Pörssien suunta (Osa 3)

Herättää kyllä ihmeen vähän kritiikkiä megateknojen voittokulku jos miettii paljonko erilaista toimintaa on keskittynyt muutaman yhtiön haltuun. Internettiä ja tekoälyä hallitsee muutama äärimmäisen kannattava firma, jotka ostaa kilpailijat herkkään pois. (OpenAI ja MSFT esim.)

Sen sijaan pankeista löytyy aina sopiva syntipukki, joka ei herätä kenenkään sympatioita :smiley: Pankkisektorin maine ei taida ikinä puhdistua.

31 tykkäystä

Mulla on sellainen tunne, että teknoja aletaan pikkuhiljaa katsoa USA:ssa tulevaisuuden turvallisuuden kannalta - USAhan haluaa hajauttaa sirutehtaita pois Taiwanista, megateknot myös investoi paljon IT-työpaikkoihin USAssa; sodankäynti digitalisoituu, kyberuhkat jne. Hauskasti kuvasit pankkeja, se on just noin!

20 tykkäystä

Yhdysvallat ja vähän kotihommia

https://x.com/PeterBerezinBCA/status/1811180580748558644


Tässä on vähän esimerkkiä Floridasta, eli alla olisi Floridan asuntorakentajien näkemyksiä kesäkuun menostaTulokset osoittavat, että suurin osa rakentajista koki kesäkuun olevan odotettua heikompi, ja useimmat heistä pitävät tilannetta huolestuttavana. Muutama kuukausi sitten Floridan rakentajat kertoivat kyllä varastojen kasvusta, mutta useimmat eivät olleet havainneet myynnin hidastuvan. Tässä tulokset:

https://x.com/NewsLambert/status/1811152411425231037


Yhdysvaltojen kiinteistömarkkinoiden romahtaessa lainojen maksuhäiriöt ja niihin liittyvät ongelmat ovat kasvamassa. Yksityiset pääomasijoitusyhtiöt ovat varautuneet hyödyntämään alennettuja kiinteistöarvoja, erityisesti toimistotilojen, joiden arvo laski merkittävästi pandemian jälkeen.

https://www.bnnbloomberg.ca/business/real-estate/2024/07/10/us-commercial-property-crash-is-set-to-deepen-the-pain-elsewhere/

15 tykkäystä

Jenkkien luottokorttivelat tekee uusia huippuja ja näiden velkojen hoito käy koko ajan kalliimmaksi kun korkotaso nousee.

10 tykkäystä

Saksan valtiovarainministeri Christian Lindnerin epäilykset Euroopan keskuspankin (EKP) mahdollisesta kriisiavusta Ranskalle ovat herättäneet huolta euroalueella. Useat euroalueen keskuspankin työntekijät pitivät hänen kommenttejaan haitallisina herkissä markkinaolosuhteissa.

Lindnerin mukaan EKP puuttuminen asiaan voisi aiheuttaa taloudellisia ja perustuslaillisia kysymyksiä.

https://www.bnnbloomberg.ca/investing/2024/07/09/lindners-ecb-crisis-tool-doubts-stoke-dismay-among-policymakers/

7 tykkäystä

Päivän vihreän palkin tarjoaa…

https://x.com/financialjuice/status/1811377598003356004

image

https://x.com/financialjuice/status/1811377541053120886

image

https://x.com/financialjuice/status/1811377528952525116

image

https://x.com/financialjuice/status/1811377517363601595

image

Inflaatio, hitaasti mutta varmasti transitory

65 tykkäystä

Ja jotain työttömyyslukujakin tuli

image

41 tykkäystä

Niin ja uutisten mukaan inflaatio putosi ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2020

Notably, this is the first time since May 2020 that monthly headline CPI came in negative. It’s also the slowest annual gain in prices since March 2021.

Tarkoittanee M/M tai jotain muuta, koska eikös tässä kaaviossa laskenut jo tuolla onko nyt kesällä 2022:

Ja core nousi vähiten sitten elokuun 2021

On a “core” basis, which strips out the more volatile costs of food and gas, prices in June climbed 0.1% over the prior month and 3.3% over last year — cooler than May’s data. Economists had expected a 0.2% monthly uptick in core prices and a 3.4% year-over-year increase.

It was the smallest month-over-month increase in core prices since August 2021.

15 tykkäystä

Tässä on kesäkuun kuluttajahintaindeksin (CPI) pohjalta näpytelty Charlien tviitti. CPI mittaa tavaroiden ja palveluiden hintojen keskimääräistä muutosta kuluttajien näkökulmasta. Kesäkuun raportti vertaa nykyisiä hintoja edellisen vuoden kesäkuun hintoihin :slight_smile:

Eli tuossa tviitissä on tarkemmin jaoteltu, että miten on inflaatio on mihinkin iskenyt:

https://x.com/charliebilello/status/1811378762467975257

image

13 tykkäystä

Tuota jaottelua katsoessa huomaa kuinka palveluiden inflaatio on se juttu.

Esimerkkinä toi ruoka ulkona vs kotona.

Siksipä työmarkkinan raporteista kannattaa kans vilkuilla mihin mennään.

2 tykkäystä

Tässä tviitissä on mielenkiintoista pohdittavaa Fedin suuntaa. :slight_smile:

Tviittaaja kai jokseenkin ajattelee näin; inflaatiota mittaava CPI laski kuukausitasolla ja on nyt laskenut neljä kuukautta peräkkäin. Vuositasolla hintojen lasku on syventynyt, mikä herättää kysymyksiä Powellin luottamuksesta. Fedin tulisi toimia joko leikkaamalla korkoja 31. heinäkuuta tai antamalla vahva signaali tulevasta toimesta 18. syyskuuta.

https://x.com/EconguyRosie/status/1811389704039804984

Kuva

11 tykkäystä

Usan tuloskausi alkaa taas rullailemaan. Mielenkiintoisia avauksia koko markkinan tilasta kertoi mm. Delta Airlines ja Pepsi

Delta kertoi, että tarjontaa on aivan helvetisti ja hinnat joustaa (niin kuin pitääkin). Koronabuumiin tehtiin vähän liikaa investointeja ja etenkin alemman hinnan lippukategorioissa on tunkua.

https://x.com/Ollikopo/status/1811617590306828779

Pepsi taasen kertoi ihan hyvästä tuloksesta, mutta hinnankorotukset näyttäisi tulleen tiensä päähän yhtiön kommenttien mukaan. Pepsit, kokikset ja mäkkärit ovat pystyneet hyvin viime vuosina hintoja nostamaan, koska heidän tuotteissa korotukset eivät hirveästi merkitse kuluttajalle. Nyt kuitenkin kuluttaja alkaa Pepsin mukaan ehkä olla hieman varovaisempi. Hinnanlaskupaineita voi alkaa esiintyä laajemminkin.

https://x.com/Ollikopo/status/1811620205145055512

46 tykkäystä

Tässä on vielä Sijoittaja.fi:n juttua USA:n inflaatiosta. Ei mitään yllättävää, koska asiaa on jo puitu sen verran läpi, mutta ihan hyvä ja tiivis kooste. :slight_smile:

Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell ei ole antanut tarkkaa indikaatiota siitä, milloin keskuspankki aloittaisi ohjauskoron leikkauksen, mutta hän on ilmaissut huolen siitä, että ohjauskoron pitäminen liian korkealla liian pitkään voi vahingoittaa Yhdysvaltojen taloutta.

3 tykkäystä

Nyt tulee laajalla rintamalla surkeaa dataa kuluttajien tilanteesta Suomessa. Onkohan niin, että säästöt on nyt syöty ja korkeat korot viimeinkin tekee sen, mitä on odotettu? Koronlaskuja odotellessa.

22 tykkäystä

Pekka ja zerohedge tuottajaindekseistä:


https://x.com/vontuchman/status/1811748377907843374

Tekoäly:

image

5 tykkäystä

Suomessa on syöty kaarnaa ja eletty köyhyydessä jo kaksi vuotta. Se ei vain kiinnosta paskankaan vertaa Euroopan keskuspankkia tai sen enempää kotimaamme päättäjiä.

15 tykkäystä

Niin ongelmahan EU:n yhteisessä rahapolitiikassa on se, että korkeat korot eivät sovi joka maalle samanaikaisesti. Tästä Suomi on malliesimerkki: Ei inflaatiota, ei talouskasvua, ei kuumentunutta työmarkkinaa. Ja korot huitelee 4 prosentissa. Eihän tässä ole meidän kannaltamme mitään järkeä, mutta minkäs teet kun eurossa ollaan. Kaikki tämän tietää. Tilanne on oikeasti ongelmallinen Suomen kuluttajien kannalta. Kannatan ehdottomasti euroa, mutta kyllä se näin suomalaisena on ärsyttänyt viime aikoina.

32 tykkäystä

Kehtaatko vielä muistuttaa ne erityisen hyvät asiat?

5 tykkäystä

Lähtökohtaisesti hintavakaus, hintojen helppo vertailu, yritysten helpompaa käydä kauppaa keskenään kansainvälisesti, talouden vakaus, tehokkaammat rahoitusmarkkinat. Siinä nyt muutamia mainitakseni. Toki esim. ruotsalaiset vientivetoiset teollisuusyhtiöt ovat hyötyneet kruunun heikkoudesta viime vuosina ja samassa määrin esim. suomalaiset konepajat eivät ole tästä hyötyneet. Toki Ruotsissa myös inflaatio oli erittäin voimakasta, mikä haittaa puolestaan kuluttajia. Ruotsissa korot oli aiheesta korkealla, mutta Suomessa ei.

19 tykkäystä

Kyllähän tuo on todella kivan kuuloinen myyntipuhe, mutta kun noita väittämiä oikein miettii ja katsoo esimerkiksi Norjan ja Ruotsin tilannetta missä on oma valuutta, niin aika perseelleenhän nuo lupaukset ovat menneet. Euron piti luoda vaurautta kaikille, mutta silti maat ja niitten kansalaiset jotka eivät käytä euroa, ovat huomattavasti varakkaampia ja vakaampia maita.

21 tykkäystä