Osakesijoittaminen

Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Ei tullut erikseen tulkintaa, niin muodostin oman: graafeistahan nähdään (etenkin tokasta), että käsillä on pahin kiertotauti sataan vuoteen. Myös kuolleisuus on noussut, vaikka taudin leviämistä on pyritty hallitsemaan suosituksin ja joiltain osin myös rajoituksin. Vertailu yli 100 vuoden päähän on kuin vertailisi nykyruotsia Afrikan maihin - niin hygienian, lääketieteen kuin taloudenkin suhteen.

10 tykkäystä

Sekin voisi olla mahdollista että joku heistä olisi saanut tartunnan ja tartuttanut matkalla/opistolla loputkin. Jos testi tehty 3vrk ennen reissua niin olisi ennemminkin ihme jos noin isosta porukasta kukaan ei olisi matkan aikana millään tavalla altistunut.

Olipa se testitulos väärä tai altistuminen tapahtunut testin jälkeen, niin lopputulemana sama eli lähtömaatestaus ei automaattisesti tarkoita etteikö maahan tulisi sairastuneita.

2 tykkäystä

Espoo +43
Hamina +1
Helsinki +76
Hyvinkää +4
Imatra +1
Jyväskylä +2
Järvenpää +2
Kemi +5
Kemiönsaari +1
Kirkkonummi +1
Kokkola +2
Kontiolahti uusi +1 – +5
Kotka +2
Kouvola +1
Kruunupyy +3
Kuopio +1
Lahti +2
Lappeenranta +3
Liminka +2
Lohja +1
Loppi +1
Loviisa +1
Mikkeli +53
Naantali +1
Nurmijärvi +3
Oulu +7
Parainen +1
Pedersören kunta +2
Pieksämäki +10
Pietarsaari +2
Pori +1
Porvoo +2
Raisio +1
Rauma +2
Salo +1
Sodankylä +2
Sotkamo +7
Tampere +3
Tervola +1
Tornio +4
Turku +19
Vaasa +1
Vantaa +31
Vihti +3
Vöyri +1
ei kuntatietoa -2

Yhteensä 316

Aijaijaijajai…Mikkeli rumentaa tilastoja aika isosti.

8 tykkäystä

Suomi vs. Ruotsi. Poliittisesti väärin sammutettu?

Risteilyalukset lasketaan erikseen. Eikö ulkomaalaisten urheilijoiden kuplia voisi samalla logiikalla laskea erilliseen reservaatti-kiintiöön pois muuten hyvin pärjänneiden kuntien ja maakuntien lukuja pilaamasta? Viittaus Ukrainaan ja Vuokattiin.

Koetko siis, ettei tämä “panikointi” ole johtanut mihinkään, mikä johtaisi leviämisen hidastumiseen tai pienempään kuolleisuuteen? Vai onko kaikki ollut turhaa, ja tilanne näyttäisi samalta, vaikka kaikki olisimme jatkaneet elämäämme normaalisti?

Samaa logiikkaa seuraten pitäisi kaikki rokottaminen lopettaa: eihän ne taudit ole enää kenellekään kuolemaksi, ja tämä nähdään viime vuosien tilastoista.

11 tykkäystä

En kyllä muista 90-luvulta vastaavaa pandemiaa, ja Suomessa on aika vähän panikointia näkynyt.

1 tykkäys

Tein myöskin data-analyysiä.

Luvut Ruotsin tilastokeskukselta. 2020 oma arvio (keskimääräinen vuosi + tähänastiset korona-kuolemat).

Sitten kannattaa huomata, että Ruotsissahan kuolleita on loppujen lopuksi tullut aika vähän. Monessa Euroopan maassa tilanne paljon huonompi.

Toisaalta, Ruotsissahan on esim. tiukemmat rajoitukset päällä kuin Suomessa. Se “vapaus” on osin harha siinä mielessä.

Edit. Tuo punainen pylväs tulee siis vielä olemaan korkeampi. Vuotta on vielä jäljellä.
Edit 2. Parempi kuitenkin unohtaa tuo punainen pylväs ehkä kokonaan. Se voi olla myös alempi esimerkiksi muusta alentuneesta kuolleisuudesta johtuen. Palataan siis asiaan ensi vuonna, kun tiedetään, paljonko se oikeasti oli.
Edit 3. Ne aiemmissa käyrissä olleet viimeiset luvut oli siis myös arvottu. Siksi arvoin myös tähän jotain. Ja varmaan saman suuntaisia.

5 tykkäystä

Valitettavasti tässä vaiheessa on muuten osoitettu, että tämä koronakin on ilmeisesti aika vuodenaikariippuvainen. Kesä tarjosi hengähdystauon pohjoiselle pallonpuoliskolle. Ja nyt mennään huikeaa nousua.

Ruotsi: se paljon puhuttu laumaimmuniteetin kehittyminen ei valitettavasti vaikuta vielä olevan merkittävässä roolissa hidastamassa tartuntojen leviämistä. Päivä päivältä tilanne onneksi paranee nopeasti :open_mouth:

2 tykkäystä

Jenkeissähän oli piikki kesälläkin. En ole ekspertti tosiaankaan, mutta voisiko olla että ilmastointilaitteiden käyttö kuumalla ilmalla liittyisi asiaan :thinking: Virukset kai tykkää kylmästä :snowflake:

3 tykkäystä

Kyllä se vaikuttaa.

Pääasia on toki se, että kun kyseessä on uusi neitseellinen pandemia, leviää se kaikissa oloissa hyvin nopeasti, jos sen leviämistä ei estetä. Ympäristötekijät vaikuttavat jossain määrin leviämisherkkyyteen/nopeuteen.

Tarkoittaa sitä, että on hankala sanoa, liittyikö kesän piikki miten paljon ilmastointilaitteisiin, ja miten paljon sitten muihin tekijöihin. Pelkästään ilmastointilaitteille sitä ei voi jyvittää, mutta ainakin jonkin osuuden.

1 tykkäys

Kuivajää vaikuttaa onneksi kohtalaisen toimivalta. Ainakaan sen määrästä ei pitäisi tulla pullonkaula, jos säilytyssysteemit ovat edes kohtalaisen eristäviä.

Suht luotettavan oloinen sivusto, mutta saa sitten nähdä - kaivoin pari muuta linkkiä samaan:

Tuo New Scientist vaikuttaa pätevältä.

1 tykkäys

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 53,75M / 1,31M

Uudet tartunnat(+656481) nousivat eilen uuteen päiväkohtaiseen ennätykseen. Kuolemantapausten(+9945) määrä pysyi korkeana, mutta jäi hieman ennätyksestä. Tilanne USA:ssa(+183257) huononee edelleen nopeasti. Maassa tehtiin jälleen uusi päiväkohtainen tartuntaennätys. Kuolemantapaukset(+1395) jatkavat myös selvässä nousussa. Tartuntalistan kärkisijoilla ennätykset olivat vähissä. Uuteen tartuntaennätykseen ylsi USA:n lisäksi vain Italia(+40902) ja Ukraina(+11787). Euroopassa tartuntamäärät ovat tasaantuneet, mutta uusien tartuntojen(+280080) ja kuolemantapausten(+4682) määrä pysyy korkeana.

USA:n tartuntatilanne huonontuu nyt niin nopeasti, että odotettavissa on runsaasti paikallisia, lähinnä osavaltiokohtaisia, rajoituksia. Moni osavaltio on asettanut kevyempiä rajoituksia jo heti tartuntamäärien lähtiessä kasvuun, mutta valtaosa reagoi vasta tilanteen pahennuttua kriisin tasolle. Eilen New Mexicon(+1230) kuvernööri Michelle Lujan antoi kaksi viikkoa kestävän “pysy kotona” määräyksen, mikä alkaa maanantaina. Ihmisiä pyydetään poistumaan kotoaan ainoastaan välttämättömän liikkumisen takia ja henkilökohtainen palvelu kielletään ei-välttämättömissä liikkeissä. Oregonin(+1058) kuvernööri Kate Brown määräsi kaksi viikkoa kestävän osittaisen lockdown-tilan, mikä alkaa ensi keskiviikkona. Määräys sulkee mm. kuntosalit sekä ravintoloiden tarjoilun ja rajoittaa kokoontumiset kuuteen ihmiseen. Osavaltioiden viimeaikaisilla määräyksillä on sama tavoite. Ne pyrkivät hidastamaan viruksen leviämistä ja helpottamaan painetta kapasiteettinsa rajoilla toimiville sairaaloille.

Presidentti Trump esiintyi ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen julkisuudessa. Valkoisen talon ruusutarhassa pidetyssä tilaisuudessa Trump maalasi ruusuista kuvaa rokotekehityksestä. Viranomaiset kertoivat, että Pfizerin ja Modernan rokotteet ovat hätätila-arvioinnissa ja jopa 20 miljoonaa ihmistä voi saada rokotteen jo joulukuussa. Trump sivuutti täysin ennätysmäisen tartuntamäärien nousun. Hän tosin tarjosi tutun selityksen, minkä mukaan USA:n tartuntamäärät ovat niin korkeat, koska testausmäärät ovat maailman korkeimmat. Lausunto ohittaa täysin ennätyksiin nousseen sairaalahoitoa vaativien Covid-19 -potilaiden määrän ja nousussa olleet kuolemantapaukset.

Ohjelmistojätti Microsoft kertoi perjantaina löytäneensä todisteita siitä, että Venäjän, ja jotkut Pohjois-Korean, tukemat hakkeriryhmät jatkavat yrityksiään varastaa tietoa lääkeyhtiöiltä ja tutkijoilta, jotka kehittävät Covid-19 -lääkkeitä ja -rokotteita. Microsoft kertoi, että pääosin epäonnistuneiden hyökkäysten kohteena oli seitsemän yhtiötä. Microsoft kieltäytyi nimeämästä hyökkäysten kohteita, mutta kertoi voivansa tehdä niin, jos saa siihen yhtiöiltä luvan. Viranomaisten mukaan osa hyökkäyksistä on onnistunut, vaikka varastetun tiedon määrää ei osata arvioida. Seitsemän kohteena ollutta yhtiötä toimivat USA:ssa, Kanadassa, Etelä-Koreassa, Ranskassa ja Intiassa. Lääkeyhtiöt ovat olleet erityisesti Kiinan ja Venäjän tukemien hakkerointiyritysten kohteena pandemian alusta lähtien.

image

Ranskasta kuuluu lupaavia uutisia kaksi viikkoa sen jälkeen, kun maahan julistettiin toinen pandemian aikainen lockdown-tila. Uusien Covid-19 -potilaiden ja tehohoitoa vaativien potilaiden määrä tippui jyrkästi perjantaina. Maan terveysministeriö kertoi, että torstain ja perjantain aikana koronaviruspotilaiden määrä lisääntyi vain 22:lla. Vielä päivää aiemmin uusia potilaita rekisteröitiin 736. Tehohoitopotilaiden määrä lisääntyi perjantaina vain kolmella. Viime viikkoina tehohoitopotilaita on tullut lisää noin 100 päivässä. Pysyvämpää suunnanmuutosta sairaalahoitojen tarpeeseen ei voi vielä julistaa, mutta loppuviikon muutokset olivat viime viikkojen kehitys huomioiden merkittäviä.

Myös muualla Euroopassa on hauraita merkkejä epidemian taittumisesta. Saksassa Robert Koch Institute kertoo tartuntamäärien tasaantumisesta, vaikka Angela Merkelin puhemies totesikin eilen, että “vielä ei olla tilanteessa”, missä epidemian kääntymisestä voidaan puhua. Belgian terveysviranomainen, Sciensano, kertoi, että torstaina sairaaloihin otettiin 399 potilasta, mikä on matalin määrä kuukauteen. Kymmenen päivää sitten Belgiassa joutui sairaalahoitoon 879 ihmistä. Espanjan pääkaupungissa Madridissa lievennetään tiukimpia rajoituksia kymmenellä alueella tartuntamäärien laskettua selvästi.

Intiassa(+45343) tartuntamäärät ovat pysyneet jo pitkään tasaisina, mutta maan pääkaupungissa Delhissä on selviä merkkejä tartuntamäärien kääntymisestä nousuun. Delhin johtava ministeri Arvind Kejriwal sanoi, että aluehallinto asettaa ensi viikolla uusia rajoituksia tartuntojen hillitsemiseksi. “Koronavirus lisääntyy ja olen myös huolestunut viime päivien tartuntatapausten määrän kasvusta.”, Kefriwal sanoi perjantaina. Intiassa vietetään tänään hindujen vuosittaista Diwali-juhlaa. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä viettämään juhlaa sisätiloisssa perheensä parissa.

Ruotsin kansanterveyslaitos (FHM) kertoi eilen, että maassa oli todettu 5990 tartuntaa ja 42 kuolemantapausta. Tilastoissa tartuntojen määrä ei voi enää juurikaan nousta, sillä 20 aluetta 21:stä ilmoitti eilen, että testikapasiteetin maksimi on saavutettu. Ruotsissa ollaan kaikesta huolimatta tyytyväisiä alueellisten rajoitusten tehoon epidemian kontrolloimisessa. Suomessa tilanne jatkuu tasaisena. Maassa todettiin 316 uutta tartuntaa ja neljä kuolemantapausta. Tartuntamääriä nosti Pieksamäellä(+10) todettu taimitarharypäs, mikä näkyi sekä Pieksamäen että Mikkelin(+53) nousseina tartuntamäärinä. Mikkelin lisäksi kuntalistan tartuntojen kärjessä jatkaa Helsinki(+76), Espoo(+43) ja Vantaa(+31).

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

70 tykkäystä

Jaahas Itävalta suljetaan täysin kolmeksi viikoksi. Mielenkiintoista nähdä kuinka isoja lockdowneja tulee vielä loppuvuoden ja ensi vuoden alun aikana…

5 tykkäystä

Jos tietotyöläisistä iso osa päättää jatkaa työskentelyä pääasiassa etänä koronan jälkeenkin, niin uskotteko että yritykset alkavat Suomessakin pienentää toimistojen kokoa radigaalisti? Rakennetaanko tyhjät toimistotilat vähitellen asunnoiksi? Ja miten tämä vaikuttaa Helsingin keskustan tuntuman asuntojen hintaan kun asuntoja pystytään rakentamaan runsaasti lisää keskustaan?

5 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 54,33M / 1,32M

Viikonlopulle tyypillisesti uudet tartunnat(+575576) ja kuolemantapaukset(+8811) kääntyivät selvään laskuun. Päivittäisten tartuntojen kärkisijoilla uusi tartuntaennätys nähtiin ainoastaan Venäjällä(+22702) ja Ukrainassa(+12524). USA:n(+157081) tartuntamäärät kääntyivät myös laskuun, mutta kuolemantapaukset(+1260) pysyivät huomattavan korkealla. Myös Euroopassa(+242779) sekä tartunnat että kuolemantapaukset(+3773) olivat laskussa.

USA:ssa kuolee nyt yli 1000 amerikkalaista Covidiin joka päivä. Se on 50% lisäys viime kuusta. Iowa, Minnesota, New Mexico, Tennessee ja Wisconsin ovat raportoineet enemmän kuolemantapauksia kuluneen viikon aikana, kuin minään viikkona pandemian alusta lähtien. “Tilanne on huono ja siitä on potentiaalisesti tulossa paljon huonompi.”, sanoo Johns Hopkinsin terveydenhuollon turvallisuuden keskuksen epidemiologi Jennifer Nuzzo ja jatkaa “… tulevat kuukaudet näyttävät melko kauhistuttavilta.”. Kuolemantapaukset peilaavat tartuntatilanteeseen viikkoja sitten, joten tällä viikolla tehdyt lukuisat päiväkohtaiset tartuntaennätykset heijastuvat kuolemantapausten määrään vasta tulevina viikkoina.

Osassa viruksen pahiten runtelemista USA:n osavaltioista on viime päivinä nähty lukuisia terveydenhuollon ammattilaisten vetoomuksia ihmisille virustartuntojen vähentämiseksi ja annettujen ohjeistuksien ottamiseksi tosissaan. Nebraskassa anestesiologi Dan Johnson kirjoitti viikolla Facebookiin ja totesi nykyisten toimien olevan riittämättömiä taudin hillitsemiseksi. Osavaltiossa todetaan tartuntoja keskimäärin 2033 päivässä, mikä on 99% enemmän kuin edellisviikolla. “Jos tämä karkaa täysin käsistä, jokaista perhettä Nebraskassa tulee koskettamaan kuolema tai vakava sairaus.”, Johnson varoitti. Nebraskan yliopistosairaalan epidemiologi Angela Hewlett vaati Twitterissä osavaltion kuvernööriltä kovia toimia. “Yhteisömme ja sairaalamme ovat hätää kärsimässä.”, hän twiittasi. “Resurssimme eivät ole rajattomat.”

Washington D.C. täyttyi presidentti Trumpille uskollisuutta vannovista faneista lauantaina. Paikalle oli kokoontunut arviolta muutama tuhat presidentin kannattajaa ymäri maata tai maaseutua – pääosin ilman maskia. Mielenosoittajilla oli kylttejä, missä luki “Best Prez Ever!” ja “Stop the steal”. Trump kävi tervehtimässä kannattajiaan moottoroidulla ohimarssilla matkalla Virginian golf-kentälleen ja vilkutteli faneille panssaroidun autonsa takapenkiltä . Myös vastamielenosoittajat olivat lähteneet liikenteeseen. Heidän kerrotaan heitelleen Trump-kannattajia kananmunilla ja varastaneen kylttejä ja MAGA-lätsiä ja sytyttäneensä ne tuleen. Washingtonin poliisi kertoo, että levottomuuksien takia ainakin 20 ihmistä pääsi viettämään lauantai-iltaansa putkaan. Matkallaan golf-kentälle Trump twiittasi: “Kongressin pitää tehdä Covid-elvytyspaketti nyt. Tarvii demokraattien apua. Tehkää siitä suuri ja toimiva. Hopihopi!”.

image

Euroopassa Itävalta(+7063) aloittaa tiistaina maan toisen kansallisen lockdownin ainakin kahdeksi ja puoleksi viikoksi. Maassa on öinen ulkonaliikkumiskielto klo 20:00-06:00 välisenä aikana. Kaupat ovat auki, mutta ravintolat ja baarit saavat tarjota vain takeaway-annoksia. Kulttuurikohteet pysyvät suljettuna. Kansleri Sebastian Kurz kertoi lockdownista sen jälkeen, kun tartuntaluku oli noussut kymmenkertaiseksi tavoitteeseen nähden. Kurz myönsi lauantaisessa tiedotustilaisuudessa, että hallitus on epäonnistunut tartuntojen jäljittämisessä. Tartuntoja on niin paljon, että niitä ei voi enää jäljittää eikä tiedetä, missä ja kuinka nopeasti virus leviää. Itävalta onnistui keväällä saamaan epidemian hallintaan tiukan lockdownin avulla.

Saksan(+16077) liittovaltio julkaisi lauantaina online-videon, missä se ylistää pandemian epätavallista sankaria: sohvaperunaa. Videossa kehotetaan seuraamaan sohvaperunakansalaisen kunniakasta esimerkkiä. Lyhytfilmissä vanha mies muistelee palvelustaan maalle vuonna 2020. Kertomuksen edetessä video leikkaa miehen nuoruuteen. “Yhtäkkiä maan kohtalo oli käsissämme, joten keräsimme kaiken rohkeutemme ja teimme sen, mitä meiltä odotettiin, ainoan oikean asian.”, hän sanoo ja video leikkaa sohvalla löhöävään, pizzaa mutustelevaan ja kolaa ryystävään nuoreen mieheen. “Emme tehneet mitään. Ei yhtikäs mitään. Olimme laiskoja, kuin pesukarhut.”, hän kertoo vakavaan ääneen. “Sohvamme oli taistelun etulinjassa”. Mainos loppuu kertojan toteamukseen: “Kun katsoo taaksepäin, tämä oli kohtalomme… Näin meistä tuli sankareita.”. Ruudulle tulee vielä liittovaltion viesti: “Sinustakin voi tulla sankari pysymällä kotona.”. Riippumaton raportoija tykkää: Germany 10 poäng.

Läntisessä Kiinassa(+13) sijaitseva Lanzhou:n kaupunki kertoi lauantaina, että se oli löytänyt Saudi Arabiasta tuotujen pakastettujen katkarapujen pakkauksista koronavirusta. Löytö on pakkomielteen tasolle nousseen pakastettujen ruokien testauksen ansiota. Vasta päivää aiemmin virusta löytyi Brasilialaisten pihvien pakastepakkauksista Wuhanista ja aiemmin viikolla Argentiinalaisista pihveistä Shandong:in ja Jiangsu:n provinsseista. WHO on todennut virusten tartuntariskin olevan pakasteiden osalta pieni, mutta Kiina on jälleen viime viikkoina lisännyt testausta ja laajoja maahantuontikieltoja. Wuhanissakin luotetaan ilmeisesti edelleen enemmän “tuoretavaraan”.

Ruotsissa ollaan edelleen huolissaan maan testauskapasiteetin loppumisesta. Lehdissä on myös haastateltu ihan tavallisia ihmisiä, jotka kommentoivat tilannetta. “Pelottavaa, että se on tullut niin voimakkaana takaisin.”, kommentoi Gävlen kaupungin asukas SVT:n julkaisemalla videolla. Suomen tilanne jatkuu verrattain rauhallisena. TAG innostui eilen kehaisemaan pääministeri Marinia twiitissään pandemian hoidosta. Maassa todettiin eilen 244 uutta tartuntaa, joista 143 oli pääkaupunkiseudulla. Tartuntojen kärkilistalla on tutut kaupungit: Helsinki(+75), Vantaa(+35) ja Espoo(+33).

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker 1, TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta 1, FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

69 tykkäystä

Heiltä löytyy toinenkin vastaava video (molemmat löytyvät myös youtubesta) https://m.youtube.com/watch?v=UH1757U0aeg

Tätä varmaan moni kiinteistösijoittaja, rakennuttaja, työnantaja ja yksittäinen ihminen pohtii. Vaikka jatkossakin varmasti kulttuuri, ravintolat ja ihmisten kanssa kasvotusten oleminen kiinnostaa, niin missä määrin pandemia vähentää kiinnostusta muuttaa suuriin kaupunkeihin ja erityisesti niiden keskustoihin.

Arvioisin että merkittävä osa maan sisäisestä muutosta liittyy opiskelu- tai työpaikkaan tai puolison löytymiseen toiselta paikkakunnalta. Epidemian mahdolliset pysyvät toimintatapojen muutokset vähentävät tällaisia “pakkomuuttoja”.

Jos sitten keskustoissa 8-16 työpäivää tekevien määrä vähenisi se vaikuttaisi mm. ravintoloihin, kivijalkamyymälöihin ja muihin palveluihin.

7 tykkäystä

Kuukausien lockdown ilmeisesti edessä Euroopassa:

4 tykkäystä