Pörssien suunta (Osa 3)

Viesti yhdistettiin ketjuun: Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Tässä on ensi viikon ohjelmat:

https://x.com/eWhispers/status/1811765490101940513

image

The most anticipated earnings releases for the week of July 15, 2024 are Netflix #NFLX, TSMC #TSM, Goldman Sachs #GS, United Airlines #UAL, Bank of America #BAC, UnitedHealth Group #UNH, ASML #ASML, BlackRock #BLK, Interactive Brokers #IBKR, and Johnson & Johnson #JNJ.


EDIT:

Anteeksi, nämä “unohtuivat”:

https://x.com/Investingcom/status/1812471596218528170

27 tykkäystä

Sieltähän ne laskut lähenee, korkojen laskut voidaan aloittaa ennakoivasti vaikkei vielä ollakaan 2% tavoitteessa. Hieno homma Powell olet selvästi vihdoinkin erottanut 900 ekonomistiasi ja alkanut lukemaan twitteriä kuinka hommat hoidetaan.

35 tykkäystä

Yli kolmannes yhdysvaltalaisista kuluttajista on huolissaan toimeentulostaan seuraavan puolen vuoden aikana ja mielenkiintoista on 30 % yli 150 000 dollaria vuodessa ansaitsevista on samassa tilanteessa. Viimeisen 12 kuukauden aikana 43 % kaikista ja 37 % korkeatuloisista on vähentänyt harkinnanvaraista kulutustaan.

Pahin tilanne on heillä tutkimuksen mukaan, jotka ansaitsevat alle 40 000 dollaria vuodessa: joka kolmas heistä kamppailee laskujensa maksamisen kanssa.

Asiat tapahtuvat hitaasti, mutta mielenkiintoista on seurata, mistä kulutus erityisesti vähenee jatkossa ja… mitkä alat tästä hyötyvät.

https://x.com/KobeissiLetter/status/1812853745690034507

Kuva


Holkerin tviitti siitä, että Yhdysvaltojen 2- ja 30-vuotisten valtionlainojen korkoero kääntyi hetkellisesti positiiviseksi ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen.

Sijoittajat odottavat kuitenkin talouden vakautumista ja inflaation hidastumista. Ajatellaanko kuitenkin, että lyhytaikaiset riskit vähenevät ja pitkän aikavälin talousnäkymät paranevat. :thinking:

https://x.com/Schuldensuehner/status/1812767051561247037

8 tykkäystä

Vuoden parin deflaatio, mikäli se olisi lievää, ei välttämättä olisi fiasko.

Mutta syvempi deflaatio tuskin helpottaa kuluttajien kukkaroa. Käytännössä yritykset reagoisivat irtisanomalla väkeä, mikä taas laskisi kotitalouksien kollektiivisia tuloja (työnsä pitävät hyötyvät, mutta joukkona kotitalouksien tulot laskevat työttömyyden lisääntyessä).

Deflaatio saattaisi näkyä myös finanssimarkkinalla, etenkin pörssissä, mikä taas laihduittaisi kotitalouksien säästöjä.

Viime vuosien rajujen hinnan nousujen jälkeen tietysti yksittäisten tuotekategorioiden hinnanlasku olisi varmaan jopa normaalia, kun kysyntä ja tarjonta normalisoituu. Mutta näin yleisesti ottaen deflaatio on aina vähän vaarallista…

26 tykkäystä

Aloitin työpäivän sukeltamalla Trumpin, joka on selkeä ennakkosuosikki seuraavaksi Yhdysvaltain presidentiksi, vaaliohjelmaan.

https://www.presidency.ucsb.edu/documents/2024-republican-party-platform

Ohjelmaa voisi luulla poliittiseksi satiiriksi ROINISLAISIN SUURIN KIRJAIMIN kirjoitetulla, napakalla tyylillään. ”DRILL BABY DRILL!!!”

Kopioin listan tähän. Huom. monet teemat ovat polttavan poliittisia internetissä, joten nostan ne tähän siltä kantilta miten ne voisivat vaikuttaa pörssiin.

:warning:Politiikka ei muutoin tähän ketjuun kuulu ja jos välttämättä haluat kirjoittaa tästä kimmastuneena jonnekin, suosittelen USAn presidenttivaaliketjua.:warning:

  1. SEAL THE BORDER, AND STOP THE MIGRANT INVASION
  2. CARRY OUT THE LARGEST DEPORTATION OPERATION IN AMERICAN HISTORY
  3. END INFLATION, AND MAKE AMERICA AFFORDABLE AGAIN
  4. MAKE AMERICA THE DOMINANT ENERGY PRODUCER IN THE WORLD, BY FAR!
  5. STOP OUTSOURCING, AND TURN THE UNITED STATES INTO A MANUFACTURING SUPERPOWER
  6. LARGE TAX CUTS FOR WORKERS, AND NO TAX ON TIPS!
  7. DEFEND OUR CONSTITUTION, OUR BILL OF RIGHTS, AND OUR FUNDAMENTAL FREEDOMS, INCLUDING FREEDOM OF SPEECH, FREEDOM OF RELIGION, AND THE RIGHT TO KEEP AND BEAR ARMS
  8. PREVENT WORLD WAR THREE, RESTORE PEACE IN EUROPE AND IN THE MIDDLE EAST, AND BUILD A GREAT IRON DOME MISSILE DEFENSE SHIELD OVER OUR ENTIRE COUNTRY – ALL MADE IN AMERICA
  9. END THE WEAPONIZATION OF GOVERNMENT AGAINST THE AMERICAN PEOPLE
  10. STOP THE MIGRANT CRIME EPIDEMIC, DEMOLISH THE FOREIGN DRUG CARTELS, CRUSH GANG VIOLENCE, AND LOCK UP VIOLENT OFFENDERS
  11. REBUILD OUR CITIES, INCLUDING WASHINGTON DC, MAKING THEM SAFE, CLEAN, AND BEAUTIFUL AGAIN.
  12. STRENGTHEN AND MODERNIZE OUR MILITARY, MAKING IT, WITHOUT QUESTION, THE STRONGEST AND MOST POWERFUL IN THE WORLD
  13. KEEP THE U.S. DOLLAR AS THE WORLD’S RESERVE CURRENCY
  14. FIGHT FOR AND PROTECT SOCIAL SECURITY AND MEDICARE WITH NO CUTS, INCLUDING NO CHANGES TO THE RETIREMENT AGE
  15. CANCEL THE ELECTRIC VEHICLE MANDATE AND CUT COSTLY AND BURDENSOME REGULATIONS
  16. CUT FEDERAL FUNDING FOR ANY SCHOOL PUSHING CRITICAL RACE THEORY, RADICAL GENDER IDEOLOGY, AND OTHER INAPPROPRIATE RACIAL, SEXUAL, OR POLITICAL CONTENT ON OUR CHILDREN
  17. KEEP MEN OUT OF WOMEN’S SPORTS
  18. DEPORT PRO-HAMAS RADICALS AND MAKE OUR COLLEGE CAMPUSES SAFE AND PATRIOTIC AGAIN
  19. SECURE OUR ELECTIONS, INCLUDING SAME DAY VOTING, VOTER IDENTIFICATION, PAPER BALLOTS, AND PROOF OF CITIZENSHIP
  20. UNITE OUR COUNTRY BY BRINGING IT TO NEW AND RECORD LEVELS OF SUCCESS

Paljon tuosta on tietysti sanahelinää, mutta tietty johdonmukaisuus tuolta on poimittavissa: MAGA, inflaatio alas, laiton maahanmuutto kuriin ja sääntelyä alas ja verot pysyy alhaalla.

Trump on pro business, mikä on osakemarkkinan kannalta hyvä asia. 2017 veroreformi aiotaan hakata kiveen.

Muistaakseni edellisellä kaudella Trump oli vallan mielissään pörssin noususta ja se on varmasti hänelle nytkin tärkeää. Ongelma on, että arvostustasot osakkeissa ja korkojen asento on tyystin erilainen 2016 verrattuna. Paljon hyvää on jo otettu etukenossa hintoihin.

Poliitiikan ja pörssin suhde ei ole myöskään suorasukainen. Esim. tuossa ohjelmassa ollaan selkeästi leikkaamassa sähköautojen tukia, mutta Teslan osake on raketoinut viime aikoina. Politiikalla on enemmän väliä, jos se on selkeästi pörssiä vastaan tai sitä avittamassa.

Inflaatio laskee jo, enkä ole varma miten suojatullit ulkomaisille tuotteille ja samaan aikaan maahanmuuton kiristäminen (työvoiman tarjonta vähenee, aiheuttaen palkoissa nousupainetta) auttavat inflaatioon. Päin vastoin, ne ovat inflatorisia.

Tietty omavaraisuus on hyvä asia tässä maailmassa, mutta sen tavoittelu ei ole disinflatorista vaan kyllä se Amerikassa tuotettu vaan maksaa enemmän, kuin Kiinassa väsätty.

Yksi kysymys on, miten velkakirjamarkkina suhtautuu Trumpiin. Tähän asti Yhdysvaltojen vajeet eivät ole aiheuttaneet markkinalla hälinää, toisin kuin esim. Briteissä 2022 missä löperö budjetti johti nopeaan pääministerin eroon. Luulen kuitenkin, että vajeiden repeäminen aiheuttaa ainakin jonkin verran korkojen nousua.

Yhdysvaltojen rooli maailmassa on tärkeä. Se on edelleen ”maailmanpoliisi”, se on tärkein ja suurin talousveturi ja kuluttaja ja sen valuutta on maailman finanssijärjestelmän ylivoimainen ykkönen.

Sisäänpäin kääntyminen voi olla buusti omalle, omavaraiselle taloudelle mutta negatiivista maailmankaupalle riippuvaisemmille alueille kuten Eurooppa ja Kiina.

Näin historian harrastajalle Yhdysvaltain vetäytyminen kuoreensa tuo etäisesti mieleen ensimmäisen maailmansodan jälkeisen tilanteen, missä parikymmentä vuotta maailmanpolitiikka ja -talous seilasivat ilman selkeää johtajaa. No sehän ei lopulta mennyt niin hyvin.

100 tykkäystä

Cnbc:n mukaan trumpin valinta laskisi euroopan bkt:tä prosentilla ja nostaisi inflaatiota 0.1%.

10 tykkäystä

Kenties Euroopan olisi aikakin kasvattaa munat ja aikuistua, eikä alistua ainavaan jonkun yksinvaltiaan vanhan setämiehen armolle… olkoot se sitten lännessä tai idässä.

Ehkä Trump saa Euromaat aikuistumaan.

36 tykkäystä

Se on helppo huudella raaka-aine ja energia omavaraisesta maanosasta. Eurooppa joutuu ostamaan molempia ja se ei onnistu jos ei saa jotakin myytyä. Kaukoidän palkkatasolle ei pärjätä ja jos vienti jenkkeihinkin tyssää tuontitulleihin niin ihmeen vähällä eurooppa selviää jos jää noihin cnbc:n lukuihin.

10 tykkäystä

Von Gerich ja Euriborin seikkailut sekä EKP:n liikkeiden spekuloinnit:

https://x.com/JanVonGerich/status/1813500440840941650

Ja laitan tämäkin tähän:

11 tykkäystä

H2:sen ensimmäinen Vartti ulkona! =) Poikkeuksellisesti jo tänään keskiviikkona, ensi viikolla palataan tuttuun ti&to rytmiin.

Pääaiheena on pohdiskelu Trumpin presidenttikauden vaikutuksista pörssiin, joita kävin myös eilen tässä ketjussa läpi enkä kertaa uudelleen. Videolla enemmän.

Todettakoon vain, että vedonlyöjät antavat jo melkein 70 % todennäköisyyden Trumpin voitolle. Kyseessä ei ole siis 100 % varmuus, mutta perusskenaario sijoittajalle pitäisi olla Trumpin voitto. Kaikki myy on enemmän yllättävää.

Sahmin sääntö kutkuttelee taantumahälytyksen rajamailla tuoreimman työttömyysdatan perusteella…

Hesulin pohjat olivat viime vuoden syksyllä, kunnes toisin todistetaan. Silti meno on ollut pienen pompun jälkeen mörnimistä. Samalla kun suurteknot ovat nousseet jo melkein +50 % vuoden alusta, on Hesuli miinuksella. Jopa USAn “Hesuli” eli pienyhtiöindeksi Russell2000 on viime päivien rallin ansiosta tukevasti plussalla vuoden alusta mitattuna.

Hesulissa raha on pääosin säilynyt (paitsi lukuisissa small capeissa), mutta ihmisten onni on suhteellista. Ei ihme, että Suomi-sijoittajien meno happanee kun muualla rallatellaan. Vaikka ralli on ollut kovin kapeaa. SP500 ilman mägejä on noussut “vain” 10 % vuoden alusta, kuten Euroopankin osakeindeksit.

Hesulin risukasa on ollut pitkään ilman auringonsäteitä.

58 tykkäystä

Saatko Hexistä käyrää ilman nestettä? Oman “suomisalkun” kehitys kun ei vastaa hex:n kehitystä, koska Nestettä on aika vähän ja indeksissä se on(oli) isolla painolla.

Kiitoksia taas vartista! Arvioisi näyttää olevan, että Donaldin voitto olisi “miellyttävä vaihtoehto” SP500:lle. Yritysmyönteistä politiikkaa, verojen alennusta ja yleensä taloutta kuumentavaa pakettia. Toki inflaatiouhkaa, julkisten menojen paisumista entisestään yms.

Silti on aika helppo laatia sellainen skenaario, jossa miellyttävyys vaihtuu epämiellettävyydeksi; ehkä erityisesti Nasdaq:ille. Saimme jo tuoreeltaan siitä mahdollista esimakua.

Trumpin syytökset siitä, että Taiwan on varastanut puolijohdeteollisuuden Amerikalta ja vihjaisut siitä, että puolustussuoja Kiinan suuntaan puretaan, olisivat varsinaista myrkkyä etenkin megateknoille. Tämä yhdistettynä siihen, että hän aikoo määrätä vähintään 60 % tullit Kiinan suuntaan, joka puolestaan madaltaisi idän jättilaisen kynnystä ryhtyä riuskoihin otteisiin niin Taiwanin ja kuin USA-yhtiöiden suuntaan.

Nvidia on pitkälti riippuvainen Taiwanista alihankkijana, Apple Kiinan markkinoista jne. Ja sitten kun tähän laittaa päälle mahdollisten tulevien Kiina-ongelmien heijastukset koko maailmantalouteen, niin päästään aika pahoihin yhtälöihin. Jotka ovat nyt valitettavan realistisia.

Ja sitten Trumpin Ukrainan hylkääminen, joka painaisi ennestäänkin rasitettua Euroopan taloutta.

Jos Donald voittaa, alussa voisikin seurata jonkinlainen markkinahulina mm. Wall Streetillä. Mutta kauanko se kestää ja mitä sen jälkeen pian edessä? Trumpin mahdollisen voiton myötä joka sijoittajalla syytä pitää rättiä pöydällä hien poispyyhkimiseksi otsalta?

29 tykkäystä

Ehkäpä ensimmäiseen päättömän opportunistiseen päähänpistoon saakka, veikkaan. Eli noin viisi minuuttia.

1 tykkäys

en yleensä rohkene kirjoittaa pörssin suuntaan, mutta eikö tilanne ala olemaan nimenomaan poliittisesti erittäin suuri riski? murhayrityksen jälkeen Trumpin valinta näyttäytynee todennäköisimmältä. henkilönä hän on diagnoosinsa mukaisesti täysin pidäkkeetön ja viettiensä vallassa. on mielenkiintoista kuunnella talouden kommentaattoreita, että ei trump varmasti tee niitä tulleja kun niissä ei nyt ole järkeä usan kuluttajan kannalta. minä uskon, että Trump tekee mitä vain missä hän pääse shokeeraamaan maailmaa ja antamaan itsestään suuren johtajan vaikutelman. presidenttinä hän aloittanee kauppasodan kiinan (huhuttu 60% tulleista) ja aika varmasti myös EU:n kanssa. johdannaisvaikutuksia voi vain arvailla, mutta yksittäisiin yhtiöihin ne voivat iskeä rankasti. hassua miten jotkut ajattelevat trumpi ajattelevan nykyisen varapresidenti jatkavan hänen työtään. en usko, että trumppia kiinnostaa lainkaan trumpin jälkeinen aika, koska hän on mitä on.

9 tykkäystä

Ehkä kannattaa ensin katsoa mitä se Trumpin hallinto kenties tekee ennen kuin alkaa heiluttelemaan käsiä ennakkoon.

Ja mitä tulee kauppasotaan Kiinan kanssa, Biden hoitaa jo hommaa pakettiin että siinä mielessä presidentin merkillä ei liene merkitystä

Tosin totta on että Trumpin odotettu vaalivoitto lisää epävarmuutta kun markkina yrittää selvitellä että mitä kenties tämä oikeasti aiheuttaa tulevaisuudessa, ja epävarmuus näkyy markkinalla yleensä punaisena värinä.

7 tykkäystä

@Jukka_Lepikko on tehnyt mielenkiintoisen markkinakatsauksen. :slight_smile:

Alaotsikot:

  1. Ensimmäinen heikompi työllisyysraportti

  2. Kääntyykö korkokäyrä positiiviseksi?

  3. Jälleen positiivisia inflaatiouutisia

  4. Oma salkku ja seuraavat liikkeet

  5. Pohdintaa seuraavan tekoälyaallon voittajista – mihin yhtiöihin sijoittaa Nvidian, TSMC:n ja ASML:n jälkeen?

17 tykkäystä

Täällä on ollut jo puhetta rotaatiosta

Aika historiallisesta pienyhtiöiden yliperformanssista puhutaan, kun ei blomman mukaan vastaavaa olla nähty kuin viimeksi ennen 1980-lukua.

Tulee ne teknoyhtiöiden arvostuksetkin nopeesti alas tätä tahtia

https://x.com/Ollikopo/status/1813779121895518601

23 tykkäystä

Jep.

Vaikka kauppasota assosioidaan Trumpiin, on taustalla pidempi ilmiö missä Yhdysvaltoja kypsyttää rooli velkaantuvana kuluttajana, siinä missä muut toimijat keskittyvät tuottamaan (Kiina etunenässä, Euroopassa esim. Saksa). Tavallaan nämä maat siis vievät Yhdysvaltoihin työttömyyttä tai velkaantumista, koska ne eivät itse pysty kuluttamaan kaikkea tuottamaansa.

Biden onkin jatkanut Trumpin pöydälle nostaman kauppasotakissan paijaamista, ja todnäk. tätä linjaa jatkaisi kuka vaan presidentti.

9 tykkäystä

AI hype jatkukoon. Oi, koska se tarttuu SEYE ja Elabs :sunglasses:

18 tykkäystä