Osakesijoittaminen

3D printtaus ja sen yhtiöt

Ajattelin aloittaa tälläsen ketjun kun vaikuttaa siltä että foorumilla löytyy tietoa ja sijoituksia kyseisistä firmoista.
Itte olen seuraillut voxeljettiä (VJET) parisen viikkoa ja nyt sitten tänään nousi tavoitehintaansa päivässä (n.+35%).
Toisaalta vaikuttaa myöskin siltä että lähes kaikki isommat firmat ovat tänään nousseet 20-80% n. 3 tunnissa. Kiinnostaisi tietää onko kenelläkään vihiä miksi?

(ei omistuksia sektorilta)

3 tykkäystä

Tällä uutisella varmasti iso osuus asiaan. :slightly_smiling_face:

Osa yhtiöistä 3D-tulostuksen saralla kärsinyt kovasti koronan vuoksi (erityisesti printteri-valmistajat) ja kurssit laskeneet roimasti. Itselläni Stratasys salkussa, joka kuulunut näihin kärsijöihin ja tänään kurssi voimakkaassa nousussa, melkein 30% lukemilla. Pientä yleistä 3D-intoiluakin ehkä mukana, mutta Stratasysin, Voxeljetin, 3D Systemsin jne. voimakkaat nousut verrattuna muihin toimijoihin viittaisivat ehkä siihen, että ehkä nyt korjataan ylöspäin näiden eniten kärsineiden kohdalla, kun näkymät näyttävät toistaiseksi valoisemmilta. Stratasysin kohdallakin huomattavissa, että voimakkaista nousuista huolimatta ei kuitenkaan 2019 huippujakaan olla ylitetty.

1 tykkäys

Tämähän oli sitä kuuminta hottia muutamia vuosia takaperin. Piti mullistaa lähes kaikki mahdollinen ja arvostukset huitelivat missä huitelivat. Loppu on historiaa ja oikeastaan hyvin ajankohtainen aihe, kun katsoo mitä markkinoilla tapahtuu taas jälleen kerran

Jotkut firmat luultavasti selviytyvät ja rupeavat konsolidoidaan alaa, kunhan pahin rynnistys on ohi. Pitäisi melkein tutustua taas tarkemmin

2 tykkäystä

DDD nousi tänään 104% .

Mukavaa, että viitsit nähdä vaivaa tutustuessasi yhtiöiden toimintaan ja jaat tietoa täällä. Tietojen päivittäminen ja lisääminen on hyvä idea, mutta suosittelisin päivittämään ja korjaamaan tuota ensimmäistä postaustasi, johon aloit listaamaan yhtiöitä ja tietoja niin ketju ei täyty turhaan samasta informaatiosta. :slightly_smiling_face:

Yhtiökohtaisten erojen tuominen esille tuollaisen listan avulla on hyvä keino selventää sekä itselleen että muille kuvaa toimialasta ja tuoda esiin eri toimijoiden vahvuuksia / osaamista. Suosittelisin kuitenkin ehkä hieman tarkemmin valitsemaan tiedot ja myöskin tarkastamaan niiden paikkansapitävyys.

Olet kirjoittanut, että Voxeljet on ainoa, joka pystyy printtaamaan keraamisia esineitä. En tiedä mihin perustat tämän väitteen? Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Google-haulla käyttäen muutamia oleellisimpia hakusanoja “3D printing”, “ceramic” jne. löydät esim:

Kannattaa myös hakea myös yhtiökohtaisesti tietoa esim. juuri tällä keraamitulostuksen saralla. Esimerkiksi 3D Systems (valitsin tämän, koska sinullekin tuttu yhtiö) ei ole poissa pelistä tälläkään saralla. Google-haku sanoilla “3D systems ceramic printing” nostaa esiin esimerkiksi seuraavan artikkelin 3D Systemsin omilta sivuila:

Viittaat varmaankin alla olevaan uutiseen. Tässäkin tapauksessa ehkä esitetyn asian muotoilu voisi olla paikallaan. Onko ydinasia tässä “maailman suurin” vai onko tämän johdosta Voxeljetillä merkittävä etu muihin valmistajiin nähden? Tiedätkö päteekö “maailman suurin” vielä näin vuonna 2020? Kuinka isosta kokoerosta puhutaan, kun verrataan laitetta kilpailijoiden omiin ja onko tällä iso merkitys vai onko kyseessä vain yksittäinen “nippelitieto”?

En itse valitettavasti ole perehtynyt tähän (ainakaan vielä) ja todennäköisesti olet ehkä lukenutkin enemmän tällaisten muottien tulostuksesta -> Jos sinulla siis löytyy tietoa niin kirjoita ehdottomasti, mutta muotoilu niin, että asiaan tutustumattomatkin saavat käsityksen siitä kuinka oleellinen ja merkittävä asia mahdollisesti on kyseessä, olisi oleellista :+1:. En tarkoita, että sinun pitäisi kirjoittaa paljon tekstiä vaan esimerkiksi jo “Hiekkamuotti-tulostuksen edelläkävijä” tai maininta merkittävästä johtavasta asemasta tuolla saralla antaa itselleni ainakin ihan eri kuvan - jos siis asia pitää oikeasti paikkansa. :slightly_smiling_face:

(Valumuottien valmistukseen liittyen löysin muuten mielenkiintoisen opinnäytetyön, jossa Voxeljet mainittu varsinkin hiekkamuottien osalta!)

Loppuihin vielä ehkä lyhyesti, että:

Esim. Termoplastiset uretaanit (TPU) eivät välttämättä ole ehkä mainitsemin arvoinen asia erityisesti juuri Voxeljetin kohdalla, koska sama pätee muihinkin valmistajiin? Yhtiökohtaisesti hakemalla taas löytyy melko nopeasti artikkeleita ja tietoa tähän liittyen esim. Stratasysin ja 3D Systemsinkin osalta.

Edit. Täsmennystä hieman ylläolevaan, kun vedin vahingossa erilleen vain tuon TPU:n, vaikka olitkin laittanut HSS (high speed sintering, mikä lienee suomenkielinen termi tälle “nopealle sintraukselle”) tuohon alkuun lisäksi. Pahoittelut huolimattomuudestani! Nopeus ja tämä “rapid manufacturing” taitaa olla kuitenkin sellainen osa-alue toimialalla, johon moni yhtiö keskittyy. Esim. Stratasysin kohdallakin ollaan oltu tietoisia ja kiinnostuneita tästä Stratasys increases stake in Xaar 3D to 45% and eyes complete takeover - TCT Magazine
En ihan osaa arvioida, että onko tämän suhteen siis Voxeljet huomattavasti erilaisessa asemassa, kun verrataan muihin. Selvästi kuitenkin osa-alue ja tekniikka, jonka kanssa ovat olleet jo tekemisissä ja osaamista löytyy. :+1: :slightly_smiling_face:

Asiakkaiden listauksesta plussaa ja itselleni ainakin kiva nähdä jo ensisilmäyksellä mitä nimiä sieltä löytyy :+1: Velkaisuuteen liittyvät ajankohtaiset tiedot hakisin ehkä itse henkilökohtaisesti muualta (tämän listan ulkopuolelta) tai loisin ajankohtaista keskustelua asiasta? Tällaisella listalla on mielestäni potentiaalia parhaimmillaan olla hyvä ketjun alussa oleva kattava tietopaketti uusille sijoittajille, jotka saattavat löytää ketjun vasta paljon myöhemminkin.

“Kilpailee suoraan HP:n kanssa tietyillä tulostusmenetelmillä”? -> Epäselväksi jää taas:

 • Eikö yhtiö kilpaile suoraan muiden kanssa näillä “tietyillä tulostusmenetelmillä”, kun HP ainoastaan mainittu? / Miksi juuri HP?
 • Mitä nämä “tietyt tulostusmenetelmät” oikein ovat? :wink:

Tarkoitus ei ole missään nimessä nyt olla hankala, arvosteleva tai muuta vastaavaa! Arvostan, että käytät aikaasi tähän, varsinkin, kun keskustelua 3D-tulostuksesta on melko vähän palstalla ollut :pray: :slightly_smiling_face:. Pelkään vaan, että osa kirjoittamastasi tiedosta on sellaista mistä ehkä palstalaiset eivät hyödy ja alussa mainitsemani päivittäminen uusien postausten muodossa saatetaan kokea pian ketjun kannalta myös häiritseväksi.

Itse koen toimialan kiinnostavaksi ja povailen tästä tulevaisuuden trendiä, joka ei ole vielä vain lyönyt läpi. Menneisyydestähän löytyy hypeä ja kuplaa tämänkin saralta ja hyvin ymmärrettävää, että 3D-tulostus ei ole nyt ollut kiinnostavimpia aloja lähivuosina. Paljon merkkejä alkaa kuitenkin olemaan sen suhteen, että tämä tulee yleistymään.

“Tulevaisuuden teknologiat ja trendit”-ketjussa on hieman muuten ollut puhetta 3D-tulostuksesta ja itsekin kirjoittanut muutamaan otteeseen sinne aiheesta. Ihan hyvä mielestäni olla oma ketju tälle, jos kiinnostusta vain löytyy :+1:


Laitan tähän alapuolelle pientä listaa alaan liittyvistä toimijoista, joka löytyy myös tuolta “Tulevaisuuden teknologiat ja trendit”-ketjusta. (Tämä on ARK Investin 2016 whitepaperista, jonka voi ladata kokonaisuudessaan ja kattavampana White Paper: 3D Printing - ARK Invest )

 • Materials : Alcoa, Sandvik, Eastman Chemical, PolyOne, Fenner, Atlas Copco, Allegheny Tech

 • Scanning & Measurement : FARO, Perceptron, Hexagon, Align Technology

 • CAD & Simulation Software : Autodesk, Dassault, Adobe, Materialise, Trimble, Ansys, PTC, Exa Corp., Mentor Graphics, Microsoft

 • Printer Manufacturers : Stratasys, ExOne, Voxeljet, 3D Systems, Organovo, Hewlett Packard, Camtek, Groupe Gorge, Arcam, SLM Solutions

 • Service Centers : Proto Labs, Renishaw, MGI Group France, Bertrandt

 • End Products : GE, Nike, Adidas, New Balance, Airbus, Lockheed Martin, Orbital ATK


3 tykkäystä

Kiitos palautteesta ja juurikin tätä halusinkin ketjulta, korjaan väärät väittämäni pikimmiten ja yritän parhaani mukaan selkeyttää tekstiä.
Toivon ettei kenellekkään ole kynnys korjata vääriä väittämiä taikka tekstin epäselkeyttä, tästä on pelkästään apua minulle sekä muille. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Jostain syystä tietyn ajan jälkeen en pysty enään muokkaamaan omia viestejä joten keksin tähän jonkin muun ratkaisun.

1 tykkäys

Voxeljet: VJET

 • 4 X 2 X 1m kokoinen hiekka tulostin (yhtiö itse väittää maailman suurimmaksi)

 • Pääfokus Binder/ink jet tekniikkaan sen scaalautuvuuden sekä materjaali valikoiman vuoksi

 • Tarjoaa tulostusta tilauksesta madaltaakseen kynnystä ja näin ohjaa asiakkaita hankkimaan omat laitteensa

 • Tulostus sekä myynti palvelu U.S.A:ssa, euroopassa sekä aasiassa

 • yhteistyössä esim. BMW 18 vuotta, Daimler 18v, volkswagen 16v, ford 8v, nike 3v.

 • Tilaus Backlog 3Q 2020 9,4M€ joka sislältää 5 VJET X tulostinta

 • strategia: luoda massatuotantoon soveltuvia tulostimia

jatkaa jo olemassaolevan asiakaskunnan ylläpito ja lisätä tulostimien kannattavuutta

myydä kokonaisia tulostin järjestemiä

saada VX1000 HSS tehokkaasti markkinoille 2021 sekä saada VJET X tulostin avain ajuriksi metalli printtaus sarjaansa

3D systems: DDD

 • Fokusoi teolliseen sekä lääketieteelliseen tulostukseen

 • massiivinen valikoima kaikkea mikä liittyy 3D tulostukseen (tulostimia, softaa, suunnittelu palveluja, materjaaleja, haptisia laitteita)

 • Alan vanhimpia tekijöitä

 • Tarjoaa täyden 24/7 tulostus ratkaisua teolliseen käyttöön

 • Tarjoaa mahdollisuuden tulostaa anatomisia malleja asiakkeille esim. potilaan magneetti kuvien perusteella (saatavilla steriilejä tulosteita/materjaaleja)

 • tekee yhteistyötä ainakin yhden hammas yhtiön kanssa, CERN:issä on käytössä heidän suunnitelemaa ja tekemää osaa, BOA (kengän nauha firma) (tää on niin iso firma etten saa täysin kiinni ketkä käyttää ja missä yhteyksissä)

 • 2021 100M dollarin kulujen pienennys

 • arvioivat alan kasvavan 35 miljardiin dollariin vuoteen 2024 (24% CAGR)

Nano Dimensions: NNDM

 • erikoistuu piirilevyjen tulostukseen

 • cash 430,9M$/ ei velkaa (12.12.2020)

 • odottavat tulostus musteen myynnin kasvamista mitä enemmän saavat laitteita maailmalle (itsetään selvyys?)

 • tavoitteena n.2022 saada tuotettua mil-spec materiaalia (mil-spec = parasta sillä hinnalla, ei parasta mitä löytyy)

 • 2023 tavoite saada medium tuotannon linja kokoon (mitä tämä sit oikeasti takoittaa?)

 • The global 3D printed electronics market was valued at US$ 137.1 million in 2017 and is expected to expand at a CAGR of 44.46% from 2018 to 2026, reaching US$ 3,915.0 million by the end of the forecast period.

 • INVEST HEAVILY to preempt seeds of competition: Product & technology leapfrog toward production machines (DragonFly PIK & NextGen) • Minimal investments in sales & marketing (other then NaNoS) until COVID-19 is over!!!

 • Myytynä 60 tulostinta eri jenkki sekä erooppalaisille sota firmoille sun muita

poistan nuo minun vanhat viestit ja yritän päivitellä aina tarpeen mukaan sekä lisätä yhtiöitä jonka jälkeen poistan aina vanhemman viestin.
Tiedot koottu ja tulkittu firmojen omilta sivuilta.

1 tykkäys

ARK Investin viikottainen katsaus viikon nousijoihin ja laskijoihin nostaa välillä esille hyviä ajankohtaisia tapahtumia näiden 3D-tulostusyhtiöidenkin osalta, varsinkin kun ovat olleet nousussa hiljattain. “Stock Commentaries”-sähköpostit saa tilattua ilmaiseksi alla olevan linkin takaa (Advisor Updates), jos en väärin muista. Tulevat perjantai-lauantai välisenä yönä sähköpostiin. Tällä viikolla Nano Dimension ja Stratasys mainittu.

Nano Dimension (NNDM)

icon-rise-1\ 26x15

21% Nano Dimension appreciated more than 21% on Wednesday after pricing a secondary offering. Nano Dimension is a leader in 3D printed high performance electronic devices. On Tuesday Nano Dimension was granted a new patent for rigid-flexible printed circuit board fabrication using inkjet printing.

Stratasys (SSYS)

icon-rise-1\ 26x15

16% Stratasys appreciated 16% on Thursday after 3D Systems announced that it would report an upside surprise in fourth quarter revenues and earnings, suggesting that the 3D printing industry is gaining traction in the recovery from the COVID-19 crisis. Moreover, during a presentation at the Needham Growth Conference, Stratasys announced that it expects to report sequential revenue growth for the fourth quarter. Management emphasized that COVID-19 has created supply chain vulnerabilities that 3D printing is well-suited to address.

Edit. Seeking Alphasta löytyy tuo konferenssin kirjallinen kopio Stratasysin osalta: Stratasys Ltd. (SSYS) CEO Yoav Zeif Presents at 23rd Annual Needham Growth Conference (Transcript) | Seeking Alpha