Osakesijoittaminen

Yleiselektroniikka

Omistan firman osakkeita. Se on uusin lisäykseni, johon päädyin, sillä ainakin tunnusluvuilla firma on halpaa kuin saippua. Katsokaa näitä vuoden 2018 tilinpäätöksen perusteella laskettuja tunnuslukuja:

P/E 7,8
EV/EBITDA 6,2
Osinkotuotto 4,2 %
Omavaraisuusaste 63,4%
Oman pääoman tuotto 21 %

Tulee tietenkin muistaa, että matalalle hinnoittelulle on syynsä: yhtiö on epälikvidi ja pieni, kilpailuetu on kyseenalainen, Venäjän liiketoiminta lisää valuutta-, markkina- ja poliittista riskiä.

Näistä seikoista huolimatta ostin yhtiötä, sillä näen kasvupotentiaalia. Omassa skenaariossani ostin maltillista kasvua, vakaata ja kasvavaa osinkotuottoa sekä Venäjän markkinoiden potentiaalia hyvin pienellä riskillä.

Mitä mietteitä muilla foorumilaisilla on? Milloin Inderes ottaa seurantaan? (Eli oikeasti kysymys on, milloin YE raottaa kukkaronnyörejään ja ostaa seurannan?)

3 tykkäystä

Jatkan yksinpuheluani: omavaraisuusaste ja oman pääoman tuotto ovat korkeita. Tämä asia indikoi jonkinnäköistä kilpailuetua. Yhtiö toimii elektroniikkakomponenttien jälleenmyyjänä yritysasiakkaille Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä, joten brändiarvo lienee kohdallaan. Myös jo rakennetut asiakassuhteet ja toimitusvarmuus lienevät valtteja, varsinkin Venäjällä.

Yhtiö myös kasvaa, sekä orgaanisesti että yritysostoin. Kassassa on varaa myös tehdä lisäostoja.

Seuraan mielenkiinnolla. Ensi viikolla tulee Q1 -osari, jonka jälkeen täytyy tehdä lisäostoja, jos osake vaikuttaa myös uusien numeroiden perusteella halvalta.

Näin pienessä, suomeksi viestivässä ja sijoittajaviestintään kehnosti panostavassa yhtiössä on yhtiön tilinpäätöksiä penkovalla oman elämänsä Warren Buffetilla mahdollisuus löytää se kuuluisa maassa lojuva satanen.

3 tykkäystä

Mielestäni hyviä huomioita, itsekin aloittelevana sijoittajana päädyin ostamaan YE:tä. Toisaalta yhtiön kapea omistuspohja arveluttaa, sekä suorastaan olemattomat päivävaihdot. Toimiala ei ole lainkaan “mediaseksikäs”, vaan sitä pidetään ymmärtääkseni enemmänkin auringonlaskun alana. Edellinen voinee osoittautua eduksikin, ensi viikolla nähdään…ostetaanko lisää…

1 tykkäys

Erinomainen tulos! 0,27 eps, kasvua 23%!

Tästä ilosta ei saatu kauaa nauttia. En toki ole täysin vakuuttunut, että tarjous menee läpi.

1 tykkäys

Aspialat ovat myyneet osuutensa? Mikä tämä Preato Capital oikein on? Ruotsalainen osakeyhtiö, joka on noussut parissa vuodessa nollasta miljardin kruunun liikevaihdon (2017) yhtiöksi.

Ihmeen halvalla myivät. Nettovelaton yhtiö 1,37x tasepreemiolla joka kuitenkin takoo 20 % oman pääoman tuottoa. EV/EBIT 4,4. Tasaisen hyvä suorittaja, joka kasvoi tulorahoituksella. Kuvittelin että kasvollinen perheomistajuus suojaisi kaiken maailman pääomasijoittajilta. Olen kyllä harmistunut.

Luuletko, että tarjous menee läpi? Preemio ei ole mikään valtaisa

1 tykkäys

Ja eihän tarjous mennyt läpi.

Nyt eletään sitten Preaton kanssa, joka on yhtiössä pääomistajana. Se ei ole välttämättä ollenkaan huono asia. Yhtiön piilevä potentiaali voidaan saada tällä omistajalla paremmin esiin. Mene ja tiedä.

Likviditeetti ei tainnut parantua, koska pienomistajille jäi reilu 20% osakkeista. Pidän todennäköisenä, että tulevaisuudessa yhtiö tulee tekemään yritysostoja käyttäen maksuvälineenä osaketta. Tätä varten sen kurssi pitäisi saada nousuun, joten ehkä tämäkin päätyy Inderesin seurattavaksi. Lisäinformaatio tällaisessa yhtiössä on kuitenkin omiaan nostamaan kurssia.

Ensimmäiset puoli vuotta yhtiöllä meni erinomaisesti! EPS 0,43 euroa, omavaraisuusaste on turvallisesti yli 60%. Oman pääoman ja sijoitetun pääoman tuotto lähentelivät jo 20%. Omaa pääomaa osaketta kohden oli Q2 lopussa 5,41 euroa. Yhtiö ei täten ole alle yhdeksässä eurossa hinnalla pilattu. Päinvastoin, näen riski/tuotto -suhteen erinomaisen houkuttelevana.

1 tykkäys

Tänään tuli osari ulos ja firman tuloskunto näyttää hyvältä.

Tämän vuoden luvut (suluissa vertailukausi):
Liikevaihto 43,9 (41,6) M€
Liikevoitto 2,7 (2,5) M€
EPS 0,7 (0,69) €
Oma pääoma / osake 5,73 (4,91) €
OP tuotto 18,5 (18,1) %
Omavaraisuusaste 62,7 (59,1) %

Arvio on, että vuosi menee samalla tavalla kuin 2018 ja siihen todella päästään. Epävarmuustekijänä on brexit: kun se toteutuu, tulos laskee. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä, miten uusi omistaja tulee vaikuttamaan liiketoimintaan.

Yhtiön osinko tullee nousemaan ensi keväänä. Viime vuoden osinko oli 0,33€, joten ensi keväälle voisi odottaa 0,35-0,4 € osinkoa. Tällä lapulla pääsee kiinni siis n. 3,5% osinkotuottoon. Tämä on ihan kohtuullinen korvaus siitä, että yhtiön osakkeen likvidiys on suoraan sanottuna surkea. Tätä ei siis kannata laittaa lyhyeen treidisalkkuun!

E. pitää vielä lisätä, että nouseva ROE lämmittää sydäntä. Laatuyhtiö pääsee yli 20% ja tämä päässee sinne vuoden 2019 aikana, jos mitään totaalista notkahdusta ei tule :slight_smile:

2 tykkäystä