsitystä, mitä Forecan kauppa sisälsi. Kuitenkin Forecaa ja Vaisalan sääpuolen portfoliota ajatellen diili kuulosti omaan korvaan pirun hyvältä (olettaen, että vahvisti Vaisalan digiosaamista).

Muilta osin olen ollut hieman pettynyt Vaisalan hitaaseen yritysostotahtiin (tai pikemminkin kasvutahtiin). Sijoituksia käsittääkseni tehty lähinnä muutamien pienten AI-puolen puljujen osalta. Liekö näillä ollut sitten kenties joku aidosti arvokas softa, jonka saa liitettyä Vaisalan tiemittauslaitteisiin? Muussa tapauksessa en ihan ymmärrä, että rahaa poltettaisiin firmaan, jonka suurin arvo on todennäköisesti sen työntekijät.

Silloin tällöin tullut mietittyä, eikös olisi harkinnanarvoista astua jollekin uudelle segmentille ostamalla joku pulju, jolla on jo valmis tuote ja asema? Tämä toki ei istu Vaisalan tyyliin, ja joku menestyvä lämpökamerastartuppi maksaisi vissiin melkoisesti vs tuotekehitys talon sisällä. Tekee tilanteesta nähdäkseni hieman kinkkisen, kun meininki on se, että tehdään kaikki pienessä porukassa itse. Laatu pysyy korkeana, mutta jossain vaiheessahan se puhdashuoneen yms kapasiteettikin loppuu väkisinkin kesken?

Itse onneksi otin Vaisalaa salkkuun koronadipistä. Nykyisellään hinta taas niin korkea, ettei millään uskalla näin hitaasti etenevään firmaan laittaa rahojaan kiinni, vaikka Suomen laadukkain olisikin.

Edit. Tätä kirjoittaessa tuli mieleen, että Vaisalalla on vissiin lidar-teknologiaa. Kunpa vain sekin bisnes levitettäisiin pilvi(?)mittauksesta laajemmalle. Vai liekö ero liian suuri autofirmojen ja esim Trimblen lasermittaimiin, jonka myötä soveltuvuus on ongelma?

1 tykkäys