Osakesijoittaminen

Wuhan Coronavirus

Kannattaa seurata median toimintaa. Tässä pari kuukautta putkeen uutisoitiin päivittäin kuolintapauksista nyt kuin taikaiskusta seuranta on muuttunut todettuihin tautitapauksiin. En ole lukenut ainoatakaan uutista laskevista kuolintapauksista, varsinkaan kotimaisesta mediasta.

7 tykkäystä

Mahtaisiko johtua siitä, että kuolemantapauksissa ei ole (Suomessa) enää mitään seurattavaa? Et kertonut, miksi havaintosi on mielestäsi tärkeä tai miksi median toimintaa pitäisi seurata, mutta jos jotain median salaliittoa virittelet, olet mielestäni hakoteillä.
Suomessa tilanne on oikein hyvä. Isossa osassa Suomea (esim. Pirkanmaa/Keski-Suomi) on menty jo viikkoja ilman tartuntoja.

Maailmassa kuolemantapaukset ovat myös laskeneet maalis-huhtikuun huipuista, mutta ovat jumittaneet n. 3000-5000 kuolemaan per päivä. Viime viikkoina kuolemantapausten trendi on ollut hienoisessa nousussa. Kuolleisuus sen sijaan on ollut selvässä laskussa, sillä todetut tartunat ovat kaksinkertaistuneet huhtikuun alusta kuolemantapausten määrän laskiessa tai pysyessä ennallaan.

7 tykkäystä

Meinasin siis jenkkilää ja uutisointia heidän tilanteestaan.

1 tykkäys

Jenkkien tapauksessa media kieltämättä tarttuu siihen, mistä saadaan otsikoita - vähättelemättä yhtään tartuntojen määrän rajua kasvua. Veikkaan, että kuolemantapauksista nousee kyllä haloo, jos ne kääntyvät uudelleen nousuun. Nyt kun teho-osastot ovat monin paikoin täynnä, niinhän voi vielä käydä.

Epidemian alussa jenkit keskittyivät New Yorkin rumiiin kuolleisuuslukuihin. Tilanne oli monin tavoin melko karsea. USA yllätettiin housut nilkoissa, vähän kuten Etelä-Eurooppa aiemmin.

3 tykkäystä

Rajoitusten purku, kesälomat,voi olla että alkaa korona unohtumaan ihmisiltä. Vasara ja tanssi mallin tanssivaiheessa oltaneen vielä pitkään.

3 tykkäystä

Minusta olisi melkoinen yllätys, mikäli jenkkilän kuolintapaukset eivät kääntyisi pian uudelleen nousuun. Jos (todetusta?) tartunnasta kuolemaan kestää keskimäärin 18.5 päivää^, ja tartunnat lähtivät rakettimaiseen nousuun 2 viikkoa sitten, niin ei tarvitse olla kummoinen ennustaja veikatakseen kuolemien lähtevän nousuun viikon sisällä.

^En uudempaa lukua löytänyt, joten mennään tällä: https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/12/coronavirus-kills-average-185-days/

2 tykkäystä

Samaa mieltä asiasta: miksi nyt keskitytään vain tartuntatapusten määrän kehitykseen eikä ollenkaan kuolemiin? Huhtikuussa kuolemien määrä teki ennätyksen, kun taudin pääpaino oli euroopassa ja jenkeissä. Nyttemmin lähes kaikkien kehittyvien maiden kuolleisuus ja tehohoitopaikkojen tarve on tippunut lähes kaksi kuukautta putkeen. Tautitapauksissa tehdään uusia ennätyksiä, koska testaus on lisääntynyt ja tauti riehuu koko maapallolla, ja erityisesti kehittyvissä maissa. Lisäksi jenkeissä todetuista tapauksista suurin osa tuntuu olevan nuorilla henkilöillä, jotka tarvitsevat keskimäärin vähemmän hoitoa kuin vanhempi väestö. Onko jollain graafia tehohoidossa olevien määrän kehityksestä globaalisti?

3 tykkäystä

Itse odotan mielenkiinnolla syksyä: Potentiaalisen koronan kiihtymisen ohelle kun laitetaan influenssakausi ja köhivät kansalaiset, tulee olemaan varsin jännää, miten työpaikoilla, julkisessa liikenteessä, terveyskeskuksissa yms reagoidaan ja erotellaan, millainen räkänokka kelpaa töihin / testattavaksi ja millainen ei. Liekö myös mahdollista, että koronan leviämistä edesauttaisi, kun perusköhän ja koronaoireiden erottaminen toisistaan menee entistä vaikeammaksi? Kun siihen päälle jengi siirtyy terasseilta kapakoihin ja rannoilta leffateattereihin, ainakin jenkkien osalta odotan tilanteen vaikeutuvan entisestään.

Nyt eletty vasta alta nelisen kuukautta (osittaisten) rajoitusten alla, mutta talvea kohti kun mennään, voi olla, että alkaa sekä kansalaisia että firmoja ottamaan päähän, jos ja kun tilanne ei olekaan normalisoitunut. Talven lähestyessä leviämistä edesauttanee entisestään, kun jengi alkaa lentelemään Alpeille taas laskemaan tai kauemmas lämpöiseen lomailemaan.

Veikkaisinkin, että OldFekillä on edessä melkoinen rupeama, jos ja kun koronan kanssa painittaneen vähintäänkin vuoden loppuun saakka.

12 tykkäystä

Koronaohjeistuksen myötähän kausiflunssa katosi hyvin nopeasti keväällä… toivottavasti ihmiset noudattavat samaa varovaisuutta syksyllä.

15 tykkäystä

Ensi viikko tulee olemaan aika mielenkiintoinen, kun viikonloppuna edessa jenkki-ylpeilyn kohokohta. Saattaa olla erittäin rumaa rilastoa tuollaisen viikonlopun jälkeen siellä. Jenkkipörssikin sopivasti vielä pe kiinni, eli senkin osalta tulee jännä maanantai.

4 tykkäystä

Hyvää pohdintaa. Itse tosin olen miettinyt, että mikäli social distancing on vielä osittain päällä, maskeja käytetään jossain määrin ja matkustamisen on vähäisempää, voisi olettaa, että myös influenssa-aalto ei leviä yhtä vapaana. Samoilla mekanismeilla se flunssa pysyy poissa kuin koronakin ja jos korona onnistuttaisiin esimerkiksi Suomessa pitämään aisoissa, oletus olisi, että influenssa pysyisi myös vähäisempänä kuin viime vuosina :man_shrugging:

5 tykkäystä
2 tykkäystä

Pitää tosiaan paikkansa, että kuolemantapaukset ovat olleet USA:ssa vielä laskussa, vaikka tapaukset nousussa.

Siihen on kuitenkin syynsä, miksi nyt seurataan nousevia tartuntoja. Ne ennustavat tulevia lisääntyviä kuolemia.

Kuten jo todettua, primääriselitys erolle on, että kuolemat seuraavat tartunnasta muutaman viikon viiveellä. Odotellaan hetki, niin tilastokäyrät varmaan palaavat samansuuntaisiksi.

Kaksi muuta selitystä asialle:

Jenkeissä testaaminen oli pitkään täysin retuperällä, useasta eri syystä johtuen. Silloin vain vakavimmat tapaukset tulivat haaviin. Nyt testaus on paljon parempaa, joten myös lievempiä havaitaan. Tämä muuttaa havaitut tartunnat / kuolleet suhdelukua.

Tästä huolimatta, tartunnat ovat olleet oikeastikin nousussa.

Toiseksi, kun epidemian ensimmäinen aalto tuli Jenkkilään, se pääsi leviämään salakavalasti vanhuksiin ja hoivakoteihin.

Nyt sen sijaan epidemia leviää etupäässä nuorissa. Vanhemmat ihmiset lienevät nyt varovaisempia, kun tiedetään varoa. Nuoriso jenkeissä taas on aika huoletonta ilmeisesti.

Silti on niin, että vaikka tartunta leviäisi alkuvaiheessa lähinnä nuorissa, tulee se sieltä saavuttamaan myös vanhempia ja muita haavoittuvia ihmisiä, ja sitten kuolemat lähtevät nousuun, pienen viiveen jälkeen. Toivotaan, että silti säilyisi suhteessa matalampana, kuin mitä esim. New Yorkissa kävi.

5 tykkäystä

Olikohan tämä MIT:n simulaatio-arvio maailman todellisista tartunta ja kuolinluvuista(18.6.) jaettu täällä jo? Linkissä koko dokumentti joka selittää millä menetelmin noihin arviolukuihin (2 viikon takaisesta tilanteesta) on päästy ja muita päätelmiä ja arvioita taudin etenemisestä eri maissa.

Estimating the global spread of COVID-19 Sloan School of Management, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA

"(Globally) cases and deaths through June 18, 2020 are estimated to be 11.8 and 1.48 times official reports, respectively,at 88.5 (85-95.3) million and 600 (586-622) thousand. "

“we estimate IFR (infection fatality rate) averages 0.68% (0.64%-0.7%)”

2 tykkäystä

Aamun luvut (tartunnat/kuolleet): 10,8M / 518921

Uutta tartuntojen(+196900) ennätystä odotettiin ja sellainen saatiin. Kuolemantapaukset(+4800) olivat pienessä laskussa. USA:n tartunnat kipusivat jälleen uuteen ennätykseensä. Kauaksi omista ennätyksistään eivät jääneet myöskään Brasilia ja Intia. Epidemiat jylläävät edelleen laajasti Amerikoissa, Etelä-Aasiassa ja Lähi-Idässä. Etelä-Afrikka(+8124) teki jälleen uuden oman ennätyksensä ja viime päivien luvut kertovat siitä, että tilanne Afrikan eteläkärjessä on karannut pahasti käsistä.

USA:ssa tehtiin virallisten lukujen mukaan jo viides tartuntaennätys kahdeksan päivän aikana. Pahin tilanne on Teksasissa(+8240), mikä oli ensimmäisten joukossa rajoituksia purkanut osavaltio. Monet Teksasin kaupungit ovat kriisitilassa. “Tapaukset kasvavat sellaisella vauhdilla, mitä emme voi kestää”, sanoi Dr. Mark Escott, lääketieteellinen johtaja Austin-Travis piirikunnan terveyshallinnosta.

Presidentti Trumpia pommitettiin eilen maskikysymyksillä. Kameran edessä maskin käyttöä sitkeästi vältellyt Trump vastasi asiasta kysyttäessä omaan uniikkiin tyyliinsä “…oikeastaan, minulla oli jo maski päässä. Tavallaan pidin siitä, miltä näytin. Se oli OK. Se oli tumma, musta maski ja asiaa ajateltuani… jos se tuntuu ihmisistä hyvältä, heidän pitäisi tehdä se”. Fox-uutiskanavan haastattelussa presidentti toisti aiemman kommenttinsa “…jossain vaiheessa virus vain häviää”. Kommenttiin tartuttiin kiivaasti lehdistössä, vaikka Trump kertoi samassa yhteydessä myös odottavansa rokotteen nopeaa valmistumista.

USA:n avautuminen on ymmärrettävästi kangerrellut pahasti parin viime viikon aikana.
Ilotuliteyritykset ympäri maata ovat tällä viikolla liittyneet pitkään listaan yrityksiä, jotka kärsivät pahasti pandemiasta. 80% itsenäisyyspäivän ilotulituksista on jo peruttu ja osavaltioiden määräykset ja suositukset pysyä 4. heinäkuuta kotona lisääntyvät edelleen.
Eilen McDonald’s ilmoitti jäädyttävänsä avaamissuunnitelmansa kolmeksi viikoksi. Ne ravintolat, jotka ovat jo avautuneet täysin saavat paikallisten viranomaisten suositusten ja määräysten puitteissa päättää, mitä tekevät.

image

Tšekin pääkaupungissa Prahassa ihmiset kokoontuivat Vltava-joen ylittävälle Charles Bridge:lle juhlimaan viruskriisin päättymistä maassa. Valtavien 500m pöytärivien ääreen oli kokoontunut satoja ihmisiä syömään, juomaan ja laulamaan. Myöhemmin saman päivän aikana Tšekeissä poistettiin vaatimus käyttää maskia, poikkeuksena katujuhlien pitopaikka, Praha.
Tšekki on selvinnyt viruksesta vähällä. Väkiluvultaan (10,7M) Ruotsin kokoisessa valtiossa on todettu 12000 virustartuntaa ja vain 350 ihmistä on kuollut viruksen seurauksena. Juhlat voivat tosin olla ennenaikaiset, sillä viimeisen viikon aikana maassa on todettu yli tuhat tartuntaa. Suomalaiset sen tietävät: Ei nuolaista ennen kuin tipahtaa ja itku pitkästä ilosta.

Viruksen ensimmäisten joukoissa kohdanneissa Aasian maissa tilanne on rauhallinen. Kiina ilmoitti tänään vain kolmesta uudesta tartunnasta. Japanissa(+130) tilanne jatkuu huolestuttavana, sillä tartuntojen päivittäinen määrä Tokiossa on edelleen nousussa. Japanin “Yleisradio” NHK kertoi tänään, että Tokiossa todettiin torstaina yli 100 tartuntaa. Tilanteen karkaaminen kokonaan käsistä Japanissa on vielä epätodennäköistä, mutta uusia rajoituksia saattaa olla luvassa. Etelä-Koreassa(+54) tilanne muistuttaa Japania, sillä Soulin suurkaupungissa viruksen pitäminen aisoissa on osoittautunut erittäin vaativaksi.
Pitkään viruksen kanssa painineessa Singaporessa(+215) tilanne on vierastyöläisten asumusten epidemian vähitellen hiipuessa vihdoin paranemassa. Thaimaa ja Vietnam ovat olleet virusvapaita jo pitkään. Molemmissa maissa todetaan ainoastaan yksittäisiä tapauksia harvakseltaan.

Ruotsissa tilanne jatkuu entisellään. Maassa todettiin eilen yli 1300 tartuntaa ja 37 kuollutta. Hoitoa vaativien tapausten määrä on kuitenkin edelleen selvässä laskussa. Sairaalahoidossa on viimeisten tietojen mukaan 858 ja tehohoidossa 139 ihmistä. Tehohoidossa Ruotsissa on hoidettu tai hoidetaan parhaillaan yli 2400 ihmistä.

Suomessa kerrottiin eilen 22 tartunnasta. Kokonaistilanne tuskin muuttuu nykyisestä parempaan, sillä yksittäistapauksia tulee olemaan jatkossakin, kunnes virus saadaan kuriin maailmalla ja meillä rokotusten myötä. Nopea reagointi virusryppäiden torjunnassa tulee olemaan tärkeää. Tartuntojen määrän nousu takaisin kymmeniin päivässä kertoisi jo isommasta ongelmasta.

Visualisointeja, käppyröitä ja uutisia:
Johns Hopkins , Worldometers , Reuters1 , Reuters2 , COVID tracker , TheBaselab , WHO1 , WHO2 , NYC tracker , COVID daily USA , THL kartta , FHM kartta (Ruotsi) , Bloomberg , rt.live (USA state tracking) , EndCoronavirus , CoronaVirusIndex(yonzzu)

57 tykkäystä

Tämmöinen uutinen tuli vastaan, jonka mukaan Kiina rokottaa asevoimiaan:

“CanSino-yhtiön rokote on hyväksytty toistaiseksi vain asevoimien käyttöön.”

“CanSino-yhtiön ja Pekingin bioteknologian instituutin Ad5-nCoV-rokotteelle myönnettiin 25. kesäkuuta vuoden mittainen erityislupa asevoimien käyttöön.”

“Adenovirukseen pohjautuvan Ad5-nCoV-rokotteen todettiin tuottavan koehenkilöille vahvan immuunivasteen koronavirusta vastaan. Lähes puolet ilmoitti rokotteen tilapäisinä sivuvaikutuksina kuumetta, väsymystä ja päänsärkyä.”

4 tykkäystä

image

siitä apua tulevien uhrilukujen arviointiin

esim jos tauti leviää kovasti USA:ssa 30-45 vuotiaiden keskuudessa, niin tuon perusteella yhden päivän tartunnat (40-50 tuhatta) tuottaisivat karkeasti noin 2 kuollutta päivässä…?

toinen kysymys on sitten mikä on vanhempien osuus taudin kantajista nyt ja jatkossa…

tuo skaala on niin voimakas, että siitä näkee hyvin minkä ikäryhmien osalta karanteenit ja suojaustoimenpiteet ovat oikeasti tarpeen vs. kaikki tämä yleinen markkinamölinä joka nyt on menossa

1 tykkäys

Kyllä sen nuoremmankin polven kuolemat nousuun saadaan, jos annetaan mennä vaan samaan tyyliin. Sairaalat alkaa jo nyt olemaan pikkuhiljaa täynnä.

2 tykkäystä

Olisi kiinnostavaa tietää, että miten nuo luvut on johdettu.

Todettuja tapauksia on reilu 10 mil, mutta voidaan todeta, että 0-4 vuotiaan todennäköisyys kuolla covidiin on karkeasti yhden suhde miljoonaan? Eli tämän ikäisistä tartunnan on saanut ja siitä parantunut yli miljoona ja yksi heistä on kuollut? Toki ymmärrän että oikeat tartuntaluvut ovat aivan muuta kuin todetut tapaukset ja arvioita ekstrapoloimalla noita lukuja heitetään, mutta silti…

Myös se että yli 90 vuotiaista kuolisi (vain) kaksi prosenttia sairastuneista vaikuttaa hieman alakanttiin olevalta, kun miettii hoitokotikuolemien määrää.

Markkinamölyksi en covidia kutsuisi. Jotain pitäisi kertoa jo se, että sairaalakapasiteetti tulee jo pahimmilla alueilla USAta vastaan. Sinne joutuu kaikenikäisiä. Jos hoitoa ei ole saatavilla, tulee kuolleisuus nousemaan, ei pelkästään covidista, vaan kaikista muista syistä myös.

4 tykkäystä

Kyllä, samaa mieltä. Muuttujia on niin paljon, että tuo mainitsemani tilasto tuollaisenaan ei yksin aja asiaa. Hoitokapasiteetti on tietysti a ja o.

1 tykkäys