Wuhan Coronavirus (Osa 1)

Tulipa vaan mieleen, että tämäkin on yksi black swan -tapaus noin pienoiskoossa. Ajateltu, että kapeat varastosaldot parantavat roet, roat ja mahdollistavat kasvun pienellä pääomalla, mutta riski siitä saattaakin realisoitua kerran vuosikymmeneen.

1 tykkäys

Isot panokset pöydällä.

Itse olen asennoitunut niin, että tämä tulee läpikäymään populaation kyllä laajalti. Rokotetta odotellessa.

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 71332 / 1775

Viime viikon tilastoveivauksen jälkeen on virinnyt pientä toivoa epidemian laantumisesta. Tätä tukee taudista selvinneiden määrän voimakas kasvu sekä vakavien tapausten määrän kääntyminen ensimmäistä kertaa laskuun. Myös epäiltyjen tartuntojen määrä pienenee edelleen.
Kiinan tilanne:

image

Tilanne Kiinan ulkopuolella on vakaa. Singaporessa tilanne on edelleen hallinnassa, vaikka lähipäiville odotetaankin lisää tartuntoja. Mielenkiintoiseksi käynyt Love boat -ekosysteemi on vaarassa hajota, sillä moni maa on ilmoittanut evakuoivansa kansalaisiaan risteilijältä.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins University , Worldometers , Wuhan Coronavirus News , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker

Lisäys: Hetki sitten julkaistut Diamond Princess -risteilijän tartunnat 454 (+99),

5 tykkäystä

Loppuunkäsitellyissä tapauksissa kuolleet-selviytyneet on eilisistä luvuista taas prosenttiyksikön lasku. Kuolleita nyt 14 %.

Heitetään tää nyt tänne Corona-ketjuunkin, kun aihe on niin ajankohtainen:

(Pörssien suunta (Osa 1) - #3392 käyttäjältä Masse)

Tunteekohan kukaan vähän vanhempaa setä-ihmistä, joka on jo nyt ollut linnoittautuneena taloonsa viikkokausia Coronan pelossa? :slight_smile:

Rinkula-turskaa riittää kellarin pakkasessa. No worries. Vanhoja 70-luvun Raid-pulloja on vielä ainakin 2 kk ajaksi sumuttamaan kaikki Corona-positiiviseksi epäillyt (portista sisään yrittävät tunkeilijat, kuten posteljooni; Masse-kissan pihaan tuomat hiiret; linnunpaskat pihakiveltä; naapurin aikamiespojan pihaan viskaama kaljapullo; ja pahin kaikista eli Masse-muorin Prismasta pihaan raahaama uusi lumikola, made in China :face_with_symbols_over_mouth:!). Kuumemittareita ja maskeja on nyt laatikkokaupalla, kun terveyslautakunnan puheenjohtaja tunsi myötätuntoa ja toi niitä terkan varastosta oikein isomman erän.

Mutta: jos jps ja Verphu alkavat pelotella yhteiskuntajärjestyksen romahtamisella, niin sitten sedän vanha asearsenaalia täytyy kyllä uusia: Massen isoisän vanha luvaton pienoiskivääri komeron perällä yhdessä hänen saksalaisilta v. 1945 saamansa Lugerin kanssa ei tule kyllä riittämään :thinking: :thinking: :thinking: Foorumilta otetaan vastaan hyviä ehdotuksia Masselan puolustuksen parantamiseksi!

Masse-setä, FA, luuli jo hetken, että pelkkä Corona-taistelu riittää, mutta ei. Huh, huh !!

3 tykkäystä

Ja tääkin kun kerran niin viihdytte sedän Coronan-taistelun melskeissä:

Mukava kuulla, jos otat näinkin vakavat asiat kevennyksenä :wink:

Setä tykkää kevennyksistä, mutta ei voi hymyillä kun huolet sedällä sen kun jatkuvat ihan pelkästään Coronan osalta: Tuore Ilta-Sanomat lööppi : “Oletko sinäkin törmännyt ”ilmaniistäjään”? Kysyimme lääkäriltä, onko lenkkipolkujen ällöttävä tapa terveysriski”

Huh, huh sanoo setä!! Tällaisia niisto-rikollisia kun tapaa muuallakin kuin lenkkipoluilla. Marketin pihallakin uutta kinuski-lumikolaa raahatessa oli kuulemma joku äijä tyhjännyt nenäkuontalonsa ihan suoraan ilmaan takana kävelleen Masse-muorin tartuntasuoja-alueen sisäpuolella (suoja-alue sedän määrämänä muorille min. 80m, toim.huom). Muori mittasi heti etäisyyden: 78.5m. Tämän kun setä kuuli, niin heti muori ulkorakennukseen karanteeniin pariksi päiväksi. Sen verran muorikin jutusta pelästyi, että ei laittanut lainkaan hanttiin ja kuumeenmittauskin x 20 onnistui, YES! :cowboy_hat_face:

Sedän jutut saattavat tuntua nuorisosta joskus vähän hassuilta, mutta kun näitä Fekin, Raaseporin ja Astonin raportteja yllä lueskelee, niin alkaa sedän Corona-suojaustoimet tuntua aika järkeviltä.

Masse-setä, FA, kuolema tai ainakin kuritushuonetta niisto-rikollisille, ilmaniisto on ihmiskunnan pahinta piilorikollisuutta :angry: :smiling_imp: :angry:

3 tykkäystä

Masse, sinun toimintasi innoittaa maailmalla :upside_down_face:

2 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 73333 / 1874

Yli tuhannella päivässä noussut vakavien tapausten määrä muistuttaa, että tämä ei ole vielä ohi. Samaan aikaan taudista selviytyneiden määrä päivässä lähestyy jo uutta tuhatlukua. Epäiltyjen tartuntojen määrä jatkaa pienenemistään. Kiinan luvut:

image

Tilanne on hallussa Kiinan ulkopuolella. Diamond Princess -risteilijän tilanne alkaa vähitellen purkautua, sillä laivalta on jo evakoitu eri kansalaisuuksia sadoittain. Tartuntahistoria on kuitenkin huolestuttava. Sitä ei tiedetä, monestako taudin kantajasta epidemia lähti leviämään, mutta n. 3700 ihmisestä ainakin 454 sai tartunnan. Singaporen tilanne rauhoittunut ainakin hetkellisesti - vain 2 uutta tartuntaa.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins University , Worldometers , Wuhan Coronavirus News , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker

7 tykkäystä

Tähän mennessä tapahtuneen perusteella olettaisin, että jos corona leviää tiiviisti asuttuun maahan, jossa heikkoja ovat sekä viranomaisten kyky eristystoimiin että terveydenhuoltojärjestelmän kyky hoitaa sairastuneita, seuraukset ovat katastrofaaliset. Kiina pystyy vetämään kovaa linjaa eristyksien kanssa. Singapore on korkean elintason ja kurinalaisuuden mallimaa. Tämä corona kun leviää esimerkiksi Delhiin ja tunkeutuu paikallisten hiilipölyisiin keuhkoihin niin se on game over.

Nyt alkaa tulemaan tulosvaroituksia viruksen mainingeissa. Apple varoittaa 3viikkoa ohjeistuksen antamisen jälkeen. Ihmettelen, miten ei ollut jo silloin aika selkeä todennäköisyys, että homma venyy? Ihmettelin myös Suomalaisten pörssifirmojen hiljaisuutta asian ympärillä tulosjulkistusten yhteydessä…olisin arvostanut, että olisi avattu (ja siis myös selvitetty) millainen rooli Kiinalla on omissa ketjuissa ja kysynnässä, miten pitkittyminen vaikuttaisi ja mihin korvaaviin toimenpiteisiin on varauduttu (eli plan-b:t jos on), jotta vahingot eivät olisi suuret mikäli homma pitkittyy. Harvalta kuulin tällaista. Luulen, että kohta näitä tulosvaroituksia on uutisvirrassa. Sellaisiltakin, joiden ei ajattelisi olevan Kiina-ketjussa.

3 tykkäystä

On tämä surkuhupaisaa. Valtaosa tehtaista on kiinni, liikenne pysähdyksissä ja ihmiset eristyksissä, mutta vasta Applen varoitus herättää markkinat. :grin: Tästäkö se laskettelu alkoi?

8 tykkäystä

Todennäköisesti eri skenaarioita on pähkäilty alusta asti. Jos ja kun ei ole tietoa tehtaiden sulkemisen kestosta, varmaa tietoa korvaavien tuotteiden saatavuudesta jne, , niin ohjeistuksen muuttaminen valistuneen arvauksen perusteella olisi vastuutonta. Ohjeistuksen pitää perustua tietoon ja luotettavaav arviointiin, ei arvaukseen.

3 tykkäystä

Aivan yhtä lailla ohjeistusta antaessa ei voinut olla tietoa, että Q1 olisi sujunut tai sujuisi ongelmitta. Mielestäni “tieto” ja “luotettava arvointi” nimenomaan olisi sisältänyt viruksen vaikutukset ainakin kuukaudelle.

En minä perääkään tarkkoja lukuja (niitä ei voi olla) tai tarkkoja tietoja, mutta ei minun mielestä ole aivan rehtiä sekään, että vaietaan koko asia ja toivotaan parasta. Tai ainakin minun silmiin on jo viikkoja näyttänyt siltä, että Kiinan sulkeminen ei ole viikon viivästys.

1 tykkäys

Varmasti vaikutusta on missä päin Kiinaa mitkäkin tuotantolaitokset sijaitsevat. On ilmeistä, että varsinaisessa tautipesäkkeessä sulkemiset ovat pidempiaikaisia. Sulkemiset muilla alueilla ja niiden kesto on huomattavasti vaikeampi arvioida.

2 tykkäystä

Hommaa monimutkaistaa pitkät alihankintaketjut. Applen tuotanto voi seistä vain koska yksi kilke tehdään Wuhanissa ja sitä valmistava tehdas on seis ja just-in-time tyyliin osavarastoa on pariksi päiväksi…

3 tykkäystä

Kiinan lockdown on edelleen todella laaja, vaikka median kiinnostus aiheeseen vaikuttaa jo hiipuneen. “According to analysis by CNN of Chinese government orders, some 780 million people are still living under some form of restrictive movement, including all of Hubei, the northeastern province of Liaoning, and China’s two most important cities, Beijing and Shanghai.”

1 tykkäys

Optimisti näkee tilanteen kehittymisessä Kiinassa positiivisia merkkejä. Macaun kasinot on taas auki → paluu arkeen koittaa. Taidan ottaa pientä riskiä ja yrittää harkittuja dippiostoja ainakin, jos laskua tulee useammalle päivälle.

Jos taas jostain yrittää ennustaa, miten tästä eteenpäin… tämä on paljon pahempi epidemia kuin SARS, mutta voi hyvin olla kestoltaan saman mittainen. SARSin kohdalla markkinoiden elpyminen tapahtui todella nopeasti - koko sotkun jälkeen historiakäyrä muodosti nätin V-kirjaimen.

2 tykkäystä

Setä pysyy kannassaan, paitsi ehkä niin, että jo pääsiäisenä alkaa piikkilangan ale-myynti tontinrajalla :slight_smile:

Toistetaan tämä nyt vielä uudelleen kovapäiselle kansalle. Piste. Tai sitten vaan tykkäätte ajanvietteeksi katsella kaikenlaisia tilastoja ja uutisia Coronasta :wink:

Masse-setä, FA, vappuhuutokaupassa olisi ehtaa, vähänkäytettyä piikkilankaa tarjolla noin 3km pätkä :balloon: :balloon: :balloon:

2 tykkäystä

Sadly so. Suomessa ei voi edes ajatella saati sanoa ääneen, mitä somemaailman övereimmissä kommenteissa lukee. Että näinhän se liikakansoitus maailmasta hoituu ihan luonnollisella tavalla. Äiti Maa, Gaia, on saanut kuulemma tarpeekseen… huom, ei oma ajatukseni!

1 tykkäys