Pörssien suunta (Osa 3)

Kenties Euroopan olisi aikakin kasvattaa munat ja aikuistua, eikä alistua ainavaan jonkun yksinvaltiaan vanhan setämiehen armolle… olkoot se sitten lännessä tai idässä.

Ehkä Trump saa Euromaat aikuistumaan.

37 tykkäystä

Se on helppo huudella raaka-aine ja energia omavaraisesta maanosasta. Eurooppa joutuu ostamaan molempia ja se ei onnistu jos ei saa jotakin myytyä. Kaukoidän palkkatasolle ei pärjätä ja jos vienti jenkkeihinkin tyssää tuontitulleihin niin ihmeen vähällä eurooppa selviää jos jää noihin cnbc:n lukuihin.

10 tykkäystä

Von Gerich ja Euriborin seikkailut sekä EKP:n liikkeiden spekuloinnit:

https://x.com/JanVonGerich/status/1813500440840941650

Ja laitan tämäkin tähän:

11 tykkäystä

H2:sen ensimmäinen Vartti ulkona! =) Poikkeuksellisesti jo tänään keskiviikkona, ensi viikolla palataan tuttuun ti&to rytmiin.

Pääaiheena on pohdiskelu Trumpin presidenttikauden vaikutuksista pörssiin, joita kävin myös eilen tässä ketjussa läpi enkä kertaa uudelleen. Videolla enemmän.

Todettakoon vain, että vedonlyöjät antavat jo melkein 70 % todennäköisyyden Trumpin voitolle. Kyseessä ei ole siis 100 % varmuus, mutta perusskenaario sijoittajalle pitäisi olla Trumpin voitto. Kaikki myy on enemmän yllättävää.

Sahmin sääntö kutkuttelee taantumahälytyksen rajamailla tuoreimman työttömyysdatan perusteella…

Hesulin pohjat olivat viime vuoden syksyllä, kunnes toisin todistetaan. Silti meno on ollut pienen pompun jälkeen mörnimistä. Samalla kun suurteknot ovat nousseet jo melkein +50 % vuoden alusta, on Hesuli miinuksella. Jopa USAn “Hesuli” eli pienyhtiöindeksi Russell2000 on viime päivien rallin ansiosta tukevasti plussalla vuoden alusta mitattuna.

Hesulissa raha on pääosin säilynyt (paitsi lukuisissa small capeissa), mutta ihmisten onni on suhteellista. Ei ihme, että Suomi-sijoittajien meno happanee kun muualla rallatellaan. Vaikka ralli on ollut kovin kapeaa. SP500 ilman mägejä on noussut “vain” 10 % vuoden alusta, kuten Euroopankin osakeindeksit.

Hesulin risukasa on ollut pitkään ilman auringonsäteitä.

67 tykkäystä

Saatko Hexistä käyrää ilman nestettä? Oman “suomisalkun” kehitys kun ei vastaa hex:n kehitystä, koska Nestettä on aika vähän ja indeksissä se on(oli) isolla painolla.

Kiitoksia taas vartista! Arvioisi näyttää olevan, että Donaldin voitto olisi “miellyttävä vaihtoehto” SP500:lle. Yritysmyönteistä politiikkaa, verojen alennusta ja yleensä taloutta kuumentavaa pakettia. Toki inflaatiouhkaa, julkisten menojen paisumista entisestään yms.

Silti on aika helppo laatia sellainen skenaario, jossa miellyttävyys vaihtuu epämiellettävyydeksi; ehkä erityisesti Nasdaq:ille. Saimme jo tuoreeltaan siitä mahdollista esimakua.

Trumpin syytökset siitä, että Taiwan on varastanut puolijohdeteollisuuden Amerikalta ja vihjaisut siitä, että puolustussuoja Kiinan suuntaan puretaan, olisivat varsinaista myrkkyä etenkin megateknoille. Tämä yhdistettynä siihen, että hän aikoo määrätä vähintään 60 % tullit Kiinan suuntaan, joka puolestaan madaltaisi idän jättilaisen kynnystä ryhtyä riuskoihin otteisiin niin Taiwanin ja kuin USA-yhtiöiden suuntaan.

Nvidia on pitkälti riippuvainen Taiwanista alihankkijana, Apple Kiinan markkinoista jne. Ja sitten kun tähän laittaa päälle mahdollisten tulevien Kiina-ongelmien heijastukset koko maailmantalouteen, niin päästään aika pahoihin yhtälöihin. Jotka ovat nyt valitettavan realistisia.

Ja sitten Trumpin Ukrainan hylkääminen, joka painaisi ennestäänkin rasitettua Euroopan taloutta.

Jos Donald voittaa, alussa voisikin seurata jonkinlainen markkinahulina mm. Wall Streetillä. Mutta kauanko se kestää ja mitä sen jälkeen pian edessä? Trumpin mahdollisen voiton myötä joka sijoittajalla syytä pitää rättiä pöydällä hien poispyyhkimiseksi otsalta?

31 tykkäystä

Ehkäpä ensimmäiseen päättömän opportunistiseen päähänpistoon saakka, veikkaan. Eli noin viisi minuuttia.

1 tykkäys

en yleensä rohkene kirjoittaa pörssin suuntaan, mutta eikö tilanne ala olemaan nimenomaan poliittisesti erittäin suuri riski? murhayrityksen jälkeen Trumpin valinta näyttäytynee todennäköisimmältä. henkilönä hän on diagnoosinsa mukaisesti täysin pidäkkeetön ja viettiensä vallassa. on mielenkiintoista kuunnella talouden kommentaattoreita, että ei trump varmasti tee niitä tulleja kun niissä ei nyt ole järkeä usan kuluttajan kannalta. minä uskon, että Trump tekee mitä vain missä hän pääse shokeeraamaan maailmaa ja antamaan itsestään suuren johtajan vaikutelman. presidenttinä hän aloittanee kauppasodan kiinan (huhuttu 60% tulleista) ja aika varmasti myös EU:n kanssa. johdannaisvaikutuksia voi vain arvailla, mutta yksittäisiin yhtiöihin ne voivat iskeä rankasti. hassua miten jotkut ajattelevat trumpi ajattelevan nykyisen varapresidenti jatkavan hänen työtään. en usko, että trumppia kiinnostaa lainkaan trumpin jälkeinen aika, koska hän on mitä on.

11 tykkäystä

Ehkä kannattaa ensin katsoa mitä se Trumpin hallinto kenties tekee ennen kuin alkaa heiluttelemaan käsiä ennakkoon.

Ja mitä tulee kauppasotaan Kiinan kanssa, Biden hoitaa jo hommaa pakettiin että siinä mielessä presidentin merkillä ei liene merkitystä

Tosin totta on että Trumpin odotettu vaalivoitto lisää epävarmuutta kun markkina yrittää selvitellä että mitä kenties tämä oikeasti aiheuttaa tulevaisuudessa, ja epävarmuus näkyy markkinalla yleensä punaisena värinä.

9 tykkäystä

@Jukka_Lepikko on tehnyt mielenkiintoisen markkinakatsauksen. :slight_smile:

Alaotsikot:

  1. Ensimmäinen heikompi työllisyysraportti

  2. Kääntyykö korkokäyrä positiiviseksi?

  3. Jälleen positiivisia inflaatiouutisia

  4. Oma salkku ja seuraavat liikkeet

  5. Pohdintaa seuraavan tekoälyaallon voittajista – mihin yhtiöihin sijoittaa Nvidian, TSMC:n ja ASML:n jälkeen?

19 tykkäystä

Täällä on ollut jo puhetta rotaatiosta

Aika historiallisesta pienyhtiöiden yliperformanssista puhutaan, kun ei blomman mukaan vastaavaa olla nähty kuin viimeksi ennen 1980-lukua.

Tulee ne teknoyhtiöiden arvostuksetkin nopeesti alas tätä tahtia

https://x.com/Ollikopo/status/1813779121895518601

30 tykkäystä

Jep.

Vaikka kauppasota assosioidaan Trumpiin, on taustalla pidempi ilmiö missä Yhdysvaltoja kypsyttää rooli velkaantuvana kuluttajana, siinä missä muut toimijat keskittyvät tuottamaan (Kiina etunenässä, Euroopassa esim. Saksa). Tavallaan nämä maat siis vievät Yhdysvaltoihin työttömyyttä tai velkaantumista, koska ne eivät itse pysty kuluttamaan kaikkea tuottamaansa.

Biden onkin jatkanut Trumpin pöydälle nostaman kauppasotakissan paijaamista, ja todnäk. tätä linjaa jatkaisi kuka vaan presidentti.

17 tykkäystä

AI hype jatkukoon. Oi, koska se tarttuu SEYE ja Elabs :sunglasses:

23 tykkäystä

Kävin valtioiden velkaantumista läpi helmikuussa laajemmassa Vartissa, kerrattakoon jakso tähän:

Siihen liittyen luin nyt mielenkiintoisen jutun WSJ:ssä, miten ihme kumma Yhdysvaltain liittovaltion repeävä vaje ei tunnu markkinaa häiritsevän vaikka meno on kuin kriisiaikoina eikä loppua näy:

Seassa oli mielenkiintoinen kuvaaja, miten velkamäärä on hallittavan näköinen kun sitä vähän palastelee:

Kokonaisvelka liittovaltiolla hätyyttelee siis 100 % rajaa. Mutta jos rajataan pois alle vuoden mittaiset velkakirjat eli “treasury bills”, määrä onkin alle 75 %.

Jos jätetään pois “billsit” ja Fedin omistamat velkakirjat määrä onkin jo alle 50 %. Bilsit tavallaan on käteiseen verrattavissa oleva ultraturvallinen omaisuusluokka ja Fedin hallitsemat velat on kuin itselleen velkaantuisi vaikka nimellisesti keskuspankki onkin oma itsenäinen entiteettinsä.

Tosin, käsittääkseni Yellenin taktiikka onkin ollut viime vuosina laskea liikkeelle nimenomaan billsejä ja vähemmän pitkiä velkakirjoja. Tämä on tasannut nousupainetta pitkissä koroissa. Mutta jos joskus luottamus alkaisikin murtumaan, muuttuu korot todella nopeasti sillä billsit tosiaan rullaavat muutamissa kuukausissa tai vuodessa jolloin ne pitäisi uudelleenrahoittaa korkeammalla korkotasolla.

https://www.wsj.com/finance/how-wall-street-keeps-absorbing-americas-borrowing-binge-5e1262e7?mod=series_stockmarket

14 tykkäystä

Onko tuo sitten valittu taktiikka vai pakon sanelema toimi?

1 tykkäys

Vähän tulkintaa Lagarden puheesta;

No ei kai ainakaan tällä palstalla ole sinänsä uutinen että korkoja alkaa olla aika laskea, mutta ECB:n suusta painoarvo on hieman suurempi kuin tämän sivuston kirjoittajien arviot.

Kinkkistä toki kun korkoja pitäisi pitää ylhäällä taloudellisen toimeliaisuuden ja törsättävän rahan suitsemiseksi, mutta samalla korot vaikuttavat kustannuksia ja linkin kautta hintoja sekä palkkoja nostavasti. Samalla kun korkoase puree erityisesti teollisuuteen ja investointeihin sitäkin tehokkaammin.

#ECB Debrief | Statement and the beginning of press conference were somehow neutral but, then, Lagarde said:

1- Risks to the growth outlook are tilted to the downside
2- While many indicators point to “rather elevated wages,” this was already embedded and “totally taken into account in June” projections as salaries catch up with past inflation
3- ECB must take into account policies set elsewhere

:arrow_right: Her quotes could be seen as dovish tilts and open the door to a cut in Sep. if inflation metrics don’t surprise upward.

*Note: According to Bloomberg, “The figures on compensation per employee in 2Q24 will be published on Sept. 6 and the outcomes of negotiations will be released on Aug. 22. In addition, two more monthly readings on services inflation will be available for the ECB’s meeting in September as well as new wage tracker prints from Indeed.”

https://x.com/C_Barraud/status/1813929519314530745?t=ybtSmCWpEeoOaE7SQClhVQ&s=19

2 tykkäystä

EKP jätti korot ennalleen eikä oikein antanut mitään infoa tulevasta. Aika monet odottavat kuitenkin 25 korkopisteen laskua syyskuun kokouksessa.

Hintapaineet ovat osin edelleen korkeat, erityisesti palveluiden inflaatio on koholla ja ainakin Nordean mukaan yleisestikin inflaatio todennäköisesti ylittää tavoitteen pitkälle ensi vuoteen. EKP jatkaa datariippuvaista ja kokouskohtaista lähestymistapaa.

Ja kuten todettua Christine Lagarde kieltäytyi kommentoimasta syyskuun kokouksen mahdollista lopputulosta. Ennen syyskuun kokousta julkaistaan paljon kaikenlaista dataa, jotka vaikuttavat EKP päätöksiin. Markkinat reagoivat noin yleisesti EKP:n “tiedotukseen” aavistuksen positiivisesti. :slight_smile:

https://x.com/JanVonGerich/status/1813935219885720062


Hauska huomio Henri Huoviselta Nassen ja Russelin korrelaatiosta:

https://x.com/HenriHuovinen2/status/1813971193902600652

12 tykkäystä

Talenomilla on hyvä näkyvyys Suomen pk-sektorin menoon. Olli-Pekkahan puhui muistaakseni Q3:sen yhteydessä jonkinlaisesta käänteestä. Mutta elpymisen kulmakerroin on ollut vaisu. Nyt hän kyllä huomauttaa yritysten tilan olevan edelleen tiukka. Talenomin tulokselle selkeä pk-sektorin elpyminen näkyisi puolen vuoden viiveellä, mutta toki he näkee samantein maksuliikenteen yms. kiihtymisen. Raksapuolella positiivisia kommentteja.

Lisäys: Tosin kun näitä Talenomin barometrin käppyröitä katsoo niin synkältä näyttää. :smiley:


Yleisesti ottaen Hesulin tuloskautta seuratessa tuntuu vallitseva luonnehdinta olevan “haasteellinen markkinatilanne” useimmilla firmoilla. :smiley:

34 tykkäystä

Jeffries listaa potentiaaliset hyötyjät Trumpin valinnasta presidentiksi:
5 key Trump policies that could impact equities: Jefferies By Investing.com)

Luettuani tuo listan käsitykseni on, että Trumpin valintaa seuraavaksi presidentiksi on pidetty selvänä jo ainakin koko kesän ja rotaatio pieniin ja keskisuuriin jenkkiyhtiöihin on sitä myötä käynnistynyt.


lähde: MSCI USA Micro Cap Index

11 tykkäystä

Jäi vielä vaivaamaan, mikä sektori korreloi negatiivisesti CRB indeksin kanssa. No, indeksinä tietysti Hesuli :rofl: Samoin Kiinan pörssit. Jenkeissä health care ja consumer staples. Korona-aika 2020-2021 oli poikkeusaika, jolloin korrelaatio oli positiivinen.

7 tykkäystä