Valtion nimeltä Suomi Oy AB:n tulevaisuus

En tiedä onko oikea ketju mutta vahva puheenvuoro Jarilta:

8 tykkäystä

Kauppakamarin johtajan mielipiteitä.

2 tykkäystä

Noniin… ei hyvältä vaikuta

Hybridivaikuttamista V-Venäjän ja Venäjän osalta.

EU jos asettaa pakotteet Aeroflotille niin Venäjä asettaa varmaankin kaikki eurooppalaiset lentoyhtiöt myös.

Tietysti täytyy olla joku parempi vaihtoehto, jos aikoisi irtautua EU:n syleilystä. mikä se mahtaisi olla?

Make Kalmar Union great again

1 tykkäys

Vastaan @Saint tänne kun tuo alkuperäinen ketju oli mielestäni väärä.

Tätähän mm. rahapodissa Miikka ja Martin ovat pitkään jo hieman pilke silmä kulmassa sanoneet. Hitosti vaan velkaa ja infra kuntoon, koska mikään kriisi ei veisi sitä pois maasta. Samalla nämä infrahankkeet voisivat olla sellaisia, joilla parannettaisiin yritysten mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa ja parantaa siten heidän kansainvälistä kilpailykykyä. Tämä voisi myös houkutella enemmän työperäistä maahanmuuttoa.

Mielestäni ongelma ei olekaan nykyhallituksella se että otetaan velkaa. Ongelma on se, että se velkaraha käytetään typerästi. Vaikka velkarahaa saa nyt helposti ja halvalla, ei siinä ole mitään järkeä jos se tuhlataan esimerkiksi kertaluontoisiin tulosiirtoihin. Liian vähissä on oikeasti toimet jotka parantaisi Suomen yrityskentän kilpailykykä ja houkuttelevuutta työntekijöiden silmissä.

20 tykkäystä

Huomioiden vielä tuohon italiavertaukseen että italialaisilla on velatonta omaisuutta mukavasti enemmän kuin suomalaisilla niin jotta valtion velka ja yksityinen omaisuus olisi “italialaisessa tasapainossa” niin mitäs jos valtio ottaisikin 60% BKT:stä lisää velkaa ja lahjoittaisi sen verottomasti kansalaisille. Saadaan mukavasti valtion velka tuplattua ja kansalaisille 24te puhtaana lapaseen :grinning: siinä oiskin kikyloikkaa kerrakseen. Jos ei muuta niin ainakin jonkunlainen buusti saattaisi tulla kotimaiseen kysyntään :grinning_face_with_smiling_eyes:

11 tykkäystä

Silloin olisi ollut tuhannen taalan paikka investoida tiestöön, kun öljy oli halpaa ja korot nollan tuntumassa, no, tehdään sitten kun on pakko korjata tiestöä, kun korot nousee öljyn hintahan onkin jo valmiiksi korkealla. TV:ssä oli joku aika sitten joku teollisuusmies, nimeä en muista, mutta hän oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi ottaa 150 miljardia velkaa nyt halvan koron aikana ja tehdä velan avulla uusi loikka aivan uudelle kehityksen tasolle. Suomen Eduskunnassa kiistellään enimmäkseen siitä kuinka paljon maahanmuutto maksaa, se on se tärkein asia. Ilmastonsuojelua tukeva tekniikka on se tulevaisuuden ala, se kehitys on pyörähtänyt käyntiin ja siinä kehityksessä on hyvä pysyä mukana, vastaan haraajat ovat häviäjien joukossa.

2 tykkäystä

Tiedätkö kuinka paljon hävittäjien kulut on vuositasolla, ei voida puhua hävittäjien osalta mistään kertakuluista.

Kysymys lienee kuinka paljon vuosikulut on suhteessa nykyisen kaluston huoltokuluihin jota nämä hankinnat korvaavat.
En tiedä mutta olen varma että se on vain murto-osa hankintakuluista.

Lueskelin artikkelin jossa kirjoitettiin, että jos hävittäjät maksaa 10 miljardia, niin elinkaarikustannukset olisi toiset 10 miljardia, onko elinkaari 20-30 vuotta.

Eli suunnilleen 3.-5% vuodessa.

1 tykkäys

Oho, nyt on yksi Sanna mokannut ja pahasti. Ensiksikin yritysten puolustajaksihan ovat julistautuneet ihan muut, kuin Sannan hallituksen “punaviher”-puolueet. Sanna hallituksineen ikävästi talloi kilpailevien, yritysten puolustajiksi julistautuneiden, puolueiden varpaille. Väärin sammutettu, kyllä kamreeriajatteluun perustuva kuoliaaksisäästäminen olisi ollut tehokkaampaa. :wink:

Silti juuri Sanna hallituskumppaneineen on tehnyt niin Euroopanennätysyritysmyönteistä politiikkaa, että konkurssit ovat ennätysalhaalla ja nyt vielä Sannan hallituksen tekemä yrityselvytys vahvistanut taloutta enemmän, kuin oli tarkoituskaan. :partying_face:

Valtiovarainministeriön arvio julkisen talouden velkaantumisesta jääkin 8 miljardia ennustetusta. Ei siis päästy edes 70%:iin, vaikka kovasti yritettiin. :finland: Iso moka, Sanna.

Kommentteja @Marianne_Palmu?

7 tykkäystä

Hah-hah! Ilta-Sanomat julkaisi äsken eli klo 21.47 jutun aiheesta, vaikka VM oli antanut tiedotteen jo eilen puolelta päivin.

Oliko tarkoitus vaieta koko asia?

Kannattaa lukea laajasti eri näkökulmia edustavia nettilehtiä. Suosittelen.

2 tykkäystä

Kokoomuksen politiikka olisi ollut tuhoisaa tässä koronakriisissä, kokoomus olisi käyttänyt koronavelkaa tekosyynä leikata tavallisen kansan elintasoa, juuri sieltä mistä kulutuskysyntää pidetään yllä, omille rikkaille kannattajille olisi annettu suurimmat verohelpotukset, nämä rikkaille annetut höttövarat olisi ohjautunut sijoitustoimintaan, esimerkiksi Amerikkalaisiin osakkeisiin, eli niistä ei olisi ollut mitään hyötyä kansantaloudelle. Siksi Kokoomus on tuhoisa Suomen taloudelle, kun se keinolla millä hyväänsä suosii ainoastaan heidän kannattajakunnan rikasta vähemmistöä, eikä kehitä maata tasapuolisesti, kaikkia ihmisryhmiä huomioon ottaen.

Kiitos linkistä, hyviä uutisia Suomen taloudesta siis :slight_smile: jos tuo tosiaan täsmää, että julkisen velan suhde bkt:hen on rapiat 67 % eikä ennustettu 71 %, niin onhan ero suuri. Toisaalta kasvuakin on vuoteen 2020 aika reilusti (ks. kuvio). Hieman minua tässä mietityttää se, että voidaanko elvytyspolitiikalle antaa kaikki sulat hattuun, jos velka/bkt-suhteen kasvu selittyy ulkomaankaupan suotuisalla kehityksellä (ulkomaisen kysynnän kasvu) ja velanoton arvion muutos siirtomäärärahoilla eli ulkoisen tekijät ovat pitkälti kyseessä. Mutta joka tapauksessa hyvä juttu, jos velkaantumisessa mennään tähän suuntaan.

6 tykkäystä

Antamasi kuva kertoo valtionvelasta. Uutinen kertoo julkisesta velasta, joten siinä on kai kuntien, kuntayhtymien yms. velka myös huomioitu.

Sannahan antoi silloin ihan alkuun vahingossa kunnille virustaistoon yhden miljardin enemmän, kuin oli tarvekaan. Lisäksi verotulojen on pitänyt kasvaa hurjasti. Olisiko kuntatalouden vaikerrus hieman vaimennut viime aikoina? Ei ainakaan juuri nyt kuulu mitään. Onks tietoo kuntasektorin velan kehityksestä? @Marianne_Palmu

1 tykkäys

Totta, tuo kuvastaa valtionvelkaa. Kuntasektorin velasta en äkkiseltään löytänyt kuin oheisen kuvion Kuntaliiton sivuilta, pahasti alijäämäinen tilanne ainakin tuolloin oli.

4 tykkäystä

Itseäni ainakin huolestuttaa enemmän tuo kuntien velkaantuminen kuin valtion velka. Kunnat eivät voi juurikaan päättää talouttaan vahvistavasta lainsäädännöstä vaan niiden on toimittava valtion lainsäädännön mukaan. Valtio voi leikata velkaantumista leikkaamalla palveluista tai tekemällä työllisyyttä edistäviä toimenpiteitä, mutta kunnilla tällaisia mahdollisuuksia on paljon vähemmän.

Lisäksi toimet ovat yleensä nollasummapeliä. Esim Salo onnistui houkuttelemaan Nokian, jolloin muut menettivät sen tuottamat yhteisöverot ja kuntaan muuttaneiden työntekijöiden kunnallisverot.

Myöskään kuntaliitokset harvoin tuovat hyötyä, koska yhdistyvien kuntien työntekijöiden palkat nostetaan korkeinta palkkaa nauttivan kanssa samalle tasolle** ja ylimääräinen kunnan henkilöstö saa irtisanomissuojan (suojatyöpaikan), koska muuten oman edun tavoittelu ohittaisi yhteisen edun.

Kuntien ei ole oikeastaan mahdollista supistaa myöskään sosiaalipalveluista, sillä nykyinen humaani yhteiskunta jossa ihmisarvolle ei aseteta minkäänlaista hintakattoa vaatii palvelujen tarjoamista myös toivottomille tapauksille. Ainoaksi keinoksi jää supistaa menoja koulutuksesta (mikä johtaa pitkällä aikavälillä tuottavuuden laskuun) sekä kunnossapidosta ja kattaa loput ottamalla lisää velkaa.

Kenelläkään ei ole intressiä vahtia yhteisten varojen käyttöä ennen kuin on liian myöhäistä. Esimerkiksi Olkiluoto 3. TVO on maksanut yli tuplasti** alkuperäisen hinta-arvion. Luulisi nyt pikku hiljaa löytyvän näihin julkisiin rakennushankkeisiin sopimuslakimiehiä, jotka osaavat kaataa paisuvat kulut urakoitsijan niskaan veronmaksajien sijaan.

Suomen julkisyhteisöt kaipaisivat NoHomaisen pysähdyksen, jossa talousjohtaja käy jokaisen firman laskun läpi ja tarkastaa todellisen tarpeen ja tarvittaessa kilpailuttaa palvelut.

*Palkkojen harmonisointi voi kasvattaa sote-uudistuksen kustannuksia paljon odotettua enemmän – KT haluaa harmonisoinnin lakiin | Kuntalehti
**Nyt se viimein tapahtuu: Olkiluoto 3 alkaa tuottaa sähköä – näin ydinvoimasysäys vaikuttaa kuluttajiin ja Suomeen

7 tykkäystä

Miten Kokoomus voi olla kannatukseltaan Suomen suurin puolue, jos se suosisi vain jotakin pientä varakasta vähemmistöä?

3 tykkäystä